Jump to content

Korisni savjeti za DSI


notarica

Preporučene objave

Ja sam položila DSI 04.05. U posebnom dijelu sam imala službeničke odnose. Meni je isto bilo rečeno kako ću kao zadatak dobiti da napišem neka rješenja koja sam radila, međutim, niti jedno od spomenutih nije se pojavilo u pitanjima. Morala sam odgovoriti na dva pitanja, a evo na koja: 1. Obveza probnog rada, 2. Pravilnik o unutarnjem redu.

 

Koja pitanja su bila na usmenom iz službeničkih odnosa? Pitaju li jako detaljno i treba li znati Zakon o strancima, Zakon o mirovinskom osiguranju, koji čine dio literature za posebni dio? Svaki odgovor je više nego dobrodošao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok, evo pitanja od 25.05. od kolegica i mene. Prošlo je super, ispitivači su korektni, fer, pomažu, stvarno nije strašno. Sretno!

USTAV

Suverenitet , Načela diobe vlasti, Oružane snage RH, Kada i kako se mogu ograničiti prava i slobode zajamčena ustavom? , Osobne,političe slobode i prava, O čemu odlučuje sabor, Ovlasti predsjednika, Kako se bira predsjednik, Kako se sastavlja vlada, Tko čini vladu RH, Ustavni sud ( i tko može biti sudac ), Tko potvrđuje međunarodne ugovore,

Tko ima pravo predložiti promjenu ustava, Razlika između velikog i malog drž.pečata

SUSTAV

Tko obavlja poslove drž.uprave i koji su, Tijela državne uprave, Upravni nadzor, Upravne org. u sastavu ministarstva, Državni uredi, Čime se uređuje unutarnje ustrojstvo ( i što je u toj uredbi kojom se uređuje ), Sastav i način rada vlade, Načela unutarnjeg ustrojstva, Uredovni dani

SLUŽBENIČKI ODNOSI

Drž.službenici i namještenici, Javni natječaj, Premještaji, Raspolaganje, Napredovanje u službi, Lake i teške povrede službene dužnosti i kazne, Službenički sud, Prestanak drž.službe, Sindikati, Kolektivni ugovor

UREDSKO

Pisarnica, Klas.oznaka, Sastavni dijelovi neupravnog akta, Glavne evidencije, Prijemni štambilj ( promjenjivi sadržaj )

ZUP/ZUS

Načela ZUP, Načelo pomoći stranci, Postupovna sposobnost i zastupanje, Rokovi, računanje, Obrazloženje ( rješenja), Žalba, Tužba

LOKALNA

Veliki grad, Poslovi županije, Neposredno odlučivanje građana, Referndum – tko raspisuje,

Predstavnička i izvršna tijela, Poslovi gradonačelnika, Proračun, Suradnja općina i gradova međusobno i s jedinicama drugih država, Grad Zagreb,Gradska skupština grada Zagreba

EU

Fondovi, Lisabonski ugovor, Sud pravde, Revizijski sud, Valovi proširenja, Vijeće EU ( rotirajuće predsjedništvo ),Europsko vijeće , Pravna stečevina, Jedinstveno tržište, Schengenski prostor, Koraci do članstvo, Poglavlja pregovora

 

I ako nekome treba - komunalno gospodarstvo

Djelatnosti kom. gospodarstva

Načini obavljanja kom.gospodarstva

Program gradnje objekata i uređaja kom.infr.

( usmeni koncesije i doprinos)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav ljudi, evo i ja sam bila na ispitu 25.5. i stvarno nije bilo strasno, svi ispitivaci su mi bili super, neki su isli tocno po pitanjima, a neki su rekli da pricamo sto znamo, jedino sam bila zapela na ustavu/sustavu kod ispitivaca koji je bio Glavni tajnik. Jednostavno sam zablokirala na predmetu kojeg sam najbolje znala, ali ispitivac je bio fer i pustio me. Uglavnom ako zapnete ili zablokirate, ne ustrucavajte se zamoliti da vas jos koje pitanje pitaju jer ste od treme zablokirali. Da nisam zamolila, vjerovatno bi pala taj predmet. Malo mi je bilo stresno sve to, ali iskreno, nije uopce strasno, glavno da se znaju osnove. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,hvala svima na informacijama vezano za dsi...evo neka od pitanja sa roka 25.05.(moja i grupe):

USTAV: temeljne odredbe ustava, kako narod ostvaruje vlast u rh, nacionalne manjine i prava, zastupljenost manjina u politici, zastupnički mandat, hrv.sabor, tko čini vladu, organski zakoni, postupak izbora zastupnika.

SUSTAV:tijela drž.uprave, inspekcijski nadzor,koje akte donose čelnici tijela,što građani mogu poduzeti radi nepravilnog postupanja tijela, državni uredi, kad vlada odlučuje 2/3, uži kabinet.

SLUŽBENIČKI:uvjeti za prijem u drž.službu, što su drž.namještenici, kada mora odbiti nalog, zapreke prijma u drž.službu, rješenje o prijemu, probni rad, odbor za drž.službu, povrede službene dužnosti,slučajevi udaljenja iz služ.državnog službenika i do kada udaljenje traje,kolektivni ugovor.

LOKALNA:statut, djelokrug općina i gradova,mjesna samouprava, tijela jedinica lokalne samouprave, predstavničko tijelo i mandat članova, kako se biraju načelnici, župani i gradonačelnici, kako se biraju pročelnici.

ZUP/ZUS:upravna stvar, upravni postupak,javnopravna tijela, stranke, zakonski zastupnik, načelo materijalne istine, dokazna sredstva, stvarna nadležnost, očevid, stručni pomagač, dijelovi rješenja, pravni lijekovi, tko rješava upravne sporove, visoki upravni sud.

UREDSKO:pisarnica, prijemni štambilj,razvrstavanje pismena, brojčana oznaka, klasifikacijska oznaka, glavne knjige, rokovnik predmeta,razlika pečat/žig/štambilj, upravne pristojbe, djelomično rješenje, prigovor.

EU:rimski ugovor, početak stvaranja eu, postupak suodlučivanja, europski parlament, kriterij za članstvo, vijeće eu, 5.val proširenja, u kojoj je fazi rh(čekaonica).

Uglavnom svatko je imao po 3-4 pitanja. Gospođa iz eu je bila odlična, tražila je jednostavne odgovore i nije puno gnjavila. Kao što se i vidi iz pitanja sva su sa stranice ministarstva i dovoljna za učenje i prolaz. Puno sreće svima!

P.S.Nije strašno samo je stresno i dugo traje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sussie,

što te pito iz susutava državne uprave, to mi je najgore za zapamtiti?

Kkva je bila prolaznost?

 

pitao me o upravnom nadzoru, nadležnost pomoćnika ministra, glavni tajnik, kako građani ostvaruju naknadu štete. pa ne znam kakva je bila prolaznost kod njega jer sam to zadnje odgovarala i otišla, ali oni koji su bili sa mnom su prošli, a i oni prije mene. kod njega su se najviše zadržali, neki i po sat vremena, a nismo ni mi brzo. uglavnom nas 15-ak koji smo bili u istoj grupi smo bili kod jednih ispitivača, druge grupe su kod drugih, tako da sve ovisi kod koga ćeš biti. meni ovaj nije bio naj jer te ful zbuni, ali ipak je pustio i one koji nisu baš znali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

JLP®S

Koje su?

Temeljni financijski akt i tko ga donosi?

Izvršna tijela

Službenički odnosi

Tko obavlja poslove u tijelima državne uprave?

Koje poslove obavljaju namještenici?

Načela postupanja?

Kojim propisima su uređena prava i obveze?

Koji su preduvjeti popunjavanja radnog mjesta?

EU

Koji su valovi proširenja?

Pretpristupni fondovi?

Europska komisija?

ZUP, ZUS i uredsko

Načela ZUP-a

Kako se pokreće spor?

Tko rješava u upravnim sporovima?

Rješenje, presuda, zaključak?

Postupanje po nenadležnom podnesku?

Kako se plaćaju upravne pristojbe?

Oznake tajnosti i predmeta upravnog postupka?

Klasifikacijska oznaka?

Ustav i sustav

Što je Ustav?

Ovlasti predsjednika?

Tijela državne uprave?

Glavno tajništvo u ministarstvu?

Provedbeni propisi središnjih tijela?

Posebni dio - prosvjeta

Rashodi školskih ustanova koji se financiraju iz proračuna, školski odbor, ravnatelj…

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ima li netko da je bpolagao sad u subotu? kako je bilo, ja polažem sad 08.06. , čini mi se da mi se sve pomješalo KO OVO MOŽE SVE ZAPAMTIT....?

ima li netko kakav koristan savjet, pliiizzzz, je li pomažu da se sjetiš, koga bace?

:predaja:

Annavi,

i meni se to dogodilo...zasićena sam ovim svim... ne znam ono što sam znala i prije... a kada mi postave neko pitanje, neću moći sama pričati sve ukoliko ne bude podpitanja!!

 

:place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:tikvan:

Annavi,

i meni se to dogodilo...zasićena sam ovim svim... ne znam ono što sam znala i prije... a kada mi postave neko pitanje, neću moći sama pričati sve ukoliko ne bude podpitanja!!

 

:place:

 

baš super šta se svima sve pomiješalo...jer se i meni sve pomiješalo a polažem 08.06. ....hahahaaaa ....sad mi je lakše ....kad smo većina svladat ćemo ih...npr. kad preletim ustav čini mi se sve znam ...onda krenem na uredsko i to znam.... al tada zaboravim ustav:smijeh3:...i tako dalje....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:tikvan:

 

baš super šta se svima sve pomiješalo...jer se i meni sve pomiješalo a polažem 08.06. ....hahahaaaa ....sad mi je lakše ....kad smo većina svladat ćemo ih...npr. kad preletim ustav čini mi se sve znam ...onda krenem na uredsko i to znam.... al tada zaboravim ustav:smijeh3:...i tako dalje....

 

HAHAHAHAHAHA i ja tako, ponovim neki predmet sve znam i za pet dana ga idem ponovit po pitanjima zablokiram, moram povirit da se sjetim.... ajme meeeeeni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

13.7,pa zar ima ispita jos i u 7mj.Zar nisu od 7-9mj godisnji odmori?Hvala!

 

Ja polažem 6.7. na stručnom sam osposobljavanju (VSS) i rekli su da im je velika gužva (kad su ih zvali iz kadrovske)-s obzirom da mi moramo položiti do isteka 12 mjeseci, u mom slučaju to je kolovoz sigurno su osigurali dodatne termine kako bi svi bili pozvani do isteka roka. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hej ljudi... Ja polažem stručni ispit 15. 6. 2013.g. polažem za radno mjesto referent - upravno područje financije - SSS... Trebam pomoć ljudi koji su sada na svježe polagali stručni ispit, pogotovo financije :)) Savjeti.... Molim :D Hvalaaa!

 

Ažurirano

 

sto se vise blizi taj datum to ja manje znam. katastrofa nikad mi nije bilo toliko slabo. ja imam posebni za mup ima li ko iste srece?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja sam na strucnom ospos.ugovor mi je do 9.07.a planiraju me u ponedjeljak prijaviti....znaci postoji mogucnost da i ja idem 6.7????

 

Mislim da nećes na DSI prije 9mj, jer nakon isteka SO ima se fore 6mj još položit s tim da se može prijavit 2mj prije isteka SO :svejk:

 

Meni su prijavili sredinom 5mj a poziv za 13.7 sam dobila 3.6 :mir:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moras izaci prvi puta prije zavrsetka osposobljavnaja, no mozda ti priznaju taj period dok ime je godisnji. mene su tako prijavili mjesec prije kraja strucnog, pa je bilo problema pa su mi morali produziti strucni jos za mjesec dana da idem na ispit, makar mi u ugovoru pise da samo u roku od 6 mjeseci od kraja strucnog moram donjeti potvrdu zavodu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko znam,jer su nam rekli na seminaru,mozemo prijaviti ispit bilo kada u roku od ta 2 mj,prije nego nam istice 12mj,tako da ne bi trebalo biti problema.bitno je prijaviti prije isteka osposobljavanja,a na ministarstvu je kada ce organizirati ispitivanje.Osoba koja me prijavljuje isto tako kaze :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

meni su isli prijaviti 3 tjedna prije kraja osposobljavanja i nisu mogli, jer se nesto ove godine promjenilo (prije su mogli skoro do zadnjeg dana prijaviti i ici na ispit kada ti zavrsi osposobljavanje) i jedva su se dogovorili s ministarstvom uprave da nam cijelog grupi koji smo zajedno isli na osposobljavnje da jos jedan mjesec i da u roku tog mjeseca idemo prvi put na ispit, u protivnom bi i mi i nas poslodavac morao vratiti novce za nasu obuku. ja idem sutra na ispit, a produzeni ugovor mi zavrsava u ponedjeljak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislis pala je i onda vise nije imala pravo ici? to za novce sam i ja cula, posto sam i ja potpisala zaduzbicu na 50 000,00kn. dok smo mi pregovarali za taj jedan mjesec ministarsvo se prepucavalo sa zavodom za zaposljavanje i svako svakome prebacuje loptu. Ministarsvo uprave jedino treba provesti ispit, posto smo mi potpisivali ugovore sa hzz-om i javnim tijelo za usavrsavanje. ministarstvo se prema nama ponasa kao prema pripravnicima za koje se ocekuje da ih se kasnije zaposli i oni su duizni unutar godine dana poloziti, a nama svima na strucnom osposobljavanju pise bez zasnivanja odnosa. ako nas svrstavaju kao pripravnike onda smo trebali dobiti i 70% posto place za to radno mjesto, a ne onih 1600 kuna. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nas su prijavili krajem petog mjeseca i sad čekamo poziv... a ističe nam ugovor krajem sedmog mjeseca... sad meni nije jasno što ako npr. dobijem poziv za 13.07. i padnem jedan predmet .. imam pravo na ponovno izlaženje... a kad ću ići drugi put polagati ako nakon 15.07. više ne rade.. a u deveti misec ja više nisam na osposobljavanju... zašto ne možemo u roku 6 mjeseci nakon završenog osposobljavanja položiti ispit??? IMAMO pravo dva puta polagat .. zašto bi nam se to uskratilo zbog toga što oni idu na godišnji????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tako je,pala je i izgubila pravo polaganja,zaduznicu je potpisala,ali kako kaze nije morala vratiti novce...budimo realni,to su gluposti,da netko od nas sada ima 50 000 kn,sigurno ne bi isao raditi za 1600,00,kako mogu ocekivati da mi te novce onda vratimo :)sa ovim zadnjim se svakako slazem :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mene ce prijaviti u ponedjeljak,a 09.07 mi istice ugovor,znaci ako me pozovu 6.07,ni ja nemam vremena da idem ponovno.e sada,da li mogu ponovo ici u 9 mj,to ni ja nisam sigurna,ali mislim da je nase pravo da idemo 2 puta,a zavod ionako trazi u roku 6mj od prestanka osposobljavanja da se donese potvrda o polozenom ispitu,znaci npr ja do 1mj 2014. moram donijeti potvrdu zavodu :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trebalo bi pitati nekoga iz ministarstva što ako ne položimo za vrijeme stručnog osposobljavanja ili padnemo 1-2 predmeta i imamo pravo na ponavljanje? jel imamo pravo polagati nakon isteka roka, a da je taj rok zakonski od 6 mjeseci nakon pripravničkog (odnosno osposobljavanja)....

Koliko ovog ima za učit... strašno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma nema te se cega bojati, ako naucite prlaz sto posto siguran, pomognu da se sjetis i sve kroz pricu pitaju...... bar moja komisija....

lijepo naucite i ne boj te se i ja sam tako mislila da nista ne znam da mi se sve pomijesalo, srce mi je stalo kad sam dosla ispred zgrade, ali kad je krenulo sve pet komisisja ODLICNA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja juče bila na ispitu...pala ZUP, sve ostalo je bilo OK. Najviše sam se bojala EU a to je bilo najlakše, žena postavi pitanje i kroz razgovor shvati da sve znaš :) Ali krenimo redom...

Za posebni dio sam dobila OPIS SASTAVNIH DIJELOVA RJEŠENJA (a polagala sam financije i proračun). Na usmenom sam bila gotova za 5 min., pitala me obračun plaća, PDV, porez na dobit. EU: Lisabonski ugovor, Europsaka komisija, proračun EU, odlučivanje kvalificiranom većinom. Lokalna samouprava: predstavnička tijela, izbor gradonačelnika, donošenje proračuna, objava i posljedice nedonošenja. Službenički odnosi: nalozi (dužnost odbijanja naloga) napredovanje u državnoj službi, etički kodeks. Ustav: dioba vlasti, Hrvatska narodna banka, poduzetnička i tržišna sloboda. Državna uprava: pomoćnik ministra, inspekcijski nadzor. Uredsko poslovanje: pisarnica, neupravni akt, upravne pristojbe - oslobođenja. ZUP I ZUS: zapisnik (tu se nisam mogla sjetiti, što se radi ako stranka ne želi potpisati zapisnik), dostava (tu sam pobrkala pa počela pričati načine dostave iz uredskog poslovanja), pravni lijekovi (ja sam pričala o žalbi i tužbi, opet pobrkala :(, upravni sudovi (tu sam već bila toliko pod stresom da sam zanijemila - najgori mogući scenarij). I eto...čim vam pošaljem ovu poruku, vraćam se ZUP-u a sutra se mora i na posao, nema više slobodnih dana :( MOja poruka svima koji se spremaju na ispit - mora se znati :) Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

polozen DSI 8.6.2013. yupi jej! polagao za VSS

 

Neću nabrajati pitanja jer su dosad već sva nabrojana milijun puta, ponovit ću što već svi znate i što je istina a to je da su pitanja sa stranice Ministarstva uprave dovoljna za prolazak (za VSS i SSS) osim ZUP i ZUS to treba po skripti raditi jer pitanja za to područje nisu dovoljna. Bitno je da razumijete, ne da nabiflate jer će sigurno biti podpitanja. Ispitivači puno pomažu ali i uvijek postavljau podpitanja, tako da savjetujem kad odgovorate probajte navezat na odgovor što više toga i time im smanjite mogućnost pitanja koje možda i ne znate.

 

Posebni dio mi je bio ravnopravnost spolova i suzbijanje diskriminacije, čista formalnost jer mi je to posao i tu niko ne pada, to je više razgovor i da bude pitanja ali i tu vam pomažu. Na pismenom posebnog djela možete imati svu moguću i nemoguću literaturu i prepisivati do mile volje čak se i konzultirati jer vas tu nitko ne nadgleda. Ipak savjetujem da napišete što više o temi koju dobijete jer ispitivačica moja je čitala zadaće i na osnovu njih ispitivala.

 

Kad naučite pitanja sa Ministarstva, ponavljajte po pitanjima sa ovog foruma jer 90% pitanja se ponavljaju na samim ispitima. Nije ništa tako strašno jedino dugo traje ( u mom slučaju od 8:30 - 14 sati), i na ovom roku koliko znam je pala samo jedna gospođa (na EU) i jedan momak je odustao odmah na posebnom djelu, ostali su prošli, a bilo nas je dosta cca 25 kandidata. Sretno svima i hvala svima koji su dosad komentirali, meni je full pomoglo. Naučite odgovore i probajte shvatiti gradivo, jer tada su vam ispitivači još više naklonjeni,nego ako samo kratko odgvorite na pitanje i zašutite. Moja komisija je bila stvarno dobra tako da sam imao i sreće ali bez osnovnog znanja nema prolaska.

 

p.s. isplati se trud i živciranje i trema na kraju kad sve položite, osjećaj olakšanja i sreće je odličan :-) pozzz svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

polozen DSI 8.6.2013. yupi jej! polagao za VSS

 

Neću nabrajati pitanja jer su dosad već sva nabrojana milijun puta, ponovit ću što već svi znate i što je istina a to je da su pitanja sa stranice Ministarstva uprave dovoljna za prolazak (za VSS i SSS) osim ZUP i ZUS to treba po skripti raditi jer pitanja za to područje nisu dovoljna. Bitno je da razumijete, ne da nabiflate jer će sigurno biti podpitanja. Ispitivači puno pomažu ali i uvijek postavljau podpitanja, tako da savjetujem kad odgovorate probajte navezat na odgovor što više toga i time im smanjite mogućnost pitanja koje možda i ne znate.

 

Posebni dio mi je bio ravnopravnost spolova i suzbijanje diskriminacije, čista formalnost jer mi je to posao i tu niko ne pada, to je više razgovor i da bude pitanja ali i tu vam pomažu. Na pismenom posebnog djela možete imati svu moguću i nemoguću literaturu i prepisivati do mile volje čak se i konzultirati jer vas tu nitko ne nadgleda. Ipak savjetujem da napišete što više o temi koju dobijete jer ispitivačica moja je čitala zadaće i na osnovu njih ispitivala.

 

Kad naučite pitanja sa Ministarstva, ponavljajte po pitanjima sa ovog foruma jer 90% pitanja se ponavljaju na samim ispitima. Nije ništa tako strašno jedino dugo traje ( u mom slučaju od 8:30 - 14 sati), i na ovom roku koliko znam je pala samo jedna gospođa (na EU) i jedan momak je odustao odmah na posebnom djelu, ostali su prošli, a bilo nas je dosta cca 25 kandidata. Sretno svima i hvala svima koji su dosad komentirali, meni je full pomoglo. Naučite odgovore i probajte shvatiti gradivo, jer tada su vam ispitivači još više naklonjeni,nego ako samo kratko odgvorite na pitanje i zašutite. Moja komisija je bila stvarno dobra tako da sam imao i sreće ali bez osnovnog znanja nema prolaska.

 

p.s. isplati se trud i živciranje i trema na kraju kad sve položite, osjećaj olakšanja i sreće je odličan :-) pozzz svima

 

Čestitam!!:skakuce:

 

Al po ovome šta ljudi stavljaju nisu samo pitanja s Min uprave, ima i izvan, npr Ustav..

Koliko si učio?

 

I ima li tko prezentacije s priprema da mi pošalje na mail drzavno.strucni@gmail.com?

 

Već sam pitala pa mi nitko nije poslao.;(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zdravo! Evo ljudi pitanja koja su meni bila 08.06. Meni su bili isto rekli da je dosta učiti po pitanjima od ministarstva, ne bih baš rekla da je to istina, pitaju i van tih pitanja, ali su ispitivači bili toliko dobri i stvarno pomažu,da ako i jeste samo naučili pitanja, vjerojatno ćete položiti, zavisi od komisije.

EU: nadnacionalni princip odlučivanja, objasni ratifikaciju, lisabonski ugovor

SLUŽBENIČKI: pretpostavke za prijem, uvjeti za prijem, odbor za državnu službu-tko ga bira, probni rad, državni stručni ispit,tko obavlja poslove državne službe, čime se uređuju prava i obveze državnih službenika

LOKALNA:ovlasti načelnika, gradonačelnika, župana; kako se bira predstavničko tijelo;općine, gradovi, županije; statut-kako se donosi,što uređuje

ZUP/ZUS:javnopravna tijela, stranke, upravna stavr, zaključak,kada se podnosi prigovor, upravni sudovi, tužba

UREDSKO: pomoćne evidencije, tko otvara pisma označena stupnjem tajnosti, osnovne evidencije

USTAV:kad vlada stupa na dužnost, tko je imenuje, temeljne odredbe, zastupnici u saboru-kako se biraju, tko ih predlaže, imunitet

SUSTAV: poslovi državne uprave, što uključuje neposrednu provedbu zakona, upravni nadzor...

Sretno!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zdravo! Evo ljudi pitanja koja su meni bila 08.06. Meni su bili isto rekli da je dosta učiti po pitanjima od ministarstva, ne bih baš rekla da je to istina, pitaju i van tih pitanja, ali su ispitivači bili toliko dobri i stvarno pomažu,da ako i jeste samo naučili pitanja, vjerojatno ćete položiti, zavisi od komisije.

EU: nadnacionalni princip odlučivanja, objasni ratifikaciju, lisabonski ugovor

SLUŽBENIČKI: pretpostavke za prijem, uvjeti za prijem, odbor za državnu službu-tko ga bira, probni rad, državni stručni ispit,tko obavlja poslove državne službe, čime se uređuju prava i obveze državnih službenika

LOKALNA:ovlasti načelnika, gradonačelnika, župana; kako se bira predstavničko tijelo;općine, gradovi, županije; statut-kako se donosi,što uređuje

ZUP/ZUS:javnopravna tijela, stranke, upravna stavr, zaključak,kada se podnosi prigovor, upravni sudovi, tužba

UREDSKO: pomoćne evidencije, tko otvara pisma označena stupnjem tajnosti, osnovne evidencije

USTAV:kad vlada stupa na dužnost, tko je imenuje, temeljne odredbe, zastupnici u saboru-kako se biraju, tko ih predlaže, imunitet

SUSTAV: poslovi državne uprave, što uključuje neposrednu provedbu zakona, upravni nadzor...

Sretno!!

 

Čestitam!

Možeš mi samo reći na šta se odnosi ovo u EU- nadnacionalni pristup odlučivanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

http://www.uprava.hr/default.aspx?id=13299

 

Sukladno odredbi članka 7. Uredbe, prijavu službenik ne može podnijeti prije isteka probnog rada, a dužan ju je podnijeti najkasnije dva mjeseca prije isteka roka u kojem je dužan položiti Ispit.

 

e sad ne znam je li rok 6 mj nakon ispita, ili je rok 12 mjeseci

 

 

Sukladno odredbi članka 88. Zakona, vježbenik može pristupiti polaganju državnoga stručnog ispita najranije dva mjeseca prije isteka propisanoga vježbeničkog staža i dužan je ispit položiti najkasnije do isteka vježbeničkog staža. :crven:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

položila dsi 8.6.2013 :skakuce:

 

USTAV:

temeljne odredbe,najviše vrednote,predsjednik i ovlasti,što je ustav,kako je ustrojena vlast,sudovi,ustavni sud i ovlasti,nacionalne manjine

 

SUSTAV DRŽ.UPRAVE:

poslovi,tko obavlja poslove,provedbeni propisi,upravni nadzor i mjere,inspekcijski nadzor,ovlasti inspektora,ustroj,ustrojstvene jedinice u sjedištu i van sjedišta,tko donosi pravilnik o unutarnjem redu i što sadrži pravilnik,uredovni dani

 

LOKALNA:

veliki grad,predstavničko tijelo,temeljni financijski akt i što u slučaju da se ne donese,povjerenik vlade

 

SLUŽBENIČKI ODNOSI:

tko obavlja poslove,opći uvjeti za prijem,načini prijema,premještaj

 

EU:

osnivački ugovori i kod pariškog objasniti zašto baš ugljen i čelik (poslijeratno razdoblje-na taj način se regulirala trgovina tim dvjema sirovinama koje su neophodne za ratnu industriju),institucionalni trokut,komisija,parlament,trenutni status RH,ugovor o pristupanju,ratifikacija,faza pregovaranja

 

ZUP,ZUS:

tko rješava,koja su javnopravna tijela,tko je stranka,kako se pokreće up.postupak,načini rješavanja i objasniti ispitni postupak,dokazna sredstva,pravni lijekovi,žalba i rok za žalbu,pokretanje up.spora,rok za tužbu

 

UREDSKO:

pisarnica,osnovne evidencije,pomoćne,razvrstavanje

 

POSEBNI DIO: poljoprivredno zemljište..uh,zapala me vrlo zahtjevna ispitivačica koja je prošla cijeli zakon od prve do zadnje stranice. imala je milijun pitanja i podpitanja i cijedila me oko 45 min. na kraju ipak moram reći da su takvi ispitivači iznimke a to nam je potvrdio i tajnik koji je vodio moju grupu.

 

moj savjet vam je da učite jer znati se mora ali ispitivači su vrlo fer i korektni,pomažu ako zapnete i navode vas da se prisjetite. u mojoj grupi pala je samo jedna osoba i to zato jer nije znala ama baš ništa.

isplati se zagrijati stolac a osjećaj rasterećenja kad riješite dsi je odličan :)

sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako mi netko može malo razjasniti sljedeća pitanja (muči me to što odlučuje vijeće eu a što europsko vijeće)?

 

1. Tko odlučuje o tome koja zemlja će postati kandidat EU (je li to samo europsko vijeće na temelju mišljenja komisije?? jel treba odobriti to parlament ili odlučuje o tome vijeće eu??)

2. Tko odlučuje o otvaranju i zatvaranju pregovora i tijeku? (komisija?? ili vijeće eu)

3. Tko odlučuje hoće li neka zemlja pristupiti EU (Europsko vijeće ILI Vijeće EU?? uz suglasnosti parlamenta i mišljenje komisije??)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bianco zaduznicu potpisala za sta? nije mi jasno????

 

tako je,pala je i izgubila pravo polaganja,zaduznicu je potpisala,ali kako kaze nije morala vratiti novce...budimo realni,to su gluposti,da netko od nas sada ima 50 000 kn,sigurno ne bi isao raditi za 1600,00,kako mogu ocekivati da mi te novce onda vratimo :)sa ovim zadnjim se svakako slazem :)

za sta potpisala binco zaduznicu nije mi jasno????

meni staz zavrsava 30.06. a prijavili me negdje 05.06 i nikakvih problema nije bilo, osim sto nije bilo napisano za koji upravni dio me prijavljuju. i dobila rjesenje da 29.06. polazem ispit =)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bianco zaduznicu potpisala za sta? nije mi jasno????

 

tako je,pala je i izgubila pravo polaganja,zaduznicu je potpisala,ali kako kaze nije morala vratiti novce...budimo realni,to su gluposti,da netko od nas sada ima 50 000 kn,sigurno ne bi isao raditi za 1600,00,kako mogu ocekivati da mi te novce onda vratimo :)sa ovim zadnjim se svakako slazem :)

 

oni koji su poptisali ugovore do 1.6. morali su i kod javnog biljeznika potpisati zaduznicu na 50000,00 kn. a oni koji su potpisivali ugovore nakon 1.6. vise nisu morali potpisivati zaduznice.

do 01.06. 2012???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ljudi evo jučer sam polagala strucni ispit, smjer financije za radno mjesto referent SSS...

bilo je jako napornoooo, sve to dugo traje, od pol 9 do 13h...

 

zadatak financije -napisati rješenje poreza na plovila 2013., a tip pored mene je imao napisati rješenje poreza na tvrtku ili naziv. usmeni dio pitanja: neka simpaticna zenskica - obračun plaća, porez na dobit, pdv, dohodak stope

 

opci dio - pitanja iz skripte sa stranice ministarstva. sto se tice uredskog poslovanja i upravnog postupka proucite i skriptu i zakon o upravnom postupku, jer zena bas zahtjeva, postavlja dodatna pitanja tipa sto je izreka, sto je obrazlozenje i sama je rekla da treba proucit zakon :) ja sam prosla a svima drugima zelim srecu! :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bok

položio sam si 08.06., ali još nikakvo rješenje nisam dobio

pa me zanima jel ima tko da je još položio 08.06., a da je čuo štogod (ili nije)?!

 

savjeti:

naspavat se i dobro odmorit (krenuo u 08:30, a završio u 15:30)

piti dosta vode

ponijet nešto lagano za pojest i neke tablete protiv glavobolje

i bar naučit odgovore na pitanja koja se ovdje ponavljaju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Položila 15.-og... :))

Ispitivači su stvarno fer, ako se ne možeš prisjetiti navode na odgovor...taako daaa, treba naučit, nema druge!!!

 

 

ZUP/ZUS, UREDSKO

- načela ZUP-a

- rješenje(dijelovi i objašnjenje), kad postaje izvršno

- dostava

- arhiviranje

USTAV/SUSTAV

- načelo diobe vlasti

- Ustavni sud

- ovlasti Vlade

- međunarodni ugovori

- ovlasti predsjednika

- drž. uprav. organizacije

SLUŽB./LOKALNA

-dužnosti službenika, prava službenika

- pretpostavke za prijam u drž. službu

- plan prijma u državnu službu

- predstavičko tijelo ovlasti, kako radi

- što ako se ne donese do 3mj. pivrem. fin. izvještaj

EU- Vijeće EU, Lisabonski ugovor, Eu Parlament

 

Sretno ljudi!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i ja sam položila 08.06. i nisam dobila rješenje...odnosno danas je stiglo u kadrovsku u Zg a je sam u St...tako da će sigurno proći još tjedan dok stigne u moje ruke.....i inače još osjećam stres od polaganja...meni je bilo naporno i stresno...savjet naučit se mora...još ako si VSS i društveni smjer .... dosta dosta pitaju ... uz znanje treba i malo sreće ... sretno svima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

4. poduzetništvo

4.1. Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva (»Narodne novine, broj 29/02)

4.2. Zakon o obrtu (»Narodne novine«, broj 49/03)

4.3. Program poticaja malog i srednjeg poduzetništva Vlade Republike Hrvatske donesen 5. svibnja 2004. godine

 

Naravno, bilo je izmjena i dopuna zakona te postoji noviji program poticaja.

 

Pozdrav,

ja isto imam posebni dio poduzetništvo, molim te možeš reći kakav je bio ispit, što su te pitali?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ljudi evo jučer sam polagala strucni ispit, smjer financije za radno mjesto referent SSS...

bilo je jako napornoooo, sve to dugo traje, od pol 9 do 13h...

 

zadatak financije -napisati rješenje poreza na plovila 2013., a tip pored mene je imao napisati rješenje poreza na tvrtku ili naziv. usmeni dio pitanja: neka simpaticna zenskica - obračun plaća, porez na dobit, pdv, dohodak stope

 

opci dio - pitanja iz skripte sa stranice ministarstva. sto se tice uredskog poslovanja i upravnog postupka proucite i skriptu i zakon o upravnom postupku, jer zena bas zahtjeva, postavlja dodatna pitanja tipa sto je izreka, sto je obrazlozenje i sama je rekla da treba proucit zakon :) ja sam prosla a svima drugima zelim srecu! :)

 

 

Bok, da li slucajno imas skriptu(opci i posebni dio) iz koje si ucila? Ja bih trebala ici na DSI smjer racunovodstveni referent SSS? Hvala!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Takoder sam sss,referent izlaznih racuna!Kazu da najcesce pitaju obracun place,ali sada vidim da traze rjesenja poreza na povila ili tvrtku!Kako ni dana provela nisam u racunovodstvu,jer kako kazu nisu imali mjesta za mene,tako nezz o cemu se radi!Pa molim,tko god zna kako se rade ta rjesenja,sta treba pisati,kako to uopce izgleda da mi posalje primjer na mail: s.uzy@live.com!Pomozite!Hvala! :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima,

polagala sam (i položila :D) DSI 15.06.2013. godine.

Želim vam reći da se za ispit treba spremati i treba znati, međutim, ispitivači zbilja nemaju namjeru rušiti. BEZ PANIKE, pitanja su normalna i nitko vas neće rušiti ako ne znate sva nabrajanja i sl. E sad, svakako ovisi koja vas komisija ispituje, ali pitanja su sasvim normalna. Ne sjećam se više pitanja jer sam ja jedna od onih koji istog trena nakon ispita zaborave koja su pitanja bila postavljena, ali ova pitanja sa legalisa su mi jaaako pomogla u ponavljanju, pogotovo zadnji dan kad mi je bilo dosta svega. :-/

Uglavnom, moj savjet je da učite jer ako ne znate osnovne stvari, nećete proći, ali su ispitivači prijateljski nastrojeni i pomažu ako zapnete. Svima želim puno sreće i ako se sjetim kakvih pitanja, napisat ću vam. Sretnooooo! :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima,

polagala sam (i položila :D) DSI 15.06.2013. godine.

Želim vam reći da se za ispit treba spremati i treba znati, međutim, ispitivači zbilja nemaju namjeru rušiti. BEZ PANIKE, pitanja su normalna i nitko vas neće rušiti ako ne znate sva nabrajanja i sl. E sad, svakako ovisi koja vas komisija ispituje, ali pitanja su sasvim normalna. Ne sjećam se više pitanja jer sam ja jedna od onih koji istog trena nakon ispita zaborave koja su pitanja bila postavljena, ali ova pitanja sa legalisa su mi jaaako pomogla u ponavljanju, pogotovo zadnji dan kad mi je bilo dosta svega. :-/

Uglavnom, moj savjet je da učite jer ako ne znate osnovne stvari, nećete proći, ali su ispitivači prijateljski nastrojeni i pomažu ako zapnete. Svima želim puno sreće i ako se sjetim kakvih pitanja, napisat ću vam. Sretnooooo! :)

 

Čestitam ti ;-) jesi polagala za VSS ili? dali je dovoljno učit po pitanjima sa uprava.hr ili ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozz!Ja idem subotu nakon vas,ali imam osjecaj kao da sutra idem! :( Takoder mislim da vise nista neznam!Puno srece sutra i javite se sa pitanjima bez obzira na ishod!!!:mase1:Pogotovo ako je netko sss i pise financije!Hvala! :)

 

ma pratit cemo pitanja, naravno. kod mene je problem da iako ucim na glas, strasno mi nedostaje i ne baratam tim strucnim rijecnikom... a to mi je koma

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Idem ja :( sss sam,financije!!!Ponavljam vec po nezz koji put,najgore je sto nisam ni dana provela u racunovodstvu nego u pisarnici,jer kao mjesta nije bilo,ali bitno da su me primili...sad nezz nista od financija,vec se vidim na popravnom iz posebnog dijela,nazalost,ali tako je! Posto si vss,da li mozda znas odg.na pitanje koje ovdje kruzi-NAPISATI RJESENJE POREZA NA PLOVILA I RJESENJE POREZA NA TVRTKU???pliz pomoc! :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Idem ja :( sss sam,financije!!!Ponavljam vec po nezz koji put,najgore je sto nisam ni dana provela u racunovodstvu nego u pisarnici,jer kao mjesta nije bilo,ali bitno da su me primili...sad nezz nista od financija,vec se vidim na popravnom iz posebnog dijela,nazalost,ali tako je! Posto si vss,da li mozda znas odg.na pitanje koje ovdje kruzi-NAPISATI RJESENJE POREZA NA PLOVILA I RJESENJE POREZA NA TVRTKU???pliz pomoc! :(

 

Ne, ja sam ti proračun i financijski sustav. Nažalost nemam veze s porezima. Provjeri ako ima na netu kakvih primjera. Sorry što ti nisam od pomoći.

Ma i ja sam "Tupko" ponavljam i ponavljam, a uvijek pitanje zar sam ja to već učila?! Bože pomozi za tjedan dana. :bang: Sretno onima koji se sada bore za prolaz!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma meni pise referent izlaznih racuna,pa su mi u prijavi napisali samo obracun place,jer kao nisu mi mogli napisati uredsko poslovanje koje sam radila cijelu godinu,nemam ni ja veze niti sa porezima,a niti sa cim drugim :(surova stvarnost,ali sam vidjela da su bila ta rjesenja,pa koga god pitam nezz,a ovi sto su polozili vise i nisu na legalisu,tako da...ma nista hvala ti,tako je kako je,sta mogu,ako nista vidjet cu sta pitaju,pa cu znati u 9mj :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, ja sam ti proračun i financijski sustav. Nažalost nemam veze s porezima. Provjeri ako ima na netu kakvih primjera. Sorry što ti nisam od pomoći.

Ma i ja sam "Tupko" ponavljam i ponavljam, a uvijek pitanje zar sam ja to već učila?! Bože pomozi za tjedan dana. :bang: Sretno onima koji se sada bore za prolaz!!!!!

 

Jel bi mi htjela proslijediti skriptu iz posebnog dijela (ivanasestak9@net.hr)?! :) Po čemu si učila?! :/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, ja sam ti proračun i financijski sustav. Nažalost nemam veze s porezima. Provjeri ako ima na netu kakvih primjera. Sorry što ti nisam od pomoći.

Ma i ja sam "Tupko" ponavljam i ponavljam, a uvijek pitanje zar sam ja to već učila?! Bože pomozi za tjedan dana. :bang: Sretno onima koji se sada bore za prolaz!!!!!

 

zdravo ekipaaaaaa!!!! evo samo da napisem gatari, hvala ti puno na onim skriptama, puno su mi pomogle i prouci te poreze sto imas jer ce te to sigurno pitati! ono sto si meni proslijedila sve nauci. hvala ti puno na pomoci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo danas bila, prosla sam sve osim EU,al se osjecam kao da sam sve prosla, tip koji je ispituje totalno je bio hladan, makar meni, jedno pitanje nisam znala, jedno sam onak natucala, i trece nisam znala, bas me potrefilo, al to mi je najmanja briga jer pola toga znam, samo eto! ispit uopce nije strasan koliko sam se ja bojala, osnove se stvarno moraju znati, danas su svi ispitivaci bili toliko korektni, opusteni, i tajnica je bila odlicna, samo normalno da nas je sve prala panika.

definitivno ponesite nesto za jesti i piti, jer necete imati vremena kad doruckovati, osim ako mozete izdrzati od osam do jedan - dva poslijepodne.

imam ja rjesenje o porezu na kuce za odmor i rjesenje poreza na tvrtku/ime. mogu vam poslati, al sutra kad skeniram, danas sam umorna jedva cekam krevet.

nema gotovo nikakve veze sta ste radili za vrijeme strucnog osposobljavanja, ako izdavanje rijesenja o porezu na kucu za odmor spada u domenu opcine tj opcinskih poreza a radili ste u opcini - dobit cete izradu tog rijesenja. ali sva moguca literatura je dozvoljena na pismenom. (koliko smo svi imali kojekakvih papira, da smo oko ministarstva sve poslagali i pustili sibicu uspjeli bi ga zapaliti =)) i da, to dugo traje jer se kod ispitivaca ulazi po dvoje troje u ured, pa onda dok jedni rijesavaju eu, drugi rjesavaju ustav itd....ako vas zanima jos stogod slobodno pitajte, sad i ja mogu nekom pomoci =)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drage supatnice i supatnici,

Bila i položila DSI 29.06.!

Reći ću zapravo sve isto što i većina, pitaju osnove, mojakomisija je bila super! Svi pomažu, postavljaju potpitanja da navedu na odgovorako zapnete. Niko vas ne ruši zato što nešto neznate, ruše ako NIŠTA NEZNATE.Ja prije ispita pogubila sve živce, ali kad prođe vidite da je bezvezesekiracija, ali učit se treba!

Prvi ispitivač došao u 9.30 (odmah sam se progurala da budemprva, što i vama preporučam) i bila gotova u 12,30.

A sad pitanja:

USTAV:

Šta je Ustav

Ustav RH, promjene i o čemu govori ustav (treba nabrojatipoglavlja)

Nabrojati slobode

Ovlasti predsjednika RH

SUSTAV

Koja su tijela državne uprave

Ministarstvo (zašto se ustrojava, poslovi, tko mu je načelu)

Ispitivač malo neobičan, po troje ulazili i bili unutra posat i petnaest minuta. Nas troje pričalo sve skupa 5 minuta, a on ostalo. Svakoje dobio po jedno pitanje iz Ustava i jedno is Sustava. Meni je postavljao maloviše potpitanja jer sam visoka. Sve u svemu, zadovoljna, svi troje prošli!

ZUP/ZUS

Nedležnost

Kakao se pokreće UP

Dijelovi rješenja

Dijelovi žalbe

Računanje rokova

Stranke u postupku

Čime se pokreće upravni spor i u kojem roku

Stranke u upravnom sporu

URESKO POSLOVANJE

Poslovi pisarnice, poslovi arhiva

Promjenjivi i nepromjenjivi dijelovi prijamnog štambilja

Razlika između pečata i štambilja

Dijelovi neupravnog akta

Upravne pristojbe, za šta se plaća

Kako se naplaćuje upravna pristojba

Ispitivačica, sitna, glasna, konkretna, svjetla duža kosa inaočale. SUPER žena, samo treba nabrojati u kratko bez puno filozofiranja! Išlismo po dvoje unutra, prošle obje!

SLUŽBENIČKI

Tko su službenici a tko namještenici

Načela

Uvjeti za prijam

Ocjenjivanje

Lake povrede (nabrojati i tko pokreće)

Teške povrede (nabrojati i tko pokreće)

Prestanak državne službe

Etički kodeks

LOKALNA

Što su jedinice lokalne i regionalne samouprave (definicija)

Tijela (izvršna i predstavnička) i nabrojati koja su koja

Šta je grad i veliki grad i nabrojati poslove

Statut tko donosi i šta sadrži

Prihodi jedinica

Upravna tijela (samo nabrojati) i tko im je na čelu i tko ihimenuje

Ispitivačica, isto kratki konkretni odgovori! Jakosimpatična komunikativna, mislim da je bila plavuša. Išli po dvoje, prošli!

EU

Emu i EUR-o

Šengenski prostor

EU sud

EU parlament

Pretpristupni fondovi

Kriteriji za članstvo u EU

Ispitivač, možda na prvi pogled zeznut, ali pomaže i stvarnote navodi na probaš dati točan odgovor. Kolegakoji je bio samnom, pao, ali stvarnonije znao ništaL

Ako imate kakvih pitanja, pitajte!

I želim svima svu sreću i znanjeJ

Maja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam položila državni 29.6. Jako ugodno iskustvo, a imala sam sreće i s komisijom. Pravnik sam. Učila sam po pitanjima sa stranice Ministarstva, što nije bilo za VSS učila sam za SSS, a za EU i Službeničke sam učila i iz propisane literature pa proširila neke odgovore. Uredsko sam učila po skripti koja se nalazi isto na stanici Ministarstva u DODATNOJ LITERATURI i tu je sve što trebate znati. Malo je bilo teškoća sa Sustavom državne uprave i ZUP/ZUS, zahtjevnije ispitivačice, ali da se proći. Pitanja su sva sa foruma i stranice Ministarstva pa ih neću pisati. Posebni dio sam imala-poslovi opće uprave-službenički odnosi i kadrovski poslovi.

Sretno svima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.




×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija