Jump to content

Bespravna gradnja i legalizacija


anonimno

Preporučene objave

Imam bespravno izgrađen objekat od 1983.godine, kada sam od mjesne zajednice dobio i suglasnost na vodu te od HEP-a suglasnost na struju. Platio sam komunalnu naknadu odnosno doprinos za 100 m2.

Prije dvije godine sam dovrsio objekat(prije novog Zakona o gradnji), sa grubim radovima. Za sada ne radim i ne mislim raditi nista s obzirom na financije. Objekat odnosno zemljiste se nalazi u građevinskoj zoni,neki

susjedi imaju ili građevinske ili lokacijske dozvole.

Da li je moguce da po necijoj prijavi ili bez dobijem rjesenje za rusenje i sta u tom slucaju poduzeti. Da li postoji zastrani rok od 3 godine.

 

Molim savjet. ;-):-x :hammer: :hammer: :hammer: :jumping: :jumping: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Vrlo jednostavno, živite u nelegalnoj kući. Imate dvije mogučnosti: Nastavite tako i nikom ništa ako imate sreće.

Druga mogučnost je da kuću legalizirate na način da izvadite lokacijsku i građevinsku dozvolu.

Savjet: prije svega izvadite na svojoj opčini građevinske uvjete za svoju parcelu da vidite je li uopće tehnički moguće kuću legalizirati (ako nije preblizu susjedima, prevelika, s većom katnošću od dozvoljene i sl). Dakle, ako možete kuću legalizirati, ućinite to.

E sad, s obzirom na Vaše pitanje praksa je sljedeća. Ako Vam je kuća nelegalna što ona i jest, a izgrađena je u skladu sa uvjetima, neće Vam se rušiti jer postoji mogučnost da je legalizirate. Ako Vas netko prijavi, mislim da će građevinska komisija staviti na kuću tablu o zabrani gradnje ali je nikako neće rušiti (ne ruši se baš tako lako). A ako Vam kuća nije u skladu sa uvjetima, onda nažalost postoji mogućnost da Vam je sruše.

Možda je najbolja solucija da izvadite lokacijsku dozvolu a da nejdete na građevinsku. U tom slučaju je jeftiniji projekt a ne morate plačati komunalni doprinos za građevinsku dozvolu. Također ne morate imati niti usklađenu parcelu između katastra i gruntovnice što je za građevinsku neophodno. Lokacijska Vam važi dvije godine, a uz molbu još dvije. Dakle imate rok od 4 godine da pokrenete traženje građevinske dozvole od dana dobijanja lokacijske.

I na kraju, vezano za pitanje, HEP-ove i ine suglasnosti vam u smislu legalnosti objekta ne znaće ništa, a također ne postoji ni vremenski uvjet, dakle kuća je sagrađena nelegalno prije 22 godine i nelegalna je isto kao i ona sagrađena jučer. Sretno Vama kao i ogromnom broju Hrvata koji su u istoj situaciji. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija