Jump to content

Nepoštena kazna- molim pomoć


Tango1

Preporučene objave

Molim savjet. Mojeg je oca prije 2 mjeseca zaustavila policija radi kontrole. Međutim, policajac koji ga je zaustavio rekao mu je da nije odmah stao već da je «stao u zadnji čas». Moj otac kaže da policajac nije imao palicu, nego da je tek nekako mahnuo rukom, da nije nosio kapu i da je pred njim bio kombi kojeg su kontrolirali, te da nije vozio uopće brzo i stao prije parkiranog policijskog auta, odnosno da uopće nije stao u zadnji čas već na vrijeme, obzirom da je i kolnik bio mokar. Policajac mu je uzeo podatke i rekao mu da će podnijeti prijavu. Danas je dobio pismenu obavijest o kaznenoj prijavi od strane MUP-a, visina kazne 1000 kn za nepoštivanje policijskih znakova. Obzirom da je moj otac stao i da mu policajac nije uručio nikakvu obavijest na licu mjesta, niti je išta potpisao kome se mora žaliti (sudu ili policiji). Napominjem da moj otac nije napravio nikakav prekršaj već godinama (bar 20), da je penzioner ( 73 g.) s malim primanjima (kao većina naših penzića). Što mora napisati u žalbi? I kakvi su izgledi da dobi? Ako sud potvrdi kaznu morat će platiti i sudske troškove? Prema pismenoj obavijesti o kazni izgleda ne da nije stao na vrijeme već da uopće nije stao(ali to je samo moja pretpostavka). Puno hvala na pomoći i odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema članku 32. st. 1 odnosno da se nisam zaustavio kad mi je postavio pločicu "STOP". Štos je što me nije zaustavio sa "Stopom" već znakom ruke, nije ni imao kapu (ma da ne znam da li je to uopće bitno). Uredno sam stao uzeo mi je podatke i 2 mjeseca poslije(danas) dobio kaznu od 1000kn. Suludo ....jer policajac laže na veliko, ali kako da to dokažem. U poslijednjih 20 godina nisam dobio ni jednu kaznu, ja i žena penzioneri (primanja mala) a moramo i na terapije. 1000 kn za mene je strašno puno. Znam kako idu te nepravde, pa bi se zadovoljio da mi smanje kaznu ili da bar ne moram platiti sve odmah. Ali ne znam što mi je točno činiti. Dosta sam frustriran jer baš zbog velikih kazni jako pazim na brzinu, alkohol, pojas, svjetla i ostalo, a onda dobim 1000 kn ovako nepošteno. Znam da je život takav i da nemogu puno, ali ako mi neko može dati neki pametan savjet reći ću mu hvala! Da li mi je bolje priznati da sam kriv iako nisam pa tražiti da mi smanje kaznu, ili žaliti se i nadati da se sud smiluje ili posuditi tih 1000kn platiti pa vraćati novce prijateljima. Hvala ponovo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svakako treba napisati prigovor po prigovoru će te biti pozvani kod sudca za prekršaje tamo će te reći sve što vas muči oni će zakazati novo ročište gdje će pozvati polcajca on će naravno ostati pri svom vi isto tako pri svojoj izjavi i nemojte ni slučajno mjenjati izjave.sudac u pravilu 99% donosi rješenje protiv vas ako se to desi vi ulažetew žalbu na to rješenje i to 99% pada u zastaru.dakle kratko i jasno žalba dok ne zastari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i to 99% pada u zastaru

 

Perica sedaš,

 

ovo o čemu pričaš, a što se zastare tiče, prošlo je svršeno vrijeme. Bilo jednom u Hrvatskoj.......naime na snazi je "novi" prekršajni zakon, a u ovom slučaju pretpostavljam da je optužni prijedlog podnesen, odnosno biti će podnesen nakon 01.01.2008. godine, a taj propis na nešto drugačiji način uređuje pravni institut u kojeg si se zaletio.

 

U svakom slučaju, nek o ovoj stvari presudi prekšajni sudac, izgledno je da bi optuženi mogao ako ne uspjeti u pobijanju onoga što mu se stavlja na teret, onda barem umanjiti kaznu do 1/3 zakonom propisane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Novi Prekršajni zakon omogućuje ovakve svinjarije. A zašto je policajac uopće zaustavio vašeg oca, ako je kazna "samo" za nepravovremeno zaustavljanje? Ako drugogo prekršaja nije bilo, odnosno, ako nije bil razloga za zaustavljanje vašeg oca, onda ćete lako dokazati na sudu da je policajac iznenada "iskočio" i time sam perkršio zakon i doveo u opasnost sebe i vašeg oca. Naravno, pitanje je da li će sud biti neovisan, jer i suci se ponašaju kao sakupljači harača. Uostalom, to dokazje i količina žalbi VPS-u.

 

Dakle, VAŠ OTAC JE ŽRTVA NOVE POJAVE, koju je omogućio novi Prekršajni zakon, a može se opisati kao "reket na cesti". Zaustaviš vozača, izmisliš neki prekršaj do 1000 Kn, napišeš obavezni prekršajni nalog koji ide po skraćenom postupku na prvostupanjski prekršajni sud bez mogućnosti žalbe. Još bolje! SUD MOŽE ODBACITI PRIGOVOR TAKOĐER BEZ MOGUĆNOSTI ŽALBE!

 

Nažalost, osobno mislim da vam nema druge nego napisati prigovor kojm vaš otac poriče djelo. Nikakvo "moljenje milosti" neće proći, jer država je gladna novca, pa i dovodi ovakve nakaradne zakone kojima se de facto uvode novi nameti.

 

Bit će ovakvih slučajeva nažalost još, trebali bi se udružiti da zaštitimo našu djecu da imaju gdje živjeti. Da nam se ne desi kao u Bugarskoj, gdje je država mafija, a svi mladi su se skoro iselili iz nje.

 

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nadati da se sud smiluje ili posuditi tih 1000kn platiti pa vraćati novce prijateljima

 

Ni pod razno!

 

Ovakav slučaj ne bi smio proć nekažnjeno. Al ne po oca nego po policajca!

Ima mi je prijatelj jednom davno sličan slučaj. Doduše, njega je policajac zaustavljao zbog brze vožnje, isto bez palice 'STOP'. Prijatelj se nije zaustavio i policajac je zapisao tablicu. Prijatelj dobio poziv na suočenje i tako i bilo.

Na suočenju prijatelj tvrdi da je vidio da mu neko maše, i zaustavlja ga, al da je bio sumrak, da nije uopće znao da je policajac jer ga nije zaustavljao palicom. Pita ga sudac pa kako to da nije, unatoč mraku, vidio odbljesak katadioptera na policijskoj uniformi, a ovaj sucu da je vidio da odbljesak, al da je tu blizu željeznica pa je mislio da ga neki pijani radnik sa željeznice zaustavlja.

 

Sudac je zaključio da je policajac morao imati palicu i nikakvih sankcija nije bilo.

 

Kako god da sud presudi - OPET se žaliti, al na VPS!

 

I da - kapu MORA imati!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zašto bi prijatelju morao imati kapu, ####š kapu, nije policajac armanijev maneken koji šeta pistom već je tu da isključuje budale iz prometa pa da ostanu samo pametni. čitaj crnu kroniku i ne vjerujem da ćeš naći i jedan dan bez smrtno ili bar teško ozlijeđenog u prometu. od čega su ozlijeđeni od čitanja alana forda sigurno ne, ali od brzine, alkohola ne poštivanja prometnih propisa sigurno da. lako je pametovati kada se sranja dešavaju drugima, ali me zanima kada tvoj prijatelj koji brzo vozi, nedaj bože, udari tebi blisku osobu da li ćeš i onda reći da je važno da glupi drot ima kapu na glavi i palicu a nije uopće važno da li tip vozi brzo,pijan i ostalo. očeš k....c. a ne zaboravi da se sranja mogu dogoditi svakom i kada ih najmanje očekuje, ja to nažalost dobro znam---- :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma to sve stoji…. Nisam ja za ne kazniti one koje voze ludo, u pijanom stanju ili slično… I ne mislim da su svi policajci glupi, bahati itd. Kad sam pogriješio (prekoračio brzinu, ne upalio svijetla drugog dana nakon uvođenja zakona, preticao punom crtom) platio sam uredno kaznu i rekao sam sebi «budala» i nije mi padalo na pamet da se žalim, pišem prigovore ili slično... Ali tu se govori o sasvim drugom slučaju. Tu je učinjena katastrofalna nepravda, naravno govoreći o prekršaju u prometu. Moj ti je otac tip koji ne bi prekršio zakon nikada, ono… uzoran građanin koji ne bi popio čašu vina 3 dana prije ako zna da mora voziti, koji se uvijek veže, uvijek ima svijeta, itd. Mislim da uzornijeg vozača u Hrvatskoj nema.. . A od kada su postrožili kazne za prometne prekršaje vozi kao puž… Znam da zvuči totalno glupo, ali vjeruj mi da ga je to dosta emotivno pogodilo. Ima 73 godine, malu penziju i dobio je 1000 kn za ništa. Da je bar bahat, pa da kažeš možda se policajac uvrijedio, ali vjeruj mi ni to. Taj BUDALA od policajca nije imao ama baš nikakav razlog da mu napravi tu kaznu, vidio je sramežljivog i uplašenog starčića koji vozi svoj stari auto i pomislio : «ajd da mu opalim kaznu…ja veliki čovjek!, i onako mi se neće žaliti, a ako da tko će mu povjerovati…star je i glup». To je ono što me nervira. Vjeruj mi da je moj otac stvarno pogriješio ja bih bio prvi koji bi mu rekao da šuti i plati, ali ovako…Bože moj, znam da razmjerno nepravdama koje se svakodnevno dešavaju o našoj državi ovo je mrvica….platit ću mu ja kaznu i zaboravit će sve za mjesec dana, ali molim vas da ne stavljamo sve u istu košaru. Nemojmo miješati neke mlade pijane i bahate vozače s uzornim ili prosječnim vozačima koji sretnu nekog prometnog debila koji napravi takvu svinjariju. Štitite policajce, a kad bi dobro radili svoj posao onda ti koji pijani jure po našim cestama odavno bi bili bez dozvole. Ali lakše je kazniti jadnika koji pokušava pošteno preživjeti u ovoj ####noj državi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čitajući ovaj post vidio sam da se rasprava odvukla u nekom drugom pravcu, gdje su važnije neke gluposti i to što je neko osobno izrevoltiran pa koristi forum da riješava svoju frustriranost.

što se tiče vašeg oca vjerovatno to možete riješiti žalbama i prigovorom, a da policajaca ima svakakvih.. pa ima sigurno, ali vjerujem da velika večina savjesno radi svoj posao ali je problem što živimo u ovoj državi koja nagrađuje bahatost i gramzljivost pa se ljudi povedu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

darkoh, ma ne kažem ja da ti nisi u pravu, al sad malo karikiraš. Ovo što si napisa nema baš veze s dotičnim slučajem. Vidi se iz topica da je čoviku krivo i da zaslužuje ispriku ili u krajnjem slučaju opomenu zbog 'počinjenog nedjela'.

 

zašto bi prijatelju morao imati kapu

 

Prijatelju - zato što je to zakonom propisano. Ništa ja ne pametujem.

 

Članak 52.

 

***Policijski službenik tijekom obavljanja službenih poslova u policijskoj odori na otvorenom prostoru obvezan je na glavi nositi kapu/beretku/kapu sa šiltom/šešir.

Policijski službenik iz stavka 1. ovog članka u zatvorenom prostoru kapu/beretku/kapu sa šiltom/šešir mora skinuti ako to dozvoljava vrsta službenih poslova.***

 

 

Nemam ja protiv policajaca ništa, baš naprotiv, meni je drago vidit pametnog, urednog i razumnog policajca s kojim možeš popričat iako te taj isti kažnjava. Čovik samo radi svoj posa, ako si pogrišio pokrij se ušima i šuti, a ako misliš da je on pogrišio nastojat ćeš istrat pravdu na čistac.

 

...iako, kako reče meni jednom sutkinja, 'Pravo i pravda nisu isto.'

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Darkoh,

 

pa kakvog bi smisla imao ovaj forum da ljudi nisu frustrirani svojim položajem????

 

Tango1 se javio jer osjeća nepravdu i nemoć. i ja sam se uključio iz istih pobuda, a prvobitna frustracija me odavno prošla, jer stvarno riba smrdi od glave, te moj slučaj nije, kao što mi se prvotno činilo, iznimka, već nažalost, učestalo pravilo.

 

Zar smo svi ovce da nas sustav striže kako hoće?

 

Uvjeren sam da će moja ustavna tužba srušiti dio Prekršajnog zakona koji regulira obavezni prek. nalog, te smatram da je to sada mali doprinos mene kao pojedinca.

 

Duboko sam uvjeren da je taj zakon namjerno napravljen da bi se popunio proračun, što je potvrdio i ministar na Saboru.

 

Taj isti zakon je velikim dijelom kreirao jedan sudac VPSa, a novi Zakon o sig. prometa na cestama kreira policija!!

 

Pa zar to nisu institucionalni sukobi interesa? Zar izvršno tijelo u demokraciji može kreirati zakone?

 

Nadam se da ću naći snage i vremena da pokrenem inicijativu gdje bi građani mogli prijavljivati nezakonito ponašanje službenih osoba, a na taj način bi se onda stvarno mogli stvoriti uvijeti da se istrjebi kukolj u žitu. Ovdje ne mislim samo na "nesretne" policajce, nego i na druge službe, a pogotovo pravosuđe.

 

Pružam podršku svima koji su frustrirani nepravdom, odnosno, nezakonitim ponašanjem policije i drugih državnih službi, a dizanjem glasa se nadam da će iste početi čistit kod svojih "kuća".

 

Sretno!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo u stvarnom životu ne ide sve onako kako je napisano, i zakon ne može predvidjeti sve situacije. mislio sam da se treba baviti važnim a ne sporednim stvarima.

 

Točno tako. A u ovom slučaju je važno da je postupak policajca povridio čovika. Nije on vozio luđački, ni gazio sve pred sobom da ga triba zaustavljat na takav način i na kraju optužiti za nepoštivanje policijskih znakova kojih nije niti bilo...

 

U tome je jedini problem, a to je u ovom slučaju važna stvar...po mom mišljenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija