Jump to content

mogućnost žalbe na porez nekretnina?


micro

Preporučene objave

Supružnici micra i micro kupili su u prosincu '07. nekretninu (manje 164m2 i veće 832m2) zemljište jedno uz drugo) ukupne površine 996m2 da bi zajednički izgradili obiteljsku kuću i time riješili stambeni problem.

Kupljena dva zemljišta se objedinjuju u jedno te će po upisu biti prva nekretnina u vlasništvu. Kupuju, kako zakon kaže, u idealnim dijelovima (čitaj: fifti-fifti). micra kupuje 498m2 te isto toliko i micro. I micro i micra podnijeli u prijavu poreza na promet nekretnina uz zahtjev za oslobođenje, svatko za sebe ponaosob, za svoj dio, kao što zakon nalaže i to sa svom potrebnom dokumentacijom.

Porezno rješenje je donijeto, naravno nepovoljno za micru:

- za manje zemljište 82m2 - porez u cijelosti prema cijeni iz ugovora

- za veće zemljište 416m2 - oslobođenje 300m2, porez razrezan na preostalih 116m2, međutim ne prema ugovoru u kojem je iznos za kvadratni metar oba zemljišta podjednak (realna cijena za takvo zemljište), već po njihovoj procjeni - takoreći uduplo.

Isto takvo nepovoljno rješenje dobiva i micro.

 

Zakon o porezu na promet nekretnina kaže (ovdje navodim samo bitne stavke):

III. POREZNI OBVEZNIK

Članak 6.

(1) Obveznik poreza na promet nekretnina je stjecatelj nekretnine.

(3) Ako se stječe idealni dio nekretnine, obveznik poreza na promet nekretnina je svaki stjecatelj posebno.

IV. POREZNA OSNOVICA

Članak 9.

(5) Ako suvlasnici stječu idealne dijelove nekretnine, porezna osnovica utvrđuje se posebno za svakog suvlasnika prema tržišnoj vrijednosti dijela nekretnine koji stječe.

 

Prema pravilniku objavljenom na web-u mfin-a:

UVJETI ZA OSLOBOĐENJE OD PLAĆANJA POREZA NA PROMET NEKRETNINA:

Građanin može ostvariti oslobođenje uz uvjet:

1. - da ima hrvatsko državljanstvo - IMA

2. - da veličina zemljišta što ga građanin kupuje ne prelazi 600m2 - NE PRELAZI (498m2)

Ako veličina zemljišta što ga građanin kupuje prelazi 600m2, porez na promet nekretnina plaća se samo na višak površine.

3. - da građanin i članovi njegove uže obitelji (bračni drug i djeca), nemaju u vlasništvu stan ili kuću koja zadovoljava njihove stambene potrebe – NEMAJU

4. - da građanin i članovi njegove uže obitelj nemaju u vlasništvu stan, kuću za odmor i druge nekretnine znatnije vrijednosti – NEMAJU

Ove uvjete građanin kao i članovi njegove uže obitelji moraju kumulativno zadovoljiti.

Članovima uže obitelji u smislu Zakona o porezu na promet nekretnina smatraju se bračni drug te djeca, prijavljena na istoj adresi kao i građanin. - ZADOVOLJAVAJU

 

U poreznoj upravi referent(ica), naravno, tjera vodu na svoj mlin, pa kaže da su svakako u obvezi platiti porez 5% na ukupnu razliku 396m2. „Jer micro i micra su bračni par, štoviše, obitelj koja zajednički gradi jednu kuću, a ne svatko svoju.“ Kaže ona.

Ma nemoj. A gdje to u zakonu piše. Ili ja ne znam čitati. Porezni obveznik nije i nikako ne može biti obitelj, već osoba imenom i prezimenom, građanin Republike Hrvatske. Moje tumačenje (ne znači da je ispravno) gore navedenog je da u njihovom slučaju porez ne bi trebali platiti ni micro ni micra.

Imaju li pravo žaliti se na dobivena rješenja. Makar i za nepravednu procjenu zemljišta, jer se u pravilu porezna osnovica određuje prema ugovornoj cijeni. Zašto su tu micro i micra iznimka? A pogotovo što su zemljišta jedno uz drugo, oranice 4-te kategorije, koje tek treba objediniti, pretvoriti u građevinsko zemljište te komunalno opremiti.

Svako mišljenje ili komentar dobrodošli! Ne samo zbog micre i micra već za dobrobit svakog građanina. Za ubuduće. Da nas ne vozaju k'o ovce.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, službenica je upravu što se tiče dijela oslobođenja koji se odnosi na ukupni broj članova uže obitelji.

A što se tiče obračuna poreza prema procjeni, predlažem da se žalite i inzistirate na cijeni iz ugovora. Obvezno navedite argumente npr. oranica 4-te kategorije, tražite (ako postoji) neki ugovor o prodaji na području gdje se nalazi vaša nekretnina, tj. navedite što više činjenica koje vama idu u prilog. I budite uporni u ovoj žalbi, jer se upornost za ovakve slučajeve u konačnic isplati.

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odazivu i dobrim namjerama!

Nešto mi ne štima sa frazom „...oslobođenja koji se odnosi na ukupni broj članova uže obitelji.“

Jel' to stoji možda u kakvom pravilniku, uputi ili kakvom drugom dokumentu predmetnog ministarstva koji nije javno dostupan?

 

Obrazloženje

„Prelistao“ sam pretraživanjem na web-u službeni dio NN od nastanka hrvatske države pa na ovamo i to ključnim riječima u raznim kombinacijama sa : „porez“, „nekretnine“, „oslobođenje“, „obitelj“, „uputa(e)“. Naišao i pootvarao na desetke dokumenata. Od zakona, nadopuna, rješenja preko uputa i odluka do pravilnika. Isto tako i na web-u ministarstva financija, odnosno porezne uprave.Sve ne bih li našao potvrdu navedenog. Svakaj čovjek nađe.

Međutim, nigdje, ponavljam, nigdje ne stoji decidirano da se oslobođenje kod kupnje zemljišta odnosi na, ili da ovisi o ukupnom broju članova uže obitelji.

Stoji, doduše u Zopnpn:

Članak 11.

9. građani koji kupuju prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje uz uvjet:

9.3. da veličina nekretnine (stan ili kuća) koju kupuje građanin, ovisno o broju članova njegove uže obitelji, ne prelazi površinu kako slijedi:...

 

Ali u istom članku, samo stavak:

11. Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji kupuju zemljište površine do 600 m2, na kojem će graditi kuću za rješavanje vlastitog stambenog pitanja, uz uvjete iz podtočaka 9.1., 9.5., 9.6. i 9.7. ovoga članka

 

9.5. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe. Pod nekretninom (stan ili kuća) koja zadovoljava stambene potrebe smatra se vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko-tehničke uvjete. Odgovarajućim stanom ne smatra se stan u vlasništvu fizičke osobe kojim se koristi zaštićeni najmoprimac,

 

9.6. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan, odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti. Pod drugom nekretninom znatnije vrijednosti podrazumijeva se građevinsko zemljište i poslovni prostor u kojem građanin ili član njegove uže obitelji ne obavlja registriranu djelatnost, a vrijednost nekretnine je približna vrijednosti nekretnine (stana ili kuće) koju građanin kupuje,

 

9.7. članovima uže obitelji, u smislu ovoga Zakona, smatraju se bračni drug te djeca prijavljena na istoj adresi kao i građanin.

 

Nigdje u dostupnim zakonima ili propisima ne piše decidirano da pravo oslobođenja vrijedi samo za jednog supružnika. Pogotovo ne piše da se pravo oslobođenja 600m2 odnosi na ukupni broj članova uže obitelji. Piše: pravo građana koji gradi kuću kojom rješava vlastito stambeno pitanje! Iz dijela „... građanin kao i članovi njegove uže obitelji...“ moglo bi se zaključiti da „članovi njegove uže obitelji“ nisu građani?!

Mogu smatrati da je predmetno porezno rješenje u nesuglasju s Ustavom Republike Hrvatske: s jednakošću, socijalnom pravdom i vladavinom prava, kao jednim od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, između ostalih, propisane odredbom članka 3. te s odredbom članka 51.

 

Svatko je dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova, u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima.

Porezni se sustav temelji na načelima jednakosti i pravednosti.

 

Nadalje, smatram slijedeće:

Supruga je građanin kao i suprug.

I istovremeno porezni obveznik.

I kupuje (pojavljuje se kao zasebni kupac u ugovoru) prvu nekretninu kojom rješava stambeno pitanje.

I gradi kuću kojom rješava stambeno pitanje. Zajedno sa suprugom.

I upisuje u zakonskom roku kuću po izgradnji u vlasništvo isto kao i suprug. I obrnuto.

Iz kojeg razloga ne bi imao pravo oslobođenja 600m2 svatko ponaosob? I još k tome građanin. Sa velikim G.

 

Jedna zanimljivost iz pregleda mišljenja ministarstva: http://www.pu.mfin.hr/publikacije/IspisMisljenja.asp?IDKomentara=706&FileName=410-20_03-01_178_513-07_03-2.xml

Radi se o kupcima koji nisu u rodu, međutim zaključak na kraju:

„Shodno navedenom, u slučaju kada u kupoprodajnom ugovoru imamo dva kupca, svaki kupac je zasebni porezni obveznik i može ostvariti pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina do 600m2 pod uvjetom da kumulativno ispunjavaju uvjete navedene u Zakonu.“

 

Za razmisliti je!

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija