Jump to content

Slobodni dani za selidbu


anavi

Preporučene objave

sukladno zakonu o radu imate pravo uzeti placeni dopust najvise do 7 dana. dakle, moglo bi se reci da zakon utvrdjuje pravo na najmanje jedan dan, a pravilnikom o radu, kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu moze biti regulirano i vise.

 

najcesce u kolektivnim ugovorima placeni dopust za selidbu iznosi 3 dana, iako sam nailazila i na slucajeve kada je bilo i manje, no, rijetko vise dana za selidbu.

 

placeni dopust moze biti reguliran i pravilnikom o radu, a ako u firmi nemate te pravne izvore, pogledajte je li ugovoreno u vasem ugovoru o radu.

 

provjerite imate li kakav kucni kolektivni ugovor (znaci, samo za vaseg posldoavca), a za odgovor jeste li obuhvaceni nekim od granskih kolektivnih ugovora, trebala bih znati u koju djelatnost vas poslodavac spada. ako je neko pravo razlicito regulirano, primjenjuje se povoljnije pravo - ako kolektivni ugovor kaze 3 dana, a pravilnik o radu 2 dana za selidbu, onda ce se primijeniti odredba kolektivnog ugovora.

 

no, ako uopce nema tih pravnih izvora, primijenit ce se zakon o radu i vas poslodavac vam je duzan omoguciti najmanje 1 dan, sto znaci da se mozete dogovoriti s njim i za vise, ali ne vise od 7 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...
Mislim da bi promjena prebivališta/preseljenje kao osobni razlozi ulazilo u to "slično".

 

Poštovane,

neće bit dosantno kaj MI milsmo,nego kaj piše u relevantnim aktima s obzirm da tekova pitanja ne regulira Zakon o radu. To će reći da kakav Pravilnik radu,Kolektivni ugovor mogu to regulirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali kolektivni im samo šturo navodi "da radnik ima pravo na sedam slobodnih dana godišnje, a osobito u svrhu vjenčanja, smrti i slično".

 

U praksi, ako kolektivni već uređuje to pitanje, u to "slično" najčešće ulazi i preseljenje.

Sanci bi trebala pitati u svojoj kadrovskoj za pojašnjenje.

 

No, ako piše doslovno tako kako je rekla, poslodavac nema obvezu dati slobodne dane za preseljenje.

uređeno: od Roxette
a
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija