Jump to content

Kontrola prometa


anonimno

Preporučene objave

Malo sam proučavao zakon o sigurnosti prometa na cestama, no nisam nigdje našao po kojoj osnovi te policija smije zaustaviti na cesti, ukoliko nije učinjen nikakav vidljivi prometni prekršaj, može li mi netko to pojasniti. Naime, osobni primjer, vozim se na posao, uredno bez ikakvih egzibicija na cesti, propisnom brzinom, napominjem, nisam prošao kroz crveno ili kroz stop i sl. policija je na cesti i zaustavlja me (kažu redovna kontrola, ali taj termin nisam našao zakonu) , sasvim pristojno , pitaju dokumente, pokažem ih, pitaju da li sam pio alkohol, kažem da nisam, pitaju me da li ću se testirati, što naravno pristajem, jer nisam ništa pio, uređaj pokazuje 0, dakle nikakvih problema, no ima problema, zadržali su me 25 minuta, te sam zakasnio na posao, zbog toga sam izgubio premiju za redovnost na poslu i šef me je upisao sat manje za taj dan, dakle izgubio sam oko 600 KN sa plaće.Zato me interesira zbog čega su me zaustavili i oduzeli mi vrijeme, ako nisam po ničemu bio sumnjiv? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

što je tu čudno?

članak govori tko ima ovlaštenje za nadzor prometa.. i sve ok

 

prvo pogledaj, pa odgovori.

Ako ne zelis, onda izvoli dio sa MUP-ovih stranica:

 

Članak 4.

 

Pojedini izrazi u ovom Zakonu znače:

 

1) "cesta" je svaka javna cesta i nerazvrstana cesta na kojoj se obavlja promet,

 

2) "javna cesta" je površina od općeg značenja za promet kojom se svatko može slobodno koristiti uz uvjete određene Zakonom i koju je nadležno tijelo proglasilo javnom cestom, bla, bla, bla

 

CLANAK 4 NIJE ISTI NA http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2021.htm I

http://www.mup.hr/zakoni/z16.html

 

THAT'S THE POINT!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 4. s.t 1 zospc kaže što je cesta, u čl. 3 ovog zakona se govori tko ima pravo nadzora na cestama, a već u čl. 4 st. 2 piše ...kojom se svatko može slobodno koristiti uz uvjete određene Zakonom i koju je nadležno tijelo proglasilo javnom cestom.., zanima me koji je to zakon koji kaže da me netko smije zaustaviti i time mi ograničiti slobodu kretanja zagarantiranu Ustavom RH čl. 21 do čl. 32, ako uredno i poštivajući prometna pravila i propise vozim cestom, da li to znači da prometni policajci imaju ovlaštenje pretpostavljati tko je potencijalni kršitelj zakona i unaprijed (dakle prije, evidentnog prekršaja ) mogućeg izgrednika isključiti iz prometa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

citas krivi (stari) zospc. bez obzira na azurnost administratora mup-ovog weba u ovoj zemlji trenutno vrijedi jedino i iskljucivo onaj zospc koji u cl.4 st 1 kaze:

 

"Nadzor i upravljanje prometom, nadzor vozila, vozača i drugih sudionika u prometu na cestama obavljaju policijski službenici ministarstva nadležnog za unutarnje poslove (u dalj­njem tekstu: policijski službenici)."

 

cime je odgovoreno na sve tvoje nedoumice...

 

to sto trazis clanak u kojem bi bilo izricito navedeno da "oni to smiju" ti je promaseno skroz, nigdje u zospcu ne pise izricito ni da ne smijes zgaziti pjesaka, jos manje da ga ne smijes zgaziti na zebri, pa eto.

u vezi ustava, ne znam sto bih ti rekao... tamo pise i da se prava mogu ograniciti zakonom, a zospc je zakon, a 4.1 daje za pravo policiji da kontrolira vozila i vozace, a 32.1 obavezuje vozace da postupaju po naredbama policije i tako to... u svakom slucaju, ove odredbe (a i takva praksa) u manje-vise istom obliku egzistiraju desetljecima pa kad bi tu bilo nesto protuustavno, vec bi se netko dosjetio prije tebe...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika u obavljanju poslova nadzora i upravljanja prometom na cestama veli:

 

NADZOR PROMETA NA CESTAMA

 

Nadzorom (kretanje, zaustavljanje...) utvrđuje se i provjerava pridržavanje prometnih propisa, valjanost prometnih isprava, psihofizičko stanje sudionika u prometu, i drugi uvjeti.

 

Dakle policijski službenik može zaustaviti svakog sudionika u prometu, ako zbog ničeg drugog onda zbog provjere valjanosti isprava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Kakvog li "kemijanja"! Samo ću potvrditi navode gorana (čl. 4. st. 1. ZSPC-a), ali i upitati savjesnog, nepogrešivog vozača (i djelatnika): "Piše li na vjetrobranskom staklu svakog automobila je li vozač nacugan, drogiran, ima li vozačku (ili mu je oduzeta), ima li kakve zanimljive robe u prtljažniku, potražuje li se, je li bio netom ranije u FINI prigodno maskiran, je su li pločice pripadajuće ili je auto "divljak"....etc". Jednostavno, premalo mjesta za nabrojiti sve osnove za nadzor prometa, a ne "kršenje" Ustavom zajamčenih prava! :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija