Jump to content

Brak sa strancem


miriel

Preporučene objave

Molim vas za pomoć.

 

Dečko mi je Tunižanin i planiramo se vjenčati ili krajem ove ili slijedeće godine i ne znam odakle krenuti s prikupljanjem papira...naime vjenčali bi se u Tunisu, ali ako je moguće u našem konzulatu ili prvom bližem hrvatskom veleposlanstvu, ali bi htjeli živjeti u Hrvatskoj pa me zanima gdje prvo pitati o pribavljanju dozvola za njegov ulazak i boravak u Hrvatsku...ne znam da li prvo pitati u veleposlanstvu u Maroku koje je nadležno i za Tunis ili prvo prikupit informacije ovdje u Hrvatskoj od nadleznih sluzbi...svaki savjet ili putokaz je dobrodošao ...hvala ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče samog sklapanja braka i upisa činjenice braka u RH raspitajte se u Matičnom uredu prema mjestu vašeg prebivališta. U svakom slučaju morat ćete surađivati i s veleposlanstvom ili konzulatom koji je nadležan za Tunis vidite da li je to Maroko ili Egipat.

 

ću RH kao turista i boraviti do 90 dana na temelju vize koju ishodujete u veleposlanstvu ili ambasadi RH. Morate napisati pozivno pismo i ovjeriti ga kod javnog bilježnika. S originalom idete u Veleposlanstvo RH i podnosite zahtjev. Na vizu se u pravilu čeka do mjesec dana. U veleposlanstvu će vam reći što vam sve točno treba od dokumentacije (Zovite ili pošaljite upit mailom). Veleposlanstvo zahtjev šalje na rješavanje u MUP. MUP obavlja provjeru i viza se odobrava ukoliko su ispunjeni svi uvjeti i zadovoljene provjere. Po ulasku u RH dužni ste prijaviti boravak stranca u roku od 24 sata u policijskoj postaji ili putem turističke zajednice.

 

Što se tiče dužeg boravka u RH i rada u RH zahtjev za prvi privremeni boravak također podnosite putem veleposlanstva. Na njega se čeka malo duže. Najbitnije je kad podnesete zahtjev da budete u kontaktu sa djelatnicima veleposlanstva i policijske postaje ili uprave prema mjestu boravka, kako bi u slučaju da još nešto od dokumentacije nedostaje mogli nadopuniti. Ukoliko niste u kontaktu sa jednima i drugima zna se desiti da se izgubi dosta vremena na dopisivanje i pozivanje, jer MUP putem Veleposlanstva (diplomatskom poštom) traži dostavu i dopunu dokumenata koji nedostaju, a to vam traje minimalno 15-ak dana, pa se na taj način odobrenje boravka zna odužiti.

 

Više informacija o privremenom boravku temeljem spajanja obitelji, potrebne dokumentacije možete naći na stranicama MUP-a te u Zakonu o strancima (Narodne novine 79/07 i pravilniku o statusu i radu stranaca u RH i Pravilniku o putnim ispravama za strance, vizama te o načinu postupanja prema strancima ( Narodne novine 36/08).

 

U svakom slučaju oboružajte se strpljenjem i živcima i budite uporni i ustrajni.

 

Želim vam puno sreće. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija