Jump to content

Građevinska za kuću do 400m2


coffe

Preporučene objave

Imam vikendicu za koju nisu od kraja riješeni papiri, radi se o dvojnom objektu ukupne površine cca 250m2 . Objekt je poludovršen, 1984. g. izdana je dozvola za gradnju na rok od 6 mjeseci (dakle, više ne vrijedi), postoje svi tehnički nacrti itd.

Želimo riješiti svu papirologiju, s time da bismo kuću dogradili te ujedno napravili etažiranje tako da svaki suvlasnik ima svoj kat, budući je u međuvremenu jedan suvlasnik umro te se njegova polovica dijeli na nasljednike. Dogradnja bi se radila od podizanja potkrovlja u punu visinu (prema GUP-u bili bi u okvirima dozvoljenih gabarita te bi to bila i dalje jedna od manjih kuća u ulici) i dogradnji vanjskog stepeništa.

 

Pitanje je :

 

1. da li je bolje napraviti elaborat postojećeg stanja pa tražiti dozvole za dogradnje, ili da prvo naravimo planirane preinake pa tek onda predajemo elaborat sa (novim) postojećim stvarnim stanjem ?

 

2. da li se zahtjev za etažiranjem može odmah odraditi u sklopu elaborata o postojećem stanju?

 

Hvala na odgovorima / savjetima. Budući se radi o vikendici na području Rijeke, ujedno molim na pp (znam, to nije praksa foruma) ako netko ima info o kakvom geosdetu ili arhitektu koji bi mi to sve mogao odradit

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neću vam znati odgovoriti na sva pitanja, ali mi računica govori da je bolje (iako dugotrajnije) prvo riješiti postojeće stanje. Naime, na bespravno sagrađeni dio platiti ćete osim komuanlnog doprinosa i vodnog doprinosa još i posebnu pristojbu u visini 1,5 komunalnog doprinosa (tzv. kazna za bespravnu gradnju). Dakle, što su m3 bespravno sagrađeniog djela manji - to će i posebna prostojba biti manja.

 

S obzirom na činjenicu da vam je za izdavanje rješenja o izvedenom stanju svakako potreban i idejni projekt bilo bi dobro da konzultirate ovlaštenog projektanta.

 

Što se tiče dijela u kojem molite za pomoć u traženju geodete ili projektanta - na ovom forumu ovakva vrsta pomoći nije dozvoljena.

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas coffi uz duzno postovanje prema ovdje nekim pravnicima ali sve informacije o arhitektima i puno korektnije i korisnije informacije na Vase upite mozete naci na: http://www.arhitekti-hkaig.com/.

 

Radi se o javno dostupnim informacijama na netu i popisu ovlastenih arhitekata, pa shodno tome ne spada u reklamiranje kako ovdje neko to tumaci i dezimformira javnost....? Slicno ima i odvjetnicka komora pa ni to ne spada u reklamiranje...a svaki advokat vam to moze potvrditi...i legalno je sve, a ne da netko pise da nije dozvoljena takva pomoc na forumu??? Ima nesto drugo kaj na Legalisu ni dozvoljeno po zakonu, ali o tom negdje drugdje....

 

Mislim da bi bilo bolje da se pravnici bave isklucivo svojom strukom odnosno pravom, a ne da na sebi svojstven nacin ulaze u sve druge struke, pa tak ovdje i u gradnju za koje nemaju potrebno znanje?

Srdacan pozdrav....

 

 

:mase2::mase2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

alfaro je napisao:

Mislim da bi bilo bolje da se pravnici bave isklucivo svojom strukom odnosno pravom, a ne da na sebi svojstven nacin ulaze u sve druge struke, pa tak ovdje i u gradnju za koje nemaju potrebno znanje?

 

Svaki dobronamjeran odgovor ili diskusija je dobrodošla.

Struka nije bitna.

Ovdje ima puno drugih struka koje direktno "ulaze" u pravnu struku, pa zašto onda i pravnici ne bi ulazili i u promišljanja tih drugih struka.

Mislim da granice ne moraju biti tako stroge.

Niti u stvarnom životu nije stroga podjela, sve je povezano.

Upravo je poželjno na legalisu radi što kvalitetnijih odgovora poticati taj spoj i preklapanje struka.

 

A ovaj link, koji navodi alfaro, stvarno je dobar. Mislim da može pružiti dosta korisnih informacija.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vidiš, iako sam pravnik koji bi se "trebao baviti svojom strukom tj. pravom" u moj opis posla u 99% slučajeva ulazi primjena Zakona o prostornom uređenju i gradnji, dakle lokacijske, građevinske, uporabne, potvrda izvedenog stanja, potvrda glavnog projekta, rješenje o uvjetima građenja, urbana komasacije, upu, dpu, gup...

 

dakle, nije sve tako crno-bijelo!! ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Hvala na linkovima ali na kraju nitko nije dao odgovor od kuda da krenem?

Ovlaštenog projektanta, geodeta... ?

 

U međuvremenu za vrijeme onih velikih kiša je krov popustio tako da smo sve planirano odradili. Inaće, susjedi su oduševljeni i sve promjene su popratili sa odobravanjem i ako treba kakva suglasnost od susjeda, neću imat problema. Glede visine kuće i ostalih stvari, proučila sam važeći gup i upu koji su na snazi i u okvirima sam dozvoljenog ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija