Jump to content

tumačenje zakona, pomoć

žaklina

Preporučene objave

Molim pravnika da mi kaže: Dijete smješteno temeljem Olbiteljskog zakona (sudska odluka) u dječji dom. Došlo do poremećaja u ponašanju. Ndležna osoba inzistira prema djelatniku koji ne želi bez promjene sudske odluke o ustanovi "premjestiti dijete". Dijete je autodestruktivno, djelatnik se boji preuzeti odgovornost. Ravnatelj se poziva na čl. 68. u svezi čl. 150. Zakona o socijalnoj skrbi, djelatnik se protivi, jer želi da sud koji je već povjeravao dijete temelj opservacije donese odluku o premještaju. Ne želi voditi dijete bez sudskog rješenja. Ovo se tumači kao kršenje radne discipline itd.. Sve s odvija samo na temelju usmenog naloga. U slučaju da je djelatnik preuzeo dijete i ono se ubilo tko bi odgovarao.. Djelatnik??

Nije li sudska odluka temeljem Obiteljskog zakona iznad Zakona o soc. skrbi. Da li djelatnik može biti snakcioniran, prijeti mu se.. Kolege pravnici su zauzeli stav da je isključivo mjerodavan sud:. Molim tumačenje.. :-o

Dijeli na drugim stranicama

Prvo mislim da se navođenje članka 68 u svezi čl. 150. Zakona o socijalnoj skrbi uopće ne odnosi na ovaj slučaj. Koliko shvaćam, dijete bi se iz jedne ustanove trebalo prebaciti u drugu ustanovu? Koju? Ako je dijete samodestruktivno, nažalost ga je bolje premjestiti pod odgovarajuću psihijatrijsku skrb. Odnosi li se zahtjev ravnatelja na to? Zašto je problem ishoditi odluku suda?

Svakako je u redu da ravnatelj djelatniku to naloži pismeno, ne shvaćam zašto to izbjegava, djelatnik to treba zahtijevati i to DOPISOM, jer ne bi trebao preuzeti odgovornost niti za zadržavanje djeteta, niti za premještaj djeteta. Također ne vidim kako se dijete bez ikakve službene odluke, makar ravnateljeve i psihijatrijske evaluacije, može prebacivati u drugu ustanovu.

Napominjem da nisam pravnik, ali ovo je više nego logično. Možda se javi i koji pravnik. :-)

marija i ja tako mislim, ja sam izričito zahtijevala da odluku o premještaju donese sud, radi se o djetetu koje je sa pup, pa je ispao velik problem, kako se odbija posao.. Inače dijete je pod psihijatrijskom terapijom.. Poznato je svima iz prakse da nema ustanova (dovoljno) za takvu djecu i da se ne može riješiti premještaj preko noći... Naša ravnateljica je sklona tome, manipulirati, pa se izvući iz situacije.. Napismeno ništa.. Ja sam se konzultrirala sa pravnicima, oni su rekli samo sudska odluka.. Rado bih da mi koji pravnik pomogne.. pošto i dalje imam problema.. jadna socka

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija