Jump to content
zackrim

Kako uvesti vlastiti namještaj u RH iz Mađarske na osnovu privremenog boravka?

Preporučene objave

Moja supruga je mađarska državljanka i odobren joj je prvi privremeni boravak u RH. Interesira nas kao ona može uvesti svoj rabljeni namještaj iz Mađarske jer planiramo ovdje živjeti. Tj. dali može uvesti namještaj bez plaćanja carine i poreza trajno ili s nekakvim rokom dok traje privremeni boravak?

 

Što je najbolje učiniti po tom pitanju?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

privremeni uvoz regulira Istambulska konvencija, Carinski zakon i Uredba za provedbu carinskog zakona.

Obratite se mjesno nadležnoj carinarnici ili postavite pitanje na web stranici www.carina.hr

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ja sam svoj namjestaj uvezla na privremeni boravak 2006.godine bez poreza i carine.Platila sam samo spediciju i prevoz i to do 1500kn. Napravili smo popis stvari, ovjerili u sudu uz dva svjedoka da namjestaj posjedujem vise od godinu dana. Sa tim papirima na špediciju u mjestu stanovanja, onda hrpa papira, i sve rjeseno. Jedino na sto trebate paziti je da imate rok od godinu dana da to mozete napraviti, poslije placate.

evo teksta ako niste pronasli do sad :

 

PRESELJENJE predmeta KUćANSTVA U REPUBLIKU HRVATSKU

Člankom 187. stavak 1. točka 11. Carinskog zakona (NN, br. 78/99-138/06), te člancima 17. – 21. Uredbe o uvjetima i postupcima za ostvarivanje oslobođenja od plaćanja carine (NN, br. 5/07), propisano je oslobođenje od plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost na predmete kućanstva koji se uvoze pri preseljenju fizičkih osoba iz drugih zemalja u Republiku Hrvatsku.

 

Navedenim propisima, uvoz predmeta kućanstva uz primjenu oslobođenja od plaćanja carine i PDV-a nije ograničen vrstom, količinom i vrijednošću, a moguć je uz ispunjenje dvaju uvjeta:

 

prethodnim boravkom u drugoj zemlji od najmanje 12 mjeseci, te

posjedom i uporabom predmeta od najmanje šest mjeseci u inozemnom kućanstvu.

Korisnici oslobođenja mogu biti:

 

hrvatski državljani koji su boravili ili radili u inozemstvu, ili

strani državljani koji su od nadležnog tijela državne uprave (MUP-a) dobili odobrenje privremenoga ili stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Korištenje oslobođenja ostvaruje se po doseljenju odnosne osobe u Republiku Hrvatsku, a uvoz se može obavljati tijekom 12 mjeseci od datuma doseljenja, odjednom ili u više navrata, a ovaj rok se može i produžiti iz opravdanih razloga.

 

Zahtjev za korištenje oslobođenja podnosti se carinarnici nadležnoj prema mjestu stanovanja korisnika u Republici Hrvatskoj, uz prilaganje slijedećih isprava:

 

isprave kojom se dokazuje prethodni boravak u inozemstvu (za hrvatske državljane to je u pravilu potvrda koju izdaje diplomatsko ili konzularno predstavništvo RH u zemlji boravka, ali mogu biti i druge isprave iz kojih je vidljiv boravak u odnosnoj zemlji – kao što su potvrde prijave i odjave boravišta, potvrde inozemnog poslodavca, a za strane državljanje strana putna ili identifikacijska isprava)

identifikacijske isprave (osobne iskaznice),

izjave o datumu doseljenja u Republiku Hrvatsku, te

popisa predmeta kućanstva koji se namjeravaju uvesti (u dva primjerka).

Pod predmetima kućanstva smatraju se primjerice namještaj, kućanski aparati, razni električni uređaji, razni drugi predmeti za uređenje i opremanje kuće ili stana, a isto tako i hobi alat, manje poljoprivredne alatke i uređaji, kao što su motorna pila, freza, kosilica i sl., ukoliko se radi o predmetima podobnim za kućnu uporabu ili uporabu u slobodno vrijeme, odnosno ne za profesionalno bavljenje nekom djelatnošću. Također u predmete kućanstva se mogu svrstati i osobni automobili, motocikli, prikolice, kamp kućice, plovila, ukoliko je i ove predmete korisnik povlastice ili koji član njegove obitelji imao u vlasništvu šest mjeseci, ali i razumne količine potrošne robe (primjerice jednomjesečne zalihe živežnih namirnica), za koju, obzirom na njen karakter nije obvezatno prethodno šestomjesečno posjedovanje.

 

Pri uvozu osobnih automobila , motocikala i plovila, uz ispunjenje gornjih uvjeta, uz oslobođenje od plaćanja carine i PDV-a, za odnosna prometna sredstva nije potrebno provoditi tzv. homologaciju, ali se oslobođenje ne odnosi na poseban porez, te se isti (tzv. trošarina) uvijek obračunava i plaća sukladno odgovarajućim odredbama Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove (NN, br. 139/97-95/04).

 

Činjenica posjeda i korištenja predmeta kućanstva u proteklom šestomjesečnom razdoblju dokazuje se računima ili drugim vjerodostojnim ispravama, odnosno u nedostatku istih ocjenu rabljenosti daje uredujući carinski službenik u postupku carinjenja robe. Za predmete koji podliježu registraciji (osobni automobili, motocikli, plovila, prikolice) u navedenu svrhu služe prometne isprave odnosnoga predmeta, odnosno druge isprave o vlasništvu – kupoprodajni ili darovni ugovor.

 

Predmeti kućanstva koji se uvezu uz oslobođenje od plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost, ne smiju se prodati, dati drugom na korištenje, zalog, najam ili rabiti u druge svrhe, u razdoblju od 12 mjeseci u od dana uvoznoga carinjenja, osim ako se prethodno pri nadležnoj carinanrici ne plate uvozna davanja kojih je korisnik bio oslobođen

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...