Jump to content

stan i okućnica - što mi je činiti?


lex

Preporučene objave

Kolegice i kolege, jesam pravnik, ali dok sam ja u pitanju, ne znam izlaz, zato vas molim da mi pomognete savjetom ili na drugi način da ovo riješim.

Živim u obiteljskoj kući, u prizemlju su suprugovi roditelji, a ja sam na katu. Naslonjenu na taj dio kuće, suprugov brat ima zaseban stan na

kat, ili bolje reći kuću.

Zemljište na kojem je sagrađena kuća je vlasništvo suprugovog brata, dakle, i ispred i iza kuće, sve je njegovo, naš je samo stan na katu (u prizemlju kuće žive muževi roditelji).

Situacija je takva da ja živim kao u neboderu, dok šogor ima dva ograđena dijela dvorišta na kojima ima cvijetnjake, roštilj, sušilo. A koristi ineograđeni dio dvorišta na kojem ima ima stol, klupe i suncobran, dok ga ja mogu gledati samo s prozora

na katu kako on vani pijucka kavu. I još mi njegov suncobran zaklanja pogled na veći dio dvorišta (to je onaj veliki ugostiteljski suncobran!).

Da li je ispravno da moj stan nema nikakvu okućnicu, a on se šeta i ograđuje po dvorištu kako mu se svidi, samo zbog toga što je čestica na

kojoj je nekad davno sagrađena kuća, formalno njegova? Ne bi li okućnica trebala biti zajednička i može li postojati vlasništvo nad stanom, ali ne i nad zemljištem na kojem sagrađena kuća?

Što mi je činiti ako išta mogu učiniti da i ja dobijem svoj komad zelenila

na tom dvorištu?

Hvala na svim odgovorima i savjetima.

:horor:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam stručnjak, ali mislim da je moguće da imate vlasništvo nad stanom, ali ne i zemljištem.

Budući da je on vlasnik zemljišta, bojim se da nemate nikakva prava tražiti dvorište.

 

No, cijela situacija mi je pomalo nejasna. Roditelji žive s vama, ali kuća u kojoj živite nije napravljena na njihovoj zemlji nego na zemlji njihova sina?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma da, roditelji žive u prizemlju kuće, mi smo na katu, tako da su oni jednom sinu darovali stan na katu, jednom sinu u u prizemlju, a taj iz prizemlja se preselio u drugu kuću (zamjena stanova na istom dvorištu). A oni su tom sinu koji je živio u prizemlju kuće darovali cijelu česticu na kojoj je kuća sagrađena, a mojem suprugu su darovali oranicu. Totalno luda situacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija