Jump to content

Molim Pomoc!! Rastava Braka


Tapa

Preporučene objave

Dragi Forumasi,

 

nadam se da ce mi netko od vas moci pomoci :-)

 

Rastajem se od zene, i usmeno smo se dogovorili oko sporazumne rastave braka. Djece nemamo, pa tako da nebi trebalo biti pre komplicirano.

Vjencali smo se u hrvatskoj, a zivimo u njemackoj.

Sada sam ovjde na forumu vec procitao, da treba na opcinskom sudu predati zahtjev za razvod braka (sa potpisima i vjencanim listom).

 

e sad moje pitanje. Dali mi taj zahtjev moramo predati osobno??? Mislim, problem je...sada za predaju bjezati dolje, pa onda ponovno na prvo rociste itd.

 

zvao sam taj opcinski sud, ali mi osoba nije znala 100% objasniti. Rekao je nesto poput ´treba punomoc´itd., i onda mi je rekao da je najbolje uzeti odvjetnika. A to bi htio izbjeci.

 

meni je sada samo bitno znati, dali netko u moje ime moze taj zahtjev u hrvatskoj predati??

 

puno hvala unaprijed, na odgovorima!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tapa,

 

možeš iz Njemačke taj Zahtjev za sporazumni razvod braka poslati na adresu suda preporučeno s povratnicom. Dovoljno je samo jednan primjerak poslati sudu, jedan možeš zadržati za sebe, a jedan možeš isprintati supruzi.

 

U njemu je, između ostalog, potrebno navesti da oboje živite u Njemačkoj i da predlažete da se ne provodi postupak mirenja po Centru za cocijalnu skrb, iz razloga što bi s obzirom na navedenu okolnost to bilo neizvedivo.

 

Na kraju taj Zahtjev za sporazumni razvod braka mora obvezno sadržavati datum i potpise tebe i supruge.

 

Nema potrebe komplicirati da ti netko u HR podnese taj zahtjev (da bi se to moglo, morat ćeš najprije potpisani sporazumni zahtjev dostaviti nekome, pa onda taj odnijeti na sud), izbjegni sve te komplikacije i taj zahtjev pošalji direktno sudu, preporučeno s povratnicom, a na povratnici naznači i svoje ime i ime supruge.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani ako moze koji savjet na slucaj koji cu navesti bila bi vrlo zahvalna

Frend se rastao,bili su u braku godinu dana i za vrijeme braka su kupili stan,na njegove ime je on digao namjenski stambeni kredit od 38,000 eura,hipoteka je jamac i zivotno osigurnje i jos je imao za otplatit 4000eura sto je ostalo bivsem vlasniku stana da otkupi cijeli stan i to je pruzeo na sebe,nekih 160 kn mjesecno.Nakon razvoda koji je zavrsio sad,bivsa zena pokrece spor glede imovine trazeci svu pokretninu koju je njena rodbina kupila za njihovo vjenčanje,a zatima da ga isplati za vrijeme koje nije vise bila u stanu u vremenu od 01.04.2007.do 01.09.2008.i da onda imam pravo na 1/2 tržne najamnine.Što sud sad moze odrediti kao opciju,buduci da on želi ostati u stanu,da li ga sud moze prisliti da se stan proda i onda podijeli novac,ali onda jos ostaje kredit koji tereti njegovu placu na 38,000 eu koje je uzeo za kupnju stana,iako se cini da ona hoce taj stan.Eto pa ako netko zna koje su sve moguce opcije neka napise,bilo bi od velike pomoci buduci da kolega nema novac za odvajtnika i jos i placa aliman.za malodobnog sina od 3 god.u iznosu od 800 kn mj.i sad je na bolovanju jer je bolestan.Lijep pozdrav

 

:-o:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ko prvo puno hvala na pomoci :-)

 

Floki, ja cu napraviti upravo tako, kako si mi ti opisao. Jedino nisam razumio ovo..

 

"U njemu je, između ostalog, potrebno navesti da oboje živite u Njemačkoj i da predlažete da se ne provodi postupak mirenja po Centru za cocijalnu skrb, iz razloga što bi s obzirom na navedenu okolnost to bilo neizvedivo."

 

daj mi to jos jenput objasni :-)

sta bi bilo neizvedivo kod mirenja po Centru za socijalnu skrb?? ne razumijem to..

 

Hvala unaprijed!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

alo dragi forumasi,

 

evo sljedio sam vasim uputama ovdje u forumu, i nedugo sam poslao zahtjev za sporazumnu rastavu braka.

Jutros sam dobio poziv rodbine, da je stiglo pismo sa suda, i da imam u petak u jutro prvo rociste.

 

sad sam malo nervozan :-), jer neznam sto me ceka.

Posto putujem iz Njemacke na to rociste molio bi vaz za par informacija.

 

-koje papire/dokumente moram ponjeti?

-u zahtjevu sam molio da se ne pokrece postupak mirenja u Hrvatskoj posto u Njemackoj zivimo...nadam se da ce to prihvatiti...da ne putujem bez veze za HR..

-jeli je uopce moguce na prvom rocistu sve rjesiti??? ako oboje podpisemo..

 

stvarno bi vas molio za par korisnih uputa ili informacija, kaj me to u petak ceka...

 

hvala unaprijed...pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponesite sa sobom identifikacijske isprave (osobna ili putovnica).

Vjenčani list možete dostaviti ukoliko isti niste poslali zajedno s prijedlogom za sporazumni razvod.

 

Budite u točno zakazano vrijeme na ročištu.

 

Dovoljno je kazati da ostajete pri zahtjevu za sporazumni razvod,pa ako se s time složi i druga strana (vaša supruga) sud bi trebao bez veće rasprave donijeti odluku da se brak razvodi već na prvom ročištu.

 

Posredovanje prije razvoda braka,pošto isti pokrećete sporazumnim zahtjevom,a nemate malodobnu djecu se neće ni provoditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

molim Vas da mi pomognete što je najbolje tj. najbrže i najjeftinije učiniti u mojoj situaciji.

 

Imam tromjesečnu bebu a suprug i otac nas je ostavio. Znam da on ne može tražiti razvod prije nego beba navrši godinu dana. Ali ja to mogu. Moje pitanje je da li mi je jednostavije podnijeti sad odmah razvod ili da podnesemo sporazumni kad beba navrši godinu dana?

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko se možete već sada sporazumjeti o tome da će dijete nastaviti po razvodu braka živjeti s jednim od roditelja (pretpostavljam s vama), da će drugi roditelj (otac) plaćati određeni mjesečni novčani iznos uzdržavanja za dijete,te kako će se odvijati susreti i druženja djeteta s roditeljem s kojim neće po razvodu braka nastaviti živjeti,onda možete vi podići tužbu za razvod već sada.

 

U tom slučaju je dovoljno da vaš suprug na prvom ročištu izjaviti da prihvata razvod braka,te da se slaže s prije navedenim (iznos uzdržavanja,susreti s djetetom,da dijete nastavi živjeti s vama),da bi se takav razvod smatrao sporazumnim.

 

Međutim,vi ćete u tom slučaju kao i vaš suprug biti već na prvom sudskom ročištu upućeni na posredovanje prije razvoda braka pri CZSS.

Tek kada CZSS obavi traženo posredovanje i dostavi o tome mišljenje strankama u postupku iste ga dostavljaju sudu da bi se postupak brakorazvoda mogao nastaviti.

 

Potrebno je napomenuti da sud nije u svojoj odluci vezan mišljenjem CZSS,a isto tako ni dogovorom stranka,posebno u onom djelu koji se odnosi na uzdržavanje djeteta,susrete i druženje djeteta s roditeljem s kojim neće živjeti po razvodu braka i dodjeljivanju djeteta na život jednom roditelju uz zajedničku roditeljsku skrb.

Sud se prvenstveno u svojim odlukama vodi u tom slučaju najboljim intetesom djeteta.

Ako sud procjeni da je dogovor vas i vašeg supruga u interesu djeteta on će ga sigurno prihvatiti.

Svakao je dobro ako se oko ovih važnih pitanja možete već sada dogovoriti s suprugom jer će to bitno skratiti sam postupak pred sudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na promptnom odgovoru.

Suprug i ja se možemo oko tih stvari dogovoriti, bar za sada tako izgleda. Dakle, ako sam dobro razumijela, možemo imati sporazumni razvod već i sada.

 

Ako podignem tužbu sada dok još beba nema godinu dana, košta li me to više od sporazumnog razvoda nakon njenih navršenih godinu dana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz vašeg prvog posta nije bilo sasvim jasno da li vaš sadašnji suprug želi razvod braka,stoga je moj odgovor bio usmjeren prema tužbi za razvod koju vi u ovom periodu možete podnijeti.

 

Međutim,ako između vas postoji sporazum da prekinete bračnu zajenicu onda je već u ovom trenutku moguće ići s sporazumnim zahtjevom za razvod braka.

 

Naime,obiteljski zakon u čl.42.st.2 jasno kaže da muž nema pravo na tužbu za razvod za vrijeme trudnoće žene ili dok njihovo dijete ne navrši prvu godinu života.

Dakle,sporazumni razvod u vašem slučaju koji se pokreće zajedničkim zahtjevom sudu je moguć i sada.

 

Članak 42.Obiteljskog zakona

(1) Razvod braka može tužbom zahtijevati bračni drug, a oba bračna druga sporazumnim zahtjevom.

(2)Muž nema pravo na tužbu za razvod braka za vrijeme trudnoće žene ili dok njihovo dijete ne navrši godinu dana života.

 

Što se tiče sudskih troškova oni se kreću negdje oko 400 kuna ukupno i svaka strana snosi jednak udio u njima u slučaju sporazumnog razvoda.

Ukoliko angažirate odvjetnika (možete i zajedničkog) da vam napiše zahtjev za sporazumnim razvodom i eventualno da sudjeluje na ročištima pred sudm onda se takvi troškovi naplaćiju prema važećim odvjetničkim tarifama.( a po dogovoru ih snosite zajedno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas za pomoć, na temelju ovih podataka pitam - koliko u Njemačkoj košta rastava braka, pokrajina Badenwir. Brak je trajao i još traje 21 godina. Ali nevolimo se više. Živimo odvojeno već pet godina tj.ja u Hrvatskoj a ona u Njemačkoj. Ja sam Hrvat sa njemačkom putovnicom a ona Njemica. Ja imam svoj stan u Hrvatskoj i svoju tvrtku a ona je zaposlena u Njemačkoj u tvrtki kao direktor a vlasništvo djelimo na pola. U njemu je rođeno sada već dvoje punoljetne djece koja studiraju u Njemačkoj.

Kakva je procedura rastave i kolika bi bila moja alimentacija.

 

 

 

pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Molim pomoć!!

U braku smo 6 godina i imamo 2,5 god. kćer. Moja se supruga odlučila rastati jer si je našla drugoga. Mi sada živimo u Osijeku a taj drugi živi (posjeduje dva stana) i radi u Zagrebu gdje bi se moja supruga preselila sa našom kćeri. Stan u kojem sada živimo je na moju suprugu (kredit), a ista je stvar i sa automobilom. Pošto se ona seli u ZG ja bih sebi ostavio stan u kojem sada živimo (moram ga kupiti od nje radi kredita), a ona bi sa sobom vozila auto jer ga on nema. Ako se mi (supružnici) sporazumijemo oko toga da stan ostaje meni, dali će sud raditi probleme radi činjenice da dijete ide sa majkom (djetetov dio stana ?). Hoće li taj stan nakon kupnje biti moj da mogu s njim raditi što hoću (ljudi mi govore da ga neću moći poslije prodati radi djeteta - ima li to smisla). Nadam se da ćete shvatiti što sam htio pitati. Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija