Jump to content

Brak sa strankinjom


klint

Preporučene objave

Uskoro planiram stupiti u brak sa strankinjom te me zanima kojim je redosljedom najbezbolnije obaviti cijelu proceduru..

 

U Mup-u bas nisu bili od neke pomoci :(

 

I jos par pitanja...

Smije li ona i nakon promjene boravista raditi u maticnoj drzavi ? (npr. da samo cetiri dana tjedno provodi u RH)

 

Dobiva li brakom moja buduca zena mogucnost putovati turisticki u inozemstvo u slucaju da je za njezinu maticnu drzavu potrebna viza za odredjenu zemlju, a za RH nije?

 

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče samog sklapanja braka raspitajte se u Matičnom uredu.

 

Obzirom da vam supruga u periodu od 6 mjeseci namjerava u RH boraviti više od 90 dana tada joj treba privremeni boravak, a ne kratkotrajni (turistički).

 

Za privremeni boravak nadležan vam je MUP no zahtjev za prvi privremeni boravak podnosi se u Diplomatsko konzularnoj misiji RH u inozemstvu. Što vam treba od dokumentacije možete pogledati na web stranicama MUP-a ili pitati u matičnoj policijskoj postaji gdje će vam dati popis svih dokumenata. Dobro bi bilo da sa njima ostvarite kontakt kako se nakon podnošenja zahtjeva za privremeni boravak ne bi dopisivali preko DK predstavništva jer to zna onda potrajati, već da se čujete sa njima telefonom ili osobno i vidite da li slučajno još nešto fali od dokumentacije i u kojoj vam je fazi rješavanje predmeta.

 

Vaša supruga nakon vjenčanja može raditi u matičnoj državi no pazite na čl. 54 Zakona o strancima tj. da ne izbiva iz RH više od 30 dana, jer se tada boravak može poništiti.

 

Pogledajte si Zakon o strancima (Narodne novine 79/07) i Pravilnik o o statusu i radu stranaca u Republici Hrvatskoj te Pravilnik o putnim ispravama za strance, vizama te načinu postupanja prema strancima (Narodne novine 36/08) koji pravilnici su friško objavljeni u narodnim novinama i primjenjuju se nakon 8 dana od objave u NN tj. od slijedećeg tjedna.

 

Što se tiče putovanja Vaše buduće supruge u inozemstvo vrijede uvjeti ulaska za državu u koju ulazi. Ako za ulazak u npr. Sloveniju državljanima xy zemlje treba viza, a vaša supruga je drž. Xy zemlje, tada u Sloveniju ne može ući bez te vize bez obzira na boravak u RH, jer će joj djelatnici hrvatske policije na GP prilikom izlaska zapriječiti ulazak jer ne udovoljava uvjetima za ulazak u treću zemlju ili će je slovenci vratiti u RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija