Jump to content

Preticanje preko pune


LotDog

Preporučene objave

Ne pise u zakonu, ali pise u PRAVILNIKU o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama. Koliko vidim jos nije donesen novi, ali vjerojatno ce biti slicno regulirano:

Članak 71.

 

Uzdužne crte na kolniku izvode se kao pune, isprekidane i dvostruke crte i rubna crta.

 

Puna uzdužna crta (razdjelna i rubna) označuje zabranu prelaska vozila preko te crte ili zabranu kretanja vozila po toj crti.

 

Puna uzduzna linija ne znaci zabranu pretjecanja, kao ni isprekidana dozvolu pretjecanja. Moguce su kombinacije...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Vrijedjanje zaista nije potrebno.

Nemoj mi reci da nikada nisi vozio na cesti koja ima siru prometnu traku, ispred tebe skuter, bicikl, uzduzna crta nije isprekidana, ali je dovoljno prostora za pretjecanje. Da li je zabranjeno? Nije. Samo ne smijes preci preko nje. Ponavljam, puna uzduzna crta ne znaci dozvolu ili zabranu pretjecanja nego prelaska preko iste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, ja sam upravo danas imala tu "čast" da mi se popuni prekršajni nalog zbog "pretjecanja na dijelu ceste gdje je to horizontalnom prometnom signalizacijom zabranjeno ( puna linija)" čime sam počinila prekšaj iz čl. 12 stavka 4 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kažnjiv po članku 12 stavku 8 istog Zakona - čitaj 500 kuna i kao prošla s "najmanjom" kaznom bez bodova. Naravno tu lovu nisam imala kod sebe ( da sam imala ne bi mi se evidentiralo u dosje kao prekršaj- ( tak nešto...) pa su mi ispisali prekršajni nalog.

 

Zato molim Vas ovdje koji ste kompetentni za to, ima li kakve mogućnosti za žalbu, prigovor, u kojem bi navela da u tom trenutku nisam prekoračila dozvoljenu brzinu od 80 km/h, a da sam vozila sa sobom 5- mjesečno bolesno dijete ( koje se liječi od upale mokraćnih puteva), dakle nisma smjela uključiti klimu, a bilo joj je vruće, plakala je i nisam imala gdje stati, s obzirom da mi je to prvi prekršaj, da li mogu moj prigovor kao takav uvažiti, dakle osloboditi me plaćanja novčane kazne, ili je bar ublažiti opomenom .... ili kako da se već pravno izrazim... nije moja domena, zato Vas molim za pomoć ipak porodiljne naknade nisu baš neke :-/

 

hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mura je napisao:

Evo, ja sam upravo danas imala tu "čast" da mi se popuni prekršajni nalog zbog "pretjecanja na dijelu ceste gdje je to horizontalnom prometnom signalizacijom zabranjeno ( puna linija)" čime sam počinila prekšaj iz čl. 12 stavka 4 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kažnjiv po članku 12 stavku 8 istog Zakona - čitaj 500 kuna i kao prošla s "najmanjom" kaznom bez bodova. Naravno tu lovu nisam imala kod sebe ( da sam imala ne bi mi se evidentiralo u dosje kao prekršaj- ( tak nešto...) pa su mi ispisali prekršajni nalog....

 

Članak 294 st.5 ZSPC kaže "Policijska uprava ili postaja koja tijekom obavljanja poslova nadzora utvrdi da je počinjen prekršaj za koji je propisana samo novčana kazna u utvrđenom iznosu do 1.000,00 kuna, u slučajevima kada prekršajem nije izazvano ometanje ili ugrožavanje drugih sudionika u prometu, odnosno ako je prekršaj osobito lake naravi a počinitelj nije prije činio slične prekršaje može umjesto novčane kazne sudioniku u prometu izreći mjeru usmenog ili pisanog upozorenja."

Temeljem toga možete napisati prigovor na dobiveni prekršajni nalog te ga nasloviti na naslov iz naloga odnosno na postaju koja je izdala nalog. U njemu trebate navesti broj naloga te sve podatke kada se i gdje počinio prekršja te možete i nemorate navesti druge okolnosti (djete i dr..) te zamoliti ih da vam navedenu kaznu zamjene mjerom pisanog upozorenja uz uvijet da već niste kažjavani zbog takvog prekršaja...

 

Sretno !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Evo s obzirom da sam aj bila pokretač te teme da javim kako je i završila cijela priča. naime, na taj nalog sma imala pravo prigovora što sam i pisala.Nakon toga sam doma dobila poziv za sud uz opciju da sam se mogla i pisanim putem obraniti, gdje sam opet navela isti razlog iz kojeg se moglo i zaključiti da priznajem svoju prometnu grešku, ali zbog okolnosti u trenutnoj situaciji ( bolesna beba s dijagnozom upale grla , temperatura, preporuka liječnika bez klima uređaja, dijete je plakalo a ja sam se morala zaustaviti da ju primirim, kako nisma imala gdje, preticala sam preko pune linije nisma ugrozila druge sudionike u prometu niti sam prekoračila brzinu, i naravno prva kazna) pozvala sma s e na onaj članak već spomenuti za opomenu koju sam i dobila plus sudski troškovi od 150 kuna. dakle što je puno manji iznos od 500 kuna :) dakle zahvaljujem svima ovdje koji ste mi pomogli i savjetovali me , recimo da je bitno prigovore i žalbe poslati u navedenom roku i evo upalili su ;)

lijepi pozdrav i još jednom hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija