Jump to content

Kako se obračunava totalna šteta na automobilu?


nikosat

Preporučene objave

Po kojim postocima oni racunaju vrijednost auta,da li je to po onome,prva godina 20%,svaka slijedeća 10%,da li se u tom slućaju uzima vrijednost automobila po plačenom računu,jer u njemu se vidi koliko je stvarno koštao automobil,u mom slučaju je to bilo prije 9 godina 216 000 kuna,donio sam im novu procjenu stete od drugog ovlastenoga servisa u kome je sveukupna steta procijenjena na 56 000 kuna,sve sam im to dostavio,a onaj biser od pravnika u osiguranju se jos i naljutio sto sam mu to donio,kao to je za mene jos gore,onda sam i ja malo planuo i rekao sam mu da se ja trebam ljutiti ne on jer sam ja ostecen ni kriv ni duzan,rekao je da oni davaju 25000 kuna za stetu,ja mu kazem da im oko 30000 kuna dijelova,on kaze da to nema veze,da to njih ne zanima,ja bi bio zadovoljan sa 35 000 kuna,ako bi dobro prodao auto u ovakvom stanju,imam vec dvojicu zainteresiranih,,po kome modusu oni raćunaju totalnu štetu,ja sam im rekao da moje auto vrijedi oko 9000 do 10 000 €,oni uporno to negiraju,da toliko ne moze biti,dođe mi da ih sve izudaram,kako smo mi ljigava drzava,ono kadija te tuzi kadija te sudi,vani oni ne bi mogli procjenjivati auto to bi neko drugi radio neovisan ne oni!Ovaj mi je rekao da ako hoću potpisati 25000 kuna a ako ne da ih tužim,kako se racuna totalna steta i koliko odbijaju ako meni ostaje auto,i kako da im ja prijetim prije tuzbe ako dodje do nje uopce,i dosta vazno,ako ih tuzim,koliko traju parnice i ko placa moje troskove advokata ako oni izgube,tj.da ja izvucem sto vecu naknadu?

I još važnije da li trebam čekati za popravak auta ako dođe do suda tj, čekati sudskoga vještaka da on procijeni auto i štetu ili ga mogu neovisno o tužbi zatražiti sam prije tužbe?

Ovaj pravnik mi je još prigovorio da mi je auto tehnički neisparavan,na što sam ja odma reagirao da to nije istina nego je odjavljen,uredno jer mi nije trebao a došla mi je opomena da vratim tablice,inače je auto tehnički savrešno ispravan,čak i u ovakvom stanju se može voziti jer mu geometrija i svi vitalni dijelovi su u redu!

Bijesan sam na ove na kako struka kaže pravnike ja bi ih nazavo nepravnicima!Dajte mi još par pametnih savjeta ako može!

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Prvo postoje dvije granice totalne štete u EU a želimo biti dio EU, stoga imamo slijedeće:

 

1. tzv. ekonomska granica totalke > kada trošak popravke iznosi 70 % i više od tržišne vrijednosti vozila koju je imalo pred nezgodu

 

2. tzv. tehničko - ekonomska granica totalke > kada trošak popravke iznosi više od 30 % od tržišne vrijednosti vozila koju je imalo pred nezgodu tzv. 130 %

 

Tržišna vrijednost vozila u vašem slučaju nakon 9 godina iznosi oko 23 % novonabavne kataloške cijene vozila, koja treba sadržavati i vrijednost sve dodatne opreme koju posjeduje vozilo a koju je najbolje preračunati odn. dodati u % na katalošku novonabavnu cijenu vozila.

 

Kod vas šteta navodno iznosi 56.000 HRK.

Vozilo ste navodno platili 216.000 HRK.

Vozilo nakon devet godina tržišno vrijedi oko 23 % ili 0,23x216.000= 49.680 HRK.

Odnos troška popravke (56.000) i tržišne vrijednosti vozila pred nezgodu (49.680) iznosi 1,127 te potpada pod prvu kategoriju totalke kada vi možete:

 

a)tražiti isplatu cjelokupnog iznosa štete (49.680 HRK) a slupano vozilo predati osiguranju čiji je vozač prouzročio štetu (ukoliko je on krivac 100 %) odn. ako nema vašeg doprinosa u načinu upravljanja, neprilagođenosti brzine i sl.

 

b)zadržati slupano vozilo kojemu se procijeni vrijednost ostatka vozila (maks.do 30 % tržišne vrijednosti vozila) i to odbije od tržišne vrijednosti vozila pred nezgodu (od 49.680)

 

Koeficijent 1,127 ukazuje na približavanje tehničkoj granici nepopravljivosti vozila za daljnu propisanu upotrebu odn. na mogućnost procjene ostatka vozila kao "otpadni materijal" koji vrijedi 5 do 10 % tršišne vrijednosti vozila i onda to odbije od tržišne vrijednosti vozila (od 49.680 HRK)

 

Sve je to bolje odraditi vansudski sporazumno kod osiguranja nego sudskim putem godinama goniti pravdu...

 

Srdačan pozdrav iz Livna, BiH

Stalni sudski vještak za cestovni promet i procjene vozila

dipl.inž. MIODRAG GARIĆ

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija