brar objavljeno: 24. veljača 2008. Dijeli objavljeno: 24. veljača 2008. Moj otac se teško razbolio i smješten je u domu. Nakon što je otišao u dom, darovnim ugovorom mi je ostavio stan (koji smo prenamiijenili u apartman) koji se ne nalazi u Zagrebu, (mjestu mog stalnog boravka) i ima cca 63 m2. Kako smo moj suprug i ja odlučili kupiti prvu nekretninu kojom bismo riješili svoju egzistenciju, zanima me postoji li način za oslobađanje od 5% poreza. Ne znam je li važno napomenuti da bi kupljena nekretnina bila za 10-tak kvadrata veća od naslijeđene. Hvala. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ani2 odgovoreno: 24. veljača 2008. Dijeli odgovoreno: 24. veljača 2008. Prema podacima koje ste naveli vi i vaš bračni drug imate u vlasništvu nekretninu koja zadovoljava vaše stambene potrebe. U zakonu o porezu na promet nekretnina predivđeno je da se za dvočlanu obitelj priznaje površina do 65 m2. Iz ovog razloga ne možete biti oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretnina. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
brar odgovoreno: 24. veljača 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 24. veljača 2008. Dakle, nebitno je to što nekretnina NIJE u mjestu našeg boravka i što je to nešto što sam ja NASLIJEDILA od svog oca? Nije mi jasan ovaj dio da se priznaje površina DO 65 m2. Što ako je u pitanju 62m2? ne bi li bilo logičnije da je u pitanju OD 65m2? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ani2 odgovoreno: 25. veljača 2008. Dijeli odgovoreno: 25. veljača 2008. tih 65 m2 utvrđeno je iz razloga ako imate npr. stan od 70 m2. Onda biste za tih 5 m2 "viška" platili porez, a za 65 m2 biste bili oslobođeni. brar je napisao: Dakle, nebitno je to što nekretnina NIJE u mjestu našeg boravka i što je to nešto što sam ja NASLIJEDILA od svog oca? Točno tako, nebitno je! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
brar odgovoreno: 25. veljača 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 25. veljača 2008. Upravo o tome i jest riječ. Da pojednostavimo stvar; stan koji bismo mi kupili ima točno 73, 37 m2. Ako sam dobro shvatila, 5% poreza bismo platili na nekih 10-tak kvadrata? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ani2 odgovoreno: 25. veljača 2008. Dijeli odgovoreno: 25. veljača 2008. Ali vi već imate u svom vlasništvu nekretninu koju ste naslijedili. Iz tog razloga nemate pravo biti oslobođeni na plaćanje poreza na promet nekretnina. Odnosno, ne zadovoljavate uvjete za oslobođenje sukladno čl. 11. st. 9.5 i 9.6. Pogledajte Zakon o porezu na promet nekretnina NN153/02 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.