ocajnik objavljeno: 8. rujan 2008. Dijeli objavljeno: 8. rujan 2008. lutao sam po forumu ali nisam nasao konkretno kako pokrenuti postupak za smajnenje alimentacije,naime stvar je ovaka da unazad 5 god primao sam soc skrb.400kn i na sudu mi je sutkinja dosudila da placam alimentaciju 1000kn??kad sam poceo raditi(4xsezonski posao) to sam i placo bivsoj na ruke medjutim nemam dokaza i ona me tuzi za neplacanj alim. i kaz da nisam nikada placao sada sam opet na soc skrbi 400kn.molim za pomoc Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
canis odgovoreno: 8. rujan 2008. Dijeli odgovoreno: 8. rujan 2008. Postupak za smanjenje uzdržavanja pokreće se sudskom tužbom,ako je pravo na uzdržavanje djeteta utvrđeno ovršnom ispravom (sudska presuda,privremena mjera,nagodba pred CZSS). Roditelj može tužbom predložiti da sud odlukom utvrdi njegovu smanjenu obvezu uzdržavanja čim nastanu okolnosti uslijed kojih je do toga došlo. U toj tužbi roditelj je dužan naznačiti smanjeni iznos za koji smatra da ga je još uvijek dužan plaćati. Ako nađe da je prijedlog za smanjenje obveze uzdržavanja u cijelosti ili djelomično osnovan, sud će u presudi kojom će odlučiti o tužbi izreći koliko je roditelj dužan plaćati za uzdržavanje u smanjenom iznosu, i to od dana podnošenja tužbe ili kojeg drugog dana poslije toga dana, ili će taj prijedlog u cijelosti odbiti kao neosnovan. U parnici, sud može na prijedlog roditelja donijeti privremenu mjeru o zabrani naplate određenog dijela uzdržavanja na temelju ovršne isprave kojom je ono određeno do pravomoćnog okončanja spora. Ta se zabrana može odnositi samo na prisilne naplate pojedinih tražbina za uzdržavanje nastalih nakon dana za koji je u tužbi predloženo da se utvrdi kao dan smanjenja obveze za uzdržavanje, s time da sud kao dan na koji se odnosi zabrana može odrediti i koji kasniji dan. Najčešći razlog smanjenja iznosa uzdržavanja su smanjene mogućnosti obveznika uzdržavanja (značajno smanjenje novčanih primanja) i nastanak drugih obveza uzdržavanja koje je dužan snositi obveznik uzdržavanja (rođenje djeteta ili više djece u novom braku ili izvanbračnoj zajednici. Radno sposoban roditelj ne može se osloboditi obveze uzdržavanja. Radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje ovrha se može provesti na cjelokupnoj imovini ovršenika koja može biti predmet ovrhe. Ovrha radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta može se provesti na cijeloj plaći ili drugom stalnom novčanom primanju roditelja, osim na iznosu koji odgovara iznosu od jedne četvrtine prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu (taj iznos je oko 1200 kuna ) Sve dospjele po sadašnjoj pravomoćnoj sudskoj presudi ,a neisplaćene iznose uzdržavanja, dužni ste platiti s zakonskim zateznim kamatama koje teku od dana dospjeća pa do dana uplate pojedinog iznosa uzdržavanja. Uplaćivali ste uzdržavanje izravno na ruke drugog roditelja bez da ste od istog dobili bilo kakvu potvrdu o uplati??? Ne mogu vjerovat da ste toliko bili naivni.. Koliko je dijete staro,koliko ima godina? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ocajnik odgovoreno: 20. rujan 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 20. rujan 2008. gsn,gdjo canis zahvaljujem na ovakvom detaljnom objasnjenju!!! nemam internet u svakoj prilici pa nisam uspio odgovorit .naj bolje se uci na svojim greskama pa sam tako izgleda i ja morao. ima 7 g sad je krenuo u skolu.jos 1put puno hvala!!! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.