Jump to content

adaptacija tavana


anonimno

Preporučene objave

zanima me koja je procedura, koje su mi dozvole potrebne za adaptaciju potkrovlja obiteljske kuće, parcele oko 350m2 kojom bi se mjenjao izvana prostor, otvorilo par prozora, dodao mali balkon i možda dignuo krov nešto malo, te kako dobiti građevinsku dozvolu što brže, jeftinije, jednostavnije? koja je otprilike cijena i trajnaje postupka dobivanaj dozvole?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Imate pred sobom dvije mogučnosti.

Prva mogučnost je da sve napravite nelegalno, dakle bez ikakvih dozvola. Naravno, nije niti stručno niti profesionalno da Vas savjetujem da krenete ovim putem, ali u nekim situacijama je ovo poželjno riješenje. Koje su to situacije neću ovdje obrazlagati jer to zavisi od slučaja do slučaja radi same situacije na terenu koja se može razlikovati.

Druga mogučnost je da sve napravite legalno. Dakle treba Vam prvo lokacijska a zatim kad nju dobijete, i građevinska dozvola za dogradnju obiteljske kuće. Naravno, tada važi pravilo da smijete nadograditi u skladu sa prostornim uvijetima za tu parcelu te ispoštovati sve druge zakonske i stručne normative. Sve ovo možda zvući strašno ali je sve to u principu posao arhitekte kojeg ćete naručiti da vam napravi lokacijsku i građevinsku dozvolu.

Što se tiće plačanja, ukoliko idete na prvu soluciju ne plačate ništa. Ukoliko idete legalno, morate platiti naravno projekt (cijenu će Vam reći arhitekt jer ona zavisi od više parametara), a zatim i komunalni doprinos za svaki prostorni metar razlike volumena stare i nove kuće, a on se kreće u zavisnosti od dijela grada u kojem se nalazite. U Zagrebu se primjerice cijena kreće od 30 do 180 kuna po m3, a zavisno od zone u kojoj se gradi. Naravno, sve brutto.

O suglasnosti susjeda o kojoj je bila rijeć, ona je potrebna ali ne i uvjetovana, o ćemu sam već govorio na ovom forumu.

Na kraju da rekapituliram: Oba opisana načina su moguća u zavisnosti od same situacije a to će Vas najbolje savjetovati arhitekt kojeg angažirate. Moram Vas na kraju upozoriti da prva solucija može u konačnici ispasti skuplja jer Vas mogu kazniti sa iznosom od 150 % komunalnog doprinosa koji bi ste morali platiti kod legalne gradnje (naravno + projekt i komunalni doprinos za samu dozvolu). Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Imate pred sobom dvije mogučnosti.

 

Slažem se potpuno sa ovim odgovorom. Vrlo profesionalno upućeno još jednom.

 

Ja bih postavio pitanje Arhitektu kakva je procedura kod etažiranja npr. obiteljske kuće koja ima npr. građevinsku ali nije izvedena po njoj (kuće stare 1-10 godina ili starije), kod starih kuća koje nemaju projekte i slično.

 

Dakle, u prvom dijelu da li u proceduri dolazi na vidjelo neusklađenost ovjerenih projekata i etažnog elaborata ili se to može preskočiti?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonodavac ne poznaje polovičnu legalnost građevine. Ona je ili legalna ili nije. Ako ima pravomočnu građevinsku dozvolu po kojoj je izvedena, onda je kuća legalna. Ako su prilikom izvedbe izvršene promjene, onda postojeća građevinska dozvola više ne važi. E sad, u praksi to izgleda ovako:

Ako je prilikom gradnje došlo do promjena koji ne zadiru u osnovni volumen kuće (dakle vanjske dimenzije ostale iste a unutarnji raspored se promijenio) onda investitor obično nakon završetka gradnje, a vrle često i za trajanja, od nadležnog tijela traži Promjenu građevinske dozvole, koja se obično usvoji bez većih problema ako je u skladu sa propisima. Međutim, ako je investitor bitno promijenio projekt, dakle ako je kuća sa planiranih 10 x 10 metara porasla na 12 x 12 m, ili je dodan kat, onda je jedini put tražiti novu građevinsku dozvolu, odnosno može se dogovoriti sa referentom da nam izađe u susret pa se ide na, možemo reći promjenu ali u suštini, to je novi projekt. Međutim ovaj zadnji slučaj je u praksi rijedak radi toga što bi investitor na početku tražio dozvolu za željene gabarite ali mu ih ne bi dozvolili graditi radi uvijeta za tu parcelu. Drugim riječima, svijesno ide u planirani prekršaj, traži dozvolu za manje a zna da će raditi više. Na večini objekata to prođe bezbolno, ali možemo na televiziji vidjeti da se ruše zadnja dva kata na splitskoj Lazarici, zadnja dva kata na Trešnjevci itd. (usput niti to nije baš sve po zakonu jer bi država morala srušiti sve ali uz obavezan projekt rušenja, dakle bez projekta rušenja se ništa ne bi smijelo rušiti, ali to je tema nekog drugog foruma).

Dakle da se vratim na temu etažiranja. Ako je kuća u vanjskim gabaritima jednaka građevinskoj dozvoli a unutarnji raspored drugačiji, u principu ne bi trebalo biti problema jer to znači da je kuća legalna a stanovi se u njoj etažiraju po svojim stvarnim kvadraturama. Međutim, ako je kuća prevelika, preblizu susjedu, ima veću katnost od dopuštene, ona je nelegalna pa je,držeći se strogo slova zakona, ne bi bilo moguće niti upisati u gruntovnicu (iako je praksa ipak malo drugaćija i fleksibilnija). Ukoliko možete dati neke podatke o razlikama, mogao bih Vam konkretniji odgovor kazati.

I na kraju, starost kuće ne igra ulogu osim ako nije starija od 1968 godine.

Oprostite na predugom obrazlaganju. Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na iscrpnom odgovoru.

 

Još bih se osvrnuo na detalj oko uknjižbe. Koliko znam za uknjižbu npr. obiteljske kuće je dosta građevinska dozvola i kopija kat. plana sa urisanom građevinom, dok se za neposjedovanje uporabne zabilježuje samo ta činjenica (to je vjerovatno plod naših okolnosti, odnosno interesa).

 

Zanima me konkretno za slučaj ako kupim npr. obiteljsku kuću koja je rađena iza '68. i ima građ. dozvolu, te se nalazi u oba Vaša navedena primjera, tj. slučaj unutar i drugi primjer izvan lokacijskih uvjeta prema dozvoli, a želim ju etažirati.

Kakva me procedura čeka za pojedini slučaj?

 

Ako sam izvan lokacijskih uvjeta iz dozvole (ali ne i uvjeta iz prostornog plana) onda sam vjerovatno u bitno nepovoljnijem slučaju.

 

Dakle, da li općenito da bi etažirao takvu kuću trebam prethodno provesti i njenu potpunu legalizaciju?

 

I što ako je ta kuća izvan lokacijskih uvjeta prema prostornom planu?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede uknjižbe, gledajući strogo zakonski se ne bi smijelo upisati ništa što nema uporabnu dozvolu. Kad bi se to poštivalo, u Hrvatskoj ne bi bilo uknjiženo gotovo ništa. U praksi uknjiže čak i bez građevinske dozvole (rijeđe ali ipak) uz opasku da ista nedostaje.

Glede etažiranja: strogo zakonski gledano oba slučaja su jednaka. Međutim, ako je kuća u vanjskim gabaritima jednaka dozvoli a unutarnji raspored je drugačiji, morate napraviti projekt etažiranja i ako je osoba s kojom imate posla iole normalna, to može proći (u praksi).

Ako je slučaj drugaćiji onda morate vaditi novu građevinsku dozvolu i tada postoje dvije mogučnosti.

Prvo, ako je kuća doslovce dograđena van gabarita (to znaći proširena za velićinu sobe ili je dodan kat) u odnosu na postojeću građevinsku dozvolu, onda vadite dozvolu za dogradnju obiteljske kuće.

Drugi slučaj ako je kuća doslovce "rastegnuta" onda morate vaditi novu građevinsku dozvolu za kuću u cijelini. U oba slučaja prilikom plačanja komunalnog doprinosa plačate samo razliku brutto kvadrata stvarnog stanja iz nove građevinske dozvole u odnosu na volumen iz postojeće dozvole. Zatim se radi projekt etažiranja.

Za ovo zadnje nisam siguran, naime ako je slučaj da se radi nova građevinska dozvola za cijelu kuću, možda se etažiranje može provesti u startu barem djelomićno, što bi bilo bolje, to znaći da se vadi građevinska dozvola za stambenu zgradu a ne za obiteljsku kuću. Procedura je ista, samo je dokumentacija obimnija. Provijerit ću, i mene zanima jer nisam o ovome razmišljao. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite, zaboravih ovo zadnje pitanje.

Ako kuća nije u skladu sa uvijetima, onda bolje ne kupujte. Ne samo zato jer je kuća nezakonska, već i radi toga da ćete nasljediti probleme sa susjedima ako su oni radili legalno (s obzirom kakvi su ljudi, ćak i onda ako su i oni nelegalni). Naime ako su se oni propisno odmakli od međe, a kuća koju želite kupiti je preblizu istoj, onda oni Vas mogu (i morali bi) tužiti jer njih direktno oštećujeto. To što Vi kuću niste gradili već kupili nema nikakve važnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

je napisao:

 

I na kraju, starost kuće ne igra ulogu osim ako nije starija od 1968 godine.

 

Čitam ovaj forum jer razmišljam o renoviranju kuće i podizanju za tavanski stan.

 

Kuća je starija od 1968. Kakvu to čini razliku u odnosu na sve to kaj ste napisali.....?

 

Hvala, Ivek.

 

Čini jednu kvalitetnu razliku da prema Zakonu o gradnji smatra da ta kuća ima uporabnu dozvolu(!).

Za rekonstrukciju (izraz iz Zakona koji podrazumjeva nadogradnju i sl. zahvate koji izlaze iz lokacijskih uvjeta) je potrebno priskrbiti od tehničke dokumentacije samo:

– jedan primjerak projekta postojećeg stanja građevine,

– izvješće o stanju građevine glede ispunjavanja bitnih zahtjeva za građevinu,

– kopiju katastarskog plana s ucrtanim položajem građevine na građevinskoj čestici.

 

Prve dvije točke je vrlo jednostavno načiniti za svakog inženjera odgovarajuće struke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije točno, barem ne za postojeći slučaj za koji se traži savjet. Naime pitanje je glasilo:

"renoviranje kuće i podizanje za tavanski stan. Kuća je starija od 1968."

Dakle, prvo Vam treba dokaz da je to stvarno tako. Znači, u katastru morate podići IZVOD IZ KATASTRA SA GRAFIČKIM PRILOGOM. Tamo će Vam pisati da je postojeća građevina starija od 1968. Zatim, ako su zadovoljeni ostali imovinski kriteriji (znači da ste gruntovni vlasnik), predajete zahtijev za lokacijsku a zatim za građevinsku dozvolu. Sve ono što je navedeno u prethodnom odgovoru su dio ovih elaborata a ne posebni projekti. I kad dobijete građevinsku dozvolu, možete početi s radom.

I na kraju Vas mogu savjetovati iskustveno a ne kao inžinjer. Naime, u određenim slučajevima mogu ljudima savjetovati da naprave "na crno" a iz razloga koji su preopširni da ih ovdije navodim jer zavise od situacije do situacije, ali su međutim nekad najbolje rješenje. Međutim, moram Vas upozoriti, s obzirom da želite raditi nadogradnju obiteljske kuće koja je stara 40 godina, projekt Vam je neophodan. Ja sam imao loša iskustva gdje sam čovjeku stvarno projektirao sanaciju tavana, "iskusni majstor" je napravio po svom a investitor se složio s tim. Konačni rezultat- ploča se prognula, skupa s njom krov pa je investitor morao sve srušiti da mu kuća ne padne na glavu. Kad bude imao novaca napravit će ponovo. Naravno, majstor je pokupio novce i otišao, veli da nije ništa kriv jer se "gazda" sa svim složio. Gazda je naravno smatrao da iskusni majstor zna više od mladog inžinjera i sad ima ono što ima. Ovo se događa puno češće no što ljudi misle jer je beton duktilan materijal i popušta lagano, sa postepenim progibom. Tako po novinama vrlo rijetko čitamo da se kuća srušila, ali kad bi se pisalo o slučajevima kad ljudi sami ruše da se to ne dogodi, ne bi bile dosta sve novine u Hrvatskoj. Nažalost, ljudi smatraju da im projektant treba samo onda ako daju "papire" za dozvolu, a ako im dozvola ne treba, misle da sve mogu sami.

U Vašem konkretnom slučaju dograđujete građevinu staru 40 godina, koja je građena vrlo vjerojatno bez serklaža, često sa drvenim grednikom, kamenim ili ciglastim temeljima. Svaka sanacija bi u pravilu trebala dobar projekt, bez obzira da li će se tražiti građevinska dozvola ili ne. Sretno s adaptacijom i oprez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Međutim, moram Vas upozoriti, s obzirom da želite raditi nadogradnju obiteljske kuće koja je stara 40 godina, projekt Vam je neophodan.

 

Hvala svima na odgovorima.

 

Inače, nisam još konačno odlučio, baš radi toga jer namjeramam angažirata projektanta-arhitakta da kuću pregleda i da svoje mišljenje o isplativosti renoviranja i podizanja za tavanski.

 

Uzet ću ovih dana kramp u ruke i iskopati malo uz temelj da vidimo kakvi su uopće temelji.

 

Inače - prije par godina smo rušili u dvorištu nekakve šupe stare otprilike kao i kuća a to su bili temelji takvi da je sa pneumatskom bušilicom jedva razbijao......! Vjerujem zato da i kuća ima dobre temelje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Vršimo rekonstrukciju građevine starije od 68.g,iz stambene u stambeno-poslovnu.Kada smo napokon dobili lokacijsku dozvolu i ispunil i platilii sve potrebne uvjete za to,i predali određenom projekt birou za ishođenje građevinske dozvole očekivali smo da će se u nekom normalnom roku dobiti rješenje za građevinsku dozvolu! ! ! Naši papiri stoje kod ovlaštenog arhitekta već 3 mj., koji se u najmanju ruku ponaša kao da nam nešto poklanja,a ne da obavi posao za koji će biti plaćen!I još da napomenem da nam je već isporučen(PREVELIK) račun za posao koji nije ni obavljen.Jedino što mi u ovom trenutku pada na pamet je pokupiti papire,iako mi to nije u interesu vremenski, i predati u drugi projekt-biro! ŠTO ČINITI???'

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite, u pitanju nekoliko stvari nije jasno.

1. Kažete da ste za lokacijsku dozvolu "ispunil i platilii sve potrebne uvjete za to". Koliko znam, komunalni doprinos se plača za građevinsku a ne za lokacijsku dozvolu.

2. Kažete da ste onda "predali određenom projekt birou za ishođenje građevinske dozvole". Koliko znam, projekt za lokacijsku dozvolu u Hrvatskoj može izraditi samo ovlašteni arhitekt. Kako ste to dobili lokacijsku bez angažiranja arhitekta?

3. Kažete da arhitekt "ne da obavi posao za koji će biti plaćen". Koliko ja znam svaki normalan projektant će vam uzeti akontaciju prije ulaska u posao i ona neće biti mala. Kako to da je on počeo raditi bez akontacije?

4. Kažete da "ovom trenutku pada na pamet je pokupiti papire". Koje to papire ima projektni biro osim kopije lokacijske dozvole (koju još možete fotokopirati koliko još puta hočete?

Molim odgovorite na pitanja ukoliko želite pomoć.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Molim vas za savjet na temelju slijedećeg. Razmišljam o kupovini kuće koja je nadograđena. Vlasnik ima potvrdu da je kuća građena prije 68 godine, pa pretpostavljam da građevinska dozvola za nju nije potrebna. U vlasničkom listu koji glasi na njegovo ime kuća je upisana kao obiteljska stambena zgrada na toj i toj adresi i dvorište, površina 155m2 (43.1 čhv). Pretpostavljam da se navedena površina odnosi na površinu parcele? ( što odgovara srvatnom stanju na terenu ). Pitanje je slijedeće: obzirom da znam da je kuća nadograđena za 1 kat bez lokacijeke i građevinske a u skladu s urbanističkim uvjetima koji su tada vrijedili, da li je kuća legalna bez obzira na to? ( jer ja to ne moram znati) a s obzirom da u vlasničkom listu ne piše m2 kuće, te da u potvrdi da je kuća građena prije 68 stoji samo da je kuća tlocrtne površine 51 m2, što stvarno i jest......razlika je samo u katu.....međutim to se ni u jednom papiru ne vidi.... Molim za savjet da li kupiti kuću. Hvala unaprijed :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Molim vas za savjet na temelju slijedećeg. Razmišljam o kupovini kuće koja je nadograđena. Vlasnik ima potvrdu da je kuća građena prije 68 godine, pa pretpostavljam da građevinska dozvola za nju nije potrebna. U vlasničkom listu koji glasi na njegovo ime kuća je upisana kao obiteljska stambena zgrada na toj i toj adresi i dvorište, površina 155m2 (43.1 čhv). Pretpostavljam da se navedena površina odnosi na površinu parcele? ( što odgovara srvatnom stanju na terenu ). Pitanje je slijedeće: obzirom da znam da je kuća nadograđena za 1 kat bez lokacijeke i građevinske a u skladu s urbanističkim uvjetima koji su tada vrijedili, da li je kuća legalna bez obzira na to? ( jer ja to ne moram znati) a s obzirom da u vlasničkom listu ne piše m2 kuće, te da u potvrdi da je kuća građena prije 68 stoji samo da je kuća tlocrtne površine 51 m2, što stvarno i jest......razlika je samo u katu.....međutim to se ni u jednom papiru ne vidi.... Molim za savjet da li kupiti kuću. Hvala unaprijed :)

Zakon kaže:

 

Članak 122.

 

Građevina koja je izgrađena bez građevinske dozvole

do 15. veljače 1968. godine smatra se izgrađenom na temelju

pravomoćne građevinske dozvole.

______________

Dakle, bezuvjetno. Ne ovisi o lokacijskim uvjetima niti onda niti danas.

Samo treba imati potvrdu o njenom postojanju (najbolje je da je kuća ucrtana).

Naravno da ovo otvara brojne teoretske mogućnosti da se po visini (tlocrt isti) dograđuju kuće bez ikakvih papira u općini (dozvole), već samo sa potvrdom katastra o postojanju prije '68. ali zato postoji dobar stari hr jal ali također i zdrava savjesnost, pa je u tom slučaju jedina zapreka građ. inspekcija.

Kad bi se "preko noći" ili uz "solidarnost" susjeda ove kuće po visini nadograđivale ništa im ne bi stajalo na putu legalnosti...

 

Dakle, nemate rizik pri kupnji ove kuće da ista ne bi bila legalna (osim ako je netko pokrenuo nekakav postupak dok se vršila nadogradnja što gotovo sigurno nije...), jedino što Vam toplo preporučam je da kuću dodatno valorizirate prema veličini parcele i mogućnošću gradnje na njoj u današnjim urbanističkim uvjetima!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim sijenjenog arhitekta kratko odgovor na slijedeće. Moj suprug je izvođač radova na renoviranju kuće koja je sagrađena prije 20-tak godina, Investitor je Irac koji je kuću kupio na način da je otvorio tvrtku ovdje. Kuća ima građevinsku i uporabnu dozvolu (u uporabnoj piše da ima mala odstupanja,( ali tolerantna) od projekta). Preuređenjem se želi promijeniti unutarnji raspored na sva tri kata s tim što se obnavlja krov na način da se mijenja drveni krov u betonsku krovnu ploču, ista zadržava postojeći nagib s tim da se na dva mjesta otvaraju tzv. luminari i podiže nadozid krovišta za 50 cm. Investitor želi izvršiti uredno etažiranje prije prodaje apartmana. Pitanja su:

1. Što nam je potrebno za etažiranje

2. Koliko će bitna činjenica da se želi podignuti nadozid krovišta za 50 cm?

Ne dira se u vanjske gabarite kuće.

Zahvaljujem na odgovoru unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, nemate rizik pri kupnji ove kuće da ista ne bi bila legalna (osim ako je netko pokrenuo nekakav postupak dok se vršila nadogradnja što gotovo sigurno nije...), jedino što Vam toplo preporučam je da kuću dodatno valorizirate prema veličini parcele i mogućnošću gradnje na njoj u današnjim urbanističkim uvjetima!

Hvala na savjetu......molim vas da mi malo pojasnite ovo o valoriziranju kuće .....što to konkretno znači?...kuća je stavljena pod krov i ne namjeravamo je više nadograđivati....

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Imam jedno pitanje za vas. Spomenuli ste da starost kuce ne igra ulogu osim toga ako nije starija od 1968 godine. Moja kuca je starija od te godine. Na koji bi to nacin afektiralo renoviranje kuce? Unaprijed hvala.

je napisao:

Zakonodavac ne poznaje polovičnu legalnost građevine. Ona je ili legalna ili nije. Ako ima pravomočnu građevinsku dozvolu po kojoj je izvedena, onda je kuća legalna. Ako su prilikom izvedbe izvršene promjene, onda postojeća građevinska dozvola više ne važi. E sad, u praksi to izgleda ovako:

Ako je prilikom gradnje došlo do promjena koji ne zadiru u osnovni volumen kuće (dakle vanjske dimenzije ostale iste a unutarnji raspored se promijenio) onda investitor obično nakon završetka gradnje, a vrle često i za trajanja, od nadležnog tijela traži Promjenu građevinske dozvole, koja se obično usvoji bez većih problema ako je u skladu sa propisima. Međutim, ako je investitor bitno promijenio projekt, dakle ako je kuća sa planiranih 10 x 10 metara porasla na 12 x 12 m, ili je dodan kat, onda je jedini put tražiti novu građevinsku dozvolu, odnosno može se dogovoriti sa referentom da nam izađe u susret pa se ide na, možemo reći promjenu ali u suštini, to je novi projekt. Međutim ovaj zadnji slučaj je u praksi rijedak radi toga što bi investitor na početku tražio dozvolu za željene gabarite ali mu ih ne bi dozvolili graditi radi uvijeta za tu parcelu. Drugim riječima, svijesno ide u planirani prekršaj, traži dozvolu za manje a zna da će raditi više. Na večini objekata to prođe bezbolno, ali možemo na televiziji vidjeti da se ruše zadnja dva kata na splitskoj Lazarici, zadnja dva kata na Trešnjevci itd. (usput niti to nije baš sve po zakonu jer bi država morala srušiti sve ali uz obavezan projekt rušenja, dakle bez projekta rušenja se ništa ne bi smijelo rušiti, ali to je tema nekog drugog foruma).

Dakle da se vratim na temu etažiranja. Ako je kuća u vanjskim gabaritima jednaka građevinskoj dozvoli a unutarnji raspored drugačiji, u principu ne bi trebalo biti problema jer to znači da je kuća legalna a stanovi se u njoj etažiraju po svojim stvarnim kvadraturama. Međutim, ako je kuća prevelika, preblizu susjedu, ima veću katnost od dopuštene, ona je nelegalna pa je,držeći se strogo slova zakona, ne bi bilo moguće niti upisati u gruntovnicu (iako je praksa ipak malo drugaćija i fleksibilnija). Ukoliko možete dati neke podatke o razlikama, mogao bih Vam konkretniji odgovor kazati.

I na kraju, starost kuće ne igra ulogu osim ako nije starija od 1968 godine.

Oprostite na predugom obrazlaganju. Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako Vam je kuća starija od 68-me godine, i IMATE POTVRDU KATASTRA O TOME, znaći da je kuća legalna. Sav daljnji odgovor se nalazi u citatu koji ste naveli i u mojim gornjim odgovorima, jer prvenstveno zavisi od toga što želite reči kad velite "renoviranje kuće". Ono što moram ponovo naglasiti, Vama TREBA PROJEKT jer se radi o starijoj građevini. Nemojte se zezati sa statikom.

Poseban je sličaj ako vam je kuća na bilo koji naćin povijesno i kulturno zaštićena kao spomenik ili slično. To je onda neka druga prića.

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 16 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija