Jump to content

uvjetni otpust


očajna

Preporučene objave

Poštovani,

obraćam vam se s jednim upitom.

Naime, moj je suprug na izdržavanju kazne zatvora, pa me zanima nakon kojeg vremena ima pravo tražiti uvjetni otpust. Izrečena mu je kazna u trajanju od dvije godine.

Također me zanima radi potvrde informacije date iz nepouzdanih izvora, svakih koliko se sastaje vijeće koje odlučuje o uvjetnom otpustu i da li se mogu i gdje saznati točni datumi.

Unaprijed zahvalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Zakona o izvršavanju kazne zatvora:

 

UVJETNI OTPUST

 

Pojam

 

Članak 157.

 

Uvjetni otpust je otpuštanje zatvorenika s izdržavanja kazne prije isteka kazne s tim da se za trajanja neizdržanog ostatka kazne nad njim može odrediti nadzor, a može ga se obvezati i na nastavak mjera propisanih programom izvršavanja.

 

Prijedlog

 

Članak 158.

 

(1) Prijedlog za uvjetno otpuštanje može podnijeti zatvorenik, njegovi bliski srodnici iz članka 380. stavka 2. Zakona o kaznenom postupku (»Narodne novine«, br. 62/03. – pročišćeni tekst), branitelj, državni odvjetnik te upravitelj kaznionice, odnosno zatvora u kojoj se kazna izvršava.

 

(2) Prijedlog se može podnijeti ako su ispunjeni zakonski uvjeti iz članka 55. stavka 1. Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 110/97., 27/98., 129/00. i 51/01.), i to svaka četiri mjeseca ako je izrečena kazna zatvora do jedne godine, a svakih osam mjeseci ako je izrečena dulja kazna.

 

(3) Ako se pojave nove okolnosti, zatvorenik može prijedlog podnijeti neovisno o rokovima iz stavka 3. ovoga članka.

 

(4) Iznimno, osobe iz stavka 1. ovoga članka mogu predložiti uvjetno otpuštanje zatvorenika nakon izdržane jedne trećine kazne ako je zatvorenik obolio od teške bolesti, a ne postoje uvjeti liječenja u kaznionici, odnosno zatvoru.

 

Odlučivanje o uvjetnom otpustu

 

Članak 159.

 

(1) O prijedlogu za uvjetni otpust odlučuje Povjerenstvo od četiri stalna člana koje imenuje ministar nadležan za poslove pravosuđa i to jednog člana Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav, jednog člana iz državnog odvjetništva i dva suca, te promjenjivi član i to sudac izvršenja prema mjestu izvršavanja kazne zatvora. Ministar nadležan za poslove pravosuđa donosi Pravilnik o radu Povjerenstva za uvjetni otpust.

 

(2) Prijedlog za uvjetni otpust podnosi se Povjerenstvu putem uprave kaznionice, odnosno zatvora. Upravitelj će Povjerenstvu dostaviti prijedlog i mišljenje. Preslik prijedloga upravitelj će dostaviti na mišljenje sudu koji je donio presudu u prvom stupnju, a sud će mišljenje dostaviti Povjerenstvu.

 

(3) Prije donošenja rješenja Povjerenstvo će pregledati osobnik, dokumentaciju, mišljenje i prijedlog kaznionice, odnosno zatvora, preslušati zatvorenika, upravitelja ili osobu koju on ovlasti, pročitati mišljenje suda koji je donio presudu u prvom stupnju, zatražiti mišljenje centra za socijalnu skrb, a po potrebi preslušati i druge stručnjake.

 

(4) Prigodom odlučivanja o prijedlogu cijenit će osobnost zatvorenika, njegov prijašnji život i osuđivanost, ponašanje tijekom izdržavanja kazne, životne okolnosti i očekivano djelovanje uvjetnog otpusta na zatvorenika.

 

(5) Rješenjem upravitelja u skladu sa stavkom 4. ovoga članka zatvorenika se može uvjetno otpustiti do dva mjeseca prije isteka kazne, ako je izdržao tri četvrtine kazne.

 

Rješenje o uvjetnom otpustu

 

Članak 160.

 

(1) Rješenjem o uvjetnom otpustu uvjetno otpušteni osuđenik može se obvezati na:

 

1) osposobljavanje za određeno zanimanje ili nastavak započetog,

 

2) prihvaćanje ponuđenog zaposlenja,

 

3) nadzirano raspolaganje prihodima,

 

4) nastavak liječenja,

 

5) neposjećivanje određenih mjesta,

 

6) javljanje centru za socijalnu skrb,

 

7) javljanje sucu izvršenja,

 

8) javljanje policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji.

 

(2) Rješenje o uvjetnom otpustu dostavlja se: zatvoreniku, kaznionici, odnosno zatvoru, sudu upućivanja, sudu koji je donio presudu prvog stupnja, centru za socijalnu skrb prema mjestu u koje se otpušta, policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji prema mjestu u koje se otpušta, državnom odvjetniku prema sjedištu kaznionice, odnosno zatvora i sucu izvršenja prema mjestu u koje se otpušta.

 

(3) Rješenje o uvjetnom otpustu doneseno prema odredbi članka 159. stavka 5. ovoga Zakona upravitelj će dostaviti osim osobama iz stavka 2. ovoga članka i sucu izvršenja prema sjedištu kaznionice, odnosno zatvora.

 

Nadzor nad uvjetno otpuštenim osuĐenikom

 

Članak 161.

 

(1) Sudac izvršenja nadležan prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta uvjetno otpuštenog osuđenika dužan je nadzirati i organizirati pomoć osuđeniku tijekom uvjetnog otpusta u skladu sa člankom 165. stavkom 2. i 3. ovoga Zakona.

 

(2) Postupajući u smislu stavka 1. ovoga članka, sudac izvršenja nakon provedenog postupka može donijeti rješenje kojim će odrediti ili izmijeniti uvjete kojih se uvjetno otpušteni osuđenik mora pridržavati dok uvjetni otpust traje. Ovi uvjeti mogu se određivati isključivo radi sprječavanja osuđenika da ponovno počini kazneno djelo.

 

(3) Rješenje iz stavka 2. ovoga članka sudac izvršenja dostavit će odgovarajućem tijelu iz članka 160. stavka 2. ovoga Zakona radi njegova izvršavanja.

 

(4) Uvjetno otpušteni osuđenik može promijeniti mjesto prebivališta, odnosno boravišta određeno u rješenju o uvjetnom otpuštanju samo uz suglasnost suca izvršenja.

 

Opoziv rješenja o uvjetnom otpustu

 

Članak 162.

 

(1) Uvjetni otpust rješenjem može opozvati sudac izvršenja nadležan prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta uvjetno otpuštenog osuđenika ako osuđenik počini kazneno djelo ili prijestup za koji mu je izrečena bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od najmanje trideset dana ili se neopravdano ne pridržava određenih mu obveza.

 

(2) Sudac izvršenja opozvat će uvjetni otpust u skladu s odredbom članka 55. stavka 2. Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 110/97., 27/98., 129/00. i 51/01.).

 

(3) Rješenje o opozivu dostavlja se tijelima iz članka 160. stavka 2. ovoga Zakona.

 

(4) Osuđenik kome je uvjetni otpust opozvan upućuje se u najbliži zatvor ili kaznionicu prema mjestu njegova prebivališta, odnosno boravišta, radi nastavka izdržavanja kazne u skladu s odredbama članka 49. ovoga Zakona.

 

Glava XXV.

 

PRIPREMA ZA OTPUST I POMOĆ POSLIJE OTPUSTA

 

Pojam i sadržaj

 

Članak 163.

 

Pomoć poslije otpusta je skup mjera i postupaka koje se primjenjuju radi uključivanja otpuštenih zatvorenika u život na slobodi, a sastoji se od: osiguranja smještaja i prehrane, osiguranja liječenja, savjeta o izboru prebivališta, odnosno boravišta, usklađivanja obiteljskih odnosa, pronalaženja zaposlenja, dovršenja stručnog osposobljavanja, davanja novčane potpore za podmirenje najnužnijih potreba, te drugih oblika pomoći i podrške.

 

Priprema za otpust

 

Članak 164.

 

(1) Pripremanje zatvorenika za otpust započinje nakon dolaska u kaznionicu ili zatvor. Zatvorenika se potiče na odgovorno sudjelovanje u pripremi za otpust u kaznionici, odnosno zatvoru i izvan kaznionice, odnosno zatvora, a posebice na održavanje odnosa s obitelji, kontaktiranje s tijelima državne vlasti, ustanovama i udrugama te osobama koje se organizirano bave uključivanjem zatvorenika u život na slobodi. Program priprema za otpust i pomoći zatvoreniku upisuje se u osobnik.

 

(2) Kaznionica, odnosno zatvor će najkasnije tri mjeseca prije otpusta uključiti zatvorenika u pojedinačni ili skupni savjetodavni rad u svezi s pripremanjem zatvorenika za otpust.

 

(3) Kaznionica, odnosno zatvor će pisanim putem obavješćivati ustanove zdravstvene i socijalne skrbi i službe zapošljavanja te druge ustanove i udruge o socijalnim i drugim potrebama zatvorenika tijekom izdržavanja kazne zatvora, o potrebi organiziranja pomoći i podrške za vrijeme izdržavanja kazne zatvora i nakon otpusta.

 

(4) Ovlaštene službene osobe mogu kontaktirati sa zatvorenikovom obitelji uz njegovu suglasnost.

 

(5) Prije otpusta s izdržavanja kazne sudac izvršenja nadležan po mjestu izdržavanja kazne će u suradnji sa sucem izvršenja na čijem će području otpušteni zatvorenik imati prebivalište ili boravište i nadležnim centrom za socijalnu skrb poduzeti potrebne mjere za prihvat zatvorenika.

 

Pomoć nakon otpusta

 

Članak 165.

 

(1) Nakon otpuštanja iz kaznionice, odnosno zatvora otpušteni se može obratiti nadležnom sucu izvršenja radi pružanja pomoći i podrške.

 

(2) Sudac izvršenja surađuje s centrom za socijalnu skrb kojemu može pisanim rješenjem narediti poduzimanje potrebnih mjera iz članka 163. ovoga Zakona.

 

(3) Centar za socijalnu skrb će, na zahtjev kaznionice, odnosno zatvora ili suca izvršenja, zatvoreniku tijekom izdržavanja kazne zatvora, odnosno po otpustu s izdržavanja kazne zatvora iz redova svojih zaposlenika odrediti savjetnika za pripremu i provedbu pomoći poslije otpusta.

 

Glava XXVI.

 

OTPUŠTANJE

 

Vrijeme otpuštanja

 

Članak 166.

 

(1) Zatvorenika se otpušta iz kaznionice, odnosno zatvora nakon izdržane kazne ili po odluci o uvjetnom otpustu, pomilovanju ili oprostu.

 

(2) Ako je dan otpuštanja nedjelja ili blagdan, zatvorenika će se otpustiti dan prije.

 

(3) O otpuštanju zatvorenika kaznionica, odnosno zatvor će u roku od dvadeset četiri sata obavijestiti suca izvršenja i tijelo nadležno za vođenje kaznene evidencije.

 

Postupak otpuštanja

 

Članak 167.

 

(1) Prilikom otpuštanja otpuštenoj osobi daje se potvrda o otpuštanju, sve osobne stvari i stvari s pologa, novac i dragocjenosti, te troškovi putne karte do mjesta prebivališta, a stranom državljaninu do državne granice Republike Hrvatske.

 

(2) Otpuštenoj osobi koja nema vlastitu odjeću, obuću ili financijska sredstva daje se odgovarajuća odjeća, obuća ili pomoć u visini jedne dnevnice prema općim propisima.

 

(3) Otpuštenoj osobi koja zbog bolesti nije sposobna za putovanje kaznionica, odnosno zatvor osigurava prijevoz do mjesta prebivališta, a ako je potreban nastavak liječenja, do najbliže odgovarajuće zdravstvene ustanove u mjestu u koje se otpušta.

 

(4) O potrebi smještaja otpuštene osobe na liječenje u zdravstvenu ustanovu odlučuje sudac izvršenja na prijedlog liječnika kaznionice, odnosno zatvora ili na zahtjev otpuštene osobe.

 

(5) Troškove liječenja otpuštene osobe koja nema sredstva za liječenje niti pravo na obvezno zdravstveno osiguranje niti se može ostvariti u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje snosi centar za socijalnu skrb prema mjestu u koje se otpušta.

 

(6) Osoba je otpuštena u trenutku kad napusti prostor kaznionice, odnosno zatvora.

 

15887039ai0.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema na čemu. Usput, ne sumnjam u Vaše poznavanje interneta ali ću Vam skrenuti pažnju na velika slova ;-).

A ovo što sam Vam poslao je potpuni odgovor na Vaše pitanje i ne vidim na koji način netko može preciznije odgovoriti.

 

svakih koliko se sastaje vijeće koje odlučuje o uvjetnom otpustu i da li se mogu i gdje saznati točni datumi.

To ovisi o mnogim čimbenicima i ne bih rekao da će Vam netko moći na to odgovoriti ovim putem, a uostalom ako želite precizniji odgovor pokušajte i kontaktirati sa Povjerenstvom za otpust ili Upravom kaznionice, odnosno zatvora.

k045.gif

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Velika slova su bila da vam skrenem

 

pažnju. :pljesce:

 

Čula sam da se vijeće koje odlučuje o uvjetnom

 

otpustu sastaje svakih 3, 4 mjeseca. Mom suprugu

 

pola kazne ističe krajem 7 mjeseca, kada su svi

 

sudovi na godišnjem, pa pitam ako netko zna gdje i

 

kako bi se mogli saznati datumi,da ga ne fulamo.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uvjetni otpust može tražiti nakon 30 posto odležane kazne u vašem slučaju 8 mjeseci.

 

zamolbe riješava sud a predaju se u 3 ,, 6 ,, i 9 mjesecu. ne znam točan datum.

 

postoji i prijevremeni otpust iz zatvora popularni zigips ali to daje zatvor i najviše 7 dana po mjesecu odlezane kazne ali max=2 mjeseca.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je povjerenstvo koje imenuje ministar pravosuđa.

Adresa povjerenstva vam nije potrebna, budući se molba za uvjetni otpust podnosi putem uprave kaznionice odnosno zatvora budući oni moraju dati svoje mišljenje.

Stoga, zatvorenik koji želi uvjetni otpust molbu dostavlja upravi zatvora/kaznionice koji ju dalje proslijeđuju.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da ne mozete vi napisati umjesto supruga.

najbolje bi bilao da suprugu kazete da ode na razgovor s upraviteljem i on ce mu detaljno rec kako se podnosi tkome i kada ili sl.

 

bitno je da razgovara sa upraviteljem kaznionice u kojoj se nalazi, i reci te mu da sluša samo upravitelja.

 

mislim da nece bit problema.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sad u 6 mjesecu je sjednica, točnije 11. 06., suprug mi je obaviješten da do 15. ovog mjeseca mora predati zamolbu sa svim papirima (potvrda da smo i ja i njegova majka nezaposlene, da ne primamo socijalnu pomoć, potvrde o majčinoj bolesti-angina pectoris, potvrda o očevoj bolesti- 100%-tni invalid-glaukom,rodni list djeteta, vjenčani list, potvrda da je otac bio sudionik domovinskog rata,...). međutim, njemu je tek u 7 mjesecu pola kazne, a slijedeća sjednica za uvjetni otpust je tek u 9 mjesecu. da li bi bilo dobro da sad preda molbu i ako je odbiju da li je moguće da ja pišem u 9 mjesecu, kao supruga??

napominjem da čekamo i skraćenje sa vrhovnog suda, te da je poslana i zamolba za pomilovanje predsjedniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema mojem razmišljanju preuranjena molba se ne uzima u razmatranje, te stoga ne može biti odbijena, pa podnositelj ne mora čekati godinu dana za podnošenje nove molbe. Jednako tako, ukoliko nisu ispunjeni formalni uvjeti molba vam sigurno neće biti usvojena, pa stoga ne vidim razlog podnošenja.

No, obzirom da ne znam praksu rada i odlučivanja povjerenstva za uvjetni otpust, ja bi se na vašem mjestu konzultirala s upravom zatvora ili kaznionice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na vašem odgovoru. Ali trenutno se nalazimo u takvoj situaciji da mi treba stručan savjet. Dijelim vaša razmišljanja ali možda u pravnom svijetu i po zakonu to baš i nije tako.

Da li ima netko tko bi mi mogao dati konkretne informacije vezane za uvjetni otpust???

Molim vas,jer stvarno sam očajna!!!!!!!!!!!!!

:moli::moli::moli:

 

 

sad u 6 mjesecu je sjednica, točnije 11. 06., suprug mi je obaviješten da do 15. ovog mjeseca mora predati zamolbu sa svim papirima (potvrda da smo i ja i njegova majka nezaposlene, da ne primamo socijalnu pomoć, potvrde o majčinoj bolesti-angina pectoris, potvrda o očevoj bolesti- 100%-tni invalid-glaukom,rodni list djeteta, vjenčani list, potvrda da je otac bio sudionik domovinskog rata,...). međutim, njemu je tek u 7 mjesecu pola kazne, a slijedeća sjednica za uvjetni otpust je tek u 9 mjesecu. da li bi bilo dobro da sad preda molbu i ako je odbiju da li je moguće da ja pišem u 9 mjesecu, kao supruga??

napominjem da čekamo i skraćenje sa vrhovnog suda, te da je poslana i zamolba za pomilovanje predsjedniku.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

..smanjenje kazne od Vrhovnog suda je relativna stvar. Vrhovni sud može smanjiti kaznu, ali i ne mora. Pomilovanje je također relativna stvar, jer se u praksi male kazne, npr. do 5 godina rijetko pomiluju.

Uvjetni otpust: iako Zakon predviđa mogućnost uvjetnog otpusta nakon izdržane 1 polovine kazne, u praksi se to jako rijetko provodi. Praksa je uglavnom: uvjetni otpust nakon izdržane 2/3 kazne pod pretpostavkom da suprug nije stegovno kažnjavan za vrijeme služenja kazne itd. Mišljenja Centra, Odvjetništva i Policije uglavnom nisu presudna. Presudno je mišljenje Kaznionice. A mišljenje Kaznionice čine ocjene od ne zadovoljava do naročito uspješan, a koju ocjenu daje Odjel tretmana Kaznionice. U tu ocjenu ulaze i mjesečne ocjene pravosudne policije i Odjela za rad (ako zatovrenik radi).

 

Ono što Zakon predviđa (a ide u korist zatvorenika)vrlo često se ne primjenjuje. Ministarstvo pravosuđa ima svoje ustaljene modus operandije po kojima donosi odluku o Uvjetnom otpustu, a varira od Kaznionice do Kaznionice.

 

Sve što sam iznijela nije rekla-kazala. Osobno sam kroz to prošla, nažalost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Zakonu o izdržavanju kazne zatvora (ZIKZ) navedeni su uvjeti pod kojima zatvorenik može biti pušten nakon 1/2 izdržane kazne. U 3 godine služenja svoje kazne niti jedna žena iz Kaznionice u Požegi nije puštena na slobodu nakon 1/2 izdržane kazne.

A svaka zatvorenica ima svoj "križ" kao npr. samohrane majke kojima su oduzeta djeca jer su morale na odsluženje kazne, bolesti tipa epilepsije gdje je Hitna služba dolazila u Kaznionicu spašavati zatvorenicu u nekoliko navrata (jer je zbog bolesti bila životno ugrožena), žena koja boluje od leukemije i samo zbog toga ne bi smjela biti zatvorena, itd., itd. NISU puštene nakon izdržane 1/2 odslužene kazne.

Moje dijete je bilo invalid kada sam otišla na odsluženje kazne i do kraja moje kazne je to bila, pa to nije bio dovoljan razlog da me se pusti niti nakon 2/3 odslužene kazne.

 

Voljela bih da Vam mogu dati nadu da će Vam suprug brzo izaći, ali onda bih lagala, a to nema smisla.

 

O Uvjetnim otpustima se "šuškalo" da su neke žene platile iznose od nekoliko desetaka tisuća eura da bi prošle na istom. Je li istina ili ne, ne znam.

Je li Vam možda poznato da Državni proračun plaća svakom Zatvoru i Kaznionici po 1 zatvoreniku, mjesečno iznos od 10.000 kuna? A pitajte supruga što jede i u kakvim uvjetima "robija"?

 

Utjecati se može samo na jedan način, na svakoga...nismo djeca, a ako mislite raznim dokumentima ili pozivima utjecati, zaboravite, jer je gubljenje vremena.

 

Poslušajte supruga kada Vam bude govorio kako ljudi prolaze na Uvjetnim otpustima tamo gdje je, to je jedino mjerodavno, a ako Vam je pak lakše nadati se, nadajte se i dalje...sretno!

 

:palac:

 

 

p.s. naveli ste da Vam je suprug obaviješten da do 15.5. treba predati zamolbu za uvjetni otpust a kasnije u tom istom tekstu postavljate pitanje predaje molbe sada ili u 9. mjesecu? ako ga odbiju sada, neće imati pravo podnošenja molbe u 9. mjesecu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a vidite nama je odvjetnik, i to jedan od najpoznatijih u hrvatskoj, rekao da nema zakonskog roka za ponovni zahtjev za uvjetni otpust. da se zato komisija za uvjetni otpust sastaje 3 do 4 puta godišnje, i da se ima pravo zahtjev predati svaki put kad se sastaje. Ne razumijem zašto svako priča neku svoju priču i svi se odvjetnici prave pametni a u biti pojma nemaju šta pričaju.ne znam više kome da vjerujem. sve bi mi ovo bilo lakše podnijeti da je moj suprug kriv za ono za šta je optužen, ali nije......

hvala vam na vašim savjetima i što ste podijelili vaše iskustvo sa mnom.

Nadam se da ćemo u našem slučaju imati više sreće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

UVJETNI OTPUST

 

"i to svaka četiri mjeseca ako je izrečena kazna zatvora do jedne godine, a svakih osam mjeseci ako je izrečena dulja kazna."

 

citat iz ZIKZ-a kojeg je ljubazni gospodin već citirao...ali Vi to ignorirate

 

 

Iz iskustva (zbog kojeg se smatram pozvanom o uvjet.otpustu pisati)mogu reći samo jedno:

Vaš suprug će služiti kaznu do kraja.

 

Tražite ovdje pomoć a u isto vrijeme na svaku pomoć odgovarate kao da ste upravo Vi najpametnija.

Budite i dalje tako lijepi i pametni pa slobodno ovdje javite radosnu vijest da je Vaš suprug uvjetno otpušten...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam potrebu nešto napisati, a potaknuo me zadnji odgovor. Doista mi nije jasno zbog čega tražite pomoć kada svaki savjet smatrate bezveznim i bezvrijednim.

Ako i niste zadovoljni odgovorom, a vjerujem da bi bili zadovoljni jedino kada bi vam netko napisao da će vaš suprug biti pušten u rujnu, zašto dajete paušalne ocjene tuđih savjeta?

Doista mi nije jasno što bi vas zadovoljilo kao pravnički odgovor, ako savjet vašeg odvjetnika, drugih ljudi koji vam odgovoraju ili npr, mene (btw. magistar kaznenopravnih znanosti) smatrate nepravničkim?

Nakon takvih vaših komentara doista mi ne pada na pamet pomagati vam niti u vezi otpusta niti u vezi drugih pitanja. No, to sam ja, ima ovdje puno drugih koji će vam htjeti pomoći pa vam je moj zadnji savjet, pazite na procjene odgovora koje dobivate jer bi i kod ostalih mogli izvazvati reakciju koju ste izazval kod mene.

 

Anyway, Good luck

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

prekaljeni, vidim da se vi razumjete u "ptvari" koje me interesiraju, ukoliko mi mpžete dati odgovor, bila bi zahvalna.

Vidim prema prethodnim vašim odgovorima da ste spominjali da se komisije sastaju svaka 4 mjeseca. Znam da nekima 7 mjeseci ne izgleda dugo ali nekome je vječnost. Vrijeme izdržavanja kazne u ovom slučaju pada između datuma koje ste naznačili u jednoj poruci. Molim vas pogledajte na "molim informaciju o uvjetnom otpustu"

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Moj zaručnik služi mjesec i pol dana kaznu iz čl.332 kaznenog zakona, osuđen je na 8 mj.to je b bilo 2004.g.Iako je on sada normalan član društva (sada ispašta za grijehe mladosti) po svemu ovome što sam pročitala niti uvjetni otpust niti pomilovanje nemaju baš neku svrhu s obzirom na trajanje kazne ? Pretpostavljam da će 6 mj.svakako odguliti ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ivan.z je napisao:

uvjetni otpust može tražiti nakon 30 posto odležane kazne u vašem slučaju 8 mjeseci.

 

zamolbe riješava sud a predaju se u 3 ,, 6 ,, i 9 mjesecu. ne znam točan datum.

 

postoji i prijevremeni otpust iz zatvora popularni zigips ali to daje zatvor i najviše 7 dana po mjesecu odlezane kazne ali max=2 mjeseca.

Vidjela sam vas post pa imam pitanje.Suprug mi je osudjen na 3 mjeseca zatvorske kazne.U zatvoru je od 17.veljace.napisali ste ovdje da se zamolbe salju u ozujku.Zanima me dali mogu kao njegova supruga traziti njegovo uvjetno pustanje nakon pola odlezane kazne a to pada na 2 travnja.Prvi put je sada u zatvoru i dosad nikad nije bio.Ponasanje tamo mu je u redu,cak i radi u kuhinji.Zanima me koje su sanse da taj otpust dobije posto sam vec bila kod socijalne radnice za izvanzatvorske pogodnosti.Spreman je i javljati se sucu izvrsenja a ako treba i najblizoj policijskoj postaji.Kome saljem tu zamolbu?

Hvala

 

PS:zaboravila sam u postu napisati da mu je vec dosad skracena kazna za 21 dan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

kao prvo i osnovno samo bih željela reći jednu stvar: zakon se zove zakon o IZDRŽAVANJU kazne zatvora ili zikz. Alergična sam kada netko kaže da izležava kaznu-iako se često kazna svodi-kazna se izdržava, a kada netko kaže izležava to mi govori o tome kako gleda na istu i koliko je ona svrhovita.Nadam se da ste razumjeli ono što sam željela reći?

Najbolja opcija je da molbu podnosi sam zatvorenik upravi ustanove u kojoj izdržava kaznu jer kao što sam već negdje pisala oni prate tijek kazne i mogu mu savjetovati koje je najbolje vrijeme za podnošenje molbe. Zašto sam navela da je to najbolja opcija? Ima masa roditelja, supruga koje bi najradije da oni/one mogu izdržavati kaznu. Zatvorenik, posebice onaj koji nije radno raspoređen, ima sasma dovoljno vrmene za pisanje molbe, razgovor sa službenikom tretmana... te se doima kao da je njemu najmanje stalo, od svih. Molbu može podnijeti netko od članova obitelji na ministarvo na Povjerenstvo za uvjetne otpuste, ali je važno da u tom slučaju zatvorenik najavi u ustanvi gdje izdržava kaznu, mislim to je smatram fer.

Ono što je netko naveo da je u slučaju odobravanja uo, on voljan čak javljati se .sucu izvršenja i policiji.U slučaju odobravanja to neće biti opcija već je on na to dužan ukoliko ne želi da mu se opozove uvjet.

Zigips je uvjetni otpust po odluci upravitelja koji se daje za kazne manje od godine dana ili neke druge oskolnosti, a opisuje ga isti članak zakona kao i uo koji daje povjerenstvo. Uvjetni otpust ili kako je netko rekao prijevremeni otpust popularno zvani zigips je naziv koji je nastao od kratice za zakon o izvršavanju kazne zatvora zikz, koji je među zatvorenicima tako malo izokrenut.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Mrljavac je napisao:

(2) Prijedlog se može podnijeti ako su ispunjeni zakonski uvjeti iz članka 55. stavka 1. Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 110/97., 27/98., 129/00. i 51/01.), i to svaka četiri mjeseca ako je izrečena kazna zatvora do jedne godine, a svakih osam mjeseci ako je izrečena dulja kazna.

 

Poštovani,

 

dečko mi se nalazi na desetomjesečnom izdržavanju kazne zatvora. Htio je polako početi pisati prijedlog za uvjetno otpuštanje (pošto se Povjerenstvo sastaje krajem veljače), međutim socijalna radnica mu je rekla da na to imaju pravo samo osuđeni na kaznu dulju od 1 godine, da on ne može.

 

E sad, iz gore citiranog sam shvatila da bi trebao imati pravo pa sam malo zbunjena :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da vam malo pojasnim. Dakle ako netko služi kaznu od dvije godine za uvjetni otpust može se obratiti nakon dvije trećine izdržane kazne mala je vjerojatnost da bi to bilo nakon polovice. To piše samo u zakonu. U kaznionicama postoje točni datumi sjednica za uvjetni otpust koje su četiri puta godišnje. molba se predaje u kaznionici nekoj službenoj osobi koja se brine o zatvorenicima dosta prije te sjednice, jer nakon toga kaznionica službeno potražuje dokumentaciju od suda policije centra za socijalnu skrb sve socioanamnestičke, ekonomske i dr. prilike obitelji a uz sve to ubraja i ponašanje zatvorenika za vrijeme izdržavanja kazne . Povjerenstvo za uvjetni otpust nakon što je pojedninačno razmotrilo sve relevantne pokazatelje još na kraju sasluša zatvorenika malo s njim porazgovara i isti dan donese odluku .Otpušta se u par navrata neki idu doma nakon desetak dana neki nakon mjesec dana a neki idu neposredno prije druge sjednice za uvjetni otpust, nekoga naravno ne puste nego guli do kraja. Eto ako treba još detalja pitajte inače sam školovana tako da bi mogla sjediti u toj komisiji :kavica: ..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani,

najljepše Vas molim da mi odgovorite na pitanje ako je ikako moguće. Može li se obrazac molbe za uvjetni otpust pronaći na internetu? Jasno mi je da ga mora ispisati zatvorenik, međutim izrazio je nezadovoljstvo obrascem koji je dobio u kaznionici pa pokušavam s ove, "slobodne" strane doći do kompleksnijeg obrasca.

Unaprijed zahvaljujem,

Zozzi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
Postovani zanima me da li netko zna kako treba izgledati zahtjev za uvjetni otpust kada ga zatvorenik sam pise i sto tocno treba sve sadrzavati..Hvala

 

Postoje sprance koje je moguce dobiti od referenta u kaznionici.

 

-zahtijev u pravilu sadrzava osobne podatke zatvorenika

-broj predmeta (presude)

-osnovne podatke o tijeku kazne

-osnovne podatke o socijalnoj anamnezi

-obrazloženje o postpenalnom prohvatu (obiteljska situacija, egzistencijalno pitanje VAZNO)

-izrazavanje kajanja (VAZNO)

-vlastorucni potpis

 

iako ce u pravilu kaznionica priloziti sve relevantne dokumente i podatke u svom pisanom misljenju. Zamolba za uvjetni otpust je pro forme, njome zatvorenik zapravo daje pisani pristanak da zeli uvijetni otpust.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Po novom zakonu, ako se ne varam, o uvjetnom otpusti odlučuje se na sudu; uvjetni otpust može se zatražiti nakon pola izdržane kazne, a prijedlog za uvjetnim otpustom(od strane kaznionice) ide nakon 2/3 izržane kazne.

 

Situacija sljedeća:

 

- dosuđene 4 godine

- vrijeme provedeno u pritvoru 2 god. i 2 mjeseca uračunava se u kaznu

- trenutno na slobodi

- po mom izračunu, ostalo još 10 mjeseci za izdražavanje do tog uvjetnog otpusta po službenoj dužnosti (negdje sam pročitala, ali sad ne mogu naći gdje, da se polazi od predpostavke da će se u pravilu odobravati, ukoliko nije bilo nekih problema sa zatvorenikom tijekom izržavanja kazne)

 

- trenutno zaposlen za stalno kod istog poslodavca kod kojeg je bio prije pritvaranja

- kao pritvorenik radio, nikakvih stegovnih postupaka ili izgreda druge vrste nije bilo

 

 

Pitanja:

 

- postoji li mogućnost pisanja zamolbe sa slobode za uvjetnim otpustom (obzirom na polovinu izržane kazne) ili se treba čekati odlazak u zatvor

 

- može li se na taj neizdržani dio slobode primijeniti neki oblik nadzirane slobode (zakon o probaciji) ako se uzme u obzir ovih 10 mjeseci do eventualnog otpusta po službenoj dužnosti

 

lijep pozdrav, tnx :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

- po mom izračunu, ostalo još 10 mjeseci za izdražavanje do tog uvjetnog otpusta po službenoj dužnosti (negdje sam pročitala, ali sad ne mogu naći gdje, da se polazi od predpostavke da će se u pravilu odobravati, ukoliko nije bilo nekih problema sa zatvorenikom tijekom izržavanja kazne)

 

Los ti je izracun.

 

Osnovni uvjeti da dobijes uvjetni otpust je da prije toga koristis izvankaznionicke pogodnosti (izlaz, vikend), a takoder je bitno da te kaznionica u svom pisanom nalazu podrzi u tome. Te uvjete neces steci za 10 mjeseci u nijednoj kaznionici, narocito zbog toga sto je rijec o kazni od 4 godine. Sto je veci dio kazne izdrzan u istrazi, u pravilu si vise diskriminiran pri uvjetnom otpustu u odnosu na one koji istu kaznu izdrzavaju cijelu u kaznionici. Potrebno je dosta strpljenuja i vremena da se dokazes da zasluzujes uvjetni otpust. Nazalost, tek kad dodes u kaznionicu, tek tada pocinje zapravo tvoje izdrzavanje kazne i ocjenjivanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikica82 tnx

 

loš mi je izračun svakako, sad sam se sjetila i mislim da po novom zakonu ne piše 2/3 već 3/4 izdržane kazne...mjesec prije toga povjerenstvo mora po službenoj dužnosti pisati valjda sucu izvršenja prijedlog za uvjetnim otpustom... da ne duljim napamet, ako pronađem informaciju, citirat ću

 

nema veze šta mi loše ide matematika, zato mi je optimizam prvoklasan :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li mi itko ovdje moze napisati kakve su mogucnosti uvjetnog otpusta ako se u vrijeme izdrzavanja kazne otkrije neka bolest kod zatvorenika, akutna kojoj je potrebno dalje lijecenje, koje se onda odvija u raznim bolnicama.... znaci postoji mogucnost lijecenja, boravak zatvorenika je u zatvorskoj bolnici, kazna 8mj..... da li se moze traziti na osnovu te akutne bolesti raniji otpust?????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li mi itko ovdje moze napisati kakve su mogucnosti uvjetnog otpusta ako se u vrijeme izdrzavanja kazne otkrije neka bolest kod zatvorenika, akutna kojoj je potrebno dalje lijecenje, koje se onda odvija u raznim bolnicama.... znaci postoji mogucnost lijecenja, boravak zatvorenika je u zatvorskoj bolnici, kazna 8mj..... da li se moze traziti na osnovu te akutne bolesti raniji otpust?????

 

Zatvorska bolnica u svetosimunskoj.

 

Iz mog iskustva, otpustaju samo one koji su na samrti.

 

Zbog eventualnog lijecenja ili operativnih zahvata koji su hitni, a ne mogu se obaviti u zatvorskoj bolnici, moze se traziti privremeni prekid kazne preko suca izvrsenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

da, zatvorska bolnica u svetosimunskoj.

on ne zeli prekid jer se ne zeli vracati tamo,prosao je i operaciju i sad slijedi zracenje, sto ce obavljati iz zatv.bolnice.

koliko sam shvatila sama bolnica ce podnijeti prijedlog za uvjetno otpustanje, da li su to onda malo bolje okolnosti nego da on sam podnosi taj prijedlog??

kao s obzirom na kaznu i kazneno djelo i sve okolnosti, bolesti, dob, obitelj itd...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijedlog podnose upravitelj ili državni odvjetnik.

čl 158 st.5

(5) Iznimno, zatvorenika koji je obolio od teške bolesti a u zatvorskom sustavu ne postoje uvjeti za liječenje, može se uvjetno otpustiti nakon izdržane jedne trećine kazne zatvora, odnosno nakon izdržane jedne polovine dugotrajnog zatvora.

http://www.zakon.hr/z/179/Zakon-o-izvršavanju-kazne-zatvora

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...
  • 2 godina kasnije...

Pozdrav,

Osoba je dobila kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 8 mjeseci, no pravomoćno je presuđeno da se 1 godina zatvora pretvori u 3 godine uvjetne a 8 mjeseci zatvora ostaje.

Obzirom da već postoji uvjetna, da li osoba može izaći nakon što odradi 2/3 kazne u zatvoru ?? 

hvala!

uređeno: od ljuboskica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vašem slučaju, jedina opcija je pomilovanje Predsjednice budući oprost (amnestiju) daje Hrvatski sabor i to kroz zakonski okvir većem broju ljudi (ne pojedincima, vidite primjerice Zakon o općem oprostu).

Nema zapreke za podnošenjem molbe za pomilovanje, jer ona nije uvjetovana visinom izrečene sankcije, ali nije realno za očekivati pozitivnu odluku Predsjednice (osim ako imate nekih novonastalih okolnosti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija