Jump to content

Nerijesene međe, molim pomoć


plaw

Preporučene objave

Dakle o čemu se radi. Kupio sam kuću s okućnicom.Preko mog dvorista gospođa dolazi do svoje kuce. To je sestricna od gazdarice od koje sam ja kupio kucu. Kako imam ogromno dvoriste pokusao sam se dogovoriti sa "susjedom" da joj prodam taj prilaz ,ali ona nije odusevljena time,nema novaca(iako sumnjam jer su joj svi u NJemackoj)itd. OD tada je proslo 3 godine i ona nista ne cini. Ja sad ne znam sto da radim. Da postavim ogradu ? Ne znam, volio bih to rijesiti ,ali ne znam kako... Molio bih Vas za savjet!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo malo pomoći.

 

ukoliko je vaše dvorište jedini način da komšinica dođe do svoje kuće, tj. ako je to jedini prilaz, na vašu žalost, vi joj morate to dopustiti.

radi se o institutu prava stvarne služnosti-servitutes, u vašem slučaju konkretnije nužne služnosti.

 

ono što vi možete jeste da taj prolaz, nužnu služnost, ustanovite tamo gdje će se vaša nekretnina najmanje opterećavati.

 

pogledaj zakon o vlasničkopravnim odnosima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedno od osnovnih i najvažnih načela ugovornog prava jeste autonomija volje, koja podrazumjeva dobrovoljnost u stupanju u ugovorne odnose, tako da nikog ne možete natjerati da kupi bilo šta od vas.

 

što se tiče širine prolaza to zavisi od toga da li je to jedini način da ona stigne do kuće, ako jeste taj nužni prolaz podrazumijeva i njenu mogućnost da npr ima prolaz širine auta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija