Jump to content

ispisi doprinosa, poreza, prireza?


marija_1495

Preporučene objave

Situacija je sljedeća: tijekom radnog odnosa na neodređeno vrijeme poslodavac je prekršio cijelu masu članaka ZOR-a, o čemu mu je radnik poslao dva dopisa. Sad poslodavac radniku nit isplaćuje što mu duguje, nit mu uručuje otkaz, nit mu vraća radnu knjižicu - posve ignorira situaciju kao da situacije nema. Radnik je trenutno na bolovanju, ne zna što bi.

Upitno je je li poslodavac uopće uredno uplaćivao doprinose, porez, prirez. Kad radnik ode na nadležnu ispostavu porezne, HZZO-a, HZMO-a, samo ga šeću bezveze tamo-vamo plus ne znaju iščitati podatke iz kompa!

Imam 2 pitanja, unaprijed zahvalna za odgovor:

1. Ako radnik uputi službene dopise HZZO-u, HZMO-u, Poreznoj, ima li pravo dobiti ispise svega što je poslodavac eventualno uplaćivao?

2. Ukoliko poslodavac nije uplaćivao što je po zakonu dužan, pa je počinio kazneno djelo, kome radnik to da prijavi i u kojem obliku?

Naravno, moguće se javiti inspekciji rada, ali je upitno čemu oni služe, jer su masovna iskustva ovdje opisana da rijetko kad išta efikasno poduzmu.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Naravno da radnik ima pravo na uvid u to jesu li mu od strane poslodavca uplaćivani doprinosi.

To se sada može i putem interneta kontrolirati, pri čemu ti na e-mail adresu svakomjesečno stiže stanje o uplaćenim doprinosima od strane poslodavca. U biti, dobije se šifra za takvu kontrolu pa se na portalu (ne znam sad točno adresu, mislim da to ovisi o fondu kojega se izabere) može provjeriti trenutno stanje.

E sad, što se tiče tih fondova, znam da PBZ banka daje i karticu s kojom ti na bankomatu možeš provjeriti (kao i kartica s kojom podižeš novac) stanje uplaćenih doprinosa. Izvješće o tome jesu li uplaćivani doprinosi može se dobiti i u FINI, a i tamo se može promijeniti fond, pa se izabere onaj koji ima najbolju mogućnost kontroliranja poslodavca. Naravno da bi radnik trebao odmah dobiti i izvješća od tijela koja si navela o uplaćenim doprinosima.

 

2. Prijavljuje se općinskom državnom odvjetništvu, kojem se podnosi kaznena prijava radi kaznenog djela povrede prava iz rada.

 

3. Ukoliko dođe do pravomoćne presude, moglo bi se eventualno ići na naknadu štete u parnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pliz, samo još jedno mišljenje. Taj poslodavac je sve živo propustio napraviti, pa tako i sklopiti pisani ugovor o radu, (ili) dati potvrdu o sklapanju ugovora, davati radniku obračune plaća, uplaćivati plaću kao plaću (plaćao kao uplatu kešovine preko e-zabe), dostaviti otkaz, vratiti radnu knjižicu. Ako ga čovjek hoće tužiti, zapravo su jedini dokaz postojanja radnog odnosa ti doprinosi, ne?

Radnik mu je napisao dopis, na sve ga uljudno upozorio po člancima ZOR-a, a ovaj ga je po primitku zvao na mob, urlao kako je "bezobrazan", prijetio da će mu upisati "najgore moguće karakteristike u radnu knjižicu" i lupao slušalicom prije nego je ovaj mogao i beknuti. Na to mu je radnik uputio drugi dopis i uputio doznake - sve preporučeno s povratnicom.

Poslodavac je jako čudan, autističan, otada na ništa ne reagira, zabija glavu u pijesak.

Što s takvim poslodavcem???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oblik ugovora o radu

Članak 16.

(1) Ugovor o radu sklapa se u pisanom obliku.

 

(2) Propust ugovornih stranaka da sklope ugovor o radu u pisanom obliku, ne utječe na postojanje i valjanost tog ugovora.

 

(3) Ako ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku, poslodavac je dužan radniku prije početka rada uručiti pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru.

 

(4) Ako poslodavac u roku iz stavka 3. ovoga članka ne sklopi sa radnikom ugovor o radu u pisanom obliku ili mu ne izda pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru, smatra se da je sa radnikom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

 

(5) Poslodavac je dužan radniku uručiti primjerak prijave na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje u roku od 15 dana od dana sklapanja ugovora o radu ili uručenja pisane potvrde o sklopljenom ugovoru o radu, odnosno početka rada.

 

 

Dostaviti otkaz? Poslodavac je radniku dao otkaz? Usmeni otkaz se ne priznaje jer:

 

Oblik, obrazloženje i dostava otkaza te tijek otkaznoga roka

 

Članak 118.

(1) Otkaz mora imati pisani oblik.

(2) Poslodavac mora u pisanom obliku obrazložiti otkaz.

(3) Otkaz se mora dostaviti osobi kojoj se otkazuje.

(4) Otkazni rok počinje teći od dana dostave otkaza.

 

Nadalje, je li ga on prijavio ili nije?

 

Trebao mu je dati potvrdu o prijavi.

 

A u radnu knjižicu ne može ništa pisati, nikakve karakteristike, osim radnog mjesta na kojem je radnik bio zaposlen, naziv poslodavca, šifra i trajanje radnog odnosa.

 

Postojanje radnog odnosa (ako poslodavac osporava) se onda dokazuje tužbom za utvrđenje da se radnik nalazi u radnom odnosu. A to se može dokazvati na razne načine, pa čak i svjedocima.

 

Isto tako, očigledno je da je poslodavac ovdje prekšio niz zakonksih odredbi.

 

Pitanje je što taj radnik zapravo hoće? Eto, postavi konkretne upite pa ću odgovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, na pp ti šaljem dva dopisa koji je radnik uputio poslodavcu.

A što radnik želi:

Ne želi više raditi kod toga poslodavca, ali želi isplatu za ono što je do sada radio, plaću za trajanja otkaznog roka (15 dana) i naknadu za trajanje bolovanja - sve mu napisao u dopisu br. 2.

I želi, naravno, svoju zaključenu radnu knjižicu.

 

Radi kod poslodavca od 5.5.08., s tim da je navodno prijavljen od 25.5.08. Ima obrazac prijave na HZZO, koju je sad koristio kao zdravstvenu.

Vidi ovo: krajem lipnja, došao mu je poslodavac s usmenom uputom da radi pola radnog vremena za upola manju plaću, jer preko ljeta nema love da mu isplaćuje cijelu plaću. Dakle, reče mu da dolazi jedan tjedan raditi 2 dana, drugi tjedan 3 dana, 3. tjedan 2 dana etc. i za to će dobiti pola plaće. Ne znam uopće i da je valjana takva redukcija radnog vremena i plaće, a sve bez ičega napismenog.

Ostalo ćeš vidjeti iz dopisa.

Thanx.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pogledah dopise. dopisi su vrlo uredno napravljeni.

 

ako radnik ne želi raditi kod poslodavca, može mu dati otkaz.

ako želi dati redoviti otkaz, otkazni rok mu ne teče za vrijeme dok je na bolovanju.

za vrijeme otkaznog roka radnik ima pravo uz naknadu plaće odsustvovati s rada najmanje 4 sata tjedno radi traženja novog zaposlenja.

za ova materijalna potraživanja će morati pokrenuti parnicu pred sudom.

no možda bolje da se pokuša sa poslodavcem dogovoriti da mu ovaj isplati sva materijalna potraživanja jer će ga u suprotnom prijaviti inspekciji i podnijeti prekšajnu prijavu za sve ove povrede iz ZOR-a koje se prekršajno gone, odnosno kaznenu prijavu za kazneno djelo povrede prava iz rada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I radnik se nadao da će se uspjet sve dogovorit, ali čini se da ništa od toga. Ne odgovara na dopise, i ne isplaćuje ostatak plaće. Da mu se još jedan dopis pošalje?

 

Radnik je htio raditi kod poslodavca, ali nakon svih događaja vidio je da je sve kaotično i da je tamo nemoguće raditi.

 

Što misliš kakva je šansa radniku da se sam zastupa na sudu? Plaća-mizerija i još poslodavac tu plaću ne isplaćuje, tako da bez novaca u džepu teško će se angažirati odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hahahaha...zamisli majstora poslodavca...

Frend mi javlja: danas primio radnu knjižicu i obrazac odjave s HZMO preporučenom poštom! Odjava s 14.7., a frend je provjerio na web stranici fonda - ni kune doprinosa nije uplatio taj majstor poslodavac od svibnja o.g.

 

E da primio je i "otkaz", bolje rečeno dopis:

 

Hrvatski zavod za MIO područni ured Sesvete

 

Dana 14.7.2008. donosi se odluka o otkazu ugovora o radu za Marka Markovića.

Ugovor je sklopljen 25.05.2008. na tri mjeseca i raskida se iz razloga jer isti ne zadovoljava uvjete za to radno mjesto.

 

S štovanjem,

 

 

E sad, em radi od 5.5.08. (no nema dokaza, jel), em nije sklopljen pisani ugovor pa to znači da je ugovor sklopljen na neodređeno...

 

Pitanje: je li ovakav otkaz pravovaljan?

 

Mislim da ne, ali je li ga potrebno pobijati kad radnik ne želi više kod ovoga raditi?

 

Ako želi svoju lovu i doprinose, u kojem roku da podnese tužbu?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac mu je MIO?

 

Obrazloženje ima nedostataka. Da ne zadovoljava uvjete za to radno mjesto, ne bi bio primljen.

Mogao je napisati: nije zadovoljio na probnom radu.

Al opet, ni to nr bi bilo valjano jer kad nije skloljen pisani ugovor, smatra se da je sklopljen na neodređeno.

 

Za novac i doprinose rok je 3 godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nije, nego neka lijeva mala tvrtka, a ta je tvrtka taj "otkaz" sročila kao dopis HZMO-u pri odjavljivanju :smijeh:

Tako je HZMO adresat.

I pazi, čak da je to bio ugovor o radu na neodređeno vrijeme pa s probnim rokom od 3 mjeseca ili radni odnos na određeno vrijeme od 3 mjeseca - koji su mu to datumi? Prijavio ga 25.5. a odjavljuje ga 14.7. - dakle nije prošlo ni dva mjeseca :smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija