Marko81 objavljeno: 24. srpanj 2008. Dijeli objavljeno: 24. srpanj 2008. Pozdrav Prije par mjeseci kupio sam novi automobil gotovinom i uveo ga u obrt koji je u sustavu pdv-a,nedugo nakon toga imao sam prometnu nezgodu i nad automobilom je proglasena totalna steta! Novac od kasko osiguranja uplacen je na racun obrta ali je premija umanjena za ostatak vrijednosti vozila koji iznosi oko 7000kn+PDV i taj slupani automobil je ostao meni! Ostatak automobila prodao bih fizickoj osobi ali ne znam koji su sve koraci potrebni da bi se to izvrsilo na legalan nacin. Molio bih vas da mi postupak pojasnite ako je moguce. Unaprijed hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
miroslaw odgovoreno: 29. rujan 2008. Dijeli odgovoreno: 29. rujan 2008. Pozdrav, I meni je ovo prvi post, iako sam i ranije pratio ovaj forum. Ja na žalost neznam odgovor, proceduru na koji način se ovaj problem riješava, ali nažalost imam isti slučaj. Auto na obrt, procjenjena totalna šteta, i želim ga prodati privatnoj osobi. Te takođem ze zanima ako netko zna kako se ti novci što sjednu od osiguranja tretiraju. Konkretno meni je došlo 43000 na račun od obrta, u kasku su mi rekli da je to iznos bez PDVa, a PDV oni ne plaćaju pošto nisu u sustavu PDV-a. Da li se ti novci onda gledaju kao da sam ih recimo sam tamo uplatio, odnosno zanima me PDV, državi nisam ništa dužan zbog toga? Unaprijed hvala, ako netko ima iskustva. Lijep pozdrav.... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
miroslaw odgovoreno: 29. rujan 2008. Dijeli odgovoreno: 29. rujan 2008. Auto se može prodati fizičkoj osobi, i na tu vrijednost koju si dobio od njega plačaš PDV. Iznos koji si dobio od kaska + iznos koji dobiješ od kupca (bez PDV-a) trebao bi biti isti kao iznos vrijednosti auta što se vodi u knjigama, dakle vrijednost auta - amortizacija. Ako je rok trajanja vozila (amortizacija) 5 godina, vrijednost auta 100 000 (bez PDV) i neka je progresivna amortizacija nekog stupnja, ili linearna nije ni bitno da se shvati priča pošto je auto star recimo 6 mjeseci njegova vrijednost je recimo 90 000, i iznos od kaska + ovaj iznos bi trebao to pokriti da bi bilo sve uredu. Mislim da je tako......tako sam shvatio od knjigovođe...... Uglavnom.....može se prodati, i moraš jasno platiti porez na to što dobiješ..... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.