Jump to content

Privatni domovi za stare i nemoćne


Fortune

Preporučene objave

Što učiniti ako se vlasnici+osoblje privatnog doma za stare i nemoćne osobe ne pridržavaju ugovornih obveza odnosno ako njihovo postupanje u određenoj mjeri šteti štićeniku i obitelji štićenika?

Naravno, uvijek postoji mogućnost preseljenja osobe u drugi dom, ali obzirom da se radi o vrlo teškoj bolesti u kojem slučaju je smrt osobe samo pitanje vremena, preseljenje ne bi došlo u obzir.

Tko obavlja nadzor nad takvim ustanovama? Kome odgovaraju i uopće jesu li ikome takve ustanove odgovorne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovorne su centrima za socijalnu skr i rad kojima se može uputiti prigovor.

Naravno prije toga je potrebno razgovarati sa upraviteljom ili upraviteljicom istog doma.

 

Moram napomenuti da ja nisam pravnik, ali imam baku u domu i osobno sam isto nezadovoljan, ali mi se čini da je situacija na nivou države takva, što se tiče društvenih domova.

Baka mi je u jednom od najboljih društvenih domova, a cijena od 4800 kuna to dokazuje.

Međutim, od silnih obveza na koje su se obvezali, ispada da je taj dom samo prenočište, gdje 3 puta dnevno nahrane svoje štičenike i to je to. Baki naime , a ona ne može to sama, niti itko radi krevet, telefon sam morao sam donjeti,doručak stiže na salveti mjesto na tanjuru. Osim donošenja hrane u sobu za koju nadoplačujem 300 kuna , baka od osoblja ne vidi nikoga drugoga. wc papir donosim sam.

Na katu u zajedničkoj prostoriji im svaki dan donašaju kekse i sok, ali baka je nepokretna, pa nema privilegiju to probati, a nitko nema osječaja da joj to recimo donese u sobu usput.itd...

Ako te zanima više o tome i o kojem se domu radi:

plavizgb@yahoo.com

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fortune je napisao:

Zar nitko nema ovakvih problema ili je ovo borba s vjetrenjačama? :neznam:

 

 

Imamo ovakvih problema. Drago mi je da je netko postavio ovo pitanje. Samo nisam znala da se odnosi i na društvene domove. Moje iskustvo: privatni dom, 5000 kn mjesečno, večera npr: malo pužića u posudici za desert posuto parmezanom. To sam na svoje oči vidjela, štićenica je GLADNA, a drugo da ne nabrajam. Pitala sam se što poduzeti, ali ja, uz djecu, nemam snage za ovu borbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ovako. U domovima za stare i nemoćne imam tri člana obitelji, što starih što nemoćnih uslijed vrlo teške bolesti sa smrtnom presudom.

Za sada, dva su starija člana smještena u državne domove (cijena smještaja od 2000-3000kn) i nemam nekih većih prigovora. Bitno mi je da su čisti i nahranjeni, što jesu.

Problem se pojavio kada smo relativno mladu osobu zbog težine bolesti bili primorani smjestiti u privatni dom (cijena smještaja 5700kn + ostali troškovi). Njihova samoreklama je bila bajkovita, ali ubrzo je isplivala na površinu sva prljavština, pokvarenost i nebriga osoblja za štićenike, a o aroganciji vlasnika da niti ne govorim.

Pokušali smo najprije mirno i molećivo uputiti vlasnike na probleme, ali ostali su totalno gluhi. Slijedeći put više nismo bili tako "blagonakloni" pa smo malo oštrije upozorili na nepravilnosti nakon čega je počela "odmazda vlasnika".

Higijena štićenika, pogotovo ležećih, nepokretnih je ispod svake ljudske razine. Probleme hranjenja i nužde najlakše rješavaju uvođenjem sondi, stoma i katetera. Stvari donesene od strane obitelji (ručnici, odjeća, pelene i ostala potrebna medicinska pomagala) razgrabe, razdijele drugim štićenicima i nakon toga se tim stvarima gubi svaki trag.

Navodno imaju liječnički nadzor 3 puta tjedno. E pa pitam se ja kakav je to liječnički nadzor kada taj liječnik nije u stanju prepoznati prehladu dok temperatura totalno ne paralizira štićenika i tek tada primjeniti terapiju Sumamedom? A nije da nismo upozoravali na prehladu i ranije...

Evo još jedan banalan primjer. Nemaju dovoljno pokrivala (deka) tako da svakodnevno moramo iznova tražiti da se u sobu donese deka! A ima toga još... :palacdolje:

Zato bih ovim privatnjacima najradije poslala inspekciju što najozbiljnije i razmišljam!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

evo kratkog mog razmišljanja.

Radila sam u jednom privatnom staračkom domu. dala sam otkaz iz slijedećih razloga. prvo jer se nije poštivao ugovor , a drugo zato jer je vlasnik zapošljavao ljude koji isu ni njegovatelji a ni sestre i morala sam ih kao sestra obućavati u sestrinske poslove. Kako sam ja bila jedina sestra a radila sam u smjeni, nisam mogla imati nadzor nad svime i dali je npr.neka rana dobro zbrinuta. i kad bi nastala komplikacija iz razloga što rana nije dobro zbrinuta ja sam bila kriva a ne one koje su krivo sredstvo stavljale na ranu, a uz sve to sam si u smjeni i uz podjelu doručka , njege korisnika doma ti moraš i prati podove peglati već prati wc.

Činjenica je da ima mnogo obiteljski domova u kojim se odvijaju ovakve stvari. Najžalosnije je što ni državni inspektorat a ni socijalna služba nije ništa po tom pitanju povukla , a da ne spominjem sanitarna inspekcija.

 

Razumijem Vas u potpunosti, jer sam se sama uvijerila šta se odvija unutar četiri zida kad nikoga nema od posjeta.

 

smatram da ako netko želi otvori dom mora imati bar jednog od člana obitelji u zdravstvu , da zna kako raditi s ljudima. ne može se za starije i nemoćne briniti na ponižavajući naćin. i u ovakvim uvijetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...

Nedavno sam imala priliku biti "unutra" 'ajmo reći kao zaposlenica jednog doma i sve ono što vidimo po fotografijama i gledajući izvana je sušta suprotnost onoga što je unutra, nažalost. Žalim sve te starce koji ne mogu svoju starost dočekati u svom domu i smrt i prinuđeni su doći na jedno od takvih mjesta kao što je Dom za starije i nemoćne, možda ima negdje izuzetaka ali čisto sumnjam....sve je lijepo i krasno dok ne uđeš unutra i ne vidiš šta se tamo dešava. Toliko nepravilnosti i kontradiktorni stvari od onoga što govore rodbini od tih korisnika i ljudima vani da bi pridobili ih da dođu i uzmu im , da baš tako uzmu im novac a onda sve ono što su rekli zaborave.Mene zanima da ako je netko ovdje na forumu radio tamo kao njegovatelj, medicinska sestra ili kuhar da mi napiše što u njihovom ugovoru točno piše i koje radne obaveze trebaju obavljati? U domu gdje sam ja bila sve je to bilo jedno pa me zanima jel to svugdje tako ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam ja ponešto iako ne radim u domu.

 

- pola tih domova nema osnovne uvjete, ja ne znam tko im je dao dozvolu uopće

- pod normalno se smatra da medicinsko osoblje liječi, čisti, kuha, pere, pegla, odlazi u nabavu, posjećuje doktore itd.

- mnogima fali radna snaga jer je posao težak i naporan pa oni koji i žele raditi rade kao što je gore opisano jer nema dovoljno ljudstva

- pojedinim "domovima" je to paravan za otimanje nekretnina korisnicima

 

Ima toga još more...npr. pošalju korisnika sanitetskim vozilom u bolnicu na pregled samo u peleni itd itd

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Također, radila sam nedavno u domu za starije i nemoćne i također ugovor o radu mi je podvaljen pod naos na brzinu da potpišem a prijavila sam se za kuharicu, na povjerenje gazdarici ja potipšem vidjevši samo da piše u ugovoru kuharica-domačica i ne čitavši više (moja geška jer sam išla na povjerenje i ono što mi je rekla na telefonu kad sam se javila za taj posao) potpišem ugovor i nakon mjesec dana prijave ja još ne dobivam svoj primjerak ugovora šta inaće prije gdje god sam radila to bi dobila odmah po prijavi. Kad sam upitala kad ću dobiti svoj primjerak ugovora ,prvo je bilo kao zbonjoza i izjava, zar ti nisi dobila i kao pita šeficu njegovateljica gdje je moj ugovor. Poslije kao dat će mi ga odmah, kad sam opet ponovila s obzirom da ga i dalje ne dobivam drsko mi s eobrati gazdarica i promrsi sebi nešto u bradu i ode u kancelariju. Pomislim ajde ode mi donjeti ugovor,ali opet ništa. Već dugo mi je tu postalo nepodnošljjivo raditi od mnogih stvari, počevši od onoga kako se ponašaju prema korisnicima, licemjerje, nehigijensko pranje rublja, preslabe hrane , vrlo često pogriješe u terapiji korisnicima, neorektnog ponašanja prema korisnicima, iskorištavanje i korištenej njihovih osobnih stvari u osobne svrhe , (kao hrana koju im donesu njihovi bljižnji , gazdarica koristi i uzima kao svoje) sve to više nisam mogla gledati i želila sam se maknuti odatle. Željela bih znati ako ste i Vi imali prilike tamo raditi da mi kažete jeli zaposlenici rade svatko svoj posao i za to ima različite zadatke kako piše u ugovoru ili je za sve isti ugovor...recimo ja sam radila kao kuharica-domačica a od mene se zahtjevalo da radim sve pa i vrtlariti ...prekopirat ću vam dio ugovora tj. opis poslova koje sam ja trebala raditi u svojih 7 sati rada dnevno i dali sve to može jedna osoba raditi fizički a i po svim sanitarnim isnepkcijskim zakonima.

 

 

Članak 3.

Ugovorne strane utvrđuju da će radnik obavljati sljedeće oslove kuhanja, serviranja,naručivanja i razduživanja namirnica,poslove održavanja osobne higijene korisnika kao i njihove odjeće i obuće,poslove uređivanja i održavanja spavaonica, i prostora boravka,peglanja (robe korisnika, Obiteljskog doma,predstavnice doma) , hranjenje korisnika,davanja lijekova,(prema uputama medicinske sestre),održavanja kuhinje i pomoćnih objekata,odžavanja okoliša doma,održavanja ostalih prostorija doma,održavanja i čiščenja soba korisnika,pripomoći ostalom osoblju doma kod njege i prehrane korisnika,čiščenja, svakodnevno donošenje i priprema drva ( u zimskim mjesecima), sudjelovanje u u obilježavanju raznih proslava npr. rođendana korisnika, Uskrs, Božić, razni domjenci u organizaciji doma,dočekivanje i posluživanje posjeta i gostiju.Svakodnevno vođenje evidencije i primopredaje rada.po završetku radnog vremena urediti svoj radni prostor i odnijeti smeće u kontejner.

Članak 4.

Pored poslova navedenih u članku 3. ovog ugovora radnik će po nalogu poslodavca ili voditeljice ovlaštene za nadzor i zastupanje poslodavca obavljati i druge poslove koji su sukladni naravi vrsti posla za koje je zasnovan radni odnos.

 

Eto ovako je to pisalo kod mene u ugovoru...Pa mene sada zanima...tko može ovo sve obavlajti ajmo prvo reći fizički, psihički i higijenski po HASAP-u.

uređeno: od istina i samo istina
duplo kopirano
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 4.

Pored poslova navedenih u članku 3. ovog ugovora radnik će po nalogu poslodavca ili voditeljice ovlaštene za nadzor i zastupanje poslodavca obavljati i druge poslove koji su sukladni naravi vrsti posla za koje je zasnovan radni odnos.

 

 

Slično stoji i u mojem ugovoru " radnik će po nalogu poslodavca obavljati i druge poslove prema potrebi"

 

Sama ta rečenica je dovoljna i bez onakvih nabrajanja u točki 3.

Točka 3. je mogla glasiti da ćete obavljati posao njegovateljice.

 

A onda dođe ova točka 4. po kojoj možete raditi sve :)

 

Ali vidio sam puno ugovora raznih poslodavaca i gotovo svi imaju sličnu točku 4.

 

Tako da ostaje na poslodavcu da li će izrabljivati radnika ili ne.

 

Koliko je to zakonski u redu, nemam pojma.

Možda se javi netko tko zna točno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Radila sam kao medicinska sestra , u mojem ugovoru stoji da ću obavljati poslove medicinske sestre te druge poslove po potrebi koje naloži poslodavac.

 

Naravno kao sestra sam radila sve. (to mi je već 4 dom koji sam promijenila i uglavnom je u svima ista situacija)

Sad sam na burzi i imam ponudu za posao gdje radiš svaki drugi dan u smjeni od 15 sati. Ne znam kako uopće nekome može pasti na pamet da ti ponudi takvo radno vrijeme. ali poslodavci dobro debelo koriste ovu krizu i izrabljuju do maksimuma.

 

Tko je odgovoran za takvo stanje? Tko uopće dopušta da ista osoba može kuhati i presvlačiti korisnike - za mene nespojivo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Molim ako mi netko može odgovoriti ili dati savjet oko raskida ugovora sa domom za umirovljenike. Naime, korisnik boravi u privatnom domu za starije, a sada je primljen u državni. U ugovoru sa privatnim domom piše: ako korisnik raskida ugovor, otkazni rok je 30 dana, ali korisnik može dom napustiti odmah ukoliko je platio mjesec dana unaprijed. To bi značilo da trebamo platiti mjesec dana usluga i troškova koji uopće nisu nastali (ionako smo plaćali mjesec dana unaprijed) i tako taj mjesec prelaska u biti platiti dva puta (privatnom domu otkazni rok i prvu ratu državnom domu). Da li ta klauzula u ugovoru ima neki pravni temelj? Meni je logično ako korisnik prelazi u državni dom sa zadnjim danom u mjesecu da jednostavno prvog u idućem mjesecu nastavimo plaćati u državni dom, a ne platiti privatnom domu za prethodni mjesec dva puta. Molim pomoć...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija