Jump to content

need help


panama

Preporučene objave

Imam jedno pitanjce... Naime u predugovoru mi piše da ukoliko prodavatelj odustane od zaključenja glavnog ugovora o prodaji vrača kupcu duplu kaparu. E sad mene zanima koji bi bili ti opravdani razlozi,jer namjeravam prekinuti ugovor jer me agent za nekretnine već godinu dana za.... Sklopila sam ugovor sa stranom državljankom i obvezala se predugovorom ishoditi lokacijsku dozvolu. Dobila sam 10%kapare agentu isplatila njegov dio i sad čekam jer u predugovoru nisam napisala rok u kojem bi agent trebao to srediti a ja sad građevinsko zemljište mogu prodati skoro pa duplo više i iman dosta zainteresiranih pa želim prekinuti ugovor bez da njoj vračam duplu kaparu. I još samo da napomenem spremna sam joj vratiti kaparu ali ne duplu naravno. I pošto sam agentu dala njegovih 2% jer iman pravo na povrat tog novca koji sam dala agentu pošto neče doći do zaključenja glavnog ugovora.

HVALA SVIMA NA DOGOVORU UNAPRIJED :tikvan::tikvan::tikvan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto nema stručnih odgovora, može jedan amaterski komentar? Što se tiče duple kapare, ako možete to zemljište tako dobro naplatiti, pa preživjet ćete tu duplu kaparu... Tako ste potpisali. A što se tiče agenta, jeste li potpisali da se oni mogu naplatiti i u slučaju da dođe samo do predugovora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne,tek kad dođ do glavnog ugovora ali on je išao na povjerenje kao trebaju mi ti novci,žena i ja nismo odavno ništa prodali i tako mi se smilujemo i damo mu...Ma mene samo zanima koji su opravdani razlozi da ja prekinem ugovor i vratim samo onu kaparu koju sam dobila?

Hvala na odgovoru by the way...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisu mi baš jasni odnosi ko je tu s kime sklopio ugovor a ko predugovor ali načelno...

ovisi da li je kapara ugovorena kao odustatnina, tj. da li je vaša namjera pri sklapanju ugovora bila da se davanjem duple kapare može odustati od ugovora. vidi članke 303-307 ZOO. inače, po meni nije opravdan razlog za odustanak od ugovora to što je cijena u međuvremenu porasla. da je cijena zemljišta pala, vi sigurno ne bi smatrali da je to dovoljan razlog drugoj strani da odustane od svojih ugovornih obveza. i jedna i druga strana po meni tu moraju snositi svoj dio rizika da će posao na kraju za njih biti nepovoljniji nego što je bio kad su u njega ušli, jer uvijek trebaju računati na promjene cijena na tržištu...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija