Jump to content

autorsko pravo vs radno pravo


alantitus

Preporučene objave

Zavisi o tome što želite. Ugovorom o radu vi neku osobu angažirate za obavljanje neke trajne djelatnosti, dok autorskim ugovorom osobu angažirate za neki konkretan pojedinačni posao.

 

Npr. ako želite trajno zaposliti npr. novinara, učinit ćete to putem ugovora o radu. S druge strane, ako želite nekom novinaru koji nije zaposlen kod vas platiti za neki pojedinačni članak, možete to učiniti putem autorskog ugovora.

 

Evo što Zakon o autorskom i pravu i srodnim pravima kaže o osnovnim elementima autorskog ugovora:

 

Članak 52.

 

(1) Autorskopravni ugovor mora sadržavati barem djelo na koje se odnosi, način korištenja, te osobu ovlaštenu na korištenje autorskog djela (korisnik).

 

(2) Autorskopravni ugovor može biti sklopljen i glede autorskog djela koje još nije stvoreno pod pretpostavkom da se njime odredi barem vrsta i način korištenja budućeg djela.

 

Znači, da bi aitorski ugovor bio valjan u njemu mora biti navedeno konkretno djelo (članak, feljton, novelu, sliku, pjesmu) na koji se odnosi. Takav ugovor se normalno sklapa nakon što je djelo već stvoreno, ali se može sklopiti i unaprijed.

 

Važno je znati i da prema važećem Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima autorska djela nastala u radnom odnosu pripadaju autoru, ako ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom, drugim sporazumom ili slično nije drugačije određeno. Znači, ako u ugovoru ili slično nije izričito navedeno da autorska prava na djelima nastala u radnom odnosu pripadaju poslodavcu, ona će pripasti radniku, bez obzira na to što su nastala u radnom odnosu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A može li se s novinarom potpisati autorski ugovor za pojedinačno djelo a onda u periodu od npr godinu dana stalno obnavljati te ugovore? Na taj način bi se izbjegle obveze koje proizlaze iz radnog odnosa. Postoje li zakonske odredbe koje ograničavaju angažiranje novinara autorskim ugovorom te propisuju uvjete pod kojima je potrebno potpisati upravo ugovor o radu a ne autorski ugovor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi slobodno možete dogovarati s nekim novinarom neograničeni broj autorskih ugovora za neka pojedina djela, no bitno je da u svakom takvom ugovoru točno definirate konkretno djelo (članak koji treba napisati), kao i da u evidenciji uz svaki ugovor čuvate priložen članak koji je napisan kao rezultat tog ugovornog odnosa.

 

Nema zakonske obveze pretvaranja autorskopravnog odnosa u radni. Sve dok su obadvije strane zadovoljne takvim međusobnim odnosom, on se može nesmetano realizirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija