Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

iwek

Izrabljivanje?

Preporučene objave

Pozdrav svima.

 

Imam par pitanja. Ovako, radim u jednom dućanu, to mi je prvi posao pa me zanima par stvari:

 

1. Može li poslodavac kao obavezu tražiti dolazak na posao najmanje 15 minuta prije početka radnoga vremena?

 

2. Može li poslodavac od mene, kao prodavača koji dolazi u kontakt sa prehrambenim proizvodima, tražiti da čistim toalete (i zaposlenika i kupaca)?

 

3. Da li postoji pravilnik koliko bi se rad nedjeljom trebao više plaćati (pošto ja dobijem otprilike 50-ak kn na plaću za 3 radne nedjelje u mjesecu - ukupno)

 

4. Što učiniti ako mi je poslodavac na razgovoru za posao obećao veću plaću, koja je zapravo 500kn manja nego što je on obećao?

 

5. Od nedjelje do nedjelje imamo dva slobodna dana. E sada, kada je neki državni praznik/blagdan (neradni dan), svim zaposlenicima se to vode kao slobodni (neplaćeni) dani. Znači, jedan slobodni dan nam ukradu. Nekima to nisu prije radili, ali je stigao mail iz Zagreba da se svim zaposlenicima slobodni dani moraju krasti.

 

6. Nikada, ali baš nikada sa poslom nismo završili u 22.00 ili 14.00, uvijek ostajemo barem 10 minuta duže, što se naravno nevode kao prekovremeni sati. Kako sam čuo, prije nego sam došao u firmu, jednom prilikom su radnici stali raditi valjda 2 minute prije kraja radnog vremena. na to su šefovi zaključali sva vrata i natjerali radnike da ostanu sat vremena duže raditi.

 

7. Ima li nadređeni pravo povisiti ton na mene?

 

Unaprijed hvala!

 

p.s. ovako, samo malo za informaciju, prije nekih tjedan dana u "neslužbenom posjetu" nam je bila inspektorica i rekla je kako nemamo pravo nedjeljom raditi do 21h, međutim mi i dalje radimo...

Link to post
Podijeli na drugim stranicama×
×
  • Napravi novi...