Jump to content

kako da saznam posjedujem li zemlju od pok. djeda,MOLIM pomoć,pls


anonimno

Preporučene objave

Dakle, imam samo spoznaje da bi neki komad zemlje mogao imati mog djeda kao vlasnika u gruntovnici. Djed mi je umro a također i njegova djeca pa smo moje sestre i ja njegovi eventualni nasljednici. Djed nije ostavio oporuku(koliko se sjećam) a njegova djeca su podijelila ono što je posjedovao(samo pokretnine jer je živio u stanu koji je otkupila njegova kćer, moja teta koja je bila bez djece). Djed je imao neku zemlju ali je još prije 30-tak godina to poklonio svojim rođacima(da ne plaća porez koji se tada plaćao na poljoprivredna zemljišta i oni su se upisali na tu zemlju u gruntovnici). Bit svega jest da je djedu očito zaboravio da ima još taj komad zemlje(na koji je još upisan) a nitko nezna,bolje rečeno ,ne želi reći koji je taj dio jer ga očito netko koristi sad već godinama. Sada bi mi unuci htijeli znati da li je istina da je dio nekog zemljišta i dalje upisan dijelom na djeda što znaći da bismo mi bili nasljednici toga. Možemo li nekako doznati po imenu djeda, njegovim dokumentima(osobna, smrtovnica) i sa dokazima da je to naš djed da li zaista ta zemlja postoji i gdje se nalazi ako postoji? Može li se takva informacija dobiti od gruntovnice na temelju tih dokumenata, odnosno imena djeda iako , naglašavam, oporuku djed nije pisao a njegovi kćer i sin nisu se interesirali za zemlju jer ih nitko nije obavijestio da djed posjeduje zemlju. Praktički, može se reći da je ono što je djed posjedovao podijeljeno među njima bez suda(novac je teta dobila jer je bila opunomoćena na banci i poslije je sve njoj pripalo ). Ako je i postojalo riješenje o naslijeđivanju(djed je imao samo penziju i nešto na banci ali to je opunomoćenik bila njegova kćer), to nije uključivalo nikakvu zemlju? Dakle, kako saznati da li je uopće djed upisan na kakvom posjedovnom listu kao suvlasnik nekog dijela zemlje??Ako odem u gruntovnicu hoće li (mogu li) mi dati taj podatak samo na osnovu imena mog djeda i dokaza da mi je to djed? Može li advokat što više napraviti?

:-?:-?;-):-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Zemljišnoknjižni sudovi bi morali voditi imenik (su)vlasnika.

2.Dakle, sud bi vam morao dati podatak o nekretnini vašeg djeda, sama rodbinska veza nije bitna.

3.Najlakši put je ako znate zemljišnoknjižne oznake, u tom slučaju, posjetite prvo katastar pa onda s njihovim podacima u grunt.

3.Moguće je da je netko tu zemlju stekao dosjelošću.

Upornost i strpljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija