Jump to content

primjer tužbe za osporavanje očinstva


scorpy-ri

Preporučene objave

općinski sud Varaždin

 

 

 

Tužba radi utvrđivanja očinstva i plaćanja uzdržavanja

 

 

OPĆINSKOM SUDU U VARAŽDINU

 

 

Pravna stvar:

 

Tužitelji: 1. mljt. Marić Marijan, iz Varaždina, M. Krleže 1, zastupa ga majka i zakonska zastupnica Marić Marija iz Varaždina, M. Krleže 1

2. Marić Marija, medicinska sestra, iz Varaždina, M. Krleže 1, oboje tužitelja zastupa punomoćnik dr. Jurić Juraj, odvjetnik iz Zagreba, Vlaška 116

 

Tuženik: Velić Velimir, strojarski tehničar, iz Zagreba, Podolje 16

 

 

T U Ž B A

 

radi utvrđenja očinstva i

plaćanja uzdržavanja

 

Prilaže se punomoć pod A)

 

1. Tužiteljica je dana ..... godine rodila maloljetnog Marić Marijana.

 

Dokaz: rodni list, broj .... od dana ..... godine koji se prilaže pod B).

 

2. Tužiteljica je s tuženikom održavala odnose u razdoblju od ..... do .... godine, kada je tuženik napustio tužiteljicu i izjavio da on ne priznaje dijete, za koje je znao da je začeto, za svoje. Kako tužiteljica osim s tuženikom nije ni s kim drugim održavala seksualne odnose to je tuženik otac maloljetnog Marić Marijana.

 

Dokaz: saslušanje stranaka; vještačenje analizom krvi; prema potrebi antropološko vještačenje.

 

3. Tužiteljica predlaže da se tuženika utvrdi ocem maloljetnog tužitelja Marić Marijana, te da mu se naloži da za uzdržavanje djeteta daje iznos od ..... kn mjesečno. Tuženik je zaposlen u "Dobar put» d.d. u Zagrebu, Livade 17. Ima plaću otprilike ..... kn. Nema drugih obveza da drugim osobama daje uzdržavanje. Tužiteljica je pak zaposlena kao medicinska sestra u Domu zdravlja "Varaždin", Kolodvorska 18, i prima plaću od ..... kn.

 

Dokaz: pribava podataka o osobnim dohotcima stranaka u «Dobar put" d.d. u Zagrebu i Domu zdravlja "Varaždin", službenim putem.

 

4. Kako je za uzdržavanje djeteta potreban iznos od najmanje ...... kn mjesečno, to tužiteljica smatra da je tuženik u mogućnosti i sam davati za njegovo uzdržavanje dio tog iznosa i to …... kn mjesečno, pri čemu tužiteljici kao poseban doprinos treba uzeti brigu oko čuvanja i odgoja djeteta.

 

Dokaz: saslušanje stranaka; ukupne potrebe djeteta.

5. Zato tužitelji podnose ovu tužbu i predlažu da sud po provedenom postupku donese slijedeću

 

P R E S U D U

 

Utvrđuje se da je tuženik Velić Velimir, strojarski tehničar iz Zagreba, Podolje 16, otac maloljetnog tužitelja Marić Marijan Varaždina, M. Krleže 1, kojeg je dana ..... godine rodila tužiteljica Marić Marija.

 

Tuženiku se nalaže da za uzdržavanje tužitelja Marić Marijana daje iznos od .... kn mjesečno, počevši od dana podnošenja ove tužbe sudu pa do zaključenja glavne rasprave, a nadalje .... posto od plaće koju tuženik prima, sa ... % zatezne kamate od dana podnošenja tužbe do isplate, računajući od dana dospjelosti svakog pojedinog iznosa pa do isplate, time da dospjele obroke plati odjednom i u roku 15 dana, a ostale kako budu dospijevali unaprijed, najkasnije do svakog 5-og (alt.: 10-og) u mjesecu za tekući mjesec, kao i da tužiteljima nadoknadi prouzročeni parnični trošak, u roku 15 dana pod prijetnjom ovrhe.

 

 

prilagodi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem :-) ali u mom slučaju bračni drug nije otac djeteta rođenog za vrijeme trajanja brak ( razvod u tijeku ) a biološki otac želi priznati svoje dijete. sada mi je razvod zaustavljen do donošenja presude o očinstvu dijeteta. bračni suprug odsutan ne želi dati svojoj odvjetnici punomoć za osporavanje pa postupak moram pokrenuti sama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija