tara! objavljeno: 9. svibanj 2008. Dijeli objavljeno: 9. svibanj 2008. Imam dvoje djece iz prethodnog braka, sada živim u izvanbračnoj zajednici koja bi uskoro mogla postati bračna (poznato mi je da su izjednačene). Što se događa sa mojom posebnom imovinom ukoliko umrem prije partnera? Dijele li moja djeca tu imovinu s njim? Ukoliko je oporučno ostavim djeci, ima li on pravo na nužni dio? Iz obiteljskog i iz Zakona o nasljeđivanju nisam uspjela shvatiti što se događa u navedenoj situaciji, irelevantno je li bračna ili izvanbračna. Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
notarica odgovoreno: 9. svibanj 2008. Dijeli odgovoreno: 9. svibanj 2008. Izvanbračna zajednica vam jeizjednačena s bračnom ako rodite zajdničko dijete ili ako traje min. 3 god. Nakon vaše smrti, bračni ili izvanbračni partner ima pravo tražiti iz formalno vaše imovine, izdvajanje dijela njegove bračne stečevine. Nakon što se to učini, ako on to uopće zatraži, sve ostalo dijele na jednake dijelove sva vaša djeca i suprug. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
tara! odgovoreno: 12. svibanj 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 12. svibanj 2008. Hvala na brzom odgovoru. Samo da provjerim jesam li dobro shvatila: kuću koju ja nasljeđujem od moje majke (jedini sam nasljednik) nakon moje smrti nasljeđuju moja djeca i suprug, bez obzira što je to moja posebna imovina? (Zajedničke djece nemamo i nećemo ih imati, imamo previše godina za to.) Ako je tako, mijenja li tu moja oporuka kojom ostavljam kuću djeci išta u smislu njegovog nužnog dijela, ili će ovisiti o njegovoj dobroj volji hoće li se hvatati tog dijela nasledstva ili ne? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
notarica odgovoreno: 12. svibanj 2008. Dijeli odgovoreno: 12. svibanj 2008. Nakon vaše smrti sva vaša imovina (i ona bračna i ona nebračna) mora nekom pripasti. Suprug ima pravo na nužni dio ,a ko mu ga povrijedite. Ako želite da kuća pripadne sam djeci, sklopite s njima ugovor o doživotnom uzdržavanju. Tada suprug nema pravo iz toga tražiti nužni dio. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
tara! odgovoreno: 12. svibanj 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 12. svibanj 2008. Da, tako nešto sam i pretpostavljala. Hvala jojš jednom. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.