Jump to content

Akrobacija s PDV-om!


ZokiPoki

Preporučene objave

Porezni inspektori u nadzoru ustvrdili su nam da smo, unajmljujući web server u inozemstvu, morali obračunati PDV od 22% po ulaznoj fakturi i platiti ga, te ga na kraju mjeseca vratiti kroz pretporez. Taj stav su citirali iz mišljenja porezne uprave, i iako se to samo po sebi meni čini suludom birokracijom ajde, nije problem to raditi. Ništa ne košta.

 

No. Oni su zaključili da ćemo, pošto smo mi to propustili napraviti za godinu koju nadziru, sada trebati obračunati kompletan PDV na fakture za cijelu godinu, platiti ga i tražiti povrat istog na kraju mjeseca. Čak ni to ne bi bilo problem samo po sebi, no izračunali su da ćemo na sve to trebati platiti i zatezne kamate!

 

Što sada napraviti? Mogu li mi obračunati zatezne kamate na dug koji uopće ne postoji, jer kako mi nismo obračunali PDV tako ga nismo ni odbili kao predporez. Ni ušlo ni izašlo, i porezna ne potražuje ništa od nas, a hoće kamate.

 

Imam li osnove, dok je još u procesu i nije finalno, tražiti da sve ostane na upozorenju i uputi kako ustrojiti knjigovodstvo u tekućoj godini i nadalje, te da odustanu od potraživanja kamata ako dug defacto ni ne postoji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrlo kratko, u pravu su, trebali ste se informirati sa računovođom ili poreznim stručnjakom prije.

 

U Zakonima nema praćenje "svoje" logike, nego što kaže propis. Plaćanje PDV-a i priznavanje pretporeza su dvije različite radnje, koje uređuju različiti članci u Zakonu i Pravilniku. Dug porezni postoji, i nemate šanse da ga osporite u upravnom postupku. Da vam cijelu logiku idem objašnjavati nema smisla, to bilo isto kada bi ste vi mene u jednom malom tekstu išli učiti programirati.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija