Jump to content

17 godina statusa


marinero

Preporučene objave

molim vas za savjet jer sam očajna..moj otac je poginuo kao član oružanih odreda Narodne zaštite vršeći dužnost..kao članovi njegove obitelji primali smo vojnu mirovinu punih 17 godina da bi nam prije par dana došlo rješenje iz Mirovinskog po kojem nam ukidaju mirovinu jer po novom zakonu nema status hrvatskog dragovoljca..istina je da nije proveo 5 mjeseci u Narodnoj zaštiti, ali on je poginuo nakon 4 mjeseca, nije dobrovoljno istupio..zanima me da li se ta odredba o 5 mjeseci odnosi i na mrtve? da li moj otac kao pripadnik oružanih odreda NN i obzirom da je poginuo vršeći dužnost ima pravo na status, odnosno mi na mirovinu? da li imamo osnova za tužbu pošto mislimo da žalba na ovo rješenje ništa neće važiti iako ćemo je u svakom slučaju poslati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nitko tko je bio u NN nema status dragovoljca jer potrebnih 5 mjeseci nema nitko.naime smanjili su .odnosno promjenili datum,od kad je trajala NN (početak-kraj)da svima i koji su bili od početka fali par dana do tih 5 mjeseci koji oni kao priznaju.priznaju samo onima koji su otišli u ZNG bez i jednog dana prekida.otiđite kod pravnika koji se razumiju tematiku NN.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kod vas se radi o povredi stečenih prava .

ako ste dobivali 17 godina mirovinu,to je išlo po zakonu 91.g. tj. po zakonu koji je važio u vrijeme stradavanja.

mislim da vam mirovinu nemogu prevoditi po novom zakonu o pravima hrvatskih branitelja .stari zakon je za vas povoljniji a isto je navedeno u izmjenama zakona o pravima hrvatskih branitelja (mislim da je 2005.g),ako je povoljnije vrši se prevođenje na novi ZOPHB, ako nije ostaje po starom zakonu o pravima hrv.branit.

Žalba Središnjem uredu HZMO .Ukoliko se žalba ne rješi povoljno za vas tužba Upravnom sudu i pozovite se na stečena prava.pazite na rokove .navedeni su u pravnom lijeku rješenja HZMO.

U rješenju su navedeni zakon i članci po kojima su napravili novo rješenje .imaš internet ,traži narodne novine .prouči zakon o pravima hrvatskih branitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 2. ZOPHBDR

(1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: hrvatski branitelj iz Domovinskog rata).

(2) Pod sudjelovanjem u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta Republike Hrvatske, odnosno vrijeme neposredne ugroženosti suvereniteta Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: obrana suvereniteta Republike Hrvatske), u smislu stavka 1. ovoga članka, podrazumijeva se oružani otpor agresoru i djelovanje u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i povratak te obuka i priprema za odlazak na bojište) u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

(3) Dragovoljac iz Domovinskog rata je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 100 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992.

(4) Dragovoljac iz Domovinskog rata je i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 30 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992. ukoliko:

– nije imao obvezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu ili

– nije regulirao obvezu služenja vojnog roka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija