Jump to content

Nejsnoca oko kaznjavanja


savurusic

Preporučene objave

Pred par dana sam pocinio prekrsaj...

 

E sad me zanima dali mene moze uopce kazniti interventna policija, 3 nabildana celava frajera, koja su slucajno naletjela na mene i zapalila rotirke i zaustavila, kao prvo na traci koja je bila za skretanje iz kruznog toka znaci na nepristupacnom mjestu, k tome bez one njihove palice ...

 

Uglavnom ukljucivao sam se u promet gdje mi je bio znak zabranjen smjer i normalno tu je bilo i puna linija na glavni cesti... nepostivanje prometnih znakova i prelazak preko pune linije.

 

Ali onaj pajkan mi je jednostavno provjerio moje dokumente u postaju i prepisao mi podatke u njegov notezic (nikakav sluzbeni papir) i nista nisam morao potpisati, i na kraju mi je samo rekao da ce mi na kucnu adresu stici sudski postupak.

 

Sad me zanima dali je to moguce da on mene moze na takav nacin kazniti i dali imam pravao tuziti se na nacin da me zaustavio na nepropisnom mjestu bez palice, jednostavno mahanjem ruke. i k tome mi je tvrdio da cu izgubiti vozacku zbog toga....

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naravno da može oni su isto ovlaštene službene osobe,a zaustavljane si na način kojm su mogli u tom trenutku da te zaustave,isto tako rukom ( odnosno položajem ruke kao i rotirajučim svjetlosnim uređajem dobio si znak da te zaustavljaju )...sasvim su postupili ispravno,no obzirom da si počinio prometni prekršaj sad malo više pazi na to.. :palac::palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

odgovor je opet isti _ naravno da može ! uz jedad dodatak ako je policijski službenik u civilu dužan se legitimirati službenom izkaznicom i službenom značkom .. znači kao krim.olicija ima drugačije službene značke od recimo temeljne,prometne , interventne i specijalne koje su iste .... civilnim vozilom može se nadzirati sigurnost prometa na cestama,vršiti kontrola brzine kretanja i još neke radnje za koje je civilno vozilo efikasno u odnosu na obilježeno policijsko vozilo koje je vidljivo i prepoznatljivo.... nadalje civilno vozilo se nekoristi kod pratnji,osiguranja prometnih nesreća i drugih službenih radnji gdje je potrebito recimo korištenje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova....( mada i poneka civilna vozila poput "presretača" imaju i svjetlosna i i svužna obilježja policije....... sretno :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

ukoliko nizi znao da se radi o policiji nisi bio dužan stati(ukoliko nije bila pokazana palica,značka,rotirka blinkalica ili drugi znak po kojem možeš prepoznati službenu osobu),ali ako si već stao i policajac te se prestavio (značkom ili iskaznicom) sam si si kriv.radi se vjerovatno o interventnoj policiji ili o tzv. "Kobrama" koji ne kažnjavaju inače za prometne prekršaje pa ili ne poznaju zakon ili nemaju kod sebe obrasce za pisanje kazni, tako da ti je samo uzeo podatke pa će ti pravna služba u policijskoj postaji na temelju prijave policajca napisati obvavezni prekršajni nalog i poslati kući.vjerovatno se radi o čl. 12. st.8. ZSPCa-kazna 500kn, pa počni štedjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policajac se UVIJEK mora predstaviti značkom i iskaznicom. Samo mi ovce to nikada ne tražimo jer se bojimo šerifa (čl. 20. Zakona o policiji).

 

Eto, jučer me policija na kontrolnoj točki zaustavila radi "kontrole prometa" i uzela moje podatke. Dalje, na istom pravcu, sreo sam još jednu "blokadu" gdje su me i požurili da prođem. Naknadnmo sam čuo na vijestima da traže srebni BMW Z4, a ja vozim crni automobil i vidi ti to, niti približno BMW.

 

Dakle, policajac ima podatke, i može mi napisati prekršajni nalog na što želi. Nit vidi značku niti službenu iskaznicu...:vrti:

 

A novi ZOSPC? Naravno da Visoki prekršajni sud ima puno manje predmeta. Policija skuplja novce u "manjim zahvatima", odnosno putem obaveznih prekršajnih naloga koji idu po kratkom postupku, a žalba postoji samo "pro forma".

 

Uostalom (na duboku žalost), statistika je pokazala da se gine kao i ranije, a samo stvarno presretači više nemaju posla. A gine se jednako pri 110, 120, 140 Kmh ... Ne valja sustav, koji ohrabruje "dogovor s policijom", jer na sudu ionako nemamo šanse. Bili krivi ili pravi!

 

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija