Jump to content

Prebacivanje sudskog postupka na bliži sud ?


Laske

Preporučene objave

Počinio sam prometni prekršaj prekoračenja brzine u naseljenom mjestu dok sam se vraćao sa putovanja, dakle van svoje županije, policija me zaustavila i uredno napisala Prekršajni nalog na koji sam poslao prigovor i tražio stavljanje predmeta u redovni sudski postupak te prebacivanja slčaja na nadležni sud u mom mjestu boravka. Sada sam dobio Poziv za okrivljenika, sa Prekršajnog suda nadležnog gdje se prekršaj dogodio, kojim me pozivaju na glavnu raspravu, dakle prigovor u smislu vraćanja predmeta u redovni sudski postupak je očito usvojen, ali ni riječi se ne spominje o promjeni nadležnog suda.

PITANJE: da li po zakonu imam pravo prebacivanja predmeta na nadležni sud u mom mjestu boravka, radi smanjenja troškova odlska na sud ? I na koji način sada to tražiti ?

Za sada se planiram opravdati za nemogućnost dolaska na zakazani rok i to pismeno. Da li je taj način ispravan ?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mora se poštivati načelo ekonomičnosti.

Čl. 89 Prekršajni zakon

(1) Sud je dužan postupak provesti brzo i bez odugovlačenja, uz izbjegavanje svih nepotrebnih radnji i troškova te onemogućiti svaku zlouporabu prava što pripadaju strankama i sudionicima u postupku.

 

Imate pravo na povrat troškova, te to morate odmah izjaviti po pristupanju na ročište, te izjaviti visinu traženih trškova (troškovi prijevoza, izgubljena dnevnica i sl.)

 

Naravno, ako sud izgubite, troškovi su ionako na vaš teret, a ako dobijete (:jok:), onda vam je država dužna nadoknaiti troškove.

 

Možete probati s isprikom da ste službeno spriječeni (npr. službeni put), ali to ne znači da će sud to prebaciti u vaše mjesto stanovanja.

 

Čisto iz kurioziteta, a o čemu se radi?

 

Sretno!

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne razumijem pitanje "o čemu se radi" ?

Radi se da mi se ne ide i ne troše novci za odlazak 200 km od kuće na suđenje za prekršaj prekoračenja brzine ! Mislim da je razlog dovoljan...

Hvala na odgovoru, jer ma zanimalo da li moliti ili zahtjevati premještaj predmeta na bliži sud.

Tu je osim kažnjavanja za prekoračenje brzine (87 km/h) namjerno pisana prijava vezivanja sigurnosnog pojasa mimo odredbe proizvođača i ne imanje naljepnice trajanja tehničke ispravnosti vozila...Nadalje, policajac je bio bezobrazan, zalupio mi vrata svog automobila kada sam ih ja otvorio da ga pitam broj značke uz deranje " bježi, bježi !"... Hoćete još ? Prijavio sam slučaj uredu načelnika prometne policije i tražio pismeno očitovanje, koje sam i dobio, možete pretpostaviti, sa objašnjenjem da su službenici sve odradili prema Zakonu i propisima... I onda me pitate o čemu se tu radi ?! Radi se samo o principu kojim nikome ništa ne mogu dokazati, svjestan sam toga, ali mogu sebi stvoriti sadisfakciju da ih barem malo za*ebavam kao što su i oni mene... Najgore što mi se može dogoditi je da platim za počinjeni(e) prekršaj(e)... Griješim li u čemu gospodo savjetnici ? A zaboravio sam i traženje preformuliranja kazne (sve kazne do 1000 kn) u kaznu dobrotvornog rada, je li tako ? :-) Zašto ne koristiti Zakon i svoja prava u najvećoj mogučoj mjeri, nego kao što prvi odgovor kaže "plati" !? E neću platiti ! :-P ... odmah... :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodine,

 

Dobili ste isti odgovor kao i ja, njihovi su dečki "OK"

 

Treba odmah zvati unutarnju kontrolu, tako kažu, nisam isprobao, isto sam prijavio policajce, i dobio isti odgovor. Načelnik nije vjerojatno ni razgovarao s policajcima.

 

Trebali bi se udružiti, te napraviti udrugu građana koja će ovakve slučajeve istjerivati do kraja. Bilo bi dobro da se pridruže i neki mladi pravnici, bila bi im to dobra odskočna daska i dobar publicitet.

 

Moliti naše državu za pomoć? Pa to vam je kao da vam netko baci kamen umjesto pojasa za spasavanje a vi se utapate!

 

Ispričajte se da ne možete napustiti posao (neki sl. put ili slično), te da bi gubitkom jednog radnog dana nastaje nemjerljiva šteta za vas (možete izgubiti posao), a prema načelu ekonomičnosti postupka predlažete prebacivanje na taj i taj sud prema mjestu stanovanja.

 

U ovo nisam posve siguran, ali sam čuo da sud u tom slučaju iz vlastitog komfora može prebaciti slučaj na bliži sud.

 

Riba smrdi od glave, a nažalost, čisti se od repa!

 

Sretno!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Viktor+/-y,

 

ja sam jedan od onih "junaca" koji guraju svoju dok ide, u mnogim slučajevima dok ne plati za počinjeno, no sve jedno ne ispuštam niti jednu jedinu pravnu mogučnost koju mi Zakon dopušta ! Organiziranje udruga ću prepustiti pravnicima, mi mali građani nemamo tu što raditi, osim samo podržavati školovane.

No svejedno, htio sam Vam javiti kako je sve završilo u mom slučaju i poručiti Zoki2 da ne savjetuje ljude na liniju manjeg otpora, već da ne savjetuje ništa, ako nezna (ne želi) pomoći nekim pravnim savjetom, jer ja sam na kraju proglašen krivim, ALI uz mjeru kažnjavanja OPOMENOM i nisam potrošio doli svega par kuna za poštanske marke, par listova papira, malo tonera i malo vremena za pronalaženje pravnih podataka na internetu... Eh da sam završio pravo :-D

Dakle, u Prigovoru kojim sam tražio vraćanje slučajeva u redovni sudski postupak, naveo sam i svoje očitovanje o događajima, Zoki2-nisam pisao "da nisi ti vozio ili da ti ne radi pokazivač brzine", već sam malo uključio maštu i mozak, te sročio dvije proširene rečenice, te je Sud, nakon mojih isprika za nemogućnost pojavljivanja na ročištima, iskoristio te podatke kao moju obranu (zato se ovdje savjetuje da se u prigovoru pišu samo nužni podaci!!!) te donio presudu o mojoj krivnji, ali me kaznio samo kaznom opomene !

Cijelo vrijeme se pitam gdje li je nestao treći predmet, o prekoračenju brzine, jer sam pozive dobijao samo za druga dva prekšaja tj. za ne istaknutu naljepnicu važenja tehničkog pregleda i vezivanje sigurnosnog pojasa mimo odredbi proizvođaća ?! Zoki2, u tom prigovoru sam pisao bajke o upaljenim lampicama na uređaju za mjerenje brzine koje sam našao na jednom moto forumu i zamisli... predmet je nestao !!! :-? Pitam se zašto... :-D

Eto, moji ljudovi i pravnici, moj savjet je da se gura do kraja, dok nam Zakon dozvoljava, jer nejgore što nam se može dogoditi je da, na kraju, odležimo, platimo, odradimo dobrotvorno ili provedemo život u čekanju dobrotvornog rada ! :-D:-D:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.prekršajni postupak pokreće i vodi sud na čijem području je počinjen prekršaj.ukoliko je potrebno ispitati okrivljenika ili svjedoka koji je na području drugog suda onda se tom sudu upućuje zamolba za pružanje pravne pomoći (pa taj sud sasluša stranke i vrati spis natrag) a ne prebacuje se čitavi postupak.u tvom slučaju očito nije bilo potrebno da te se sasluša.

2.po starom zakonu su se kazne do 500kn (što vrijedi i za ukupnu kaznu u stjecaju) mogle zamijeniti za rad za o/d, dok po novom zakonu ta mogućnost ne postoji.

3.živila država u kojoj junac počini prekršaj, provocira policajca pa prigovara na njegovo postupanje, laže u prigovoru, izbjegava pristupiti sudu i odugovlači postupak pa za to dobije opomenu, pa se još ima m_da time slavodobitno kititi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Jackal,

 

jedna od tekovina demokracije i pravne države jest da se okrivljeniku mora dati šansa za poštenu obranu.

 

Država i represivni aparat su uvijek u prednosti pred pojedincem, pa se zato mora strože gledati ponašanje policajaca, od ponašanja pojedinca.

 

Nažalost, kod nas nema niti demokracije, niti pravne države, pa je tako u Prekršajnom zakonu neposredni očevid policajca dokaz (zakonom određeno), a iskaz okrivljenika nije. To dovodi u prednost policajca u odnosu na građanina, što je karakteristika diktatura i ostalih oblika neslobodnih država.

 

Moram priznati da me uopće ne brine priroda stvari (što se stvarno desilo), već postupanje policije i prekršajnih sudova, koji su u stvari "skriveni porez", odnosno mašina za punjenje proračuna.

 

To, uostalom, potvrđuju crne statistike našeg prometa, gdje je razvidno da naši policajci više brinu da šefu skupe dovoljno prijava, a manje da svojim ponašanjem djeluju na "smirivanje" prometa. Nažalost, neki od njih "skupljaju" i za sebe, kao i neki naši sveučilišni profesori.

 

Zato, drago mi je da je gospodin Laske uspio maksimalno zaštiti svoje interese, u okviru Zakona, mada znam da to nije pravilo, nego izuzetak.

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

bovu, što je bilo ?

 

Dolazi meni prije par dana Poziv na ročište i za treći, izgubljeni predmet... Jako interesantno kako nakon toliko puno vremena stiže, a prekršaji počinjeni isti dan, isti dan pisani Zahtjevi za vraćanja slučajeva u redovni sudski postupak... no dobro...

Ponovno Sud iskorištava greškom napisan višak teksta u Zahtjevu za vraćanje slučaja u redovni sudski postupak kao moju Pisanu obranu, te me ponovno proglašava Krivim i kažnjava kaznom Opomene...

 

Rekapitulacija:

Pošto je naziv teme "Prebacivanje sudskog postupka na bliži sud ?"

1.Sud mi nije uvažio i odobrio Zamolbu za preseljenjem Predmeta na bliži Sud iz ekonomskih razloga u sva tri slučaja, već pružio mogućnost obrane pismenim putem i to

2.Sud nije zaprimio Pismenu Obranu, već iskoristio greškom napisan višak teksta u Zahtjevu za vraćanje slučaja u redovni sudski postupak kao moju Pisanu obranu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija