Jump to content

Oporuka s odgodnim uvjetom


laracroft

Preporučene objave

Da li je valjana oporuka koja je sastavljena sa odgodnim uvjetom da ukoliko navedena stranka ne dobije muške nasljednike ,sve nasljeđuje druga stranka? ( Budući da je takav uvjet zakonski još bio dopušen i valjan za života ostavitelja,zanima me da li je takva oporuka sada valjana s obzirom da je oporuka bila valjana u vrijeme kad je sastavljena i što mislite na zabranu retroaktivnosti ? Oporuka je napisana 1941.,provedena 1947.,a promjena zakona o nasljeđivanju je stupila 1955. kojim su takvi uvjeti nedopušteni ).Cijenila bih vaše mišljenje

 

Također gdje se može u Zagrebačkom sudu vidjeti pravna praksa za ovakve slučajeve,s upravo ovakvim uvjetima,tj. kakve su odluke donošene i uknjižene u povijesti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa u svakom slučaju primjenjujemo materijalno pravo koje je vrijedilo u trenu otvaranja nasljedstva a procesno pravo po trenutnom ZN-u.

ali daj još detalja, zanimljivo zvuči. da li se radi o naknadno pronađenoj imovini ili te zanima ako bi netko sada sastavio takvu oporuku što bi se desilo? tko je naslijedio prema prvom rješenju o nasljeđivanju? nisam sigurna da je problem u suspenzivnom uvjetu, nego u određenost nasljednika? je li bilo djece na koncu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

 

Nasljednici su bili imenovani.

Riječ je o ostavini u kojoj je ostavitelj "STRIC X" koji je za nasljednike imenovao svoja dva nećaka : nećaka -A- i nećaka -B- (koja su bili braća).

 

Budući da su nećaci -A- i -B- bili maloljetni ,za upravljanje imovinom do njihove punoljetnosti,imenovan je njihov OTAC .

Za života ,OTAC je odgajao sina -A- ,a sina -B- ,odgajao je -STIC Y- jer nije imao djece.

 

Posljednja volja "STRICA X"- u oporuci je bila da

sve nasljedi brat "A" - ,a ukoliko brat "A" ne bi imao muškog nasljednika,sve rečeno nasljedno pravo povjerbene zamjene trebalo je preći na brata "B" , odnosno njegovog muškog nasljednika.

 

Materijalno pravo je bilo valjano (uvjet i supstitucija).Bila je godina 1941. kada je donešeno rješenje o nasljedstvu.

Međutim, vezano za formalno pravo poslije su nastale "mućke":

Nećak "A" je zajedno s OCEM križao i mijenjao ime na rješenjima i ispravama o nasljeđivanju,križajući ime brata "B",na mjesto je ručno upisivano ime brata "A"., a u tekstu na mjesto množine - "nasljednici ",prepravljano je u "nasljednika"...

Otac je bio podrška sinu "A" jer je sina "B" od rođenja odgajao "STRIC Y."

Na rješenjima je na koncu stajalo da je nasljednik brat "A" maloljetan a bio je u to vrijeme čak bio punoljetan.!!!

 

1947. godine na prepravljenom rješenju stoji ime sina "A" prema kojemu će se kasnije izvršiti upisi u zemljišnu knjigu.Brat "B" nije bio obaviješten o tome.

 

Brat "A" imao je namjeru,dosta je nekretnina poslije prodao, a sve ostalo je prepisao na svoju suprugu.

Danas ima preko 70 g. ,nema muške nasljednike nego samo kćerku.I dalje želi rasprodati svu ostavinu kako bi zametnuo baš sve tragove.

 

Brat "B" umro je ostavivši za sobom sina "C" i dva unuka "D" i "E."

Nasljednici brata "B" žele pravdu i svoj dio nasljedstva.Sakupili su baš svu potrebnu dokumentaciju po kojoj se vidi namjera i tijek "mućki"

 

Molim Vaše mišljenje,kolike su šanse ukoliko se podigne tužba protiv brata "A" koji je još živ ?

Kako mu na najbrži način stati na kraj barem da ne može rasprodati ovaj ostatak ostavine?

 

Pravnici,molim pomoć!!!!

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

RADI SE O SUPSTITUCIJI ODNOSNO SLUČAJU SUKCESIVNOG NASLJEĐIVANJA, A OBZIROM DA UVJET NIJE REZOLUTIVAN, TO JU NE ČINI FIDEIKOMISARNOM SUPSTITUCIJOM, KOJA JE ZAKONOM ZABRANJENA. NADALJE, ZAKONOM JE IZRIČITO PREDVIĐENO DA OPORUČITELJ MOŽE U POJEDINIM ODREDBAMA OPORUKE POSTAVLJATI ROKOVE I UVJETE, ŠTO SE ODNOSI NA SVE OPORUČNE OPDEDBE, UKLJUČUJUĆI I ONE O ODREĐIVANJU NASLJEDNIKA (ČL.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Našla sam se pred problemom ovog postavljenog uvjeta.Naime,neki se dvoje da li je riječ o SUSPENZIVNOM ili pak REZOLUTIVNOM uvjetu.Ne znam koja je bila praksa u to vrijeme,logika mi nalaže da nema smisla postaviti ovu oporuku sa rezolutivnim uvjetom.Ali moguće je,možda se onda samo trebao zabilježiti teret na određenim nekretninama.Stoga vam citiram oporuku:

 

"Oporučujem i činim mojim univerzalnim nasljednikom svega pokretnoga i nepokretnog uknjiženog ili neuknjiženog u kojim knjigama imanja i vlasnosti , moga nećaka -A- ,sina -XY- (njegov OTAC) iz Splita

a to stegom nasljednog povjerbenog prava zamjene -samo na nekretnine - njegovoj iz zakonitog braka i zakonitih supruga rođenoj muškoj djeci i onoj koja bi se porodila ,sve na jednake djelove.

U slučaju da mog rečenog općenitog nasljednika -A- stisne ili stegne bijeda i nevolja gladi, ili bolest,i ili koje jače nepredvidljive sile,tada isti -A- može bez ičije dozvole dati u zalog ili prodati koji dio ili svu po meni sada oporučenu nepokretnu imovinu,dokle pokretnom može raspolagati kako ga je volja ,jer na istoj nema i ne činim nikakve stege.

Ako pak moj rečeni nasljednik -A- od zakonite i pravne supruge ne bi imao muškog poroda,odnosno neoženjen umre bez istog, tada gore rečeno nasljedno pravo povjerbene zamjene i stege nepokretnina prelazi na muški rođeni i onaj koji će se poroditi iz zakonitog braka od njegovog rođenog brata -B- ,opet na jednake djelove.

Ako nakon moje smrti -A- odnosno -B- budu maloljetni,sve do njihove punoljetnosti imovinom nasljeđenom,upravlja njihov OTAC -XY- kao zakoniti otac i zastupnik. "

 

Molim sve koji imaju iskustva sa sličnim ili mogu na bilo koji način da pomognu!

Hvala!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija