Jump to content

prodaja automobila iz obrta u sustavu pdv-a

Marko81

Preporučene objave

Pozdrav

Prije par mjeseci kupio sam novi automobil gotovinom i uveo ga u obrt koji je u sustavu pdv-a,nedugo nakon toga imao sam prometnu nezgodu i nad automobilom je proglasena totalna steta!

Novac od kasko osiguranja uplacen je na racun obrta ali je premija umanjena za ostatak vrijednosti vozila koji iznosi oko 7000kn+PDV i taj slupani automobil je ostao meni!

Ostatak automobila prodao bih fizickoj osobi ali ne znam koji su sve koraci potrebni da bi se to izvrsilo na legalan nacin.

Molio bih vas da mi postupak pojasnite ako je moguce.

Unaprijed hvala

Dijeli na drugim stranicama

• 2 mjeseci kasnije...

Pozdrav,

I meni je ovo prvi post, iako sam i ranije pratio ovaj forum.

Ja na žalost neznam odgovor, proceduru na koji način se ovaj problem riješava, ali nažalost imam isti slučaj.

Auto na obrt, procjenjena totalna šteta, i želim ga prodati privatnoj osobi.

Te takođem ze zanima ako netko zna kako se ti novci što sjednu od osiguranja tretiraju.

Konkretno meni je došlo 43000 na račun od obrta, u kasku su mi rekli da je to iznos bez PDVa, a PDV oni ne plaćaju pošto nisu u sustavu PDV-a.

Da li se ti novci onda gledaju kao da sam ih recimo sam tamo uplatio, odnosno zanima me PDV, državi nisam ništa dužan zbog toga?

Unaprijed hvala, ako netko ima iskustva.

Lijep pozdrav....

Auto se može prodati fizičkoj osobi, i na tu vrijednost koju si dobio od njega plačaš PDV.

Iznos koji si dobio od kaska + iznos koji dobiješ od kupca (bez PDV-a) trebao bi biti isti kao iznos vrijednosti auta što se vodi u knjigama, dakle vrijednost auta - amortizacija.

Ako je rok trajanja vozila (amortizacija) 5 godina, vrijednost auta 100 000 (bez PDV) i neka je progresivna amortizacija nekog stupnja, ili linearna nije ni bitno da se shvati priča pošto je auto star recimo 6 mjeseci njegova vrijednost je recimo 90 000, i iznos od kaska + ovaj iznos bi trebao to pokriti da bi bilo sve uredu.

Mislim da je tako......tako sam shvatio od knjigovođe......

Uglavnom.....može se prodati, i moraš jasno platiti porez na to što dobiješ.....

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija