Jump to content

Korisni savjeti za DSI


notarica

Preporučene objave

HITNO!

U kojem se roku mora prijaviti DSI? Kolegi mi je odbilo prijavu a prijavio je prije 2 tjedan a isti dan smo počeli raditi.

Da li ti je kolega na strucnom osposobljavanju ? Ako je do kada mu traje ? Pise kao da moras 2 mj prije isteka ugovora prijaviti , sada je i mene strah da ce me odbiti jer ja planiram 11.3. Prijaviti , a ugovor mi istice 22.4. Strah me bilo prije prijaviti jer nekima jako brzo dode rjesenje , a vremena nikada dosta za uciti , naravno uz posao i sve ostalo :-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li ti je kolega na strucnom osposobljavanju ? Ako je do kada mu traje ? Pise kao da moras 2 mj prije isteka ugovora prijaviti , sada je i mene strah da ce me odbiti jer ja planiram 11.3. Prijaviti , a ugovor mi istice 22.4. Strah me bilo prije prijaviti jer nekima jako brzo dode rjesenje , a vremena nikada dosta za uciti , naravno uz posao i sve ostalo :-x

Ja sam morala sama prijaviti, s tim da mi je kadrovska poslala upute što točno poslati (prijavnica, ugovor, itd) i to je bilo nekih 2 tjedna nakon isteka ugovora (negdje krajem prosinca prošle godine).

 

znači ako se zaposlim kao administrativni referent i poslodavac traži da imam položen državni stručni ispit za to radno mjesto, mogu polagati za VSS?

 

Da :) Kad imaš stručni ispit, uvijek imaš prednost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Položila sam državni sad u subotu pa da pomognem što se tiče posebnog dijela. Ja sam magistra prava i pisala sam posebni dio iz dijela opća uprava-opći i ostali poslovi.

 

Bila su tri pitanja:

1. Izradi akt s proizvoljnim informacijama vezano za svoj program stručnog osposobljavanja. Tu sam izradila akt kao što sam ga radila na poslu.

2. Kako se rukovodi sa predmetima u pismohrani?

3. Čemu služu knjiga pismohrane?

 

Kao što se vidi, jedna izrada akta i dva pitanja iz uredskog poslovanja. Na usmenom dijelu sam dobila još par pitanja iz uredskog i to je bilo to, vrlo lagano.

 

Djevojka sa sss koje je bila u mojoj grupi i isto imala posebni dio iz opće uprave imala je ista pitanja. Tako da mislim da pitanja nemaju veze sa spremom koliko sa dijelom iz kojeg pišete posebni dio.

 

Ćao, je mi moreš reći šta si u Prijavi DSI napisala, koje predmete na poslu radiš i tako, jer ja se nadam da je to povezano s sadržajem DSI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da i ja podijelim svoje iskustvo :) Ispit je bio jučer u subotu, 12.03.2016.

Bila sam na stručnom osposobljavanju na MUP-u za stručnog referenta (osobne, putovnice, ukratko šalterski rad). Svi su uglavnom bili upravni/stručni referenti.

Stvarno me bilo strah ispita, najviše Europske unije (zbog nje sam spavala samo 3 sata!). Na kraju je ispit bio prelagan. Ispitivači su korektni, popustljivi i pomažu.

Imaju papir s pitanjima ispred sebe koja su s ministarstva, a

Zapamtila sam sve šta me pitalo, nešto i šta je druge pitalo, a i iskustva drugih koji su ulazili nakon mene.

Pa da podijelim pitanja koja su mi bila:

 

USTAV:

1.) Koje su temeljne odredbe Ustava RH?

2.) Najviše vrednote ustavnog poretka?

3.) Kako se ostvaruje biračko pravo?

(ostali: sabor, predsjednika i vladu i njihove nadležnosti)

SUSTAV:

1.) Tijela državne uprave

2.) Tko obavlja poslove državne uprave?

3.) Poslovi tijela državne uprave?

(ostali: tko čini vladu RH, nabroji provedbene propise)

 

Ustav i sustav pita zajedno, ženska smeđe kose s naočalama, vesela. Ostala sam jedina koja nije bila ispitana to dvoje tako da sam sama to odgovarala. Inače se ulazi po troje.

 

SLUŽBENIČKI ODNOSI:

1.) Tko su službenici i namještenici?

2.) Načini popunjavanja radnog mjesta?

3.) Gdje se javni natječaj obavezno mora objaviti?

4.) Vrste prestanaka službe

(ostali: lake povrede službene dužnosti, čime se uređuju plaće službenika i namještenika, kako se računaju plaće, prijam u državnu službu, načela postupanja državnih službenika)

SUSTAV LOKALNE I REGIONALNE SAMOUPRAVE:

1.) Koje tijelo raspisuje referendum?

2.) Temeljni financijski akt i tko ga donosi?

3.) Podnošenje predstavki i pritužbi?

(ostali: upravna tijela, što ako predstavničko tijelo ne donese proračun, izvršno tijelo u splitu (jer ja sam iz Splita hehe))

 

Ženska svijetlo svijetlo svijetlo smeđe kose s naočalama, preblaga je i popušta. Ali puno cjepidlači. Troje nas je bilo unutra. Službeničke odnose i JLRS pita zajedno.

 

UREDSKO POSLOVANJE:

1.) Što je podnesak?

2.) Kako se razvrstavaju pismena?

3.) Čemu služe pečati i žigovi?

4.) Kako se poništavaju državne biljege? Kojim se još načinom poništavaju biljezi ako nema kemijske i pečata? (Bušačem)

(ostali: što je akt, evidencije uredskog poslovanja, drugi naziv za pismohranu (arhiv), razlika između pečata i žiga, što sve sadrži pečat, jednu je čak pita koji su provedbeni propisi jer nije nešto znala)

ZUP/ZUS:

1.) Tko su stranke u ZUP-u?

2.) Što je podnesak?

3.) Što je rješenje?

(ostali: tko zastupa postupovno nesposobnu stranku, načela zupa i objasniti jedan, kako se pokreće postupak, načini rješavanja upravne stvari, rokovi, žalba, čime se pokreće upravni spor)

ZUP, ZUS i uredsko ispituje lik s crnom kosom i naočalama, preozbiljan, daje asocijacije ako se zapne na pitanju ili daje još koje pitanje za priliku. Korektan je. Troje nas je ulazilo tu.

 

EUROPSKA UNIJA:

1.) Što je Europska unija?

2.) Simboli Europske unije

3.) Je li Hrvatska u Schengenu? Što je Schengen?

(ostali: institucije EU, tko sprječava Hrvatsku da uđe u Schengen (Slovenija) i zašto, parlament, komisija, vijeće, europsko vijeće, ugovori, euro, pravna stečevina)

!!! Ako bude pitala koje su zemlje Beneluksa, odgovor je Belgija, Nizozemska i Luksemburg. Pohvalila me i rekla mi je da sam prva osoba koja je to točno odgovorila. Drugi su znali reći da se radi o Bugarskoj :vidiga:

Žena smeđe, razbarušene kose, kod nje je sve kroz priču. Najsretnija je kad se odgovori znaju pokrijepit primjerima. Dvoje nas je bilo u prostoriji.

 

POSEBNI DIO:

Pismeni - sve o osobnoj iskaznici (može se koristiti sva literatura, ali mobitel je zabranjen!). Osobnu iskaznicu obavezno sa sobom nositi jer se traži da se stavi na stol. Jedan sat se piše, mada mogu produžiti ako nekome treba više vremena. Jedna je cura imala pisati o prebivalištu i boravištu. Svi pišu u jednoj istoj velikoj prostoriji :D

Usmeni- Kada osobna iskaznica prestaje važiti prije isteka roka, koliko dugo vrijedi osobna iskaznica, certifikati, što su prebivalište i boravište, odjava adrese po službenoj dužnosti. Jednu je curu pitalo kako se stječe državljanstvo, matični broj i vrste putnih isprava.

Ulazi se jedan po jedan.

 

Što se tiče diplome, stiže za oko mjesec dana i to u tijelo za koje ste radili. Tako da će vas nazvat da dođete po nju.

 

Eto, to je to :) Nadam se da sam pomogla :) Ako imate pitanja, šaljite mi poruku na abi1711@hotmail.com

Sretno!!!

 

P.S.

Ako ko zna onog ćelavog kojem je oko 22. godine, recite mu da mi je prezgodan :zaljubljen: Ja sam ona plava s crnom trakom na glavi. Lol

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da su meni savjeti sa foruma puno pomogli, evo da vam se i ja javim sa povratnim informacijama..Polagala sam jučer 12.3., položila sam sve, VSS, pravnica..

U pola 9 su nas prvo sve prozvali, zatim smo krenuli sa pisanjem pismenog..mogli smo koristiti aposlutno sve kaj smo donesli sa sobom, pa čak i mobitele ako je trebalo odnosno ako smo si htjeli pogledati neki zakon na internetu..

Pitanja na pismenom su mi bila: 1. Što je akt po Uredbi o uredskom poslovanju, koji su dijelovi neupravnog akta i kakav mora biti tekst u aktu?

2. Izradi primjerak poziva za sjedinicu Gradskog vijeća?

3. Izradi primjerak zapisnika sa sjednice Gradskog vijeća( bitni sadržaj, podaci proizvoljni)

Pitanja su bila lagana i povezana sa djelokrugom poslova koje sam obavljala na stručnom.

Nakon pismenog su krenule komisije..Prvo sam odgovarala Ustav/ sustav drž.uprave, pitanja su mi bila: pučki pravobranitelj, osnovna osobna i politička prava, ustavni sud RH, poslovi državne uprave, tijela državne uprave, provedba upravnog nadzora, državne upravne organizacije.

Nakon toga lokalna samouprava i službenički odnosi, pitanja: razlika drž.službenici, namještenici, kada drž.službenik može odbiti nalog čelnika,državna služba na određeno vrijeme, odbor za državnu službu, udaljenje iz službe, kolektivni ugovor, što je i tko ga sklapa, obilježja velikih gradova, mandat članova predstavničkog tijela i kako obavljaju tu dužnost, kakve je prirode mandat članova predstavničkog tijela,kojim putem se može opozvati općinskog načelnika,gradonačelnika,župana..

Poslije toga EU, toga sam se najviše bojala jer sam najmanje znala a zapravo e ženska bila odlična, i lagano pitala samo osnove, moja pitanja su bila: Sud EU, koje promjene donosi Lisabonski ugovor, značenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za RH, i kada je stupio na snagu..

I na kraju zup/zus/uredsko- kada drugostupanjko tijelo može odbiti žalbu, što sve donosi upravni sud, u kojem roku mora donijeti presudu/rješenje, jedan od razloga obnove postupka koji je vremenski ograničen, uredsko-klasa i urudžbeni broj, gdje se lupa prijemni štambilj, otvaranje pismena koje je označeno kao tajno..i mislim da je to to..

Pismeni-pitanja na usmenom- razlika pečat/žig?, što je klasa/ urbroj? zapisnik?

Uglavnom nije tako strašno, naravno mora se nešto barem znati a i puno ovisi o komisiji kojoj dođete, kod mene su bile sve ženske i sve su bile odlične.. :)

Naoružajte se strpljenjem, vodom, i nekom čokoladicom, jer sve skupa traje 6-8 sati..i ne živcirajte se previše..

Sretno svima!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HITNO. Ja sam inače diplomirani pravnik a dobia sam kao posebni dio graditeljstvo jer sam u prijavi napisao da donosim rješenja u upravnom postupku prvog stupnja o zadržavanju nezakonito izgrađene zgrade. O graditeljstvu nemam pojma, i hoce li me pitati šta iz graditeljstva jer o tome stvarno nemam blage veze na posebnom djelu ispita?????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HITNO. Ja sam inače diplomirani pravnik a dobia sam kao posebni dio graditeljstvo jer sam u prijavi napisao da donosim rješenja u upravnom postupku prvog stupnja o zadržavanju nezakonito izgrađene zgrade. O graditeljstvu nemam pojma, i hoce li me pitati šta iz graditeljstva jer o tome stvarno nemam blage veze na posebnom djelu ispita?????

 

Pitaj kadrovsku da ti da koje točno zakone za posebni dio moraš učiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, ekipa!

I mene uskoro čeka DSI, pa kao i ostali molim za skriptu posebni dio - financije i proračun, VSS. Čini mi se previše toga i bez općeg dijela, a sve zajedno... dođe mi da lupam glavom o zid... Mail je: mariko26@gmail.com

Unaprijed se zahvaljujem, želim svima sreću na ispitu i hvala svima koji dijele svoje iskustvo.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači da si dobila popis i sad sve šta ti treba jest da isprintaš zakone s datog popisa ;)

 

ma da ne bih :-D ne polažem pravosudni ispit, pretjeruju, to sve što stoji u literaturi, kada bih učila svaki zakon posebno i svaku uredbu i sve nabrojano, trebalo bi mi bar 2 godine da sve naučim. ajde, opći dio ok, naučiti ću po onim pitanjima s min. uprave, još pročitati zakone i sve to, ali stvaaaaaarno ne razumijem i ne kužim posebni dio, što, kako, da li stvarno smijemo imati literaturu, zašto mi koji smo na sudu moramo učiti o državnom odvjetništvu i takve stvari... i da, nije mi jasno ima li još uvijek na tom ispitu prijepisa ili diktata? bilo bi logično da ima, pogotovo za nas zapisničare, a to nitko više nigdje ne spominje :jok:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi moji forumaši... samo da obavijestim vas koji uskoro idete na dsi...zbilja nije strasno, al zbilja...evo ja sam bila u subotu... sami sebi nabijamo taj presing i stres... ispitivaci puno pomazu i zbilja pitaju osnovno, sve sto se vrti po forumu...svi ispitivaci su doista ugodni i pomazu puno...istina treba se znat, al ak se zapne, oni pomazu... ja sam realno ucila desetak dana s tim da sam realno stisla 5 dana prije... samo smireno i samouvjereno...eh da, u mojoj grupi od tridesetak ljudi nitko nije pao, mozda je palo 3 osobe pa 1 ispit al i sami priznaju da nisu niti pipnuli..eto, sretno svima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi moji forumaši... samo da obavijestim vas koji uskoro idete na dsi...zbilja nije strasno, al zbilja...evo ja sam bila u subotu... sami sebi nabijamo taj presing i stres... ispitivaci puno pomazu i zbilja pitaju osnovno, sve sto se vrti po forumu...svi ispitivaci su doista ugodni i pomazu puno...istina treba se znat, al ak se zapne, oni pomazu... ja sam realno ucila desetak dana s tim da sam realno stisla 5 dana prije... samo smireno i samouvjereno...eh da, u mojoj grupi od tridesetak ljudi nitko nije pao, mozda je palo 3 osobe pa 1 ispit al i sami priznaju da nisu niti pipnuli..eto, sretno svima :)

 

da li je dovoljno učiti ona pitanja sa min.uprave.

nisam sigurna da li ih ažuriraju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odgovor

GODIŠNJI ODMOR

 

Članak 11.

 

(1) Radnik ima pravo u svakoj kalendarskoj godini na godišnji odmor u trajanju od najmanje 18 radnih dana. Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnog rada.

 

(2) Radnik koji je u kalendarskoj godini proveo na radu manje od 6 mjeseci ima pravo na korištenje godišnjeg odmora razmjerno vremenu provedenom na radu. (Po sistemu 18 radnih dana podijeljeno sa 6 mjeseci iznosi 3 radna dana).

 

(3) Godišnji odmor duži od 18 radnih dana utvrđuje se u skladu sa sljedećim kriterijima:

 

1. PREMA GODINAMA STAROSTI:

 

– do 20 godina života 1 radni dan

 

– od 20 do 30 godina života 2 radna dana

 

– od 30 do 40 godina života 3 radna dana

 

– od 40 do 50 godina života 4 radna dana

 

– od 50 do 60 godina života 5 radnih dana

 

– više od 60 godina života 6 radnih dana

 

2. PREMA DULJINI STAŽA:

 

– sa stažom od 0 do 5 godina 1 radni dan

 

– sa stažom od 5 do 10 godina 2 radna dana

 

– sa stažom od 10 do 15 godina 3 radna dana

 

– sa stažom od 15 do 20 godina 5 radnih dana

 

– sa stažom od 20 do 25 godina 7 radnih dana

 

– sa stažom preko 25 godina 9 radnih dana.

 

2. PREMA OCJENI POSLODAVCA

 

za: 1. stručnu spremu ili uvjete rada

 

ili djelotvornost i kvalitetu rada 1 radni dan

 

2.za rad u smjenama 2 radna dana

 

3.za socijalne uvjete

 

(samohrani roditelj) 2 radna dana.

 

Broj dana prema navedenim kriterijima se zbraja, s time da broj ostvarenih dana po ovoj točki ne može biti manji od 1 niti veći od 5 radnih dana.

 

(4) Broj radnih dana utvrđen prema kriterijima iz stavka 3. ovog članka pribraja se na zakonski minimum trajanja godišnjeg odmora od 18 radnih dana.

 

Članak 12.

 

Radnik ima pravo koristiti jedan dan godišnjeg odmora po želji, uz obvezu da o tome izvijesti poslodavca najmanje tri dana ranije, ako time bitno ne remeti proces rada.

 

Prilikom računanja godišnjeg odmora subota se smatra radnim danom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pitanje: koliko se može imati maksimalno godišnjeg odmora? gospođa na seminaru je rekla 36 dana, a ne nalazim nigdje tih 36...a čini mi se da sam negdje po forumima pisalo 36...

 

Državni službenici mogu imati najviše 30 dana godišnjeg odmora, izuzev onih koji rade na poslovima sa posebnim uvjetima rada, oni imaju max 36 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozzz svima!!!

 

Surfam po forumu i nikako ne mogu naći ništa o posebnom djelu - :lizaljka:EUROPSKE INTEGRACIJE (KOORDINACIJA PREDPRISTUPNE POMOĆI EU-A RH, PREDPRISTUPNO PARTNERSTVO..)

Radim u Općini na radnom mjestu Savjetnik za EU fondove i moj posao je zapravo pisanje projekata... znači li to da ću i na posebnom djelu pisati projekt (LOL)?

 

Ispit imam za 3 tjedana i nisam još krenula sa učenjem..(nije pohvalno, znam)..Ima li itko kakva saznanja, pomoć, savjet...??

 

Zahvaljujem....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozz svima, jeli ide netko u petak 20.5. na ispit? Ja imam termin u 16:00:( SSS -administrativni referent. ako je netko nedavno bio, nek javi iskustvo ili savjet neki. Hvalaaa

 

Ažurirano

 

Ažurirano

 

Ekipa gledam ta pitanja s weba uprave i dost pitanja ima odgovore po stranu i pol! Nadam se da se ne treba sve znati već samo rečenicu dve reći o svakom pitanju?
.

 

Kad polazes ti? Ja ucim sve po tim pitanjima s weba, nadam se da je dovoljno cisto par recenica osnovnih reci za svako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozzz svima!!!

 

Surfam po forumu i nikako ne mogu naći ništa o posebnom djelu - :lizaljka:EUROPSKE INTEGRACIJE (KOORDINACIJA PREDPRISTUPNE POMOĆI EU-A RH, PREDPRISTUPNO PARTNERSTVO..)

Radim u Općini na radnom mjestu Savjetnik za EU fondove i moj posao je zapravo pisanje projekata... znači li to da ću i na posebnom djelu pisati projekt (LOL)?

 

Ispit imam za 3 tjedana i nisam još krenula sa učenjem..(nije pohvalno, znam)..Ima li itko kakva saznanja, pomoć, savjet...??

 

Zahvaljujem....

 

 

možeš li mi reći iz čega učiš taj posebni dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja isto učim samo po tim pitanjima i nadam se da će to bit dosta..... posebni dio mi piše iz upravnog područja.... s obzirom da radim kao upisničar mislim da se to odnosi na poslovnik državnog odvjetništva.....

Državna uprava i EU mi stekaju .... ovo drugo jos ajde ide .... vi????

 

Ma sve ce to sjesti samo sto vise citajte :) Ovo za posebni dio cini mi se da pise na stranici ministarstva ili nekom zakonu pa pogledajte...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja isto učim samo po tim pitanjima i nadam se da će to bit dosta..... posebni dio mi piše iz upravnog područja.... s obzirom da radim kao upisničar mislim da se to odnosi na poslovnik državnog odvjetništva.....

Državna uprava i EU mi stekaju .... ovo drugo jos ajde ide .... vi????

 

Na koji način učite EU?? Onako po onim pitanjima?? Sve, skraćeno? Ona me baš najviše muči

 

Da po tim pitanjima sve ucim. Za posebni dio jel ima negdje skripta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja isto učim samo po tim pitanjima i nadam se da će to bit dosta..... posebni dio mi piše iz upravnog područja.... s obzirom da radim kao upisničar mislim da se to odnosi na poslovnik državnog odvjetništva.....

Državna uprava i EU mi stekaju .... ovo drugo jos ajde ide .... vi????

 

Na koji način učite EU?? Onako po onim pitanjima?? Sve, skraćeno? Ona me baš najviše muči

 

 

Ja se isto to pitam ali neman pojma... pokušavam skoro sve popamtit i naučit osim u slučaju EU.... ona mi je zeznuta pa s njom više stekam.... a subota je sve bliže

 

Kako je pisalo na forumu, ne treba uciti od rijeci do rijeci, bitno da se razumije sta se pita. Ni ja ne ucim napamet, pokusavam polovit neki smisao. Malo teze ide. Vise me muci posebni dio, ucit po zakonima???? :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.




×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija