Jump to content

viđanje djeteta


Gringo

Preporučene objave

Djetetova majka (dijete je rođeno u izvanbračnoj vezi) dozvoljava mi viđanje djeteta jednom na tjedan, u stanu njezinih roditelja u neprikladnim okolnostima: ograničeno mi je kretanje, prekida nas se u igri, dijete se odvodi u drugu sobu u koju ja nesmijem, majka ne dovodi dijete na vrijeme (iako je taj termin sama odredila), usred naše igre odluči dijete izvesti van itd.

Sin mi ima 26 mjeseci, a ja još uvijek ne mogu samostalno odvesti dijete u šetnju.

15.05. imao sam raspravu na sudu, povodom mog zahtjeva za reguliranjem druženja i viđanja djeteta, CZSS je dostavio svoje mišljenje koje je i djetetova majka u Centru prihvatila.

Na upit sutkinje dali se slaže sa mišljenjem Centra (2 x tjedno + svaki drugi vikend), djetetova majka izjavljuje da se ne slaže jer su je u Centru na to prisilili.

Pošto ovih dana očekujem sudsku odluku, pretpostavljam da će se majka djeteta žaliti i onda je sljedeći korak Županijski sud i opet mjeseci čekanja i obilasci djeteta jednom tjedno u zaista nepodnošljivim uvjetima.

Što poduzeti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom trenutku ne možete ništa uraditi bez Pravomoćnog Rješenja Suda! Samo strpljenja i sve će se posložiti prema Vašoj presudi. U toku sudskog procesa u kojem ćete tražiti svoje pravo za susrete sa svojim djetetom, potrebno je inzistirati na odredbi susreta i viđenja djeteta BEZ NADZORA I BEZ PRISUSTVA MAJKE! Ne pristajati ni na kakve kompromise u tom dijelu presude i ustrajati na ovoj odredbi! SAMO TREBA USTRAJATI NA TOJ ODREDBI! Do tada, nažalost, treba jako puno fekalija progutati od bivše, a biti potpuno miran i ustrajan u borbi za vaše dijete! Pozdrav

Uvjek samo Fikus

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je to moguće, nažalost! Majka može promjeniti prebivalište unutar granica Republike Hrvatske bez suglasnosti oca, ali mora prijaviti novo prebivalište najbližoj policijskoj upravi, te u Centru za socijalnu skrb nadležnoj na dosadašnjoj adresi majke! Njeno novo prebivalište možete saznati na više načina (barem bi ja tako došao do informacije):

1. preko policijske uprave u kojem se bivša trebala odjaviti sa bivše adrese i nadležnost PU na njenoj novoj adresi!

2. preko njenog radnog mjesta (poslodavac svakako mora znati promjenu prebivališta bivše supruge-bar ja tako mislim)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na PU se ne može promijeniti prebivalište djetetu niti prijaviti drugo boravište bez:

a) potpisa oba roditelja

b) pravomoćnog rješenja o povjeravanju jednom roditelju

 

Prosurfajte malo Obiteljski pdf, pogledajte preporuke kako riješiti problem sa susretima i vidađnjima za slučaj da ih drugi roditelj opstruira, vrte se i zadnje vrijeme (npr. topic koji je otvorila mama24) i primjenite na svoj slučaj, redom sve jer se radi o istim stvarima. Ujedno ćete naći i povratne informacije i tako znati što sve možete očekivati i kako dalje postupati.

 

Prema specifičnostima svog slučaja zatražite daljnju pomoć.

I, bez odustajanja, hrabro dalje.

 

Što se tiče određene dinamike susreta sa djetetom kakvu ste iznijeli, to je standardni raspored, slagala se majka ili ne dijete na to ima pravo, pa ćete sačekati ishod žalbe na sudsku odluku, no za očekivati je da ona krajnja neće biti drugačija od već donesene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam dobio Rješenje Općinskog suda kojim mi se omogućuje da budem 3 puta na tjedan sa djetetom bez nazočnosti majke. Samo rok za žalbu je 15 dana, a kako je djetetova majka najavila da će se žaliti, čeka me još vjerovatno 3,4,5 mjeseci do pravomoćnosti jer dalje odlučuje Županijski sud.

Mišljenje psihologa iz CZSS je puno, puno povoljnije za mene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najvjerojatnije ćete imati jednako rješenje i kasnije.

Skoro nikada se ne događa da se nekom tko je zanteresiran za druženje s djetetom smanjuje dinamika... Osim ako je u pitanju preseljenje u drugi grad i sl, pa se drugačije organizira vrijeme predviđeno za to...

 

Samo, ako se žali, malo će potrajati dok dobijete papir...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jučer su mi došli roditelji (žive inače u Karlovcu), htjeli su vidjeti svog unuka, nazvali (četvrtak) djetetovu majku i izrazili želju da vide unuka u bilo koje vrijeme danas. Naravno da nisu mogli jer se nisu dovoljno dana unaprijed najavili i to nije prvi put.

Interesantno je sljedeće prema navodima djetetove majke u CZSS dijete od 7 - 16 čuvaju njezini roditelji dok ona radi. Sad sam zabrinut na koji način oni provode vrijeme sa djetetom ako se dijete niti u to vrijeme ne može vidjeti ili sad i ja pretjerujem!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Gringo,

Bilo bi poželjno da vaši roditelji pokrenu pred nadležnim općinskim sudom (prema mjestu prebivališta djeteta) izvanparnični sudski postupak,te zatraže da sud donese rješenje kojm će malodobnom djetu biti omogućeni susreti i družanja s bakom i djedom po ocu,a sve u cilju da se ubuduće izbjegne situacija koju ste naveli

 

U takvom postupku sud će zatražiti obradu i mišljenje nadležnog CZSS, kako nad bakom i djedom, tako i nad majkom malodobnog djeteta.Nakon dostavljanja navedenog mišljenje CZSS,sud bi trebao donijeti rješenje u kojem će odlučiti o mjestu,načinu i vremenu susreta i druženje između unuka i bake/djeda.

 

Takvo rješenje kada postane pravomoćno podliježe ovrsi,a isto tako ukoliko majka djeteta ne bude poštivala odluku suda, moguće je podnijeti i kaznenu prijavu nadležnom općinskom državnom odvjetništvu, temeljem čl.215.st.1.Kaznenog zakona (kazneno djelo spriječavanja i neizvršenja mjera za zaštitu djeteta i maloljetne osobe).

Vaša zabrinutost kako roditelja-oca je razumljiva,ali majka djeteta time što ostavlja dijete na čuvanje svojim roditeljima dok je na poslu, ne krši zakonske odredbe koje štite dobrobit malodobnog djeteta

 

Članak 94.st.2.Obiteljskog zakona

(2) Roditelji ne smiju dijete predškolske dobi ostaviti bez nadzora odrasle osobe.

 

Jedino u slučaju da nastupe štetne posljedice za malodobno djete zbog toga što se za njega brinu baka i djed po majci, za vrijeme majčinog boravka na poslu,a za što treba dokazati uzočno –posljedičnu vezu,moguće je sudskom putem zatražiti zaštitu prava i dobrobiti djeteta u onom obliku koji odgovara konkretnom slučaju.

 

Na osnovi svega iznesenog,može se uočiti pardakos koji se sastoji u tome da roditelj kojemu je dijete dodijeljeno na život može to isto dijete bez problema ostaviti na čuvanje svojim roditeljima ( u vašem slučaju,baki i djedu malodobnog djeteta po majci),dok baka i djed malodobnog djeteta po drugom roditelju (u vašem slučaju,vaši majka i otac) moraju proći provjeru CZSS da bi djete ostvarilo susrete s njima.No,to je za sada tako i tako treba prihvatiti....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali netko zna ili ima iskustva, onog trenutka kada moje Rješenje po kojem imam pravo biti sa djetetom bez nazočnosti djetetove majke postane pravomoćno, a djetetova majka i dalje se ne bude htjela pridržavati sudske odluke, tko i dali se provodi ovrha od strane policije, CZSS-a?

Ja znam da mogu podnijeti i kaznenu prijavu temeljem članka 215. st. 1 Kaznenog zakona, ali na koji način ostvariti pravo djeteta na susrete i druženja sa ocem koja mu po zakonu pripadaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam saznao da je djetetova majka, odnosno njezina odvjetnica podnijela žalbu na sudsko Rješenje kojim mi se omogućuje da budem sa djetetom 3x tjedno što smo se dogovorili u CZSS.

Dakle dijete i ja smo i dalje na čekanju jer sljedeći korak je Županijski sud.

Ovisimo o milosti djetetove majke koja svjesno nastoji onemogućiti djetetu kontakte sa ocem.

Plaćam odvjetnika umjesto da te novce dam za dijete, užasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje trebate vraškog odvjetnika ili jedino Vi sami možete to napraviti ukoliko imate afiniteta, volje, puno strpljenja i živaca i vremena da tražite pomoć.

 

Išlo je na županijski ali Vi isto možete to promjeniti. Možete tražiti promjenu.

 

A ako imate pravomoćno sudsko rješenje ( makar ) i privremno kao takvo je legalno i punovažno te se možete obratiti MUP-u u cilju zaštite prava Vašeg maloljetnog djeteta i Vas.

 

Pozdravson

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Evo moje priče, pa ako mi netko može pomoći, bio bi vrlo zahvalan:

Samohrani sam otac dvoje male djece (od 6 i od 3 godine).Supruga mi je stradala u prometnoj nesreći i od tada počinju problemi.Baka i djed s majčine strane moje djece su pretpjeli veliki emocionalan šok kao i ja ali s tom razlikom da sam ja krenuo dalje s životom i pomirio se s situacijom, ali oni nisu te stalno proživljavaju taj tragični događaj. Djeca kada su odlazili kod njih i vraćali se doma, dolazili bi u šoku, traumatizirana, mokrenje u krevet, noćne more, ignoriranje mene (oca) itd.itd. Baka i djed ih konstantno doslovno bombardiraju informacijama o pokojnoj majci,odvlače na groblje bez obzira na želje djece, te su čak samovoljno upali u moj dom jer je bio otključan,a mene nije bilo u stanu, počeli skupljati stvari po koći, trgati sa zidova itd. nakon čega sam im odlučio ograničiti pristup viđanjima djeci i o tome obavijestio CZSS. Baka i djed i dalje viđaju djecu svaki tjedan barem jedanput u prostorijama i oko vrtića. Rekao sam im da mogu viđati djecu, ali uz moj nadzor ili nadzor nadležne osobe. Oni se ne mogu pomiriti s time niti se dogovoriti samnom već su pokrenuli sudski spor odnosno prijedlog o viđanjima djece u kojem traže veća prava nego u brakorazvodnom sporu. Dakle traže da viđaju 2 puta tjedno + svaki drugi cijeli vikend + svaki drugi blagan + 15 dana ljednih praznika u komadu + 7 dana zimskih praznika u komadu.

Neznam što mi je činiti, očajan sam jer uništavaju mi djecu i kompletan život, koji vjerujte mi nije lagan kao samohranom ocu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tražite od czss da se uvede mjera nadzora zbog svega što ste opisali. možete im napisati dopis( 2 primjerka 1 ostaje pečatiran Vama a drugi njima), ako ne otići tamo tražiti da se zapisuje sve što govorite te da se jedan primjerak napravi vama.Vi ne morate na sudu pristati na to što baka i djed traže a s obzirom da su u pitanju mlt. djeca czss će svakako morati dati sudu svoje mišljenje(procjenu),koje će biti sastavljeno na osnovi razgovora s vama, drugom stranom i djecom(ukoliko su ona dovoljno zrela da obave razgovor sa stručnjacima czss).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...
Jučer su mi došli roditelji (žive inače u Karlovcu), htjeli su vidjeti svog unuka, nazvali (četvrtak) djetetovu majku i izrazili želju da vide unuka u bilo koje vrijeme danas. Naravno da nisu mogli jer se nisu dovoljno dana unaprijed najavili i to nije prvi put.
Moji roditelji žive niti jednu (!) minutu od unuka pa im je druženje s unukom otežano, uvjetovano, pod neugodnim i nepoželjnim okolnostima, ako uopće... Nažalost, nije stvar u fizičkoj udaljenosti već o udaljenosti u majčinoj glavi.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam, Gringo, u mislima ste mi i trebat će mi još Vaš savjet. Upijam sve što se ovdje piše. Nije baš veselo.

 

Meni se dosta toga neugodnog događa (iako vidim da ima ljudi i djece u dosta težim situacijama), zbog multitaskinga i psiholoških pritisaka sam umoran, ali krećem se polako naprijed.

 

Bili smo u CZSS, zapanjen sam površnošću, brzopletošću, pristranošću, nezainteresiranošću da se nešto stvarno riješi, da se nešto vidi onako kako jest, paušalnim pristupom "nećemo se udubiti u problematiku pa ćemo sve strpati u isti koš". Njušim i majčinu vezu kod jedne od djelatnica. Nije mi previše jasno čemu služi (takav) CZSS i kakve uopće ima ovlasti kad ništa ne može nego upućuje na sud. Ispada da dvije osobe u Centru i jedna sutkinja/sudac na Sudu odlučuju o sudbinama mnogih. Uski spektar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako niste, zašto?
Bio je to prvi razgovor, no ne i zadnji. Želim vidjeti hoće li se sljedeći puta promijeniti klima, je li to bilo (možda ipak) slučajno (zbog površnosti i sl.), a ako nije slučajno i ako ne pokažu malo više vjere u ono što ja kažem i ako ne prestanu racionalizirati-opravdavati majčine postupke i stavove, onda ćemo dalje u onom smjeru kojeg Vi predlažete. Općenito smatram da najprije treba iscrpiti sve mogućnosti na jednoj "stanici", tek nakon što se u nekoliko navrata utvrdi da nema napretka, tek onda bih krenuo dalje.

 

Usput, je li jednom kasnije možda moguće tražiti izuzeće neke od djelatnica CZSS tj. zatražiti prebacivanje u drugi tim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žao mi je, ali jedini tko će u svemu tome biti iscrpljen ste vi. Zar zaista mislite da oni ne vide i ne osjete vašu neodlučnost!? Sve će vam to raditi i na sljedećem razgovoru i na svim narednim razgovorima. Onda kad im se požalite bit će puni razumijevanja za vas, tapkat će vas po ramenu i reći: gospodine mi smo nemoćni. To vam je isto kao u školi tko redovito uči i priprema se odlično prolazi, tko sve ostavlja za kraj, mora uložiti daleko više truda da bi postigao osrednje rezultate....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija