Jump to content

razvod


kicks

Preporučene objave

Pozdrav,

 

pred rastavom braka sam pa me zanima koliko otprilike traje postupak rastave i koliko sve to košta na kraju.

Za 2 mjeseca bi bilo godinu dana braka, no toga očito neće biti. Imamo dijete od 9 mjeseci. Ja i beba smo već 2 mjeseca kod mojih roditelja dok je cijenjeni gospodin sa svojima u drugom gradu. Nemamo vlasitih nekretnina.

Mi smo se manje više dogovorili oko djeteta, tj. da dijete ostaje samnom i oko alimentacije te njegovog viđanja djeteta. Sporazumnom rastavom oboje dijelimo troškove?

I konkretna situacija je takva da sam ja nezaposlena, tj. sad sam na porodiljnom, a prije toga sam studirala iako me nakon isteka porodiljnog čeka posao. Dali činjenica što sam trenutno nezaposlena može iako utjecati na dodjelu skrbništva nad djetetom, točnije, da ga dobije "muž.

Može li se sve to obaviti ikako bez angažiranja odvjetnika i može li ukratko objašnjenje kako započeti proces, kome i gdje treba otići ( ako treba) zbog djeteta i sve to u kratkim crticama?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Može se obaviti bez odvjetnika.

2. Napišete zahtjev za sporazumni razvod braka.

3. U njemu utanačite detalje oko toga kojem se roditelju dijete povjerava na primarnu roditeljsku skrb, odnosno koji će roditelj ostvarivati susrete i druženja s djetetom i u kojoj dinamici.

4. Zahtjev potpišete oboje.

5. Zahtjev podnesite Općinskom sudu koji je nadležan prema mjestu vašeg zajedničkog (zadnjeg) prebivališta.

6. Budući da imate maloljetno dijete, bit će nužno posredovanje Centra za socijalnu skrb u postupku mirenja i CSS će se izjasniti kojem roditelju treba povjeriti dijete a koji roditelj bi prema njihovom mišljenju trebao ostvarivati susrete i druženja s djetetom.

7. U zahtjevu za sporazumni razvod zatražite od suda neka vas oboje oslobodi troškova sudskih pristojbi jer iste ne možete podmiriti bez štete za vlastito uzdržavanje.

8. Koliko bi postupak mogao trajati, ovisi o kojem se sudu radi i kolika je opterećenost tog suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

posredovanje czss-a(centar za socijalnu skrb) ne možete izbjeći budući da imate zajedničko djete.dakle, tzv.mirenje ćete morati obaviti s time da je podnositelj zahtjeva dužan doći inače se zahtjev za razvod smatra povućenim.

vaša sreća ako se stvarno uspijete dogovoriti oko svega( uzdržavanje,kontakti oca s djetetom)ali iz Vašeg pitanja o možebitnom povjeravanju djeteta na zajednički život ocu, pretpostavljam da i tu imate dileme.

morate predati zahtjev za razvod, povjeravanje djeteta Vama na zajednički život te određivanje susreta i druženja s ocem, i naravno za određivanjem uzdržavanja. nikako nije presudno to što ste trenutno "nezaposleni" jer, na porodiljnom dobivate naknadu a koliko sam shvatila imate podršku svojih roditelja, što bi svakako trebalo napomenuti. kad započne sami proces,sudac će vjerojatno na prvome ročištu zatražiti mišljenje czss-a o povjeravanju djeteta i susretima te svakako zatražiti da obavite spomenuto posredovanje.

ni kad sve ide glatko ne traje baš kratko, vjerujem da ispod godinu dana do pravomočnosti presude svakako prođe. ali zar je to zaista toliko velika cijena u cilju traženja mirnijeg i sretnijeg života?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, imam još par pitanja,ako mi možete odgovoriti,

što u slučaju da on ne pristane na sporazumni razvod, pošto je do sada već mali milion puta promjenio mišljenje čisto oko razdavanja- malo bi bio s nama pa malo ne bi, malo bi se trudio pa ne bi, ali uglavnom se sve svodi na - ne bi.

ali u slučaju da iz inata ( što je lako moguće) ne želi pristati na sporazumni razvod,što onda? da li onda podnosim zahtjev ja i sama snosim troškove?

za sada se slaže s tim da beba bude samnom,ali je već imao prijetnji u par navrata da će mi uzet preko suda dijete? da li je to moguće i u kojim okolnostima?

što se tiče alimentacije, sam je rekao da će za malenog davati 2000 kn mjesečno. do sada, u ova 2 mjeseca što smo odvojeni( no doduše još nismo rastavljeni) prvi mjesec je poslao 900, a ovaj mjesec je rekao da će poslati 800 jer nema za sebe dovoljno. ( on inače ima 8000kn plaću.)

dali se na sudu određuje konkretni iznos koji mora isplaćivati?

bojim se da će mi ipak na neki način ići napakostiti i to naravno preko djeteta do kojeg mu u biti ni nije stalo. Od kad se dijete rodilo nije ništa pomagao oko njega, praktički ne zna ni kad je rođen.

U slučaju da rastava prođe " dobro" i da ne bude odugovlačenja s njegove strane, nakon se što dogovori i odredi kod koga će dijete biti ( kod mene), može li on naknadno podnositi neke zahtjeve/ tužbe da dijete ide njemu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da godinu dana čekanja nije velika cijena u usporedbi s mirnim , sređenim životom..

Da, imam potporu roditelja, za razliku od njegovih koji su po gradu pričali kako će mene izbaciti iz kuće ( jer smo dio vremena stanovali kod njegovih) i uzeti mi dijete. Velikim dijelom oni su zaslužni za ovo što se događa, ali ieak najveća je krivnja njegova inertnost i bacanje krivnje na druge. da je ijednom stao u našu obranu možda sada ne bismo bili pred rastavom.

uglavnom, odabrao je mamu umjesto mene i djeteta.

nije mi nikada pomagao ništa, spava redovito do sat vremena prije posla, vraća se u jedan ujutro a već mjesecima imam osjećaj ( iako ne i dokaz ) da me vara što je neki dan, kad je bio u "posjeti" u gradu zbog nekih drugih obaveza našao vremena za vidjeti dijete, i sam napomenuo kako ga žene opsijedaju i samo što nije priznao ga šara okolo. na razini je 5 godišnjeg djeteta.

udala sam se iz ljubavi i eto što sam time dobila.

 

 

p.s.

i da, u slučaju da se "cijenjeni " ne pojavi na zakazana ročišta mora li se iznova podnositi zahtjev?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, znanje.. da je glupo misliti da ljubav svladava sve prepreke. znanje da je ljubav bajka. znanje, da te onaj kome najviše vjeruješ najviše i iznevjeri?

ma da.. glupost.

znam da neću ovako nešto dvaput napraviti.

život nikad ne prestaje davati lekcije.

nadam se da ću se jednom svemu ovome moći smijati.

ali sada mi i nije smiješno.

ali..prolazi sve pa tako će i ovo.

ne znam samo kako ću se snaći kada to sve završi.

sama s djetetom...dobro, hvala bogu, imam pomoć roditelja i obitelji..bez njih.. uh..

samo da se ovo sve završi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slučaju da se gospodin predomisli, a to je vrlo vjerovatno,te da ne pristane na sporazumni razvod, vi predajete tužbu za razvod braka kao tužitelj, a on je tuženi. malo koji bude sveprisutan na ročištima i dakako može ne doći ili tražiti odgodu, ali ne predajete zahtjev ponovo, već se zakaže novo ročište...o tome dok dođe do toga.

što se tiče uzdržavanja,oprostite ali niste valjda povjerovali(ako već sumnjate da mu nije bio problem varati vas i lagati) da će isti plaćati toliki iznos, i to na vrijeme?

predat ćete zahtjev zajedno sa razvodom, u kojem ćete tražiti uzdržavanje djeteta, i tu postoje propisi. možete i odmah zatražiti privremenu mjeru uzdržavanja koja vrijedi do okončanja razvoda. sud će odrediti iznos koji će morati plačati, na temelju procjene djetetovih potreba, vašeg sudjelovanja, te njegovih mogućnosti, koje nisu presudne(dakle nema na sudu ali meni to nije dosta ni za mene pa ne bih davao za djete).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

očito je koliko mu vjerujem iliti koliko sam naivna kad sam već do sada progutala toliko go**na tako da nije čudo da sam mislila kako će "ovaj put stvarno napraviti što je i rekao".

ipak, nakon svega,nisam ni ja više toliko glupa pa mi čak postaje i smiješno sve to njegovo izmotavanje i laganje.

stavr je u tome da smo mi dosta mladi ( ja 22, on 25 ) no nekome to nije problem niti izgovor da ne preuzme svoje obaveze i odgovornosti.

s obzirom na godine, ja bih trebala biti ta koja cmizdri da se nije iživjela i zabavild dovooljno i kako hoću ići van i bla bla bla. ja sam svjesna da imam dijete i da se prioriteti preko noći mijenjaju što mi nije nikada ni bio problem jer je ova mala zvjer nešto najljepše što mi se u životu dogodilo bez obzira na to što je njegov tata ispao apsolutno razočaranje.

ali, njemu je najbitnije ići van, piti, roštiljati i da ne pričam dalje sve...

i za to sve ima novaca a nema da pošalje sinu.

neki dan sam pričala s prijateljicom o tome kako će vjerovatno sve ovo ispasti na kraju..za par mjeseci on će naći neku curicu ( pošto on neeemože bez toga) i neće se ni sjetiti da je bio ikad oženjen a kamoli da ima dijete.

dugo sam odgađala rastavu jer nisam htjela da mi dijete odrasta bez oca ali na kraju sam shvatila..da će mu biti jednako. njegov tata ga ionako nije 2 put primio u ruke.kakav je to tata?

neće mu falit.

a ja ću mu dat sve na svijetu i neću mu sigurno dolaziti pijana u 1 ujutro ko tata.

trebala sam ja agresivnije odmah,a ne popuštat, pa i sada, pokušavam sve nježno da ne dođe do svađe..a kad je on mene štedio i brinuo o mojim emocijama.

a jadna sam. štaš.

opet, što smo ono rekli da sam dobila, da, znanje:)

neće se ponovit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kicks je napisao:

bojim se da će mi ipak na neki način ići napakostiti i to naravno preko djeteta do kojeg mu u biti ni nije stalo. Od kad se dijete rodilo nije ništa pomagao oko njega, praktički ne zna ni kad je rođen.

 

E sad me gospođo ljutite. Tvrdjeti da ocu nije stalo do djeteta prije svega je egoistički i samodopadno, obična manipulacija koja dolazi od jednog roditelja kada želi ocrniti drugog. Možda čovjek ne osjeća više ništa spram Vas, no da mu nije stalo do djeteta, ne bi uplaćivao za djetetove potrebe. I samoda Vam kažem, možete biti prezadovoljni sa iznosom od 900 KN! U parnicama u kojima sam sudjelovao sudovi su dosuđivali po 400!!! kuna, tako da biste trebali biti i više nego sretni.

Svoje probleme riješite s mužem, ali čisto ne vjerujem da je muž prvorazredni gad a Vi prečista svetica!

 

I ispričavam se poštovanom čitateljstvu Legalisa na izljevu osobnih emocija ali mi je dosadilo više čitati kukajuće roditelje koji za onog dugog imaju samo najcrnje riječi a glede toga kako ne znaju kada im je dijete rođeno i slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ispričavam se na vašem povrijeđenom muškom egu,ali vi ne znate ništa o meni i ništa o tom čovjeku s kojim da ja do nedavno živjela. ja bih bila najsretnija kada bih mogla reći da imam divnog muža koji mi je potpora i pomoć, oslonac i divan otac ali to nažalost nije tako.

ja njega ne pokušavam niti želim ocrniti i sve ovo što se događa pokušala sam i pokušavam riješiti na najmirniji način što se ne može reći za njega i njegovu obitelj koji su od samog početka radili sve da se mene riješe.

ja nisam svetica, daleko od toga ali volim i brinem se za svoje dijete i njegove potrebe stavljam uvijek ispred svojih!

a netko tko spava po cijele dane, ne pita da li dijete ima pelena ili hrane, kada treba ići doktoru i kako će uopće ići, netko kome je bitnije izaći van i napiti se nego pokušati provesti 5 minuta sa svojim djetetom i zabaviti se s njim.. ne bih baš rekla da mu je stalo. njemu se sviđala ideja djeteta ali ne i to što je to dijete sa sobom donijelo-obaveze!

netko kome je stalo do djeteta napravio bi apsolutno sve u svojoj moći da mu pruži krov nad glavom i miran život,a ne sjedio, pio i govorio kako ništa to nema veze s njim.

tako da, dragi moj , nemate pojma o meni i tom čovjeku i nemate pravo davati takve komentare!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e pa čitateljstvo smatra da bi se prvo trebali ispričati gospođi koja vam je bila meta, a onda smo mi na redu... :-D

razumijem vaše potrebe za izljevima emocija ali kakve bi onda trebala ja ispucati na neke samo zato što su drugog spola... jer moj gospodin ex, tituliran kao ne prvorazredni gad nije svojoj djeci htjeo dati ni njihove osnovne stvari kao što su odjeća i obuća dok je igračke podjelio... na sve mu ja plačam kredit za kuću u kojoj živi, eto stjecajem okolnosti ja bi sada imala pravo zoljom gađati ekran( žali bože ekrana) jer mi tlak dižu optužbe na račun osoba koje nisu nego napisale dvije rječi svojeg jada koji prolaze. :zao:

gdje je nestalo ono suosjećanje...? dragi floki,kaj je danas PMS? :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kicks je napisao:

nemate pravo davati takve komentare!

 

Vi ste se prijavili na Legalis, otvorili ste temu na ovom forumu i niste samim time cijepljenji protiv komentara koji bi eventualno povrijedili vaše oko. Dapače, niste podložni samo potpori već i oštroj kritici.

 

Vidim da niste shvatili da je moja kritika bila vezana uz visinu uzdržavanja, te smatram da je to pristojna suma ponuđena od Vašeg supruga. Iako je mala. No, uzme li se u obzir da potrebe djeteta dobi Vašega iznose mjesečno oko 1600 kuna, i da su u snašanju troškova DUŽNI sudjelovati OBA roditelja, smatram da je potpuno pravedno da otac sudjeluje sa 900 kuna a Vi sa 700.

 

Dakle, ovo Vam sve govorim sa pravnog aspekta.

 

Za Vašu životnu situaciju ne pokazujem interes.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a što se tiče 900 kn ili 2000 kn ili 800 kn, ja bih radije umjesto toga da se on brinuo za svoju obitelj i provodio vrijeme sa svojim sinom više nego sve novce na svijetu!

i da mogu dala bih dušu da mi uspijemo a ne da se moramo rastaviti jer dragi moj ja tog čovjeka bez obzira na sve još uvijek volim,a možda ne znate kako je to gledati kako netko koga volite i ko navodno voli vas uništava vaš zajednički život i svakim danom vam sve više okreće leđa.

pa pardon ako samo malo preemotivna za vaše koncepte sada ali malo mi se raspada život pa se ne znam drugačije postaviti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospođo Happymom, čini se da ste previdjeli (namjerno ili slučajno, nije mi poznato :-D ) da se ja nisam obraćao niti jednom spolu konkretno. Dapače, u svom izlaganju bio sam vrlo obazriv i uz uporabu imenica "jedan roditelj" i "drugi roditelj" ni na koji način nisam postavio svoju tezu pro jednog spola a contra drugog.

 

I Vama lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kicks je napisao:

a što se tiče 900 kn ili 2000 kn ili 800 kn, ja bih radije umjesto toga da se on brinuo za svoju obitelj i provodio vrijeme sa svojim sinom više nego sve novce na svijetu!

i da mogu dala bih dušu da mi uspijemo a ne da se moramo rastaviti jer dragi moj ja tog čovjeka bez obzira na sve još uvijek volim,a možda ne znate kako je to gledati kako netko koga volite i ko navodno voli vas uništava vaš zajednički život i svakim danom vam sve više okreće leđa.

pa pardon ako samo malo preemotivna za vaše koncepte sada ali malo mi se raspada život pa se ne znam drugačije postaviti!

 

Draga gospođo,

 

Još jednom napominjem, pitanje koje zahtijeva intervenciju iz područja prava uvijek će biti dobrodošlo. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

onda mi objasnite na koga se odnosi MUŽ koji nije prvorazredni gad, i ONA koja nije svetica...

ili ja polako zaboravljam gradivo osnovne škole, ili Vam se omaklo malo više nego što ste htjeli reći.pozdrav,jer mislim da sam tu radi potpore koliko mogu gospođi a ne da trpšim vrijeme na raspravu na temu što ste Vi,floki, htjeli reći...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se više neću javljati ovdje za ikakve pravne savjete, a od vas je jako kukavički skrivati se iza fasade pravnog savjetnika s koje pozicije si dajete za pravo vrijeđati i ispaljivati osobne frustracije na nepoznatima.

Pa sretno vam bilo u životu i iskreno se nadam da u slučaju potrebe ne naiđete na reakciju kao vašu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kicks je napisao:

Mislim da se više neću javljati ovdje za ikakve pravne savjete, a od vas je jako kukavički skrivati se iza fasade pravnog savjetnika s koje pozicije si dajete za pravo vrijeđati i ispaljivati osobne frustracije na nepoznatima.

Pa sretno vam bilo u životu i iskreno se nadam da u slučaju potrebe ne naiđete na reakciju kao vašu!

 

Već sam Vam rekao, draga gospođo - samim time što ste otvorili raspravu niste za sebe rezervirali samo pozitivne komentare.

Inače, nije mi jasno što ste htjeli reći sa ovim "skrivanjem".

Nisam li Vam ja prvi odgovorio na sve Vaše upite?

Očito to ne znate cijeniti.

 

Osobno, nemam što liječiti svoje osobne frustracije, jer još uvijek nisam otac. Ali imam pravo izreći svoje mišljenje u javnoj temi koju ste vi prokazali svima na uvid.

Žao mi je što Vam se moj stav ne sviđa, no svi smo različiti. I treba poštovati pravo na različitost i na izražavanje mišljenja. Ukoliko drugi puta ne budete htjeli javne komentare, nemojte otvarati temu na forumu. Jedino tako osigurat ćete izbjegavanje negativne kritike po Vas. Sretno na sudu i lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u potpunosti se složem sa djelom da ima jako puno dobrih očeva a i da ima puno više loših majki nego što javnost želi priznati. samo mi nije jasan ovaj nastup- napad na onu koja je udana za pogrešnog.

a slažem se i oko potpore! dapače, vi za tatu ja za mamu ali u ovom konkretnom slučaju, pa da vidimo... :-D

a kicks molim da nastavi sa svim pitanjima i nedoumicama jer ovdje ima puno ljudi koji vam svojim iskustvom, znanjem i potporom mogu pomoći. ja sam prva zahvalna isključivo legalisu,što sve skupa u mojoj situaciji nije gore već znatno bolje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zato što i niste otac i neznate kako je naći se u ovakvoj situaciji možete si priuštiti pametovanje.

a kad dođe do toga da budete nečiji otac, onda ćete se pokazati i iskreno se nadam da ćete biti bolji od ovih o kojima se ovdje priča jer najlakše je napraviti dijete,a gdje je briga?

a ja nisam otvorila temu da bi me se posipalo komplimentima ,ali to ne znači niti da ću šutjeti kad me netko blati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kicks je napisao:

Sigurno je divno biti vi, sjediti na svom tronu i promatrati nas male grešne jadne ženice tu nisko dolje.

naravno da su pijanice bolji očevi od brižnih, požrvtvonih majki. muškarci su su svakom pogledu bolji od žena pa i kad su najgori, najbolji su, jel tako.

naravno.

 

Draga gospođo, Vaša je predodžba o meni potpuno pogrešna. Niti se smatram "na tronu", niti Vas smatram "dolje".

 

Muža Vam nisam birao ja pa prema tome ne mogu biti kriv ukoliko je isti eventualno prečesti konzument alkohola.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kicks je napisao:

.... jer najlakše je napraviti dijete,a gdje je briga?

 

Gospođo, za napraviti dijete je potrebno dvoje. Barem sam ja tako učio u školi.

 

kicks je napisao:

a ja nisam otvorila temu da bi me se posipalo komplimentima ,ali to ne znači niti da ću šutjeti kad me netko blati.

 

Nitko Vas ne blati, samo je izrečeno drugačije mišljenje. Žao mi je što to doživljavate kao napad na sebe. No, ne možete tražiti od ljudi da Vam ne suprotstave svoje stajalište.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi gospodine, prvi koji je složio ikakvu predođbu o ikome bili ste vi zauzimajući se za nekoga koga ne poznajete i aludirajući na to da sam ja manipulatorica,a moj muž žrtva.

tu nije pravni aspekt već osobno mišljenje.

pod skrivanjem, mislila sam na upravo to što ste nakon burne izjave osobnog viđenja stvari, vašu izjavu prekrili pravnom pomoći ubuduće.

napadom na mene neće se smanjiti niti broj loših očeva niti majki,ali ja nisam ni najmanje kriva zbog broja jednih niti drugih.

vaša muška solidarnost je zaista dirljiva,ali u ovom slučaju, muško nije pozitivan lik bez obzira koliko netko htio da majke budu vještice a muškarci izigrani i krivo shvaćeni jer neki puta su stvari jednostavno crno bijele. netko je dobar a netko loš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za dijete je potrebno dvoje, pogotovo kada to dvoje prije nego što naprave dijete sjdenu i razgovarju o tome što će to dijete značiti, kolike promjene i odricanja i kada oboje svjesno uđu u tako nešto,a onda na pola puta onaj drugi odluči da bi ipak malo još uživao u svom životu bez djeteta.ali dijete je već na putu pa je malo kasno za to.

 

da ste mirnijim tonom izrekli svoje mišljenje možda to ne bih shvatila kao napad na sebe. a vi morate priznati da ste komentar napisali sa malo više emocija i adrenalina nego odgovor na moja prva pitanja jer vas je u međuvremenu nešto razljutilu i burnije ste reagirali.

tako da...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

nemam namjeru dalje s Vama polemizirati.

 

Osnovno načelo kojim se pravnici moraju voditi jest Audiatur et altera pars, što u prijvodu znači "Neka se čuje i druga strana".

Mi na Legalisu nikad nismo (u pravilu) počašeni svjedočenjem druge strane. Već isključivo jedne. I ta strana iznosi svoje SUBJEKTIVNO mišljenje. Pa Vas molim da o subjektivizmu ne pričamo.

Ako sam se za koga zauzeo, zauzeo sam se za Vas. Pravno zauzeo. Vaše moralne dvojbe i privatni problemi me ne zanimaju, jer ja nisam psihijatar niti Vam u tom smjeru mogu pomoći.

Ja Vam jedino mogu pomoći u vidu prava, kao što sam i učinio. Kao što bih pomogao i učinio svakome tko bi me zatražio za pomoć. Dakle, Vi niste iznimka. Iznimka ste samo po tome što ste ustali protiv drugačijeg načina razmišljanja i što ste isto drugome pokušali oduzeti.

 

Inače na ovom forumu vlada demokratska atmosfera i kolegijalna tolerancija. Nažalost, ne može se očekivati od svih forumaša (redovito novih korisnika) da prihvate pravila igre.

 

Držim palčeve da Vaš spor uspješno riješite, ponajprije u korist djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate pravo, ovaj razgovor ne vodi nikuda pogotovo kada je sugovornik jednako tvrdoglav kao i ja.

Sretno s pravnim savjetima.

I savjet ubuduće, drugim "novim forumašima koji ne znaju pravila na legalisu" odmah na početku objasnite da vi kao prav. savjetnik imate pravo u bilo kojem trenutku dobiti napadaj agresivnostii ispucavati se na njih.

Mislim da će vam onda biti lakše nego samnom pošto ja nisam bila upoznata s pravilima.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok, sada.

ovo je već zbilje smiješno.

moram se ispričati što sam toliko "zagrizla" za ovo ali malo sam ovih dana... *?*=?"#$" !!!!!!!!!!!!!!!!!

pa ljutim se na krivu osobuu i ispričavam se radi toga.

priznam kad pogriješim,

ali ne odustajem od toga da ste vi prvi planuli . :vrti::beljo2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znate, ja razumijem Vas da se Vi sada razvodite. No, nemojte svoje nesuglasice samužem rješavati preko djeteta. Pogotovo kad je tako malo dijete u pitanju. Za njegov psiho-fizički razvoj je potrebno da ima oba roditelja. I stoga se potrudite s ocem pronaći najbolji mogući kompromis kako bi djetetu bilo najbolje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja i muž bez obzira što ćemo se rastaviti nismo u svađi i ne pokušavamo dodatno zagorčati situaciju jedno drugome ( bar ne više ). A što se malenog tiče, naravno da će viđati oca, ako će to njegov otac htjeti,sve ovosi o njemu, koliko često će ga posjećivati a ja se nadam da hoće jer ne bih htjela da maleni izgubi kontakt s ocem. no to ovisi o njemu.

ja mu nisam nikada niti bih mu ikada pokušavala zabraniti da viđa svoje dijete pa i da smo se zakrvili to nikad ne bih napravila, to je njegovo dijete i ima ga pravo viđati kada god hoće. jedino što nebih dozvolila i protiv čega bih se borila do kraja je da beba ode živjeti s njim. jer to ne bi bio život s njim nego s babom koja je do svega ovoga i dovela.

no za to se ne trebam brinuti jer je muž sam rekao da ga on ne bi nikada tako uzeo od mene tako da se nadam da će u ovom periodu nastaviti razmišljati svojom glavom a ne da razmišlja "tuđim" glavama i da donosi odluke na bazi tuđih " prijedloga i dobronamjernih savjeta".

što se nas tiče i sina, on ga može viđati kada god hoće. kažem opet, sve ovisi o njemu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što ćete uskoro morati prihvatiti, kicks, jest "ne-posjećivanje djeteta", već njegov odlazak s ocem prema dinamici druženja koja će biti predviđena.

Obzirom da je vaše dijete maleno i ima samo 9 mjeseci, moguće da neće sada biti niti intenzitetom niti ekstenzitetom određeno kao što će biti čim djetešce bude mrvicu veće.

A tada nećete biti u prilici odlučivati hoće li to vrijeme, koje boravi s ocem, proboraviti i uz osobu s kojom otac živi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kicks je napisao:

ispričavam se na vašem povrijeđenom muškom egu,ali vi ne znate ništa o meni i ništa o tom čovjeku s kojim da ja do nedavno živjela. ja bih bila najsretnija kada bih mogla reći da imam divnog muža koji mi je potpora i pomoć, oslonac i divan otac ali to nažalost nije tako.

ja njega ne pokušavam niti želim ocrniti i sve ovo što se događa pokušala sam i pokušavam riješiti na najmirniji način što se ne može reći za njega i njegovu obitelj koji su od samog početka radili sve da se mene riješe.

ja nisam svetica, daleko od toga ali volim i brinem se za svoje dijete i njegove potrebe stavljam uvijek ispred svojih!

a netko tko spava po cijele dane, ne pita da li dijete ima pelena ili hrane, kada treba ići doktoru i kako će uopće ići, netko kome je bitnije izaći van i napiti se nego pokušati provesti 5 minuta sa svojim djetetom i zabaviti se s njim.. ne bih baš rekla da mu je stalo. njemu se sviđala ideja djeteta ali ne i to što je to dijete sa sobom donijelo-obaveze!

netko kome je stalo do djeteta napravio bi apsolutno sve u svojoj moći da mu pruži krov nad glavom i miran život,a ne sjedio, pio i govorio kako ništa to nema veze s njim.

tako da, dragi moj , nemate pojma o meni i tom čovjeku i nemate pravo davati takve komentare!

 

Pa, iskreno, nije izoliran slučaj da čovjek naštanca dijete, a onda mu je to sve preveliki teret i nije mu stalo do djeteta. To je posve moguće. Samim biološkim roditeljstvom ne postaje se skrban roditelj pun roditeljske ljubavi.

Ljudi se počesto pjene na pomisao da bi homići usvajali djecu, a heteroseksualce nitko ne kontrolira u razmnožavanju (falabogu, to bi bilo ipak too much, rješenja nema).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stvar je u tome da je moj muž pristao na to da dijete bude samnom i da ga on posjećuje ovdje pošto ne živimo u istom gradu.

a ako se ja i on nešto sami dogovorimo bez sudova i socijalnih službi tako će vjerovatno i bitit.

naravno da će maleni kad bude malo veći i otići kod njega na par dana i biti s njim ( ako će to naravno muž htjeti a nadam se da hoće). i ti posjeti mi ne smetaju nit bih ih branila.

ja sam rekla da jedino protiv čega bih se borla jest da beba živi s njim a ne samnom. iz više razloga koje nisam ovdje dužna izlagati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto se ovdje iznose neka osobna razmišljanja pa da se i ja priključim sa svojim. Oprostite, ali meni se čini da vi još niti sami niste sigurni što biste željeli, malo bi se rastajali pa mirili pa opet rastajali i tako u nedogled. Dijete ste radili u dvoje, svađali se u dvoje pa dajte probajte u interesu djeteta razgovarati sa suprugom, malo popustiti i jedno i drugo i naći rješenje prihvatljivo za vas troje. Pravne savjete ste dobili, probajte sad ovu energiju koju trošite pišući usmjeriti ka tome da se pripremite što bolje za razgovor sa suprugom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, mi smo se manje više dogovorili a što se mene tiče ne bi bilo toliko promjena s bi na ne bi. ja bi se trudila kao što i jesam maksimalno ali kada netko ne želi biti u braku svaki pokušaj je kao lupanje glavom o zid.

a energija koju usmjeravam na pisanje je takva zato što si u "stvarnosti" zbog djeteta ne smijem dozvoliti da se slomim, sjedim i plačem, vrištim ili bilo što slično pa je lakše "izjadati se anonimno".

i marija_, slažem se da je bolje da se završi ako on nije za brak što očigledno nije.

on voli svog sina, naravno da ga voli,ali nije "tata materijal" a bome ni muž. bit će možda za par godina nekoj bolji nego nama. vjerovatno je sve to zato što smo "srljali". al neću opet tako lako:))prije nikako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok svima,

 

Ja sam nova pa sorry ako nesto kiksam.

Imam jedno pitanje u vezi razvoda sta me i navelo da se javim.

Naime moji roditelji su se rastavili davne 1994 g. i moja majka se zajedno sa mnom i bratom odselila, a da time nije trazila nista osim alimentacije.

Moj "otac" nije bio u stanju ni to placati ne zato sto nije mogo nego nije htio!

U njegovom vlasnistvu je ostala obiteljska kuca koja je sagradjena za vrijeme njihovog braka, e sad moje pitanje je dali ja imam pravo kao njehovo djete na dio te kuce?

Jedino sto imam je papir od razvoda.

Jeli kasno za djelovati?

Molila bih za bilo kakvu pomoć budući da iskreno nemam pojma o tim stvarima ali imam volje naucit.

 

Lijep pozdrav i unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, mislila sam na to dali je moguće tražiti da se naplati dugovanje preko nekretnine?

Nije vazno preko koga će ići, preko mene ili nje.

Svejedno bi, naravno ukoliko je to moguće, nasljedili njezin dio jel tako?.

 

Ako je to moguće ostvariti što mi je prvo za raditi,tj. odakle da počnem?

 

Dali se isplati uopće uzimati odvjetnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi jeste, kao djete, nasljenik imovine svog oca nakon njegove smrti.

Međutim to ne znači da ćete nasljedstvo i ostvariti.

 

Vaš otac prije svoje smrti jednostavno može prodati svoju imovinu ili sklopiti ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju gdje će imovina koje je vlasnik prijeći u cijelosti u vlasništvo osobe koja je po tim ugovorima davatelj uzdržavanja,pa za vaše nasljedstvo neće ostati ništa.

Ne kažem da će se to dogoditi,nego da samo postoji mogućnost za isto.

 

Ukoliko imate,a trebate imati, pravomoćnu presudu o razvodu braka vaših roditelja,onda na temelju te pravomoćne sudske presude možete pokrenuti ovršni postupak pred sudom kako bi naplatili bar dio potraživanja koje je na ime vašeg uzdržavanja bio dužan snositi vaš roditelj-otac.

Bitno je napomenuti da takva potraživanja zastaruju za 5 godina prema važećem Obiteljskom zakonu.To znači da možete uspjeti naplatiti dospjela a neisplaćena potraživanja unatrag 5 godina od podnošenja tužbe.

 

Odvjetnik je stručna osoba koja vam može bitno pomoći i olakšati ostvarenje cilja,a posebno ukoliko sami nemate stručna znanja,zato isto ostaje vama na procjenu....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I to je sve sto se moze napraviti?

 

Znaci ja imam 22 godine i ukoliko zelim ista naplatiti mogu naplatiti samo 1 godinu ako i to!

A moze li zena potrazivati nesto npr. zalba na presudu??

Pretpostavljan da je tomu proso rok odavno :-?

Ili se igrati na kartu bolesnog djeteta, sto tada vrijedi? Naime moj brat je mentalno retardiran, a uzdrzava ga samohrana majka bez ikakvih primanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

wenge15 je napisao:

I to je sve sto se moze napraviti?

Možda bi bilo najbolje da razgovarate sa svojim ocem po pitanju nasljedstva,ukoliko je to moguće.

 

 

 

Ako niste redovni student na nekom od fakulteta,a imate godine koje ste naveli,dužnost uzdržavanja roditelja obveznika davanja uzdržavanja istekla je godinu dana nakon vaše punoljetnosti,pod uvijetom da se niste i prije zaposlili.

 

Žalba na pravomoćnu presudu nije moguća,odnosno ako bi istu i podnijeli neće se uopće razmatrati i biti će odbačena.

 

Vaš brat,ako je maloljetan,samo po toj činjenici ostavruje pravo na uzdržavanje od svojih roditelja,pa tako i od oca s

kojim ne živi.

Također po punoljetnosti temelčjem čl.210.st.3.Obiteljskog zakona, zbog svoje bolesti također treba biti i dalje uzdržavan,a o čemu odlučuje sud.

Članak 210.st.3.ObZ-a

(3) Punoljetno dijete koje zbog bolesti, mentalnog ili tjelesnog oštećenja nije sposobno za rad, roditelji su dužni uzdržavati dok ta nesposobnost traje.

 

Na osnovi svega iznesenog,a na temelju pravomoćne presude,moguće je tražiti u ovršnom postupku pred sudom naplatu dospjelih ali neipslaćenih potraživanja na ime uzdržavanja vašeg brata koji je bio dužan snositi vaš otac,obveznik uzdržavanja.Tada će se također primjeniti zakonska odredba o zastarnom roku.

 

Moguće je podnijeti i posebnu tužbu za udržavanje vašeg brata,te tražiti da sud prema njegovim potrebama koje ovise prvenstveno o njegovom zdravstavenom stanju odredi adekvatan iznos uzdržavanja.

 

Ukoliko nemate materijalnih sredstava za podizanje tužbe ili provođenje ovrhe,obratite se nadležnoj odvjetničkoj komori s zamolbom da vam osigura pravnog zastupnika.

Pogledajte putem ovog linka,koje uvijete trebate za navedeno zadovoljiti i na koji način to zatražiti:

 

http://www.hok-cba.hr/Default.aspx?sec=169

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

marija_1495 je napisao:

Žalba na presudu je nekad i moguća. Ako jest - piše u pravnom lijeku. Pravomoćna znači da nema više sudskog puta kojim bi se pobijala. Uvijek ostaje Ustavni sud, ako su povrijeđena ustavna prava.

 

Ne mogu ne uputiti na novu hrpu gluposti proizašlu iz poznate radionice.

 

 

Protiv SVAKE presude je DOPUŠTENA žalba.

 

"Pravomoćna" ne znači da NEMA više sudskog puta kojim bi se pobijala. Pravomoćna presuda može se pobijati IZVANREDNIM PRAVNIM LIJEKOVIMA. U parnici su to revizija i prijedlog za ponavljanje postupka, a u drugim vrstama postupka drugi izvanredni pravni lijekovi.

 

K'o Boga Vas molim - prestanite pisati gluposti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U spomenutom slučaju:

canis je napisao:

Vaš brat,ako je maloljetan,samo po toj činjenici ostavruje pravo na uzdržavanje od svojih roditelja,pa tako i od oca s

kojim ne živi.

Također po punoljetnosti temelčjem čl.210.st.3.Obiteljskog zakona, zbog svoje bolesti također treba biti i dalje uzdržavan,a o čemu odlučuje sud.

Članak 210.st.3.ObZ-a

(3) Punoljetno dijete koje zbog bolesti, mentalnog ili tjelesnog oštećenja nije sposobno za rad, roditelji su dužni uzdržavati dok ta nesposobnost traje.

 

Na osnovi svega iznesenog,a na temelju pravomoćne presude,moguće je tražiti u ovršnom postupku pred sudom naplatu dospjelih ali neipslaćenih potraživanja na ime uzdržavanja vašeg brata koji je bio dužan snositi vaš otac,obveznik uzdržavanja.Tada će se također primjeniti zakonska odredba o zastarnom roku.

 

Moguće je podnijeti i posebnu tužbu za udržavanje vašeg brata,te tražiti da sud prema njegovim potrebama koje ovise prvenstveno o njegovom zdravstavenom stanju odredi adekvatan iznos uzdržavanja.

 

zaista nema potrebe za Ustavnim sudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija