kameni objavljeno: 27. srpanj 2008. Dijeli objavljeno: 27. srpanj 2008. Molio bih nekog da me uputi na zakon u kojem bih mogao pročitati detalje o pitanju iz naslova. Konkretno me zanima koje uvjete mora steći stranac koji je sklopio brak s osobom iz RH da bi dobio državljanstvo RH. Ako je netko voljan napisati nekoliko natuknica o tome, bio bih zahvalan. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
canis odgovoreno: 27. srpanj 2008. Dijeli odgovoreno: 27. srpanj 2008. Zakon o hrvatskom državljanstvu (»Narodne novine«, broj 53/91 i 28/92) http://www.sindikatpolicije.hr/PUOB/html/zakoni/drzavljanstvo.htm Članak 8. Prirođenjem može steći hrvatsko državljanstvo stranac koji je podnio zahtjev za primanje u hrvatsko državljanstvo ako udovoljava ovim pretpostavkama: 1. da je navršio 18 godina života te da mu nije oduzeta poslovna sposobnost; 2. da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u hrvatsko državljanstvo; 3. da je do podnošenja zahtjeva imao prijavljen boravak najmanje pet godina neprekidno na teritoriju Republike Hrvatske; 4. da poznaje hrvatski jezik i latinično pismo; 5. Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i da prihvaća hrvatsku kulturu. Smatrat će se da je udovoljeno pretpostavci iz točke 2. stavka 1. ovoga članka, ako je zahtjev podnijela osoba koja je bez državljanstva ili koja će ga prema zakonu zemlje čiji je državljanin izgubiti samim prirođenjem. Ako strana država ne dopušta otpust ili za otpust postavlja pretpostavke kojima se ne može udovoljiti, dovoljna je izjava osobe koja je podnijela zahtjev da se pod pretpostavkom stjecanja hrvatskog državljanstva odriče stranog državljanstva. Članak 10. Stranac koji je u braku s hrvatskim državljaninom i kojem je odobreno trajno nastanjenje na području Republike Hrvatske, može prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo iako ne udovoljava pretpostavkama iz članks 8. stavka 1. točaka 1-4. ovoga zakona. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
kameni odgovoreno: 28. srpanj 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 28. srpanj 2008. Hvala! S obzirom da nisam pravne struke, pitam još mrvicu... Dakle, članak 10 kaže da ne treba ispunjavati one stavke od 1 do 4? Ne treba 5 godina imati prebivalište u RH, ne treba poznavati jezik i pismo, ne treba otpust iz drugog državljanstva? Treba samo ponašanjem pokazati da poštuje kulturu i običaje RH? Odobrenje za trajno nastanjenje na području RH je nešto što je problematično ili nešto što ide lako? Postoje li kakvi uvjeti? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Floki odgovoreno: 28. srpanj 2008. Dijeli odgovoreno: 28. srpanj 2008. Stranac koji je u braku s hrvatskim državljaninom može steći hrvatsko državljanstvo ako mu je na području Republike Hrvatske odobren stalni boravak te ako se iz njegovog ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i prihvaća hrvatsku kulturu. Stalni boravak može se odobriti strancu koji do dana podnošenja zahtjeva ima neprekidno 5 godina odobren privremeni boravak. Smatra se da je stranac neprekidno boravio u Republici Hrvatskoj, ako je u razdoblju od 5 godina izbivao višekratno do 10 mjeseci ili jednokratno do 6 mjeseci. Od dana podnošenja zahtjeva za stalni boravak, pa do dana odlučivanja o zahtjevu stranac mora imati odobren privremeni boravak. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Floki odgovoreno: 28. srpanj 2008. Dijeli odgovoreno: 28. srpanj 2008. Jel imate odobren privremeni boravak ili vas zanima koje uvjete morate ispuniti za njegovo ostvarenje? Treba voditi računa da, ako ste zahtjev za stjecanje privremenog ili stalnog boravka podnijeli prije stupanja na snagu novog Zakona o strancima, dakle prije 1.1.2008., da se onda o tim pitanjima rješava po starom zakonu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
kameni odgovoreno: 28. srpanj 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 28. srpanj 2008. Da..... to se tek sve treba dogoditi... dakle, prvo 5 godina.... Dobivaju li stranci nekakvu privremenu osobnu iskaznicu/putovnicu? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Floki odgovoreno: 29. srpanj 2008. Dijeli odgovoreno: 29. srpanj 2008. Dužni ste u roku od 8 dana od kada Vam odobre privremeni boravak, sukladno članku 144. Zakona o strancima, zatražiti izdavanje osobne iskaznice za stranca. Također biste trebali imati putnu ispravu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
kameni odgovoreno: 29. srpanj 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 29. srpanj 2008. Zahvaljujem na odgovoru! S takvom osobnom iskaznicom za strance, odnosno putnom ispravom, osoba može putovati u sve zemlje bez vize u koje mogu putovati državljani RH? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Floki odgovoreno: 29. srpanj 2008. Dijeli odgovoreno: 29. srpanj 2008. Strancu se za ulazak, odlazak ili prelazak preko teritorija Republike Hrvatske izdaje viza. Viza je odobrenje za ulazak, boravak ili tranzit preko područja Republike Hrvatske. Vlada Republike Hrvatske može odrediti da za državljane pojedinih država nije potrebna viza za ulazak, odlazak ili prelazak preko teritorija Republike Hrvatske. Viza se izdaje za jedno ili za neograničen broj putovanja. Viza se izdaje s rokom važenja od jedne godine odnosno do roka važenja strane putne isprave, ako je taj rok kraći od jedne godine. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
smogovci odgovoreno: 12. prosinac 2009. Dijeli odgovoreno: 12. prosinac 2009. Članak 10. Stranac koji je u braku s hrvatskim državljaninom i kojem je odobreno trajno nastanjenje na području Republike Hrvatske, može prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo iako ne udovoljava pretpostavkama iz članks 8. stavka 1. točaka 1-4. ovoga zakona. što se desi ako bračni partner hrvatski državljanin umre a stranac nije riješio hrvatsko državljanstvo...kako dalje...a imao je prijavljeno prebivalište u rh,na dvije godine...nikad produživano ali ni prekidano...osoba nikad nije napuštala rh,samo okolnosti su bile takve da nije o tome vodila brigu... trenutno nema nikakvo državljanstvo jer je rođena za vrijeme jugoslavije i po rođenju nije upisana u knjigu državljana. kome se obratiti? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
vexyyyy odgovoreno: 24. listopad 2010. Dijeli odgovoreno: 24. listopad 2010. pitanje dodatno.... ja sam u braku u RH ali moja putovnica se svake godine produzuje samo na godinu dana, i ja svage godine moram otputovati u moju drzavu produziti putovnicu i redovito dolazi do komplikacija gdje ja ostajem tamo i po 2 mjeseca cekajuci putovnicu, to znaci da sam unutar zadnjih 5 godina izostala vise od 10 mjeseci jer je to bio jedini nacin da mi se ponovno odobri boravak.... sta ce se dogoditi samnom kada cu traziti drzavljanstvo? ima li neke iznimke? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Zdrak odgovoreno: 26. siječanj 2015. Dijeli odgovoreno: 26. siječanj 2015. Posjedujem dvojno drzavljanstvo BIH I RH ozenjen sam sa osobom koja nema Hrvatsko drzavljanstvo ,u braku smo vise od 5 god. Zivimo u Bih ,koja pravna procedura da i moja supruga dobije Hrvatsko drzavljanstvo,obzirom da razmisljamo o preseljenju u RH.hvala lijepa. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Zdrak odgovoreno: 26. siječanj 2015. Dijeli odgovoreno: 26. siječanj 2015. Posjedujem dvojno drzavljnstvo r BiH i HR supruga nema pravo na HR.drz. obzirom da smo vise od 5 god. U braku postoji li pravni okvir da i ona dobije drzavljnstvo,uskoro planiramo preseljenje u HR. hvala lijepa. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 27. veljača 2015. Dijeli odgovoreno: 27. veljača 2015. Prvo preseljenje pa stalni boravak pa državljanstvo,ali su u pitanju godine. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Mateaas odgovoreno: 9. ožujak 2015. Dijeli odgovoreno: 9. ožujak 2015. (uređeno) Imam pitanje... Ako neko moze da mi pomogne u biti bi mu bila jako zahvalna! Moj decko ima Hrvatsko drzavljanstvo i posjeduje hrvatsku putovnicu...Ja samo imam Bosansko drzavljanstvo.Mene sad zanima da li ja samom udajom za njega,sticem pravo na hrvatsko drzavljanstvo...,i da li bi tom udajom imala pravo da odem s njim u inostranstvo ?! Koji su uslovi da odradimo to ?! Mozda bi se trebali vjencati u Njemackoj ?! Molim vas,ko je voljan da mi pomogne...,hvala unaprijed ! uređeno: 9. ožujak 2015. od Mateaas greska Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
neretva1953 odgovoreno: 10. ožujak 2015. Dijeli odgovoreno: 10. ožujak 2015. Imam pitanje...Ako neko moze da mi pomogne u biti bi mu bila jako zahvalna! Moj decko ima Hrvatsko drzavljanstvo i posjeduje hrvatsku putovnicu...Ja samo imam Bosansko drzavljanstvo.Mene sad zanima da li ja samom udajom za njega,sticem pravo na hrvatsko drzavljanstvo...,i da li bi tom udajom imala pravo da odem s njim u inostranstvo ?! Koji su uslovi da odradimo to ?! Mozda bi se trebali vjencati u Njemackoj ?! Molim vas,ko je voljan da mi pomogne...,hvala unaprijed ! Drzavljanstvo se nedobija samom udajom. Prvo ide privremeni boravak na 5 god pa stalni i tek onda se moze podnijeti zahtjev za hr drzavljanstvo.Nije vam potrebno imati hr drzavljanstvo za odlazak u Njemacku mada bi to olaksalo proceduru jer vam nebi trebala boravisna dozvola. Moj vam je savjet da se vjencate u HR ili u BiH jer je jeftinije i jednostavnije nego to raditi u Njemačkoj. Nakon sto se vjencate ,izvadite medjunarodni vjencani list i mozete u Nj zatraziti boravisnu i radnu dozvolu pod uvjetom da vas buduci suprug ima radnu dozvolu ili ugovor o radu ukoliko spada u kategoriju osoba kojima nije potrebna radna dozvola(sezonci i visoko obrazovani). Osim ovog gornjeg uvjeta morate biti prijavljeni na istoj adresi u Nj i cijelu proceduru mozete obaviti u Nj sto znaci da nije potrebno ici preko njemackog konzulata u BiH. isto tako nije potrebno imati certifikat o poznavanju njem. jezika kao ni ispunjavati uvjet o kvadraturi stana zato sto je supruznik drzavljanin eu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Drazen beba odgovoreno: 6. studeni 2017. Dijeli odgovoreno: 6. studeni 2017. Postovanje , Imam pitanje na ovu temu a ono glasi: Zivim I radim u Irskoj, zanima me kako osoba non EU nakon sklapanja braka moze doci I ziviti u Irsku. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 7. studeni 2017. Dijeli odgovoreno: 7. studeni 2017. A čiji si ti državjan i čiji je taj drugi/druga državljan?Ti se ženiš/udaješ ili je brak već sklopljen? Osnovica,ili treba ulaznu schengen vizu nabavljenu unaprijed u DKP-u Irske pa po dolasku regulirat boravak ili ulazi bez vize pa riješava stvari.Sve je objašnjeno na stranicama irske imigracijske službe. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Milos26 odgovoreno: 31. siječanj 2018. Dijeli odgovoreno: 31. siječanj 2018. Pozdrav, ja sam bosanski drzavljanin a djevojka mi je iz Srbije hrvatskog porijekla sa hrvatskim pasosem. Zelimo se uzimati pa me interesira koliko dugo je potrebno da i ja dobijem hrvstski pasos preko nje nakon sklapanja braka posto oboje imamo u planu ici u Njemacku raditi. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 31. siječanj 2018. Dijeli odgovoreno: 31. siječanj 2018. Da bi ga dobio morate živjet u RH. drot13 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Milos26 odgovoreno: 31. siječanj 2018. Dijeli odgovoreno: 31. siječanj 2018. Znaci nema veze sto buduca supruga zivi u Srbiji sa hrvatskim pasosom? Morali bi oboje preci u hr zivjeti da bi dobio i ja pasos? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 31. siječanj 2018. Dijeli odgovoreno: 31. siječanj 2018. Da bi dobio državljanstvo moraš imati stalni boravak u RH a da bi dobio stalni moraš prvo imat privremeni. Čl. 8 https://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvatskom-državljanstvu drot13 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Senčy1984 odgovoreno: 2. veljača 2018. Dijeli odgovoreno: 2. veljača 2018. Imam pitanje na ovu temu..ja sam sklopila brak s hr drzavljanom i ispunila sve uslove i predala za drzavljanstvo .znaci 5 god privremenog i dobila stalni i odmah sam dobila zahtijev da predam za hr drz.i sto sam i napravila vec ima 1god. Pa me zanima dali ima itko da zna koliko cu jos da cekam ? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 2. veljača 2018. Dijeli odgovoreno: 2. veljača 2018. Imaju vremena jer ne ide to brzo. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
IRIX18 odgovoreno: 15. ožujak 2018. Dijeli odgovoreno: 15. ožujak 2018. Pozdrav, zanima me da li netko zna kako se može stupiti u brak i koja je procedura (RH) s državljaninom Alžira koji ima odobrenje boravka u Francuskoj? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 15. ožujak 2018. Dijeli odgovoreno: 15. ožujak 2018. https://uprava.gov.hr/print.aspx?id=815&url=print drot13 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
barnahu odgovoreno: 9. svibanj 2018. Dijeli odgovoreno: 9. svibanj 2018. (uređeno) Zna li neko ? Žena i ja smo iz Vojvodine(tamo i živimo).Ona ima Hrvatske papire ja Madjarske ali smo takođe državljani i Srbije.Da bih na osnovu nje predao zahtev za Hrvatsko državljanstvo,koji su uslovi s obzirom da sam i ja državljanin Evropske Unije ? Da li imam prava na to ? Hvala puno i svako dobro. uređeno: 9. svibanj 2018. od barnahu Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 9. svibanj 2018. Dijeli odgovoreno: 9. svibanj 2018. To što si državljan unije nije uopće bitno. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
barnahu odgovoreno: 9. svibanj 2018. Dijeli odgovoreno: 9. svibanj 2018. Šta je bitno ? Apliciranje u mom slučaju bi samo dokazivalo da mi nisu primarni praktični razlozi..Ako neko zna neka kaže. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 10. svibanj 2018. Dijeli odgovoreno: 10. svibanj 2018. (uređeno) čl.10 zakona a moglo bi i po 11 ili 12 ali dok ne daš zahtjev nitko ne zna ništa. http://stari.mup.hr/main.aspx?id=39 http://stari.mup.hr/1164.aspx za ovo pod 11 još tražitelji nisu napisali da li je prošlo ili nije. uređeno: 10. svibanj 2018. od sivko drot13 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ggaspari odgovoreno: 25. lipanj 2018. Dijeli odgovoreno: 25. lipanj 2018. pozdrav, još malo pa moja supruga (koja je strankinja) će biti ovdje 5 god i bilo bi vrijeme za stalni boravak e sada, trenutno ja ne radim (barem ne službeno) a ona da, pa me zanima jel gledaju i sredstva za uzdržavanje prilikom podnošenja zahtjeva nadam se da to neće biti problem! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 25. lipanj 2018. Dijeli odgovoreno: 25. lipanj 2018. Naravno da gledaju. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ggaspari odgovoreno: 26. lipanj 2018. Dijeli odgovoreno: 26. lipanj 2018. a to bi bilo koliko kn po članu obitelji? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 26. lipanj 2018. Dijeli odgovoreno: 26. lipanj 2018. https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_04_35_673.html Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ggaspari odgovoreno: 26. lipanj 2018. Dijeli odgovoreno: 26. lipanj 2018. hvala, proućavam malo. osnovica bi bila minimalna plaća? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 27. lipanj 2018. Dijeli odgovoreno: 27. lipanj 2018. Ne. http://www.czss-novi-marof.hr/2017/01/14/zajamcena-minimalna-naknada/ drot13 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Bec@ odgovoreno: 15. siječanj 2019. Dijeli odgovoreno: 15. siječanj 2019. Pozdrav,imam jedno pitanje mnogo bi mi znacio odgovor cisto za pocetak jednostavno U braku sam 6 godina,muz mi ima hrvatski pasos ali zivimo u BiH,da li imam pravo na osnovu njega dobiti hrvatski pasos iako ne planiramo ziviti u hrvatskoj za sad.? Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 16. siječanj 2019. Dijeli odgovoreno: 16. siječanj 2019. Može se tražit po čl.12 https://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvatskom-državljanstvu ali odmah jer će kriterij bit teži po izmjeni zakona koji je na ovoj sjednici sabora. drot13 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Bec@ odgovoreno: 16. siječanj 2019. Dijeli odgovoreno: 16. siječanj 2019. (uređeno) Hvala mnogo,da li znate sta mi sve od papirologije treba povadila sam rodni list,vjencani,uvjerenje o nekaznjavanju,uvjerenje o drzavljanstvu. volila bi da pripremim sto vise papirologije da sam kolko toliko spremna prije nego odem do ambasade a planiram do kraja sedmice hvala uređeno: 16. siječanj 2019. od Bec@ Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 16. siječanj 2019. Dijeli odgovoreno: 16. siječanj 2019. http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/drzavljanstvo/stjecanje-hrvatskog-drzavljanstva/ Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Ana993 odgovoreno: 4. veljača 2019. Dijeli odgovoreno: 4. veljača 2019. Da li može pomoć, planiram da se za neki mesec udam za državljanina RH, ja sam državljanin RS, pa me zanima, šta mi jr sve potrebno da bih se prijavila za privremeni boravak, tj. Da bih bila u mogućnosti da radim, i koliko bi sr otprilike čekalo na to. Takođe ako neko može da pojasni kako se dobija zdravstvena zaštita jer piše da je i to neophodno za dobijanje privremenog boravka Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 4. veljača 2019. Dijeli odgovoreno: 4. veljača 2019. Sve je objašnjeno pod ostale informacije https://www.mup.hr/gradjani Zdravstveno se plaća. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
rosela15 odgovoreno: 22. veljača 2019. Dijeli odgovoreno: 22. veljača 2019. Zdravo, treba mi pomoc. Imam hrvatsko i bosansko drzavljanstvo. Uskoro bi se trebala udati za albanskog drzavljanina pa me zanima da li je neophodno njegovo boraviste u RH da bi dobio drzavljanstvo. Posto ne planiramo ostajati ovdje vec ici u evropu. Da li moze uzeti neku licnu za strance i da putuje normalno bez vize? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 22. veljača 2019. Dijeli odgovoreno: 22. veljača 2019. Daleko je godinama od RH državljanstva. Može dobit boravišnu za stranca ali za to mora boravit u RH. Ali može dobit i u europi ako ti tamo riješiš svoj boravak legalno. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
DomGre odgovoreno: 15. lipanj 2019. Dijeli odgovoreno: 15. lipanj 2019. Pozdrav, Djevojka je Makedonski državljanin, i ima iza sebe 10 mjeseci odobrenog privremenog boravka na temelju rada/volontiranja. Zanima me konkretno nakon što mi sklopimo brak u Hr ( ja sam Hr drzavljanin) i ona dobije jednogodišnji boravak na temelju sklapanja obitelji, ima li nekih zapreka da ona dobije posao u republici Hrvatskoj? Napominjem da je ona bacc.ing. Elektrotehnike, i stoga što je to deficitarno zanimanje ne podliježe kvotama za rad ( isto bi molio potvrdu ove info). Hvala, lp Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 16. lipanj 2019. Dijeli odgovoreno: 16. lipanj 2019. Čim dobije boravak zbog spajanja obitelji može se zaposlit gdje želi tj.kod bilo kojeg poslodavca koji je hoće zaposlit.Takav odobren boravak je automatski i dozvola za rad. drot13 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ToJu odgovoreno: 17. srpanj 2019. Dijeli odgovoreno: 17. srpanj 2019. Poštovani, moje pitanje glasi: Htio bih se oženiti sa strankinjom (ne EU). Hrvatski sam državljanin koji studira u Njemačkoj, budući da nemam stalni radni ugovor, nego na 6 mjeseci, i da imam druge izvore financiranja koji nisu stalni, ne mogu zatražiti spajanje obitelji u Njemačkoj. Imam Trajno boravište u Hr a privremeno u Njemačkoj. Da li je moguće da moja buduća žena dobi državljanstvo/boraviše u RH i na temelju toga pridruži se meni u Njemačkoj? Puno hvala na odgovoru. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 17. srpanj 2019. Dijeli odgovoreno: 17. srpanj 2019. Državljanstvo odmah neće dobit a boravak hoće ali u RH a i to je upitno jer si van RH.Nakon "odobrenog" boravka u RH može te posjetit ali ne može tamo živjet. drot13 i ToJu 2 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Rush1303 odgovoreno: 5. kolovoz 2019. Dijeli odgovoreno: 5. kolovoz 2019. Poštovanje, Molim vas da mi kažete da li izvod iz matične knjige rodjenih u Srbiji mora da se prevede kod sudskog tumača za potrebe dobijanja hrvatskog državljanstva? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 5. kolovoz 2019. Dijeli odgovoreno: 5. kolovoz 2019. Ako je na ćirilici mora. drot13 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Rush1303 odgovoreno: 5. kolovoz 2019. Dijeli odgovoreno: 5. kolovoz 2019. Oprostite,nisam dobro formulisala pitanje. Da li se vadi internacionalna krstenica ili se prevodi standardna? Da li ima nekoga ko je već predavao dokumenta iz srbije za hr državljanstvo u hr? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
upomocc odgovoreno: 14. veljača 2020. Dijeli odgovoreno: 14. veljača 2020. Pozdrav, imam pitanja u vezi s državljanstvom. Oženio sam osobu iz SAD-a u matičnom uredu u RH i namjeravamo živjeti u RH. Neznam jesam li shvatio kako sve to ide, što treba i koliko godina se čeka da se postane državljaninom pa ako mi može netko pomoći: 1- osoba prijavi privremeno boravište (to vrijedi 3 mjeseca?) 2- nakon koliko vremena se može prijaviti stalno prebivalište i da li je potrebna viza (država SAD je osoba) 3- koliko vremena je potrebno da osoba može podnijeti zahtjev za HRV državljanstvo i da li treba vaditi rodni list ponovno u SAD-u (izvadak iz matice rođenih traže ako je to isto) ili se može dobiti možda u matičnom uredu gdje smo se vjenčali jer smo ga tamo predali. Ako možete pomoći bio bih vam stvarno zahvalan. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 14. veljača 2020. Dijeli odgovoreno: 14. veljača 2020. Prijavi se kratkotrajni boravak (do 90 ako) dana i date zahtjev za privremenim boravkom u svrhu spajanja obitelji.Nakon 5 god boravka u RH u statusu privremenog boravka daje se zahtjev za stalnim boravkom.Nakon što se dobije stalni boravak može se zatražiti državljanstvo RH. Dokumentacija za privremeni boravak http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/privremeni-boravak/ drot13 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Christine odgovoreno: 15. veljača 2020. Dijeli odgovoreno: 15. veljača 2020. Cao ljudi imam jedno pitanje za vas ako moze. Ja sam ove godine prosla tih 5 godina u RH i sad mi traze 1000 eu da platim drzavljanstvo plus porez od 4000 eu. Ako neko moze da mi kaze zasto se ljudi iz drugih zemalja propustaju bez da toliko plate samo mi iz Srbije placamo basnoslovne pare? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 16. veljača 2020. Dijeli odgovoreno: 16. veljača 2020. Za porez ne znam a taksa u RH je 1050 kn. drot13 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Christine odgovoreno: 16. veljača 2020. Dijeli odgovoreno: 16. veljača 2020. Sta da radim kome da se obratim za ovaj bezobrazluk? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
drot13 odgovoreno: 16. veljača 2020. Dijeli odgovoreno: 16. veljača 2020. Tko te točno traži te novce? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Jadry odgovoreno: 28. veljača 2020. Dijeli odgovoreno: 28. veljača 2020. Pozdrav, ja sam hrvatski državljanin, suprug BiH, u braku smo 8 godina s tim da on ima ukupnog boravka na teritoriju RH nešto više od 6 godina. Ima odobren stalni boravak. Zanima me mora li proći ukupno 8 godina regularnog boravka u RH (5 privremenog + 3 stalnog) ili može već sad predati zahtjev za državljanstvo (stalni boravak odobren prije 6 mjeseci)?? Hvala. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 29. veljača 2020. Dijeli odgovoreno: 29. veljača 2020. Može se dat zahtjev. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
fidic odgovoreno: 16. kolovoz 2020. Dijeli odgovoreno: 16. kolovoz 2020. (uređeno) Pozdrav, ja sam bh državljanka i nedavno sam sklopila sam brak sa hr državljanom, a već dvije godine imam dozvolu rada i privremenog boravka. Dozvola rada i boravka je u trenutku sklapanja braka bila aktivna i još uvijek traje. Da li trebam i prijaviti mupu sklapanje braka radi izmjene osobnih podataka ili ne? Također muž i ja nismo prijavljeni na istoj adresi boravka, da li to može biti problem kasnije pri predavanju zahtjev za stalni boravak? Unaprijed hvala na odgovoru. uređeno: 16. kolovoz 2020. od fidic 2 pta isto Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 17. kolovoz 2020. Dijeli odgovoreno: 17. kolovoz 2020. Ako se promijenilo prezime treba napravit sve nove BH dokumente i onda tu promjenu riješiti u MUP-u.Ako ćete sad živjet zajedno i adresu treba promjenit (i prije novih dokumenata).Kakvo bi to bilo spajanje kad se ne živi zajedno. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Dejan Jakovleski odgovoreno: 5. siječanj 2021. Dijeli odgovoreno: 5. siječanj 2021. Državljanin sam Makedonije imam odobren boravak po osnovu posao hocu predati po osnovu braka koliko mjesecni primanja triba imati a da naglasim supruga mi je hr državljanin imamo i kcer koja je rodjena uhr Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 6. siječanj 2021. Dijeli odgovoreno: 6. siječanj 2021. 3250 kn a sadašnji boravak ti treba bit duži od godine dana. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Dejan Jakovleski odgovoreno: 7. siječanj 2021. Dijeli odgovoreno: 7. siječanj 2021. , sivko je napisao: 3250 kn a sadašnji boravak ti treba bit duži od godine dana. Jedno pitanje a moja kcer jel to za sve nas troje 3250kn Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Dejan Jakovleski odgovoreno: 7. siječanj 2021. Dijeli odgovoreno: 7. siječanj 2021. Upravo sad, Dejan Jakovleski je napisao: Jedno pitanje a moja kcer jel to za sve nas troje 3250kn Ili za jednu osobu triba imati 3250 kn Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 8. siječanj 2021. Dijeli odgovoreno: 8. siječanj 2021. Za svo troje. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Jele88 odgovoreno: 13. siječanj 2021. Dijeli odgovoreno: 13. siječanj 2021. , Senčy1984 je napisao: Imam pitanje na ovu temu..ja sam sklopila brak s hr drzavljanom i ispunila sve uslove i predala za drzavljanstvo .znaci 5 god privremenog i dobila stalni i odmah sam dobila zahtijev da predam za hr drz.i sto sam i napravila vec ima 1god. Pa me zanima dali ima itko da zna koliko cu jos da cekam ? Pozdrav. Da li bi mi mogla reci posto sam ja u slicnom postupku, a vidim da je od tvoje objave proslo 2 god kada si na kraju dobila drzavljanstvo, i da li su ti trazili da se odreknes svog prvobitnog drzavljanstva( posto mi je to rekao inspektor iz mupa kad me je proveravao na adresi)? Mnogo bi mi znacile informacije, ako bi zelela, mozes mi se javiti i na mail. jecavecanski@gmail.com Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Snjezana1983 odgovoreno: 21. svibanj 2021. Dijeli odgovoreno: 21. svibanj 2021. Pozdrav, BiH sam drzavljanka kao i roditelji.Majka srpkinja. Otac hrvat, od dokaza imam njegov vjencani list, gdje deklarisan kao hrvat. Ja se takodje izjasnjavam kao hrvatica, rodjena 1983.god. i od dokaza imam upisnice sa fakulteta i sopstveni vjencani list, gdje sam se deklarisala kao hrvatica. U sustini, nemam drugih dokumenata na kojima se trebalo nacionalno izjasniti, te su mi ovo jedini dokazi.Kakve su mi sanse za dobijanje drzavljanstva? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Suzana1966 odgovoreno: 24. listopad 2021. Dijeli odgovoreno: 24. listopad 2021. Na 04. 02. 2019. at 19:58, Ana993 je napisao: Da li može pomoć, planiram da se za neki mesec udam za državljanina RH, ja sam državljanin RS, pa me zanima, šta mi jr sve potrebno da bih se prijavila za privremeni boravak, tj. Da bih bila u mogućnosti da radim, i koliko bi sr otprilike čekalo na to. Takođe ako neko može da pojasni kako se dobija zdravstvena zaštita jer piše da je i to neophodno za dobijanje privremenog boravka Uzmes internacionalni izvod iz matice rodjenih,potvrdu da nisi u braku,on te prijavi na adresu u Hr,vjencate se bez problema i ti s tim statusom mozes radit u Hr. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Sanjalica01 odgovoreno: 1. srpanj 2023. Dijeli odgovoreno: 1. srpanj 2023. Zdravo, Imam pitanje vezano za sticanje drzavljanstva RH. Decko i ja bismo se uzeli skorije, on ima hrvatsko drzavljanstvo, stalni boravak u BH i privremeni u Sloveniji. Duzi niz godina ne boravi za stalno u BH(zavrsio je srednju i faks u inostransvtu, tamo je bio i privremeno prijavljen dugi niz godina). Ja imam RS drzavljanstvo i planiram uskoro da mu se prikljucim u Sloveniji. Da li bih na osnovu toga sto unazad gotovo 10 godina ima privremeni boravak van BH i na osnovu njegovog RH drzavljanstva, imala i ja prava na RH drzavljanstvo i bez boravka u RH? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 2. srpanj 2023. Dijeli odgovoreno: 2. srpanj 2023. Ne. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.