Jump to content

Oslobođenje plaćanja poreza za prvu nekretninu


cigara9393

Preporučene objave

Pitanje u svezi oslobođenja poreza pri kupnji prve nekretnine...

 

U 2. mjesecu 2007 godine kupio sam stan od 40m2, ali koji nisam u zakonskom roku koji sam poslije vidio, prijavio poreznoj upravi. Kada su sa suda prijavili poreznoj upravi da sam kupio stan, porezna uprava mi je izdala rješenje da platim porez od 17.000 kn na svoju prvu i jedinu nekretninu, iako nisu provjerili da mi je to prva nekretnine - što su bili dužni. Na to rjesenje sam zakasnio dati žalbu, tako da je rok od 30 prošao. Nakon toga dobivam povrat poreza od 3.000 kn, koji pripisuju dugu od 17.000 kn. Nakon toga porezna uprava pokreće ovršni postupak na moju plaću, te sam se na to dobiveno rješenje žalio jer je doneseno nezaknito, jer nisu provjerili da li je kupljena nekretnina moja prva nekretnina. I sada cekam vec tri mjeseca na odgovor moje žalbe na to rješenje po ovrsi.

 

Sada me zanima da li ja ipak imam pravo na oslobođenje plaćanja poreza na prvu nekretninu ili sam to pravo izgubio jer se zbog neznanja i drugih stvari nisam uspio na vrijeme žaliti na to prvo rješenje porezne uprave, koje mi uopće nisu trebali ni poslati, pošto imaju uvid u tko šta posjeduje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo ti si bio dužan prijaviti kupnju nekretnine. Drugo, porezna uprava NIJE dužna niti ikada provjerava jeli ili nije to prva nekretnina, uostalmo gdje bi stigli kada bi provjeravali svaku kupnju nekretnine, i ovako su spori.

Oslobođenje od plaćanje poreza na prvu nekretninu je povlastica i za nju se moraš sam pobrinuti, a ne oni.

Moraš dati zahtjev za oslobođenje od plaćanja poreza na prvu nekretninu, a uz to još podosta papirologije, izvod iz matične rođenih, izvadak iz katastarske knjige stare i nove adrese, razne potvrde. Imaš na stranici porezne uprave točno šta ti sve treba. Nemoj misliti da država olako daje oslobođenje od poreza, a kamoli da će se oni još sami pobrinuti za to. Pošto nisi ništa napravio od toga u zakonskom roku, mislim da si popušio i da ćeš morati platiti. U tvome slučaju sve je po zakonu, a neznam od kuda tebi da bi PU trebala provjeravati tko je kupio prvu, a tko desetu nekretninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekad je bilo kažnjivo ako porezni obveznik ne prijavi kupnju nekretnine. Taj je članak sada brisan.

 

Drugo, porezna uprava JE dužna utvrditi sve činjenice prije donošenja zakonitog rješenja...to ti piše u čl.6 općeg poreznog zakona.

 

Opći porezni zakon

 

Članak 6.

 

(1) Porezno tijelo dužno je zakonito utvrđivati sva prava i obveze iz porezno-pravnog odnosa.

 

(2) Porezno tijelo dužno je utvrđivati sve činjenice koje su bitne za donošenje zakonite i pravilne odluke, pri tom je dužno s jednakom pažnjom utvrditi i one činjenice koje idu u prilog poreznog obveznika. Koje će se radnje u postupku poduzimati i u kojem opsegu određuje porezno tijelo.

 

(3) Porezno tijelo treba porezne obveznike poticati na podnošenje poreznih prijava. Porezno tijelo dužno je upozoriti sudionike porezno-pravnog postupka na njihova prava i obveze u postupku.

 

 

To što su oni spori, nije problem građana, neka nabave stručniju i obrazovaniju administraciju, pa ce sve ici brze, kao i u ostalim institucijama...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U članku koji si dao nigdje ne piše da je Porezna uprava dužna provjeriti da je to nečija prva nekretnina nego da JE Porezna uprava dužna utvrditi sve činjenice, ali NIJE dužna pribaviti te činjenice, to je tvoja dužnost.

Znači oni su dužni ostvariti tvoja zakonska prava, ali si ti taj koji to treba zatražiti u propisanom zakonskom roku, inače gubiš prava. Isto je i sa povratom poreza na kraju godine. Dosta ljudi ima pravo na povrat poreza, ali ga ne zatraži. Jel onda dobe povrat? NE!

Da si išao prijaviti kupnju nekretnine oni bi bili dužni upoznati te sa tvojim pravima i uputiti te kako da ih ishodiš.

Osobno sam isto kupio prvu nekretninu i kada sam ju prijavljivao na šalteru su mi odmah rekli da imam pravo oslobođenja poreza i šta mi sve treba za to, i mogu reći da treba podosta papirologije od katastra, do policije pa do matičnih ureda itd...

 

Oni su sve napravili kako treba i u skladu sa zakonom sa činjenicama i podacima koje su imali.

 

Što se tiče njihove adminisracije, koliko su plaćeni toliko i rade, zato i oni koji nešto vrijede ne rade kao državni službenici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da nisi u pravu, jer utvrđivanje činjenica ne znači samo raspolaganje činjenicama, mego i provjeravanje (utvrđivanje nekog stanja) a u zakonu piše da su dužni utvrđivati sve činjenice kako bi donesli zakonitu odluku. Pošto oni imaju uvid u te evidencije, normalno bi bilo da i pogledaju u njih prije donošenja neke zakonite odluke, jer tome i služi evidencija.

 

Pisalo bi onda i da je porezni obveznik dužan dostaviti sve to, a suprotno ovome pise da je porezno tijelo duzno upozoriti sudionike na njihova prava i obveze, a ne donositi rjesenja..Mene nitko nije upozorio i na moja prava i na moje obveze...nego sam jednostavno dobio rjesenje...

 

Moja greska je u tome sto to nisam prijavio, jer sam imao podosta drugih obaveza tako da sam ovu bitnu zanemario, al sta rec..Samo mislim da ne mozes izgubit neko pravo ako zakasnis pet dana, i jos pogotovo ako nisi u tome, pa neznas rokove i sl..

 

Pocetkom 7.mjeseca cu pokrenut upravni spor, pa cu vidjet ishod, ili cu duplo platit ili cu bit osloboden... :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

čestitam, tako treba!

i nas su pokušali prevariti, isto su nam naplatili porez na kupnju prve nekretnine i to djelatnik porezne koji nas osobno pozna i znao je da više ništa ne posjedujemo, ali isto tako nije nas niti upozorio na to pravo, već je samo dao uplatnicu. Kkao smo dizali kredit, najprije je nekratninu kupio moj otac da bih mogli srediti papire koji su potrebni u banci za kredit. Kada smo sredili papire i kredit koji je bio 5000€ veči od iznosa za koji je moj otac kupio nekretninu, a nij prošlo tri godine od očeve kupnje, nakon godinu dana nakon što su sprug i otac napravili kupoprodaju, pojavio se isti službenik u domu mog oca sa obavjesti da sad treba platiti 13000kn poreza na dobit, ali da to može smanjiti ovako i onako....da ne duljim. Uspjeli smo smanjiti za 5000kn koliko se je uložilo u nekretninu.

Međutim, tek sada doznajemo da nismo trebali platiti onaj prvi nesretni porez jer nam je prva nekretnina.

Kada sam nazvala poreznika i rekla mu zašto nam je to naplatio kad je znao da smo imali to pravo, i da nas nije sa njime upoznao, znate kako je reagirao'

Nikako!

Ali, nikada nije stigla niti jedna kuna na naplatu za porez na dobit!

Što vam to govori?

Lopovi! Porez na kupnju nekretnine pokrio je iznos poreza na dobit (iz džepa u kojem je završio onaj prvi porez))! Vjerojatno mu je bolje bilo to nago da netko poteže dodatna pitanja!:smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

ma da, ja mislim da se radi o ljudima koji rade neprofesionalno i neodgovorno svoj posao. Kada sam ih upitao zasto nisu provjerili te cinjenice, rekli su da nemaju obicaj provjeravati, jer su mislili da imam jos jednu nekretninu posto sam bio prijavljen normalno na drugoj adresi. Pa gdje je to od profesionalnosti, jedno je misliti, a drugo je uvjeriti se, pa ipak se za to donosi rjesenje i ipak se radi o vecim svotama novaca...stvarno sam ogorcen na takve postupke...nemam ni komentara na to..jednostavno bi trebalo zaposliti nove ljude, koji su stvarno skolovani za to, samo je upitno koliko ima takvih ljudi..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija