Jump to content

dijete nije stvar!


mama24

Preporučene objave

pozdrav! nova sam ovdje i trebam malo pravne pomoći..otišla sam od supruga prije 8 mjeseci. predali smo zahtjev za razvod braka. sin od 3.5 godine je naravno bio samnom. uspjeli smo se dogovarati oko susreta i bilo je ok.nisam ništa dobivala jer nisam ništa tražila. i to je nevažno u cijeloj situaciji. već smo 3 puta bili na posredovanju i uspjeli se dogovoriti da je dijete preko tjedna samnom a za vikend s njim. i sve je bilo ok dok nije vratio malog po dogovoru.i šta sad? bila sam kod odvjetnika, na socijalnom sto puta, na policiji.. svi mi kažu da smo u praznom hodu i da nema pomoći dok nemamo papir. 25 dana nisam dobila dijete samo ga vidim preko žice i moram doći kod njega.jednostavno ga ne pusti. stražu drži cijela rodbina. ne znam dali bi trebala unajmit zaštitare da uzmem svoje dijete ili šta.. ne želi dovodit dijete na neki neutralan teren jer se boji da ću ga uzeti. i izričito mi brani da ga uzmem. vjerojatno misli da će dobit neke pozitivne bodove ako je dijete duže kod njega. ima veze na socijalnom zato nije ni čudno da ništa ne mogu... šta da radim? samo hoću natrag svoje dijete.što bi bilo da sam ja njemu zabranila da viđa svoje dijete? dijete je uplašeno i gleda kako tata reagira, već mi preko telefona govori da ga baka ne pusti doma.. to je samo pritisak na dijete i filanje.. to jednostavno nije način... :neznam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Odgovora 202
  • Tema pokrenuta
  • Zadnji odgovor

najviše su sudjelovali

CZSS- zahtjev za intervencijom, navesti da je otac zadržao dijete suprotno dogovoru pred czss-om, te onemogućava majci djeteta da ga vidi. Djetetovo je pravo na oba roditelja, po ObZ, Konvenciji o pravima djeteta. A tko ih onemogućava krši ozbiljno njegova prava- svjesno i ne može se smatrati dobronamjernim prema tom istom djetetu. Bez obzira kakav vaš predhodni dogovor bio, ne smije vas i dijete sprječavati da barem provedete izvjesno vrijeme zajedno.

Onaj tko na czss-u kaže da ne može ništa, jednako tako iskazuje apsolutnu nezainteresiranost za dobrobit djeteta, a sve radnje koje poduzimaju i svrha postojanja u tom smislu im je- dobrobit djeteta. Trebala biti, naravno...

I mogu i moraju pozvati oca i objasniti mu da krši prava djeteta i upozoriti ga u tom smislu. u tom slučaju se obratiti nadležnima za dotični czss, također pismeno. Obavezno pismeno.

Btw. to da se "vidite" kod njega, čak kad bi dijete i nastavilo živjeti s ocem, nije primjeren način druženja djeteta i roditelja osim za slučaj da je neophodan nadzor nad time, a o tome odlučuje netko drugi a ne on.

 

SUD- zatražiti privremeno rješenje o povjeravanju djeteta do pravomoćnosti konačne sudske odluke kako bi se ovakve situacije na vrijeme spriječile i dijete manje traumatiziralo. Uz to i požurnicu jer je i sud dužan odlučivati u dobrobit djeteta, a sporost u tom smislu mu je svakako ugrožava. Lijepo dodati i razlog: preslik papirića upućenog czss-u, i jednako tako navesti vremenski period u kojem vas se sprječava da dođete do djeteta i njega da dođe do vas. Da bi osoba bila pouzdan i kvalitetan roditelj kojem se povjerava dijete svakako bi morala voditi računa i o djetetu samom, a ne se služiti čak i kršenjem njegovih prava da bi se postigao osobni cilj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na savjetu..eto i večeras ista stvar. dosadna sam mu ali šta ja mogu. neću odustati.kao prvo djete mora doktoru jer su mu oči crvene i suze te mislim da je neka alergija. htjela sam ga odvesti doktoru a bivši kaže da nema vremena. jer radi. te da mu nije ništa.. a meni ne dozvoljava.za poludit. jednostavno se osvećuje i valjda mu je gušt što svake noći doma tulim i ne znam šta da poduzmem da ne uključuje silu. u ponedjeljak nam je zadnje posredovanje jer imaju neki rok do kada se to mora završiti. znam da me čekaju bezobrazne i arogantne žene. bila sam se 5 puta žalit i čekala da nešto poduzmu ali ništa. čak nisu ništa ni zapisale nego rekle da sam dosadna i da čekam.. a šta da čekam? u biti su mu dale blagoslov da se to smije.jer mu ništa ne mogu.nadam se da mogu tražiti drugo mišljenje jer vidim da su gospođe pristrane jer su radile s njegovom mamom. a da ništa ne radim, da ne pitam rekli bi da sam ga ostavila. srce me boli kad znam da se smije i ruga jer je kao mali kod njega i to mu je neka vrsta pobjede, a ne razumije šta radi s djetetovom psihom. mora znati da ga i mama i tata vole a ne sve naopako. valjda mu to hrani ego. ne mogu normalno funkcionirati ni raditi ni ništa jer stalno mislim na malog.mislim da ću poludit ako se ne vrati! čak ga ni na telefon nisam mogla dobiti jer se "igra". samo da mi je još malo strpljenja... :beba: :no-no:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je prethodni post savrseno pravilan nacin da zastitite dijete, a i sebe. Vrlo vam je tesko, i svakome tko se u takvoj situaciji nadje. Nastojte racionalno razmisljati i pomoci emocionalnom dijelu sebe: poduzmite konkretne korake da biste smanjili tu patnju. Vjerujem vam da su te gospodje pristrane. Ocito je da su potpuno neprofesionalne (a i pomalo "krvolocne" jer dijete pati!).

Krenite tocno onim putem koji vam je naveden u prethodnom postu.

Vrlo je vazno da imate pismeno komuniciranje sa ljudima koji su pplaceni da uredno obavljaju svoj posao. Ako ga neuredno obavljaju snosit ce posljedice. Vidite da je odzvonilo svim muljanjima i u sudstvu,i u zemljisno-knjiznim odjelima itd... Vidi se iz razlicitih postova da se cesto spominju nepravilnosti u radu centara za socijalnu skrb, neprofesionalne izjave psihijatara itd...

Nemojte se dati impresionirati "njegovim" vezama. Sve te njegove veze vise vole svoje stolice nego njegovu mamu!

 

Nemojte s njima komunicirati samo usmeno. Poslije je tesko prikupljati dokaze. I te "gospodje" netko kontrolira. Njima se obratite. A pogotovo sudu da donese privremenu mjeru!

 

Vodite racuna da nekada ima situacija u kojima nije dobro biti strpljiv!

 

Da li je s vama bio jos neki svjedok koji je vidio da s djetetom morate razgovarati preko ograde, koji je vidio da dijete ima crvene oci? Koji je cuo iz razgovora, kojeg ste vodili s bivsim preko telefona, "da je djetetov otac prezaposlen da bi dijete odveo doktoru"? I da te osoba hoce biti svjedokom. Vazno je da prikupite dokaze koji ce uci u spis. Na osnovu dokaza sud ce donositi odluku. Taj svjedok treba slusati vas razgovor, vi ne snimate razgovor jer vam bivsi suprug to ne bi dao, niti bi to sud priznao. Ali svjedok cuje vas da govorite o onome sto vama bivsi govori o prezaposlenosti, da se dijete "igra" i da ne mozete s njim razgovarati. Onda svjedok svjedoci da vas je cuo razgovarati o tome. Jos je bolje da imate nekoliko razlicitih svjedoka koji ce posvjedociti te razlicite stvari. U pisanom obliku. I to cete priloziti. Mozda bi bilo dobro da vasa majka, ili netko od vase rodbine, nazove kod bivseg i trazi dijete na telefon. Razgovara s djetetom i osobom koja je uz dijete, onda je izravni svjedok.

 

Nocu spavajte, pijte vitamine i magnezij. Vazna stvar: Vidite da je dobro da ste se razdvojili od takove osobe. To je sigurno pozitivno. I SRETNO!

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost ste izloženi tipičnom ponašanju tzv.CZSS,ustanove koja bi po svom društvenom i zakonskom položaju trebala prvenstveno štititi prava i dobrobit malodobnog djeteta,postupajući pri tome isključivo po Obiteljskom zakonu i Konvenciji o pravima djeteta UN-a,koristeći aktualne spoznaje struke i primjenjujući iste u svakodnevnom radu.

 

Međutim ta institucija po sve većem broju slučajeva, koji se među ostalim pojavljuju i na našem forumu,izgledga da nije sposobna provesti ni elementarnu zaštitu malodonone djece u okviru obiteljsko pravne zaštite.

 

Zašto je tome tako?

Ovdje ću iznijeti dio svog viđenjea takvog ponašanja tzv.CZSS.

Prvenstveni problem navedene ustanove je glomaznost,tromost i potpuna birokratiziranost,koja se u svakodnevnom radu ispoljava potpunom nezainteresiranošću za ljudske sudbine,često iskazivanom bešćutnošću,drskošću,a predrasude su gotovo postale osnovna vodilja u rješavanju slučajeva koji se pojavljuju pred istom.

Unatoč tome što u okviru obiteljsko pravne zaštite sudjeluje tzv,stručni tim,koji se sastoji od socijalnog radnika,psihologa i pravnika,isti predstavlja samo formu da bi se zadovoljili zakonski zahtijevi, dok u stvarnosti se ne radi ni o kakvom stručnom timu,nego o najobičnijem ''skupu čudaka'' kojima je prvenstveni cilj što prije se riješiti stranaka koje su predmet postupka,donijeti nakakv zaključak ili rješenje bez obzira što to neće promjeniti niti minimalno tešku obiteljsku situaciju u kojoj su kao i uvijek najviše pogođena malodobnma djeca.

Stručna struktura kadrova koji rade u CZSS je ''posebna priča''.

Uglavnom tu rade psiholozi i pravnici koji zbog svojih stručnih sposobnosti nisu nigdje drugdje mogli pronaći posao,dakle najlošija kadrovska struktura koja se može zamisliti,a koja bi trebala rješavati tako složene i slojevite situacije koje se pojavljuju u okviru obiteljsko pravne zaštite.

Nije nevažno,iako bi za pravog profesionalca bilo irelevantno,mnogi od tih tzv.sručnih radnika CZSS nemaju ni blizu sređene vlastite obitelji,zbog čega često u njihovim stavovima ''progovaraju'' predrasude,koje nadomještaju ionaku malu stručnost.

 

Vaša pozicija je momentalno takva da smatrate kako ste nemoćni,jer su vam tako i rekli na tom CZSS.

Međutim,nije tako.Imate mogućnosti zaštititi prava i dobrobit svog malodobnog djeteta ,jer ipak konačnu odluku u svemu donosi sud (koji kao i svaka ljudska institucija,nije idealan ali vam daje u postupku polažaj ravnopravne stranke i mogućnosti iznošenja svih važnih argumenata,uz odlučivanje na temelju zakonskih odredbi).

Na sreću,mišljenje CZSS nije obvezujuće za odluku suda,što se do sada pokazalo veoma dobrim zakonskim rješenjem.

Zahtjevajte odmah,kako vam je Newbie već napisala, rješenje o privremenom povjeravanju djeteta na zajednički život s vama do okončanja sudskog postupka u brakorazvodnoj parnici koja zna potrajati i duže vrijeme.Također,ne trebate biti tolerantni na nedoprinošenje drugog roditelja za uzdržavanje djeteta.Odmah,na početku postupka pred sudom zahtjevajte od suda donošenje rješenje,odnosno privremene mjere, kojom će se regulirati uzdržavanje djeteta do pravomoćne sudske presude.

 

Na kraju,želim vam izraziti podršku u vašem pravednom nastojanju da se brinete za svoje dijete,da mu budete roditelj u pravom smisli riječi.

Nikakve ''podlosti'' drugog roditelja i kako ste naveli njegove obitelji vas neće u tome sriječiti ukoliko budete ustrajni,strpljivi i hrabri. I još nešto,što smatram veoma važnim,bez obzira kakva je nepravda učinjena vašem djetetu i vama osobno, nikada nemojte uzvratiti na sličan način jer čete samo nanijeti štetu svom djetetu.

 

U svakom slučaju,a na osnovi svega što ste napisali u svom prvom postu,mišljenja sam da trebate angažirati odvjetnika koji će vas zastupati u postupku pred sudom.

Također bi vam preporučio da se obratite pravobraniteljici za djecu,koja svoje urede ima u svim većim gradovima u zemlji.Sve potrebne podatke možete pronaći na ovoj stranici:

http://www.pravobraniteljzadjecu.hr/

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na savjetima.. odvjetnicu imam i to dobru. načina ima znam ali znam i da se tetama na socijalnom ne radi svoj posao.izdržati se mora i nadam se da će sve biti na kraju ok. moram biti prisebna i ne želim stvarati probleme jer nanosim štetu njemu već djetetu koje još ionako ne razumije. kad bi bar mogli razgovorom i dogovorom ali ne ide.. :hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima ljudi, ili situacija, kojima je tesko postivati granice. Ili to ne zele. Takvi su u stanju prelaziti i one granice koje im niste dozvolili (vi) i one koje nanose stetu ako se predju (za dijete).

 

Takvima treba sud!

 

S njima nema razgovora i dogovora, na samo, u cetiri oka. Njima trebaju jasne granice i stroga zabrana za prelazak. Budite uporni i hrabri!

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedva čekam da ga uspavam i zagrlim, već je prošlo 25 dana. nikad nisam bila tako dugo odvojena od njega. a on se nikad nije brinuo za njega. ne znam od kuda sad ta velika briga..možda samo pakost i dokazivanje pred drugima. jer je za njega bitno samo što če drugi reći.. ma traljava posla. idemo po redu.pa kud puklo! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedna moja prijateljica dosla je zivjeti u Hrvatsku s druge strane zemaljske kugle (zaljubila se i udala za Hrvata u dalekoj zemlji u kojoj se on nije snasao). Obitelj se u Hrvatskoj i prosirila, doslo jos jedno dijete. On nasao drugu zenu, odlucili se rastati.

 

U centru za soc skrb tu su zenu naoali da se "previse" nervira, i , izmedju ostalog visokostrucnog, predlozili da i mladje dijete, koje je tada imalo dvije godine, vidja oca svaki drugi vikend, srijedu popodne i polovicu praznika.

Ona se tome ostro usprotivila i rekla na "nesavrsenom" hrvatskom:

-Normalno da se nerviram. Ali je nenormalno da dvogodisnje dijete koje je stalno sa mnom, odjednom provede cijeli mjesec dana bez mame.

"Socijalni" radnik:

- Ali gospodjo nece vase dijete stalno imati dvije godine. Ono raste. Imat ce i petnaest. Morate prihvatiti tu mjeru!

Moja prijateljica:

- Da, imat ce, ali ta je mjera za sada. Moje ce dijete isto tako jednog dana biti deda! Zasto mu onda sad odmah ne damo stap i pustimo ga samog na ulicu!

I uspjela se izboriti. Sama, u stranoj zemlji, u kojoj je tada zivjela tri godine. Djeca su ipak sve to prosla OK. I ostala je zivjeti tu!

Nadam se da ce i vama jednom ovaj period i taj centar ostati samo jedna nocna mora. Prosla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@mama24

reagirajte promptno, pismeno- obavezno, na urudžbeni, sačekajte ur.broj.

 

1. oca možete i preko odvjetnika upozoriti pismenim upozorenjem o kršenju prava djeteta

2. czss- zahtjev za intervencijom

3. obiteljsko-pravna služba i inspekcijski poslovi ministarstva

4. privremena odluka suda o povjeravanju djeteta

5. požurnica za ad4. makar i jednom tjedno sve dok ne odrade, ujedno i preslik svih predhodnospomenutih vaših pokušaja.

 

još jednom: promptno i napismeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svima zahvaljujem na pomoći..evo sad sam se vratila iz grada i skoro sam dobila slom živaca, zovem već ne znam koliko puta, bezuspješno... i ništa.. radi i ne može pričati, tipičan primjer za svaki dan. nazovi poslije 2. ok. zovem poslije 2. ništa. nazovi poslije 3. ja zovem u pola 4. e on je u gradu. 2 minute od mene. ne mogu vidjeti svoje dijete. razlog: on je sa svojim novim društvom.čujem malog sa strane da nešto komentira, jel to mama i sl. nikad nije sam uvijek ima neke čuvare.i nikad nije dobro vrijeme. jučer je padala kiša, pa spava. uvijek neki razlog. stvar je u tome što ni nije s njim kad cijeli dan radi a čuvaju ga prabaka i pradjed, te baka i djed. u vrtić ne ide jer ga kao ima tko čuvati. i moja mama je već luda i hoće ga vidjeti. samo se ne želim spuštat na njegov nivo zbog djeteta. u suprotnom bi već bilo svašta. o spuštanju slušalica i ismijavanju te psihičkom maltretiranju da i ne govorim.tipa vidi me sad!samo se pitam dokle..sve sam pripremila, svoj govor za ponedjeljak te što dalje.. stvarno mi je puna kapa! :psuje::poguzi::majstor:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo još jednog primjera pakosti. prije nekih pola sata opet odlazim na sastanak koji sam jedva ugovorila, naravno vikom.jer drugačije ne ide.sastanak u parku kojeg s terase promatra njegovo društvo. dolazim do djeteta, on naravno evidentira taj susret mobitelom da ne bi ispalo da mi brani da ga vidim.!rekla sam mu da će doći moja mama da vidi svog unuka nakon mjesec dana.(njegova mama ga vidi doma svaki dan ali naravno da nemaju ista prava). rekla sam mu mirno nećemo radit scene, samo da ga vidi. ok. na to se pojavljuje njegova draga. na to poziva mobitelom "tatu" da obavijesti da je moja mama tu i da se "boji" pa mu treba pomoć! "mamin" sin samo da se zna. sve to u 10 minuta.on spreman na rat! naravno hladne glave se povlačimo bez nekog posebnog kontakta naravno.nije znao reagirati jer nije dobio ranije upute "što ako".svjedoka imam kao i prijatelja i poznanika da djete izgleda kao zombi, ko da je drogiran, više se ni ne smije. nisam vidjela ni jednom osmjeh! samo ga puni pričama. na uštrb djeteta sebe ispunjuje. i šta? naravno odlazim ko kišna godina! naravno da me ne vidi!dijete se totalno promjenilo jer se njime nitko adekvatno ne bavi. (primjereno za njegovu dob).ne pazi se što se priča pred njim a znam da na njemu to ostavlja veliki trag. odlazim uz njegov podsmjeh tipa ha ha šta mi možeš.. vidim da nikoga nije briga gdje to dijete je , šta se s njim događa. stalno mislim da se bar netko stvori i pokuca mu na vrata i pita ga "jesi ti normalan"? šta radiš od tog djeteta.. znam da mora ići sudskim putem ali vrijeme teće a moje dijete je nesretno..i bez osmijeha.. a bivši presretan! :crvenikarton::pravila:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taj tko bi se mogao "stvoriti" su djelatnici czss-a.

Ovo bi bilo lijepo uputiti njima.

Pismeno.

Ukoliko ne reagiraju- njihovim nadležnima, zajedno s obavijesti da nisu reagirali.

 

Btw. i bake i djedovi imaju pravo na susrete s unučadi, te ih zatražiti putem suda neovisno o roditelju čiji su oni roditelji...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li ste pripremili sve za poduzimanje koraka po naputku iz posta br. 10 od newbie?

Imate puno posla! Imate li pismene izjave vasih svjedoka?

Vodite li racuna da se ne smijete dati isprovocirati pred

"gospodjama" u csss i drugdje?

Da li ste obratili paznju da trebate paralelno traziti zastitu pred nekoliko institucija, da sve trebate urudzbirati i te dokaze priloziti u sud (jos i pozurnice i ostalo, kao npr. pravobraniteljica itd...)?

 

Trebate imati PISMENE dokaze da ste vi kao roditelj informirali sve one kojima je duznost stititi dijete.

 

Vas bivsi suprug radi u korist svoje stete.

Iskoristite to. Ne propustajte ove prilike.

Ako imate dokaze o tome kako se ponasa, nitko mu nece dati dijete niti na uobicajeno vidjanje. Ali VI to trebate traziti. Nece se Batman stvoriti na njegovim vratima sam od sebe.

Kada, zbog svog sadasnjeg ponasanja, bude dobio po prstima (a hoce!), taj ce covjek brzo "popraviti" svoje ponasanje "prema van". A vi onda necete vise imati dokaza.

 

Upotrijebite svoju tugu i bijes u korisnom smjeru na konstuktivan nacin!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo sam htjela to primjetiti...

 

@mama24... uz dužno poštovanje prema vašim emocijama sada, uz potpuno razumijevanje svega što vam se sad zbiva, budite konstruktivni i krenite u akciju, jer što više vremena izgubite, bit će vam i još teže i bolnije...

već sljedeći tjedan možete odraditi sve, a onda sustavno rješavati dalje situaciju po situaciju...

 

pomozite i sami sebi malo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro je da ste se povuki u situaciji koju ste opisali, prvenstveno zbog djeteta.

Nemojte misliti da ste doživjeli poraz,dapače učinili ste ''korak nazad'' kako bi sutra,a tu prvenstveno mislim na sud, napravili ''tri koraka naprijed''.

Naime,čim okončate to posredovanje pri CZSS,isti je dužan u roku od 15 dana dostaviti strankama u postupku tzv.stručno mišljenje,

Kad zaprimite isto,ukoliko budete imali primjedbi na sadržaj podnesite prigovor sudu u obliku podneska.To napravite u suradnji s odvjetnicom.Već sam napisao da mišljenje CZSS nije obvezujuće za sudsku odluku.

Odmah na početku postupka pred sudom,na prvom ročištu zatražite da sud donese rješenje o povjeravanju djeteta na život vama.Također,zbog toga kako ste opisali sadašnje stanje djeteta,zatražite da dijete hitno pregleda njegov pedijatar i dječji psiholog,a po potrebi i dječji psihijatar,kako bi se utvrdile posljedice koje su nesumnjivo nastupile kod djeteta.Na osnovi i sadržaju nalaza, moguće je podići i kaznenu pred nadležnim općinskim državnim odvjetništvom,što ćete opet učiniti u suradnji s svojom odvjetnicom.

Vama se pruža niz mogućnosti da zaštitite svoje dijete,njegova prava i dobrobit čim ''iziđete'' iz sfere utjecaja CZSS,jer sud ima mehanizme prisile koje može izreći onom roditelju koji ne poštiva odluke koje su donesene kako bi se zaštitila prava malodobnog djeteta.Važnio je da ih vaša odvjetnica poznaje i da u pravom trenutku zahtijeva njihovu primjenu.pa uspjeh neće izostati.

Stoga,nastojte da se to posredovanje okonča što prije i da se sve prusmjeri na sud,a do tada preostje samo strpljenje,uz naravno sve ovo što vam je rečeno u postovima poštovanih Persevere i Newbie.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ne tražite svoja, već djetetova prava.

I, ne- reći.

Napisati i urudžbirati.

 

Shvatite da od govorenja, razgovaranja i usmene predaje s tim institucijama nema- doslovce: NIŠTA.

 

Obratite li pozornost na savjete i cijenjenog canisa, uvidjet ćete i još dodatnih mogućnosti koje možete iskoristiti...

 

Učite na tuđim iskustvima radije nego na svome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u ponedjeljak imamo zadnji sastanak kad trebaju donijeti odluku. znači na czss pismeno tražim intervenciju,i tražim povjeru djeteta na sudu. naravno kad on izađe van.. te ako oni ne reagiraju imam neki pisani trag da sam reagirala.jel mogu odmah na czss tražit psihološki pregled djeteta? jer stvarno ne liči na sebe.. :cita:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete zatražiti od CZSS da hitno iziđe na teren,da posjeti djete ,jer ste primjetli da je stanje djeteta teško,da je dijete ugroženo.

Naravno,sve u pisanom obliku ,sa zahtijevom za hitno postupanje.Međutim nemojte previše očekivati od te ustanove,jer oni nisu dovoljno stručni da uoče suptilne promjene kod djeteta,a kao ste cijelu situaciju opisali pitanje je kolko volje imaju za to,posebno kad su ''povezani''s drugom stranom.Najvažnije je sve usmjeriti prema sudu..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemate što s njima tu puno razglabati.

Pri dolasku urudžbirajte papir, a tek onda idite na slavno posredovanje.

 

U tome uredno navedite kako ste ih usmeno upozorili o zadržavanju djeteta, uredno obavijestili o sprječavanju susreta i očevom nadziranju vašeg druženja s djetetom što je njegov uvjet da uopće vidite dijete, kao i o nemogućnosti da dođete do djeteta na više od par minuta uopće. Te da vam je osoba ta-i-ta svaki put odgovorila kako ne mogu ništa napraviti po tom pitanju. Stoga pismenim putem od njih zahtjevate da oca upoznaju s pravima djeteta, te da nema pravo odlučivati o načinu druženja djeteta sa vama, njegovom majkom kojoj je dijete svojevoljno oduzeo unatoč predhodnom dogovoru pred czss-om i dogovorenoj dinamici druženja s ocem.

 

Napomenite kako prema ObZ dijete ima pravo na oba roditelja, ima pravo na susrete i druženje s drugim roditeljem, te da mu nitko to pravo ne mora dati već to pravo djeteta mora zaštiti inače se ne može smatrati da radi na dobrobit djeteta ili vodi o njoj računa, što je dužnost i roditelja i czss-a.

 

Navedite i svoj dojam o djetetu, iz kuta roditelja: izgled, fizičko stanje, napomenite kako ste ocu rekli da bi dijetet moralo liječniku, na što je odgovorio da nema vremena sada.

jer, roditelj je dužan voditi računa o tome.

I zahtjevajte intervenciju i po tom pitanju.

Zahtjevajte pregled kod pedijatra za početak i dječjeg psihologa malo temeljitiju procjenu a ne jednokratno 10tominutno susretanje sa psihologom na czss-u.

Pedijatra uredno posjetite i vi, dužan vas je informirati o zdravstvenom stanju djeteta, a i vi njega možete obavijestiti o svemu i neka obrati pozornost.

 

Uzmite urudžbeni broj.

Zahtjev sudu za povjeravanjem djeteta im ne morate u ponedjeljak niti spomenuti, ukoliko nemate povjerenja da nisu pristrani.

 

A pri razgovoru kasnije ne dozvolite da vas isprovociraju ičim. Ičim!

 

PS. CZSS neće donositi ama baš nikakvu odluku. Oni će dati svoje mišljenje o povjeravanju djeteta, koje sud ne mora uvažiti uopće. A u tome će vam pomoći ovo dopisivanje s njima i svima ostalima.

 

PS2. Ako dijete ide ili je išlo u vrtić, posjetite i vrtićkog psihologa, to je osoba koja može pripaziti na mnoge detalje a i kompetentna je i ovlaštena procjenjivati konkretno dijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja evo petnaesti dan sama brinem o djeteu suprug tj.otac nas je napustio.Neznam kako on mirno zivi i mirno spava 15 dana i 15 noci ne pitajuci se kako je njegov mali babmi,pitam se gdje je nestala ta velika ljubav prema meni i prema djetetu.tesko mi je kad pomislim da vise nemam supruga pored sebe,tolika velika ljubav nestala je preko noci,bez rijeci,bez objasnjenja,bez pozdrava.Znam samo jedno moram ostati jaka zbog svog sina.Dijete nije stvar,nije automobil,hladnjak,perilica...koje cemo dijeliti na sudu.Dijete je ljudsko bice,koje treba ljubav,paznju,razumijevanje,dijete jednog dana treba izrasti u normalnu osobu.Moja brakorazvodna parnica mislim da ce potrajati,nije jos ni krenula,ali vec imam osjecaj da ce trajati dugo.Neznam da li mi netko moze odgovoriti sto se zbiva kada se dvoje ljudi rastane,dijete npr.pripadne majci,otac ima pravo na vidjanje djeteta,sto je sa ocevim roditeljima bakom i djedom od kojih majka djeteta ima neku vrstu straha jer unistiili su brak svoga sina,majka tj.baka djeteta umjesto da odlazi u crkvu odlazila je na cudne adrese od kojih se ljudima dize zeludac i sve ucinila da rastavi dvoje ljudi koji se vole i koji imaju prekrasno dijete.da li majka djeteta ima pravo zatraziti na sudu da dijete ne posjecuje baku i djeda jer baka cesto odlazi na adrese zena koje se bave nekim crnim stvarima. :zao::vrag: jezovito je i za pricati.Ja se jednostavno bojim,dijete je 16 mjeseci i mislim da to nije zdrava sredina koju moje dijete treba posjecivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da baš možete dokazivati radnju kako kažete "crnih stvari", to teško i nikako...

 

Što se zbiva kad se ljudi razvedu?

Razvedu se.

Rijetko oboje brinu o djetetu jednakim angažmanom, iako vjerojatno postoji i neka iznimka.

 

Vjerojatno vam je prilično teško sada razmišljati o tome i vjerojatno ćete morati prolaziti i proći prilično nelijepa emoconalna osobna stanja, no bilo bi dobro kad biste jednostavno prihvatili da je to što je otišlo, otišlo, a posvetili svu svoju energiju i sebi i djetetu...

 

Naglasak na ovo "...i sebi" jer ćete tako lakše pomoći i djetetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da bas tako,sto je otislo,otislo je isto kao i kruh koji kad jednom prerezemo na pola nemozemo ponovno spojiti...u svemu ovome nisam vazna niti ja niti suprug,najvaznije je dijete.I vjerujte mi ova situacija koliko god mi je teska,bolna,nece me oslabiti,unistiti nego ojacati,a tu snagu upravo mi daje moj sin.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radoslav je napisao:

.baka djeteta umjesto da odlazi u crkvu odlazila je na cudne adrese od kojih se ljudima dize zeludac i sve ucinila da rastavi dvoje ljudi koji se vole i koji imaju prekrasno dijete.da li majka djeteta ima pravo zatraziti na sudu da dijete ne posjecuje baku i djeda jer baka cesto odlazi na adrese zena koje se bave nekim crnim stvarima. :zao::vrag: jezovito je i za pricati.Ja se jednostavno bojim,dijete je 16 mjeseci i mislim da to nije zdrava sredina koju moje dijete treba posjecivati.

 

 

 

Gospođo,

 

Naravno da imate svoje dijete pravo zaštititi,pa i sudskom putem od svih štetnih utjecaja okoline,pa i baka i djedova ali mi se nameće logično pitanje:

Da li vi stvarno vjerujete u postojanje tih vradžbina i da li stvarno mislite da to ima ikakovog smisla na početku 21 stoljeća?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja ne vjerujem u to i ne zelim vjerovati u to.Ja neznam sto je to,jesu li to kako kazu vradžbine ili neki ljudi vjeruju i namecu neke cudnovate situacije,stvari...majka moga supruga odnosila je njegovu odjecu tj,majice,potkosulju,...kod neke zene u bosnu,donosila neku vodu koju je on trebao piti i kad popije nositi tu bocu u kojoj je bila voda baciti negdje na neko raskrizje,njegov ves i kosa smjelo se prati samo danima ponedjeljkom,četvrtkom i subotom i isto tako brijanje brade...da ne nabrajam dalje,ja u svom zivotu za tako nesto nisam prije cula.ja u biti neznam sto da o tome mislim!?za mene to nije normalno.I bez obzira sto to znacilo,smatram i znam da je Bog od toga jaci.Ali zivjeti tako pod necijim i nekim pritiskom,vjerujte da je to nesto nenormalno.neznam mozda vi drugacije mislite.pomozite mi svojim savjetom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moja svekrva ocito nije svjesna 21.stoljeca i vjerujte da je opterecenje u svojoj blizini imati takvu osobu,a zivite jednim normalnim zivotom i danasnjim tempom zivota.ja i moj suprug zivjeli smo normalno,u svakom braku ima nekih trzavica,ali sve je to za ljude,nazalost najveci nemir unosila je njegova majka.ja sam ustinu tolerantna i razumna osoba,ali sve ima svoje granice.Neznam,mislim da veliku krivnju u svemu tome ima moj suprug jer se nije uspio ili usudio suprotstaviti svemu tome.neznam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga radoslav,

 

za brak je potrebno dvoje. Za razvod je potrebno jedno ili dvoje, no treće zasigurno nikada nema mjesta u razvodu.

Ma koliko god tko želio reći da nešto ne valja radi nekog trećeg ili da je problem netko treći ili da je upropastio netko treći, maže oči sam sebi. Redovito se radi isključivo o odnosu između dvoje supružnika koji valja ili ne valja, a sve ostalo su samo vanjski pokazatelji.

 

Prema tome, bilo bi lijepo da sada u ovako ozbiljnoj temi o povjeravanju djeteta i susretima s njim, kao što je ova koju je otvorila mama24 sa vrlo ozbiljnim problemom, malčicu preskočimo uroke i slične stvari, pa budite ljubazni i otvorite temu s problematikom koja vas muči.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dugo sam čekala mjesto za vrtić. prvog je trebao krenuti ali nemam nikakvu informaciju jer ne želi o tome pričati. nemam ništa.samo mi nije jasno to što on o djetetu nema pojma . mali treba sada 30 na cijepljenje.kako to izvesti? mada on nema pojma kad treba ni šta treba niti vodi brigu o tim stvarima. to je uvijek bila moja briga.sinoć sam dobila poruku, ajde donekle normalnog sadržaja tipa da će preokrenut i nebo i zemlju da mali bude s njim,da će pobjedit... POBJEDA? kakva pobjeda? tu nema pobjede.. samo oboje gubimo,(najviše mali) i znam da o nama ovisi na koji način to sebi predstaviti.mogli smo lagano.ali ok.ja sad znam kojim putem i hvala vam za savjete.. nakon puno odgovora ne možete ništa,, ipak vidim da se može i da nisam jedina. danas sam se probudila puna elana i spremna.pa idemo do kraja jer od kukanja nema ništa.imam vjere i znam da Bog plaća, samo nekad malo sporije ali plati.. i ovo naše sudstvo treba dovesti u red, sve postrojiti, donjeti par novih oštrijih zakona pa da vidimo kad će se netko usuditi napraviti takvu stvar. bez posljedica. pusa svima i još jednom hvala na moralnoj i pravnoj pomoći. :mase1:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obavezno provjerite da li se djete dovodi u vrtić,tko ga dovodi i preuzima iz vrtića.Jednostavno pođite u taj vrtić i zatražite potrebne podatke.Dužni su vam kao roditelju iste predočiti.Ukoliko dobijete podatke da dijete ne polazi vrtić,to će biti još jedan dodatan argument pred sudom o neadekvatnoj brizi za dijete.

 

Što se tiče cijepljenja,a kazali ste da je dijete u dobi od 3,5 godina,radi se najvjerijatnije o cijepljenju koje se provodi u 4. godini života djeteta i odnosi se na zaštitu od difterije,tetanusa i hripavca (tzv. DI-TE-PER acelularno cjepivo).

Ništa se loše neće dogoditi djetetu ukoliko cjepivo ne primi u zakazanom terminu,jer isto može primiti i naknadno.Međutim,ako otac ne odvede dijete na dogovoreno cjepljenje, to će vam biti još jedan dokaz pred sudom o lošoj brizi tog roditelja za dijete.

Stoga pođite kod izabranog pedijatra djeteta,u vrijeme kad je cijepljenje zakazano i provjerite da li je dijete cijepljeno.Imate pravo uvida u zdravstveni karton djeteta i na adekvatnu informaciju od strane pedijatra.

Sve podatke koje na taj način prikupite prenzentirajte svojoj odvjetnici koja će sigurno to znati upotrijebiti na sudu.

 

Također,sačuvajte primljenu sms poruku koja jasno govori o namjerama suprotne strane i predstavlja jedan mali,ali važan segment, u cjelokupnom mozaiku dokaza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osim pedijatra, vrlo korisna osoba djetetu može biti i vrtićki psiholog.

Naime, on je dužan sustavno pratiti svako dijete u odgojnim skupinama, te skupinu kao takvu.

Ukoliko je dijete upisano, možete mu se obratiti za pomoć i savjet, obrazloživši o čemu se radi.

 

Kada vrtićki psiholog radi procjenu dijete se nalazi u manje stresnoj situaciji jer se odvija u djetetu prijemčivijem okruženju, prilagođenom tom uzrastu, sa kompetentnim stručnjakom koji se bavi upravo tim životnim razvojnim razdobljem djeteta. Na njegov poziv bi se roditelj morao odazvati. Ocu vašeg djeteta vjerojatno ne odgovara moguće uočavanje odgajatelja i stručnih suradnika te ustanove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se trebate koncentrirati na poduzimanje mjera, i podnesaka, prikupljanje dokaza, vodeci racuna da o svojim namjerama ne informirate suprotonu stranu.

Isto tako, procijenite sto je bitno za dijete, da bi trebao ili morao znati, a o svemu drugome - ni rijeci! Nemate vi sto sad njega uciti kako se treba brinuti o djetetu, niti ga podsjecati na to sto treba uciniti za dijete.

 

Suzdrzite se, i samo prikupljajte dokaze i - djelujte!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo ga! noćas sam spavala nekih 2 sata jer sam pisala dopise i svoj " govor". zadržali smo se dobrih 2 sata.moram reći da su me gospođe na czss iznenadile i to ugodno.rekla sam sve što mislim i to pravnim rječnikom te dala do znanja šta sam spremna dalje.naravno da je bio živčan i ljut te se derao na gospođe i stalno govorio da czss ništa ne zbači na sudu. malo su ga spustile na zemlju. rekle su mu da ta viđanja nisu primjerena i da to njegovo hodanje za mnom dok sam s djetetom nije primjereno te tko mu je to dao za pravo. zatražila sam psihologa za dijete, te su se i gospođe složile da je dijete do bolesne granice izmanipulirano te kupi ponašanje od oca. i to negativno. tražila sam da se dijete doveze k meni danas do 19 sati. on se preko volje složio a i ne vjerujem u izvršavanje istog.skupio je neke papiriće i napisao neke gluposti koje nemaju veze s mozgom. ni to mu nisu povjerovale.samo ne znam zašto se i laži uzimaju u zapisnik? zašto nemaju poligraf? kada sam pitala gdje mogu predati zahtjev za intervenciju i inzistirala na tome rekli su mi da sada nema nikakva smisla te mi navedeno nisu ni zaprimili.rješenje mora doći u roku od 2 tjedna, te su mi savjetovali da si vodim bilješke svaki dan o kontaktu, njegovom i djetetovom ponašanju. vidno iživciran, bjesan i ljut napušta prostoriju uz neko mrmljanje tipa, ne znaš šta sam ja spreman, šta si si sad napravila i slično.a meni ostao zadovoljan smiješak jer se konačno vidi istina.nadam se i da će na sudu dobro proći te da će mi czss bar malo biti od pomoći. sada mi je krivo jer sam imala predrasude prema tim ženama a nisam imala pravo. možda malo.hvala vam svima još jednom!prije bih samo došla i čim bi nešto rekla zaplakala bi. priprema puno znači. danas sam se divila samoj sebi, bila mirna i staložena , znajući da sam u pravu. nisam mu dala do riječi.ko pod drugim jamu kopa...znam da nije ni približno gotovo ali je bar početak. :skakuce::pljesce::zaljubljen::mase2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno su shvatile iz ponašanja vašeg i ponašanja njegovog da bi posljedice za dijete bile dalekosežne.

 

Rekli su vam da nema smisla jer njima nimalo ne odgovara što mjesec dana oca djeteta nisu pozvali da ga barem upozore unatoč vašim usmenim obavjestima koje bez papirnatog traga dokazati ne možete, a ukoliko dijete ode psihologu i nalaz ne bude dobar, mogao bi se tkogod upitati bi li bilo drugačije da su reagirali.

 

Spominjete rješenje.

Kakvo rješenje? Privremeno povjeravanje niste još tražili. O čemu se točno radi?

Zapisniku o dovršenom posredovanju, mišljenju i preporuci sudu o povjeravanju djeteta?

Jer, ako je to, to nije rješenje niti samo ima kakav učinak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drago mi je da ste zadovoljni postupkom pri CZSS,ali promjena u ponašanju istog sigurno nije izazvana '' iznenadnim napadom stručnosti i profesionalog djelovanja'',jer da je tome tako već bi navedena ustanova poduzela određene radnje u zaštiti zakonskih prava malodobnog djeteta.

 

Očito je da su dobro razmislili kakve bi posljedice mogle za dijete nastupiti i da bi ''netko'' mogao zatražiti i njihovu odgovornost u svemu.Strah za vlastitu poziciju je izgleda prevagnuo.No,to sada nije ni bitno.

 

Međutim,ako po dogovoru koji ste postigli, da vam dijete bude dovedeno danas u 19 sati, druga strana ne postupi, ipak dostavite zahtijev za intervencijom na protokol CZSS.

Vjerojatno CZSS neće postupiti po tom zahtjevu,odnosno neće biti u stanju da prisili drugu stranu da poštiva dogovor,ali će vam to biti dodatni dokaz u sudskom postupku koji će usljediti,a sve u cilju kako bi sud uviđajući cjelokupnu situaciju što hitnije donio rješenje o privremenom povjeravanju djeteta na zajednički život vama,a vas će okarakterizirati kao roditelja koji iskazuje brigu za dijete.

 

Što se tiče laži,kako navodite,budite pripravni i na najbizarnije i najčudnovatije izjave i postupke druge strane,jer kad se ''gubi tlo pod nogama'' onda su spremni na sve,pa i ono što je normalnom čovjeku izvan dosega mašte.

Stoga bilježite sve događaje,a nastojte imati i svjedoke za svoje postupke (npr.pozivi telefonom,eventualni kontakti s djetetom i sl.),sačuvajte prisebnost u svakom postupku,a ako niste sigurni kako postupiti dajte si vremena za razmišljaanje i potražite savjet.

Na dobrom ste putu,a u suradnji sa odvjetnicom realno je očekivati ostvarenje konačnog cilja.

 

Vjerojatno ste pogrešno razumjeli ili vam je pogrešno kazano na CZSS,nakon završenog posredovanja prije razvoda braka CZSS ne donosi rješenje,već donosi tzv.mišljenje i nalaz stručnog tima,a koje se dostavlja strankama u postupku u roku od 15 dana od dana završetka istog.O tome jasno govori čl.49.st.2.Obiteljskog zakona.

 

Članak 49.st.2. ObZ-a

(2) Posredovatelj je dužan stručno mišljenje dostaviti bračnim drugovima po pravilima o osobnoj dostavi u roku od petnaest dana od okončanja postupka posredovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana mama24, suosjećam sa vama, znam kako vam je jer sam u sličnoj situaciji. Borim se za viđanje sina koji ima 2 godine i 2 mjeseca. Djetetova majka nastoji na svaki mogući način uskratiti mi viđanje djeteta. Spominjete iznošenje neistina, zamislite situaciju na raspravi koju sam imao 15.05., djetetova majka pred sutkinjom govori:"On (odnosi se na mene)je operirao glavu, odsjekli su mu dio mozga." Bilo bi smiješno da nije žalosno, ali kao što su vam i prethodnici rekli da morate biti spremni na raznorazne smicalice i laži, a istina prije ili kasnije pobjeđuje. Morate ostati pribrani i uporni u borbi za djetetova prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dragi gringo. ovo moje natezanje jako dugo traje te si pripremi tonu živaca. zapamti da moraš biti smiren i ne upotrebljavati silu zbog svog djeteta.znam da ti fali, ali probaj na lijepo, i nikad nemoj prekršit dogovor mada ga se ona ne drži..samo hrabro..a tvoje pravo da ga viđaš nitko ti ne može oduzeti.izbori se na bilo koji način.pročitaj moje stare postove, ima dobrih savjeta. drži mi se.. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da,moglo se i očekivati takvo što iz svega što ste do sada iznosili.

 

U svakom slučaju,smatram da je potrebno da već sutra u jutro predate zahtijev za intervenciju i urudžbirate isti na protokolu CZSS.

U zahtijevu kratko navedite vaš prvi dogovor pred CZSS,vrijeme kad je isti prekršen,odnosno kad je dijete zadržano kod oca protivno dogovoru.Kratko iznesite da ste usmeno u više navrata o tome izvjestili CZSS.

Naglasite da ste danas postigli dogovor s ocem djeteta da dijete dovede u zakazano vrijeme,ali da on to nije učinio,te da ste uspjeli stupiti u kontakt telefonom s djetom i da ste od djeteta saznali da mu baka i djed ne dopuštaju(a očito se radi o ocu jer je on odgovoran za sve) dolazak kod svoje majke,te da povodom svega iznesenog tražite hitnu i neodgodivu intervenciju CZSS kao bi se dijete zaštitilo,jer je više nego očito s obzirom i na protok vremena za koje nije imao kontakt sa svojom majkom da je dijete grubo manipulirano i zlostavljano.

 

Nemojte dopustiti da vas netko na tom CZSS odgovori kao što su učinili danas i da ne urudžbirate podnesak.Napišite podnesak u dva primjerka,jedan ostaje vama na kojem ćete dobiti pečat CZSS i datum kad ste isti dosatavili.

Ovo je veoma važno,jer će potojati i pisani trag,a sve kako ne bi sutra doživjeli novu laž i na sudu,a koja bi mogla ići u smjeru da niste zainteresirani za dijete.Ovo što sam napisao shvatite hipotetski,jer znam da nije tako,ali morate biti pripravni na sve.

 

Samo pisani trag predstavlja dokaz,jer pouzdat se u ''svjedočenje'' tih osoba s centra bilo bi previše riskantno..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Spremite se na akciju. Determinirano.

 

Oprostite, nista ne vidim sto je poduzela vasa odvjetnica (?).

 

Ima sigurno upucenijih u ovo podrucje od mene, ali zar ne bi trebalo ici sutra na na czss da izdaju neki zapisnik danasnjeg dogadjanja kod njih pa da mozete s tim odmah na sud.U svakom slucaju, koliko god situacija bila teska, nesto se naucili. A to je da ste iz CZSS trebali izaci sa urudzbiranim papirom. I nadam se da cete to sutra uciniti. Najprije urudzbirati sto vam treba za sud. A tek onda ici k njima razgovarati po uredima i voditi razgovore uljudne s gospodjama.

Pa sto je to, ne mogu vjerovati u ovo sto pisete, a cijeli je ovaj forum pun takvih prica, czss nista nije poduzeo, kao da je moja baka bila kod susjeda na kavici. Kao ono - Je, je, sinek, to nije u redu to sto delas (pa gutljaj kavice). I ujeo vuk magare.

Sto kaze vasa odvjetnica? Sto ste predvidjeli ako ne dovede dijete? Pa necete sada samo civilizirano cekati dva tjedna!

 

Jeste li danas negdje drugdje bili osim na CSS?

Sto kaze pravobraniteljica za djecu?

 

Zar ne bi nedovodjenje djeteta i sprijecavanje vidjanja djeteta s majkom trebalo biti u Kaznenom?

 

Sto ste vi rekli djetetu kad kaze da ga baka i djeda ne pustaju? Iako je mali treba mu govoriti. On se ne moze izraziti, to su prekompleksne stvari za njegovu dob da bi to znao reci, ali zato on sve itekako osjeca. Treba govoriti umjesto njega. On c e se sigurno izraziti u igri - npr. igre vatrogasaca itd.. Izuzetno je vazno da neka referentna bliska osoba, stavi rijeci na ovo sto se dogadja. Kao melem na ranu. Manje boli.

U tim se situacijama savjetuje da se djetetu pokaze kalendar, iako ne zna dane niti ima osjecaj za trajanje tjedna itd.., da precrta dane koji ga jos dijele od susreta.Treba mu reci da je ovo prolazna situacija.

I da su baka, djeda ili tata odrasli ljudi koji na zalost ne misle puno na ono sto djete osjeca, ali da ce to proci. Da su oni to lose naucili kad su bili mali jer na njih netko nije pazio... Necete to govoriti ako vas ne pita neko objasnjenje o svom zatocenistvu.

/Necete mu sad bas govoriti da su baka, djeda i tata primitivci koji na dijete gledaju kao na lovacki trofej! I iako ne zive u pecini, da su praljudi. Imat cete uvijek vremena poslije igrati razne igrice a djeca vole dinosauruse, pecine, i ah... naravno da se salim./

 

Sad vas ceka akcija. Sabranost! Sve i dalje radi za vas!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naravno sve navedeno stoji,na centru sam pokucala na sva vrata, te su me svi uputili na sobu gdje se posredovanje provodi.uz objašnjenje da je postupak gotov te da dalje preuzima sud te da ništa više ne mogu. zvala sam obiteljsku pravnu službu pa me prespojavaju s telefona na telefon i onda kažu da nemaju veze s tim. sutra ću podnijeti zapisnik što se sve desilo te da se dogovor opet nije poštovao, iako se na czss pismeno obvezao da će dijete dovesti danas kući. naravno da ne mislim sjediti i čekati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga mama24,

 

zar ste baš toliko naivni da ste povjerovali da će vem večeras dovesti dijete doma?!

 

Pa te žene su vas danas samo na malo finiji način otkačile i sebi olakšale život.

 

Da im je danas visilo nad glavom vaš pismeni zahtjev za intervencijom sa pobrojanim usmenim razgovorima koje ste s njima vodili: obavijestili ih tad-i-tad da je dijete zadržano a ta-i-ta osoba rekla da ne može ništa, potom svaki put kada ste pokušali vidjeti sina ih obavijestili a osoba ta-i-ta rekla da ne može ništa jer ste u vakuumu, pa da tražite da postupaju s ciljem zaštite prava vašeg djeteta i na druženje i susretanje s vama a ta-i-ta osoba vam rekla da ne može ništa, pa da ste ih obavijestili da dijete ne izgleda fizički zdravo blijedo je i utučeno djeluje i da tražite da se dijete odvede pedijatru i dječjem psihologu a oni ne reagirali na to...

potrudili bi se itekako oko oca i djeteta i svaki ga put zvali na ribanje. Ne radi brige za dijete, već da opravdaju sebe da su reagirali na dobrobit djeteta inače bi im se mogle prešetavati inspekcije. S time bi mogli glatko reagirati dalje: s dokazima o nemaru, svih redom.

 

Saberite se i konačno više odreagirajte i prema czss-u i sudu i pokrenite konačno više to privremeno povjeravanje djeteta vama sa požurnicama.

 

Jer, po svemu sudeći, nakon tog rješenja će vam trebati uganjati i ovrhu, a sve to TRAJE!!!

 

Što kasnije krenete, kasnije će i biti- bliži se ljeto i opći zastoj. Je li to i vama i djetetu neophodno???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pustite vi to što se on pismeno obvezao,uvjek će naći opravdanje za neizvršenje (od toga da dijete nije htjelo ići vama,pa do toga da je on dovodio djete ali da vas nije bilo doma i slične ako ne i gore laži),a sve s ciljem kako bi se postupak stalno ''vrtio u krug'',bez mogućnosti ikakvog rješenja.

Osim toga okvakvim ponašanjem CZSS odaslana mu je jasna poruka da neće biti u bilo kojem obliku sankcioniran,pa ni izricanjem formalne opomene od CZSS prema čl.109.ObZ-a.

CSSS ima mogućnost zricanja i mjere nadzora nad izvršenjem roditeljske skrbi na temejlu ćl.110 ObZ.a.Pa što je poduzeo od svega toga?Ništa!

 

Vaš podnesak dostavljen CZSS obavezno mora sadržavati zahtjev za intervencijom i hitnim postupanjam CZSS!

Mora biti kratak i sažet,te se jasno mora naznačiti cilj.Možda bi bilo dobro da vam isti pomogne sastaviti odvjetnica.

 

Nije točno da CZSS ne može ništa poduzeti, jer je postupak posredovanja završen i još samo treba dostaviti strankama nalaz i mišljenje stručnog tima.Pa taj isti CZSS nije poduzeo ništa ni dok je postupak trajao,a sami ste kazali da ste tražili (usmeno) od njih da poduzmu nešto iz okvira svojih ovlasti.Danas su vam kazali da ne urudžbirate podnesak.Zašto?Sami i razumom dođite do odgovora.

 

Da budem potpuno otvoren, ali s najboljom i najiskrenijom namjerom, da vam se pomogne da zaštitite svoje dijete,jer je izgleda došlo vrijeme da ''širom otvorite oči''.

Zapitajte se zašto je taj otac odjednom prekršio vaš dogovor na CZSS i nije dijete vratio nakon provedenog vikenda s njim.Nije to slučajnost.Time je jasno pokazao što smjera.A to je zadržati djete što dulje kod sebe,nastojeći vas potpuno udaljiti i otuđiti od djeteta kako bi što više vremena prošlo i kako bi se što dulje zadržao satus quo,te vas na taj način učiniti potpunim strancem za dijete koje sutra neće htjeti biti s vama,koje će se bojati i vašeg prisustva.

Naravno,tada će se opet umješati CZSS koji će potvrditi takveo stanje i gdje ste onda?Jer CZSS rezonira na taj način-sad je ovako stanje,a što je dovelo do toga nije bitno.

 

Osim toga,danas ste izrazili čuđenje na njegove laži iznesene na CZSS.

Već sam vam o tome nešto napisao.On je spreman,a to se vidi po cjelokupnom njegovom postupanju iznijeti i gore laži.Vjerojatno je spreman vas optužiti da niste ni tražili kontakat s djetetom,pa sve do toga da ste zlostavljali (da dobro ste pročitali-zlostavljali) dijete i da je eto on morao zaštititi dijete od vas.

Naravno,da sve to nije istina,ali shvatite da imate posla s beskrupuloznim ljudima koji neće birati sredstva i način da ostvare svoj nečastan cilj.

Stoga,surađujte sa svojom odvjetnicom prije bilo kakvog daljnjeg postupanja.

 

P.S.

Poštovana Persevera, nema osnove u ovom trenutku za kazneni progon, jer nažalost nema pravomćne sudske odluke i to taj roditelj-otac dobro zna,ali je više nego istina, kako ste i sami primjetili, da je taj CZSS potpuno zakazao.

I da,s zapisnikom sa CZSS se ne može na sud,Sud traži nalaz i mišljenje stručnog tima zato je i stranke u postupku uputio na posredovanje,a sad treba čekati 15 dana da se to mišljenje dosatavi strankama pa da ga onda one (dovoljni je da to učini jedna) dostave sudu kako bi sud tada zakazao ročište.A to vam je u najboljem slučaju 1-1,5 mjeseci.

Zato,kad CZSS sada kaže (a stalno ponavlja isto), da ne može ništa učiniti,onda se radi o ordinarnoj laži.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Između ostaloga:

Članak 87.

(3) Dijete ima pravo na život sa svojim roditeljima, u skladu sa svojom dobrobiti. Ako živi odvojeno od jednog ili oba roditelja, dijete ima pravo na susrete i druženje s roditeljima.

Članak 108.

(1) Svatko je dužan obavijestiti centar za socijalnu skrb o kršenju djetetovih prava, a posebice o svim oblicima tjelesnog ili duševnog nasilja, spolne zloporabe, zanemarivanja ili nehajnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta.

(2) Centar za socijalnu skrb dužan je odmah po primitku obavijesti iz stavka 1. ovoga članka ispitati slučaj i poduzeti mjere za zaštitu djetetovih prava

 

Da su ustanova koja ispunjava ikakvu deklariranu svrhu osim da dobiju plaćicu o nekom datumu, onda im ne bi trebalo dokazivati išta od onog "a posebice..." već bi poznavali djetetova prava pa vodili računa o njima i bez papirnatog zahtjeva već bi obavijest bila-obavijest.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bila sam na czss i na silu predala zahtjev za hitnu intervenciju. odgovor je da će me kontaktirati mobitelom?

odvjetnica napisala zahtjev za povjeru djeteta do konačne odluke suda. tražila sam pravo na susret s djetetom na czss.on uporno i dalje laže te kako ste mi već naveli izjavio je da je bio kod mene sinoć te da me nije bilo doma. kao da čitam roman. telefonski razgovor sinoć jako kasno je snimao uz naravno pomoćnike, ali sebi na štetu. šta sad dalje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadam se da vam je jasno da se radi o jednom od najstandardnijih i najuobičajenijih scenarija kojima su se već mnogi pokušali služiti. I ne baš slavno prošli...

 

To što su vam se ženice na czss-u rekle javiti na mobitel je minus njima, jer ćete ih podsjetiti kasnije opet pismenim putem da bi bilo "lijepo" da se aktiviraju.

 

Sad ste uvidjeli kako im zaista ne odgovara da im se pismeno obraćate jer moraju na neki način reagirati.

Ubuduće ih možete nazvati i razgovarati, ali svaku situaciju koja se dogodi- na papir i zahtjev za intervancijom prema drugom roditelju. Makar 4x tjedno ako se 4x tjedno zbiva neki happening.

 

Kad jednom budu upitani što su radili, neće moći odgovoriti da nisu imali što jer nisu ništa zaprimili nego ih neka uznemirena mama zivka telefonom i gnjavi bezveze, već će morati opravdati posao koji su dužni raditi. A on je ponešto širi od zaključka o trajno poremećenim bračnim odnosima, mišljenja kome povjeriti dijete plus "perem ruke, na sudu je".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zbog navedene situacije, laži oca kako dijete nije vratio jer niste bili kod kuće (vaš post je od malo nakon dogovorenog sata i ne možete ga vi mijenjati i da hoćete, pa ako se tkogod baš jako želi uvjeriti nek okrene legalis.hr: 18.55 čekate, 19.25 nije doveo dijete, dok svoju IP adresu baš i ne biste mogli ušteliti, ako bude predstavljeno kao problem), uz konstantno protivljenje czss-a da im urudžbirate zahtjev za intervencijom, nek vam odvjetnica lupne požurnicu sudu, jer je protok vremena u tom smislu direktna šteta za dobrobit djeteta, poglavito stoga što su svi pokazatelji da se situacija niti smiriti niti razriješiti neće dok sud ne donese barem privremenu odluku.

 

To napravite- jučer.

I uredno opet i opet i opet ako treba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponekad niti mjesec...

Samo, pripremite se da ćete najvjerojatnije potom morati ići na ovrhu ukoliko vam ne preda dijete...

Iako postoji 15 dana rok za žalbu, ne odgađa ovrhu...

 

Posredovanje je dovršeno, priložite im kopiju ovog što ste urudžbirali na czss-u, nadodajte događaj od jučer... za evenutualne happeninge u međuvremenu isto u sljedećoj. Sve su to argumenti za požurivanje, a i povjeravanje.

Neće stajati do jeseni...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

eto tek sam ga prije par minuta dobila na telefon,te se dijete nije htjelo ni javiti već sa strane viče ne volim te i neću pričati s tobom. ne mogu doći k sebi i još ne vjerujem da sam to čula od svog djeteta. znam da je bivši razlog za takvo stajalište ali svejedno me pogodilo čuti to iz dječjih usta. evo opet mi je laptop mokar.. sama sebe tjeram da budem jaka ali nekad mi dođe da poludim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uopce me ne bi cudilo da vas bivsi dobro prati sto vi ovdje pisete. Pardon. Ali radi se o tome da oci trebaju biti sirom otvorene, to je proces. Vodite racuna da sigurno ima savjetnika-odvjetnika-cu koji ga savjetuje jer tocno zna gdje je "mrtvi kut" i gdje mu za sada nitko nista ne moze.

Vrijeme prolazi - znajte da dijete sada prolazi pranje mozga: "Vidis da tebe mama ne voli, jer da te voli ona bi sigurno dosla do tebe, ali ona nije dosla. Rekla je da ce zvati, ali nije zvala. Mi tebe volimo i pazimo na tebe, kupujemo ti igracke, i sve slatkise koje volis itd. i ostali bla-bla." I dijete pocne razmisljati, pazi, ona ne dolazi, pa mozda me zbilja i ne voli. I ostalo je ova reakcija koju ste dozivjeli.

Imate li ikoga od bliske rodbine koji bi mogao pokrenuti postupak sa svoje strane?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se, Persevera...

i meni je palo na pamet, al nisam htjela biti paranoična više od potrebe, no ipak treba obratiti pozornost, vidim d nisam jedina...

 

@mama24, ako mislite da vam može biti od koristi, moj pm box vam je slobodan kad zatreba...

 

Iako, prilično je važno i vaše iskustvo svima ostalima i budućima...

Osim toga, ništa od "tajnih" informacija nema niti baš mogu nešto ugroziti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno, uvijek se moze komunicirati preko privatnih mailova. No, imam pitanje: zar ne postoji neki nacin pokretanja izvanrednog postupka u nekim hitnim slucajevima kad se situacija naglo mijenja.

Zamislimo poduzece kojem netko, npr. banka, ili netko drugi, blokirao racun za poslovanje. To poduzece ode na policiju, oni kazu "nije na nama da procijenimo sto se treba uciniti, obratite se sudu". Pa nece to poduzece cekati da postupak dodje redovnim putem na red u sudu.

Postoji li kakv nacin da mama24 pokrene neki ne-redoviti postupak i koji je scenarij? Stvarno mislim da bi bilo korisno uputiti joj odgovor na njen mail. Kad ova glavna frka prodje, neka se to onda objavi pa da i drugi znaju.

 

Mislim naime da je sadasnja okolina izuzetno toksicna za dijete i da se treba traziti nacina da se skrati vrijeme otmice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje mišljenje je da se ne radi o praćenju ni uhođenju po ovom forumu,nego o jednom predvidljivom i vrlo čestom ponašanju onog roditelja koji nastoji na sve moguće načine udaljiti dijete od drugog roditelja

 

Ovakve i slične situacije su već viđene pa i u nekim oblicima na ovom forumu,tako da ne predstavljaju ništa novo.

 

Međutim, u svakom slučaju,ukoliko smatrate da ćete na taj način lakše komunicirati i bez bojazni iznositi svoje misli i moj pm vam je u svako vrijeme na raspolaganju i rado ću vam pomoći u onome što znam kao bi zaštitili svoje dijete.

 

Također,ovo što pitate Persevera je vrlo logično,nažalost jedina ustanova koja može i mora djelovati u ovakvim slučajevima je taj famozni CZSS,a kako i sami vidite za sada ništa o njihove zaštite,jedino ćemo vidjeti što će poduzeti povodom zahtijeva za hitnu intervencjiu koji je danas mama24 konačno urudžbirala.

Sud je nešto sasvim drugo,on zakazuje ročišta i moguće je samo pisati požurnice, rezultai ovise o nizu faktora,a najvažniji je razumjevanje određenog suca za ovu problematiku i vječna prenatrpanost i zagušenost drugim postupcima tih istih sudova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko nije ni mislio da osoba postupa prema dotoku informacija, jer se radi o uobičajenim scenarijima koja su mnogi proživjeli i spadaju u standardan obrazac susretan na svako trećem ili petom koraku.

 

Stoga nije u nekom paraniočnom smislu, vjerujem, bilo niti upućeno.

 

Upravo kao i što tijekom posredovanja na czss-u ljudi doživljavaju potpuno jednake rečenice, potpuno jednake priče, potpuno jednake postupke, kao što tijekom razvoda znaju uslijediti potpuno jednaki postupci i potezi s jednakim riječima. A to je baš obrazac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tocno, Newbie, ne radi se da se netko sada inspirira za ponasanje u novoj situaciji. Radi se o obrascu ustaljenog ponasanja i poremecaju kojeg nije lako prepoznati, a niti na njega adekvatno odgovoriti.

Ovakav poremecaj imaju ljudi koji, iz mnogih razloga, nastoje dobiti paznju okoline manipulirajuci podatke na vrlo vjest nacin. Na taj nacin oni napokon dobijaju ono sto im kronicno nedostaje, a to je paznja i ljubav. Ne trze to na direktan nacin ( misle u dubini da to nisu ni zasluzili), vec na sve moguce nacine nastoije izmanipulirati okolinu kako bi postigli neki rezultat. Takova osoba, u ovakvoj situaciji, uzima dijete iako se o njemu ne moze ni vremenski ni emocionalno brinuti. Ali to dijete podize cijenu te same osobe( 'u ocima njegovih roditelja, prijatelja i slicno). Ne zanima njega dijete i djetetove potrebe. Na zalost. Dijete mu treba da njemu dade ljubavi i paznje, a ne on kao odrasla osoba djetetu.

 

To su u principu, vrlo inteligentni ljudi, pravi strucnjaci za mobing u poduzecima. Cesto se srecu kao oni koji su izmanipulirali psihologe (znaju uvijek prikazati "pravi" odgovor) a u sudskim proceima, lako izmanipuliraju i suce. Sva njihova energija ide na to.

 

Kako se s njima boriti? Cinjenice! Samo cinjenice! Nikada s njima ne ici u interpretaciju. Konkretno, samo konkretne cinjenice, jedino ih tako mozete konfrontirati pred svjedocima. Uvijek su drugacijeg ponasanja pred "neutralnim" svjedocima od onog ponasanja kojim zapravo zagorce zivot svojim zrtvama. Spletke koji oni pletu po poduzecima, to su trileri! A u razvodima, oni su udavi. Ne izdrze beskonacno dugo, ali zato treba pripremiti listu dokaza. (Zato se vracamo na ono pitanje izjava svjedoka.)

Ponavljam: razvod od takve osobe je dobro rjesenje, a pogotovo za dijete. Ne treba sada te osobe anatemizirati! To je ipak djetetov roditelj! I za pretpostaviti je da ima i dobrih osobina, nije on sad neki monstrum! Ali trenutno on nije gospodar svojeg stanja, tu sad neki demoni tumaraju po njegovoj glavi...

 

Ali, ali, treba mu ograniciti djelovanje. Zato su sudski procesi dobra stvar. Ako je moja procjena tocna, i ako se dobro pripreme dokazi i povrati stabilnost u djetetov zivot, nakon pravomocne sudske odluke bit ce kao bubica. Za ne prepoznati. No vuk dlaku mijenja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram priznati da je puno lakše očevima koji ne mogu doći do svojeg djeteta zbog hirova bivše, nego majkama prema očevima koji ne dozvoljavaju pristup djetetu! Sve je to grozno, ali postoji razlika! Majkama je puno teže podnijeti gubitak djeteta, nego očevima, jer se dijete vrlo lako u dobi od 19 mjeseci adaptira na "novog oca" i problemi tu prestaju za očeve koji su nestali iz djetetovog života. Dijete već četri godine živi nadam se bezbrižno sa svojim "ocem" i mislim da se dobro uklopio na novu obitelj. Potrebno se boriti za vaše dijete, jer dijete bez majke u toj dobi NE MOŽE, dok bez oca sasvim normalno može rasti i živjeti uz drugog oca, bez ikakvih trauma, trzavica, povlačenja po centrima, sudovima. Vidim po svojoj djeci iz drugog braka da otac dolazi do izražaja tek u kasnijoj fazi dječijeg razvoja, a onda napuštanje djeteta i odlazak postaje traumatičan makar i za kratko vrijeme, pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mama24, ne dozvolite da vas taj jedan telefonski poziv, koji je po mom misljenju gasenje vatre od strane CZSS-a, uspava! Svaki dan je borba. Otidjite na sastanak jer bolje ista nego nista ali i usput prije sastanka novi podnesak u kojem se odmah zalite na rad CZSS-a.

 

Odvojite si vremena da sastavite jednu zalbu na postupke doticnih dama i to stavku po stavku. Svaki njihov postupak detaljno proanalizirati, navesti greske, navesti tocne clanke OZ-a po kojima su postupili suprotno. Na kraju napisite kome sve dostavljate podnesak jer ih to na neki nacin prestrasi. Svima istu kopiju da svi vide kome se sve obracate. Preporucam CZSS, Ministarstvo zdravstva i soc. skrbi ali i direktno na Doricu Nikolic i direktno na Kesericu, zatim Ministarstvo obitelji, branitelja i generacijske solidarnosti, pravobraniteljica za djecu...

Ali i upozoravam svi oni su vrlo "tromi" i nacekati cete se odgovora. A kad stigne biti cete razocarani jer "svoj brani svoga" pa ce vjerojatno odgovor glasiti da na CZSS-u rade strucno i oni ne vide u cemu su ovi pogrijesili tj. rade po pravilima struke. (Ovo Vam govorim iz vlastitog iskustva)

Jedina pozitiva ce biti da ce se oni malo trgnuti ali i da takva zalba MORA doci u ruke ravnatelju/ici Vaseg centra. Konkretno iz mojeg iskustva, dobivena je isprika od ravnatelja u smislu: Znate, nemam ja vremena sve pratiti i uglavnom potpisujem niti ne citajuci sta mi stave na stol ali evo sada cu se angazirati. Dobili smo cak njegov broj mobitela pa smo ga bili u mogucnosti svakodnevno maltretirati dok nije dame iz svoga centra doveo u red (bar sto se tice naseg slucaja)....

 

Stoga, samo hrabro naprijed, ne stati niti na sekundu ali se pripremite i na velika razocaranja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu ste, ZabrinutaTeta. Vaš slučaj i upornost i trud uložen u dijete je pokazazo da se itekako isplati biti dosljedan i uporan, mada to nije lako. A pri tom, kao što ste, rekli, ima majki i "majki" i očeva i "očeva", s tim da uopće nije bitni tko su osobe od navodnicima- muške ili ženske.

 

@mama24, oni trenutno tretiraju da dijete živi s ocem, a vas viđa. Vidim da su vam dogovorili susret jednokratno, no PISMENO inzistirajte da to bude sada za početak jer je prvi put, a potom neka interveniraju prema ocu koji je zadržao dijete i neka ga pritisnu da vas ne ometa u KONTINUIRANOM samostalnom druženju s djetetom i napomenite da ste susret u czss-u tražili radi oca koji sprječava i ometa vaša druženja, a ne radi djeteta koje je i do sada živjelo sa vama te mu niste strana osoba. Naime, kako nisu u mogućnosti vam vratiti dijete, tako ne bi trebali biti u mogućnosti (jednako) niti uvesti nadzor bez dodatne procedure. Čime, jasno, dokazuju da zapravo mogu sve samo ako hoće i angažiraju se.

 

Uručite im I JOŠ jedan papir, sa drugim zahtjevom, a on se odnosi na onaj dio o kojem ste razgovarali na czss-u i koji po svoj prilici nije u nikakvom zapisniku (jer bi inače postupali po tome): kada ste tražili psihologa za dijete a one se s time složile. Razlog navedite: sumnja na manipulaciju djetetom od 3g od strane osoba s kojima ono živi, te negativan utjecaj na njega. Ujedno zatražite da to bude psiholog predškolske ustanove u koju je dijete upisano jer se odvija u djetetu prijemčivijem okruženju, prilagođenom uzrastu te je u tom smislu za dijete zasigurno manje stresan postupak od otužnih czss-ova i kojekakvih sličnih mjesta. Uostalom, tamo će se djetetom pozabaviti osoba koja se bavi isključivo djecom tog uzrasta i stadija psihofizičkog razvoja. To su, vidim, uredno preskočili.

 

Jeste bili do pedijatra u međuvremenu?

i... imate pm

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tek sam sada shvatila da postoji mogućnost da prati moje postove pa neke najvažnije postupke neću objavljivati na forumu. imamo pm .. a što se tiče svega u globalu najviše me smeta što znam da vrijeme teče... svaki dan mi je sve dalji.skoro mjesec dana u dječjem životu je puno i k tome smo još razdvojeni.nitko mi ne može to vratit. znam da se borim za dugoročne stvari i za naš život kasnije i zbog toga ovo sve prihvaćam kao must to be..ne mogu pretpostavit šta će se sutra desit, niti želim, samo se nadam da neće biti festivala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto ste već dobili adekvatne savjete koje vam je uputila newbie, što je potrebno učiniti prema CZSS,samo bi još napomenuo da sutra kad budete ostvarivali susret i druženje s svojim djetetom inzistirate da se isti odvijaju isključivo bez prisutnosti oca,a po mogućnost da bude nazočan psiholog tog CZSS.

U protivnom radilo bi se o grubom kršenju privatnosti na susrete s djetetom.Na to svakako upozorite radnike tog CZSS.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kaktus je napisao:

Moram priznati da je puno lakše očevima koji ne mogu doći do svojeg djeteta zbog hirova bivše, nego majkama prema očevima koji ne dozvoljavaju pristup djetetu! Sve je to grozno, ali postoji razlika! Majkama je puno teže podnijeti gubitak djeteta, nego očevima, jer se dijete vrlo lako u dobi od 19 mjeseci adaptira na "novog oca" i problemi tu prestaju za očeve koji su nestali iz djetetovog života. Dijete već četri godine živi nadam se bezbrižno sa svojim "ocem" i mislim da se dobro uklopio na novu obitelj. Potrebno se boriti za vaše dijete, jer dijete bez majke u toj dobi NE MOŽE, dok bez oca sasvim normalno može rasti i živjeti uz drugog oca, bez ikakvih trauma, trzavica, povlačenja po centrima, sudovima. Vidim po svojoj djeci iz drugog braka da otac dolazi do izražaja tek u kasnijoj fazi dječijeg razvoja, a onda napuštanje djeteta i odlazak postaje traumatičan makar i za kratko vrijeme, pozdrav

 

Očito ''perete'' nečistu savjest na ovom forumu,kao i nebrojeno puta do sada,a ''argumenti'' koje upotrebljavate predstavljaju samo vanjsku,preoblikovanu formu, vašeg unutarnjeg duševnog stanja, koje je u izravnoj suprotnosti sa svime što ste ovdje napisali,naravno pod predpostvakom da spadate u ljudsku vrstu.Nije vam lako,ali svatko izgleda ''nosi'' ono što je i zaslužio...

 

Podržavam i dalje vaše pravo da se javno očitujete,mada se nikada i ni u kojem obliku s iznesenim neću složiti.

Možda s vremenom ipak razumski počmete prilaziti svojoj situaciji i što je još važnije-svom djetetu,a do tada sretno vam bilo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Već je općepoznata činjenica da kaktus ima potrebu 3-4x godišnje objasniti nekome kako je djetetu bez oca lako, prilagodi se sljedećem majčinom partneru i sl. Druga vezija mogućeg javljanja je izviješće o financijskom stanju, poslu i položaju, plaći, kući, tvoja+moja djeca i kako ga ne zanima ono jedno koje je tu negdje ostalo.

 

Klasika...

 

Ako je u savjetodavne svrhe forumaškom pučanstvu onda je zaista besprizorno, no ukoliko je u osobno-terapijske...

 

Klasika i opet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema suza na CZSS, jer ih ta ustanova ne zaslužuje.

Sada vidite da su se služili lažima kako ne bi postupali u korist djeteta,a to bi im trebalo biti najvažnije ''poslanje'' u okviru obiteljsko- pravne zaštite, koja ima je zakonski povjerena,a za čije provođenje su i plaćeni.

 

Stoga i dalje bez milosti i bilo kakvog ustručavanja prema CZZZ,dostojanstveno i uzdignute glave,a sve u okviru zakona,jer branite svetu stvar za svakog roditelja-pravo i dobrobit svog malodobnog djeteta.

Nikad CZSS-u slijepo ne treba vjerovati,u što se lijepo može uklopiti Laokontova izreka:''Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes'' - Štogod je to, bojim se Danajaca i kad darove nose.Naravno, ne treba se bojati,ali dodatan oprez više je nego potreban.

Nadam se da će postupak na sudu vrlo brzo početi,a to je mjesto gdje ćete sigurno biti u mogućnoosti u cijelosti i konačno ostvariti zaštitu prava svog djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

eto nakon mjesec dana moje dijete još nije samnom. ne znam kakav je to život ako se stalno mora skrivati da ih negdje ne sretnem ili slično.i ne znam jel to prkos ili neka radost jer sam bijesna ili neki treći razlozi..znam da mi je puna kapa i nadam se da će se ubrzo završiti.. samo da dobijem papir! :batina::lizaljka:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mama...

 

ovih narednih mjesec dana biste trebali imati konjske živce dok budete imali rješenje...

potom se pripremite da najverojatnije nećete dobiti dijete u ruke već ćete morati to riješiti ovrhom.

 

a kroz to vrijeme na način koji ste već isprobali, po istome receptu za svako viđanje, za svaki susret primjeniti istu metodu.

prema czss-u i ocu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, konjske zivce, ne samo to...

 

Niste vi ovdje samo da se cudite cudnoj psiho-strukturi svog bivseg (Bogu Hvala!) partnera nego da se cudom cudite kolicini mediokriteta, nikakvih profesionalaca, s kojima se srecete. Da ne govorimo o zastiti djecjih prava - za koju se pitate da li postoji.

 

Naucili ste koji je pravni put, uputili ste se, i sada samo naprijed! Dugo je, bit ce jos duze, vrlo naporno, ali se isplati! Svatko pozanje rezultate svojih djela!

 

Svako dobro i puno srece vam zelim!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ove reakcije nisu ovdje samo radi psiholoske pomoci majci,

vec i stoga sto mislim da je ovaj primjer izuzetno dobro ilustrira dva vazna aspekta u pravno organiziranim drustvima:

- s jedne strane, potreba da sustav socijalne skrbi i pravni sustav zastite prava djeteta,

- s druge strane, svaki je pojedinac osoba koja bi ove sluzbe trebala rabiti kao "servise" za pruzanje usluga, posrednike, ili pak arbitre, kada je pojedinac drustveno svjestan i snosi odgovornost za svoje postupke.

 

Ovaj primjer dobro ilustrira kako se sustavi koji nisu ucinkoviti brane od dovodjenja u pitanje i isticanja te

iste neucinkovitosti.

 

Cini mi se nemogucim da ova majka zastiti svoja i djetetova prava, ako ne shvati da je sustav trenutno ne stiti vec stiti sam sebe.

/Kontekst: Interna razmjena postova promatraca i zakljucak da su pravne primjedbe primjerene, no zbog "autocenzure" izgleda da reakcije za sad izostaju./

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno ste opsevrirali da ovaj primjer samo ilustrirana nedjelotvornost sustava socijalne skrbi,odnosno njegovog najosjetljivijeg djela, obiteljsko-pravne zaštite.

 

Centri za socijalnu skrb su ustanove s javnim ovlastima kojima je izravno nadređeno Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi,a u krajnjoj liniji Vlada RH.

 

Dakle,za provođenje postojećih zakona (koji su u najvećem svom djelu adekvatni i ne predstavljaju ''kočnicu'' ostvarenju prava djeteta) prvenstveno je potrebna politička volja iskazana od navedenih političkih struktura (Ministarstvo,Vlada).

Unatoč sve većem broju kršenja prava djeteta,,koji izgleda doseže epidemijske razmjere, nedjelotvornost sustava je očito i dalje prisutna.

 

Kao i uvijek u politici,interes je taj koji pokreće sve.

Navedene političke strukture izgleda da procjenjuju da im neće nanijeti štetu (čitaj:ponovno preuzimanje vlasti na slijedećim izborima) ovakvo stanje i zbog toga ne poduzimaju gotovo ništa kako bi sustav postao efikasniji.

 

Javnost je još nedovoljno senzibilizirana na pitanju zaštite prava djeteta,što je u direktnoj vezi s stupnjem razvoja demokracije jednog društva,tako da izostaje uobičajeni pritisak na političke strukture za promjenu stanja.

 

S druge strane razne nevladine udruge koje bi po svojoj poziciji u društvu trebale ukazivati na kršenja prava djeteta su isto tako nedjelotvorne i upitno je u koje su svrhe uopće osnovane osim da pribave sredstva za sebe iz državnog proračuna.

 

Na kraju imamo instituciju Pravobraniteljice za djecu koja unatoč dobro iskazanoj volji i zalaganju da ukaže na nezavidno stannje prava djeteta,nema nikakave druge mehanizme da provede bilo što u djelo, jer joj to priječi njena ustavna pozicija.

Centri za socijalnu skrb mogu jednostavno ignorirati preporuke koje im dostavlja Pravobraniteljica,bez bilo kakvih većih,a često i nikakvih posljedica.

Njena godišnja izvješća Saboru RH su jedini način da se djeluje na ostale političke strukture,ali to je trom i vrlo spor mehanizam,a djeca i dalje ostaju žrtve sustava.

 

Dakle,kad bi postojala politička volja,stanje bi se moglo vrlo brzo poboljšati,a do tada ćemo nažalost slušati i biti suočeni s ovakvim slučajevima,kao što je ovaj koji je mama24 iznijela pred ovaj forum..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izgleda da sam spala na to da cijeli tjedan čekam četvrtak da ga opet vidim..svi stalno tupe da imamo ista prava! kako kad vidim da on ima veća prava nego ja kad si može prisvojiti dijete i to na mjesec dana.. kakva prava.. i još bi bilo najkrasnije da sve ovo vrijeme dok traje sud i dok ne dođe rješenje o povjeri da mali bude kod njega.. bravo mi i naše sudstvo.. dođe mi da pokrenemo peticiju za izglasavanje novog zakona ili bar nekog stavka u vezi s ovakvim slučajevima. pa to nema veze s mozgom..preostaje nam svima samo borba..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mama24 je napisao:

izgleda da sam spala na to da cijeli tjedan čekam četvrtak da ga opet vidim..svi stalno tupe da imamo ista prava!

 

Kad vam sljedeći put kažu isto onda im odgovorite da bi oni(mislim na CZSS)prvenstveno trebali štititi dobrobit i zakonska prava malodobnog djeteta,koja su u ovom slučaju grubo,namjerno i sustavno pogažena,a ne prava jednog ili drugog roditelja,pa bio on majka ili otac,svejedno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pratim ovaj topic od samog pocetka i nesto mi nije jasno.

 

kad sam ja otisla s djetetom bez ikakavog pravomocnog papira ili privremene povjere, otac djeteta je nazvao centar i oni su isti dan izasli na teren.

kad on nije postivao sudsku nagodbu o viđanjima, ja sam obavjestila centar i oni ne da su ga pozvali na razgovor, nego su po njega dosli na posao.

 

takva su moja iskustva..

 

sto se tice prvog primjera, soc radnica je rekla da ako bez tih papira (postupak u tijeku) dam dijete na susrete s ocem, da ga on nije nuzan vratiti jer imamo ista prava i da bi bilo najbolje dok se stvari ne srede na sudu, odnosno 15 dana nakon sto centar da potvrdu o privremenom povjeravanju, dijete ne davati na viđanja, susrete.

 

 

nije mi jasno, zasto ga gospođa mora vratiti ocu kad dođe na susrete s k njoj kad ni on ni ona nemaju nikakav "papir"...

a dijete kod nje nije ugroženo ni u kom smislu..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hajde, pokušajte nam poredati što je već do sada napravljeno, a što nije da pokušamo zbrojiti što imate zapravo za sud:

 

1. Jeste li oca preko odvjetnice upozorili da ponašanjem sustavno krši prava djeteta na susrete s roditeljem skojim dijete trenutno iz nekog razloga nije? (da-ne)

2. Koliko zahtjeva prema czss-u ste poslali? (broj)

3. Koliko ste puta ih pismeno upozorili da nisu reagirali? (broj)

4. Privremeno povjeravanje djeteta? (datum)

5. Požurnice? (koliko i kad)

6. Jeste li kontaktirali pedijatra? (da-ne)

7. Ako da, odreagirao je? (da-ne)

8. Osigurali ste svjedoke koji mogu potvrditi da ne možete dobiti dijete niti na telefon? (da-ne)

9. Osigurali ste svjedoke koji mogu posvjedočiti, kada nazovete, dijete tamo kaže kako mu ne dozvoljavaju da dođe doma? (da-ne)

10. Pravobraniteljici se pismeno obratili (dopis ili e-mail)? (kad)

11. Ako da, imate odgovor? (da-ne)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.




×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija