Jump to content

suglasnost susjeda (lok. dozvola)


anonimno

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Ako je stara kuća bila legalna a nova kuća gabaritima ne prelazi staru kuću, nitko nema pravo osporiti legalnost gradnje. Susjed može uskratiti suglasnost ali opčina će dozvolu izdati jer je rijeć o rekonstrukciji postojeće legalne građevine.

Ako postojeća kuća nije bila legalna, u smislu zakona ona nije postojala pa je postupak kao da je riječ o novogradnji.

Ako je stara kuća bila legalna a gradi se nova koja je veća, rijeć je o novogradnji.

U posljednja dva slučaja se traži suglasnost susjeda. Međutim, ako projektirana građevina ispunjava uvjete iz GUP-a, odnosno uvjete za rećenu zonu, odnosno uvjete za dotičnu parcelu, uskračivanje suglasnosti ne znači da investitor neće dobiti dozvolu. Primjer: ako susjed ima kuću na 2 metra od međe, i susjed može napraviti svoju 2 metra od međe iako se onaj drugi žali, i to potpuno legalno. Ako ima susjed legalnu kuču u skladu sa svim propisima, i vi smijete sagraditi na svojem kuću koja je u skladu sa svim propisima. On može uskratiti suglasnost i tada postupak traje malo dulje, ali tijelo koje izdaje dozvolu nesmije istu dobiti ako su zadovoljeni svi gore navedeni kriteriji.

Kad bi se tako odbijale suglasnosti, čovjek koji prvi u nekom kvartu sagradi kuću može svim susjedima zabraniti gradnju da oko sebe ima slobodan prostor što je smiješno.

P.S. Ovo Vam je sve trebao reći arhitekta koji Vam radi projekte za lokacijsku dozvolu (jedino arhitekt smije to raditi). Vi ga plačate da Vam kaže ove informacije.

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija