Jump to content

sto je zavrsni racun


anika7

Preporučene objave

Završni računi su: Bilanca, Račun dobiti i gubitka, Porezna prijava. To je tablični prikaz ostvarenih prihoda te tablični prikaz rashoda prema namjeni i prema strukturi u jednoj kalendarskoj godini. S time da imaš različite obrasce za poreznu i različite za FINU.

Rok predaje završnog računa za obrtnike, poljoprivrednike i neprofitne organizacije do 28.02, a za ostale do 30.04. naredne godine.

kaznene odredbe su različite zavisi da li je u pitanju udruga, politička sreanka ili poduzetnik. to definira pojedini zakon dotične djelatnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

cijene vam variraju zavisno gdje živite, koliki je opseg posla, da li je obrt ili firma... ma mnogo toga.

u svakom slučaju ako vam treba knjigovođa morat ćete ga platiti. nazovite nekoliko njih , pitajte cijenu i odaberite.

bolje stručnjacima prepustiti posao i platiti nego se dovesti u situaciju da odgovarate za neizvršene obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo da nadopunim jer imam izuzetno veliko iskustvo na relaciji klijent računovdstveni servis.

 

Morate sebi postaviti pitanje što očekujete od knjigovdstvenog servisa, naime, nevjerojatno veliki broj poduzetnika misli da ako su našli knjigovdstveni servis, da su rješili sve probleme, a u biti su rješill manji dio problema.

 

1. Da li očekujete od knjigovdstvenog sevisa samo da knjiži i napravi završni račun, to je jedna cijena.

 

2. da li očekujete od knjigovdstvenog serisa očekujete da vam vodi obračun i plaćanje PDV-a, to je druga cijena

 

3. da li očekujete od knjigovdstvenog servisa da obavlja sastavljanje svih potrebnih obrazaca, dostavlja Poreznoj upravi, odlazi po izvode i sl, to je treća cijena

 

4. Da li očekujete od knjigovdstvenog servisa da vam pruža računovodstvene i porezne savjete vama, to je četvrta cijena

 

5. Da li očekujete od knjigovdstvenog servisa i Vas obučava i podučava u poslovanju i organiziranju poslovne dokumentacije, to je peta cijena

 

I na kraju poduzetnici se vesele da su našli servis za 100-200 €, ali zaboravljaju da su samo riješili točku 1., a da su im puno važnije točke ostale neriješene. Onda kada otkriju da to nije riješeno onda na knjigovdstvene servise rade pritisak da u dogovorenu cijenu uđu sve četiri točke. Što servisi zbog konkurencije i popuštaju, ali osim deklaritivnog odgovora, dobivaju u suštini nekvalitenu uslugu sukladno "koliko para toliko muzike".

 

Osobno se ljutim na knjigovdstvene servise koji sa mali broj ljudi, zbog preživljavanja vode 40-50 poduzetnika, umjesto da vodi njih 10-tak, ali po pravoj cijeni.

 

Pošto vidim da ste apsolutna početnice, nemojte zanenariti da sve dokumente koje vas traži knjigovodstveni servis nisu bez veze i da slušate kada vam knjigovođa nešto traži ili traži da radite na određeni način. Sve je to zbog Vas i propisa, i na kraju čitajte knjigovodstvene podatke jer oni nisu zbog države nego zbog Vas, puno se može pročitati ako netko hoće čitati.

 

Ovisno o vašoj djelatnosti smatram da morate ući u elementarno znanje računovdstva i propisa koje su vezani za vaše poduzetništvo, ili imati vrlo skupi servis u kojem ćete biti sigurni. (makar nekada skupo ne podrazumjeva i kvalitetu)

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija