Jump to content

Prva nekretnina - oslobođenje od plaćanja poreza


Dummy78

Preporučene objave

Zajedno sa djevojkom sam prije godinu dana kupio stan od 58 m2 u Zagrebu, koja nam je oboma prva nekretnina u vlasništvu i kojom rješavamo stambeno pitanje. Prijavili smo prebivalište na adresi novokupljene nekretnine. Stan smo uknjižili 1/2 na mene a 1/2 na djevojku. Mjesec dana nakon kupnje stana vjenčali smo se. Nakon 6 mjeseci od kupnje stana odjavio sam prebivalište sa adrese stana i prijavio prebivalište u Dubrovniku na adresi gdje mi roditelji imaju kuću, ali ostajem živjeti u Zagrebu u kupljenom stanu gdje stalno živim jer radim u Zagrebu. Supruga cijelo vrijeme ima prebivalište na adresi prve nekretnine.

Nedavno smo, i supruga i ja, kao stjecatelji nekretnine, od Porezne uprave dobili rješenje kojim nam se odbija zahtjev za oslobođenje od plaćanja poreza na prvu nekretninu iz razloga što smo unutar 6 mjeseci od stjecanja nekretnine postali supružnici, a zatim i zato što sam ja promijenio prebivalište te se smatra da ni supruga ne živi više na adresi prve neretnine.

 

Poznanik koji radi u Poreznoj upravi u Splitu na odjelu nekretnina mi je rekao da iako supružnici nisu prijavljeni na istoj adresi, porezna praksa je takva da smatra da oni žive zajedno, te prema iznesenom niti ja niti supruga ne bi trebali platiti 5% poreza na promet nekretnina jer zajedno imamo manje od 60 m2 stana.

Naravno supruga je uložila žalbu na prvostupanjsko rješenje u svoje ime, a ja tek trebam u svoje ime jer sam dobio isto rješenje 2 mjeseca nakon njenog.

 

Također mislim da je i Ustavom kao i zakonom o prebivalištu propisano da osoba može bez ogranićenja mjenjati mjesto boravišta i prebivališta u RH i to bez ogranićenja, jer su to kao osnovne slobode državljana RH.

 

Pošto mislim da se kod mene radi o posebnom slučaju, zamolio bih sve, a posebno pravnike, za komentar i mišljenje o ovom slućaju te naravno odgovor jesam li zaista obvezan platiti porez?

 

Zahvaljujem unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

porezna obveza nastaje danom prijave kupoprodajnog ugovora nadležnoj poreznoj upravi.

ako ste prijavu napravili prije vjenčanja od tada se i određuje porez ali svakom od vas je to prva nekretnina i svako ima za 50m2 oslobađenje plaćanja poreza.

pregledaj sudsku praksu Upravnog suda /porez/

stranice porezne uprave www.porezna-uprava.hr propisi-porezni i drugi propisi-porezi-porezi na nekretnine

bili ste prijavljeni sa prebivalištem u stanu i nije bitno to što ste se odjavili bitno je da živite i dalje u stanu.

pisati žalbu pa i Upravnu tužbu ako bude trebalo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svakako bih vam savjetovala da zatražite savjet i mišljenje porezne uprave, ili barem mišljenje na temelju čega su donijeli odluku o nemogućnosti korištenja oslobođenja od plaćanja poreza zbog naknadnog stupanja u brak. naime, ne može se na temelju prakse donijeti takvo rješenje, već na osnovu određenog propisa. ako takav postoji, svakako tražite da vas upute na isti.

što se tiče promjene prebivališta, tu bi se morala složit s odlukom porezne uprave jer u zakonu o porezu na promet nekretnina oslobođenje mogu zatražit osobe koje TRAJNO RJEŠAVAJU STAMBENO PITANJE. dakle, pretpostavka je da je to mjesto vašeg trajnog stanovanja. ujedno isti zakon u čl.11, stavak 9 navodi uvjete za oslobođenje:

9. građani koji kupuju prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje uz uvjet:

 

9.1. da imaju hrvatsko državljanstvo,

 

9.2. da prijavljuju prebivalište u mjestu i na adresi gdje se nekretnina (koju kupuju) nalazi,

 

9.3. da veličina nekretnine (stan ili kuća) koju kupuje građanin, ovisno o broju članova njegove uže obitelji, ne prelazi površinu kako slijedi:

 

za 1 osobu do 50 m2 stambenog prostora

 

za 2 osobe do 65 m2 stambenog prostora

 

za 3 osobe do 80 m2 stambenog prostora

 

za 4 osobe do 90 m2 stambenog prostora

 

za 5 osoba do 100 m2 stambenog prostora

 

za 6 osoba do 110 m2 stambenog prostora

 

za 7 i više osoba do 120 m2 stambenog prostora

 

te nadalje u istom članku, točka 10:

10. Porez iz točke 9. ovoga članka plaća se ako se stan ili kuća otuđi u roku od 5 godina od dana nabave nekretnine, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.

 

Porezna je utvrdila da promjenom prebivališta niste ispunili uvjete za oslobođenje. znači, nekretnina nije služila za vaše trajno stanovanje.

srdačan pozdrav i nadam se da nam javite razvoj situacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prijava prebivališta nemora biti i mjesto trajnog

rješenja stambenog pitanj.

bitno da u nekrtnini i dalje živi i to više od 180 dana u godini,smatra se prebivalištem.

praksa Upravnog suda.

stan vlasništvo 1/2 i 1/2 a to je

29m2 po osobi,

www.upravnisudrh.hr porez

nigdje u zakonu nije navedeno da nesmije mijenjati prebivalište.

navedeno da nesmije otuđiti nekratninu u roku od 5 godina.

 

za određivanje poreza bitno di je bio prijavljen u trenutku

prijave poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije navedeno, ali činjenica je da postoje uvjeti koji se ispune ili ne ispune. pa ne može se netko tek tako prijavljivati na adresu, a tamo stvarno ne živjeti. na koncu, Zakon o prebivalištu i boravištu građana definira šta je boravište, a šta prebivalište, te propisuje sankcije za neprijavljivanje ili davanje neistinitih podataka.

 

puno bi nam olakšao kad bi nas uputio direktno na konkretnu praksu ili kopirao tekst radi lakšeg snalaženja.

pzv

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo i mene zanima nešto slično što se tiče prijave prebivališta radi oslobođenja poreza na prvu nekretninu.

 

 

Da li ja mogu iskoristiti pravo na oslobođenje porezeza na prvu nekretninu, ako ta nekretnina nije useljiva još 2-3 godine (stara kuća u Zelini kojoj je potrebna obnova), tj. da li onda mogu prijaviti mjesto PREBIVALIŠTA na toj adresi, ako ću još te 2-3 godine (dok ne bude useljiva) živjeti u stanu u Zagrebu?

 

 

PREBIVALIŠTE - BORAVIŠTE:

LINK 1

LINK 2

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

P O R E Z N A P R O M E T N E K R E T N I N A

 

NASTANAK POREZNE OBVEZE

 

ZAKON O POREZU NA PROMET NEKRETNINA 044/1z

«Narodne novine», broj 69/97

 

Članak 14.

 

Porezna obveza nastaje danom potpisa ugovora bez obzira što su potpisi ovjereni kod javnog bilježnika kasnije.

 

«Točno je da odredbama članka 72. stavak 1. ZOO-a propisano je kad je za sklapanje ugovora potrebno sastaviti ispravu, ugovor je sklopljen kad ispravu potpišu sve osobe koje se njim obvezuju, a članak 25. i 26. istog Zakona da propisuje kako je ugovor sklopljen kada su se ugovorne strane suglasile u bitnim sastojcima ugovora.

 

Iz ugovora koji je priložen u spis predmeta, razvidno je da su stranke isti sačinile 19.12. 1998. godine, te stoga pravilno tuženo tijelo obrazlaže da se u članku 10. istoga navodi da «uz znak suglasnosti i prihvata svih odredaba ovog ugovora, ugovorne stranke isti vlastoručno potpisuju», te iz toga proizlazi pravilan zaključak da se ima smatrati kako je on zaključen 19.12. 1998. godine,, a ne onog dana kada je prodavatelj svoj potpis ovjerio u Javnobilježničkom uredu. Ovjera potpisa prodavatelja, ima samo tu ulogu da osoba potvrđuje da je kao svoj priznala potpis na određenoj ispravi, te se ovjera ugovora odnosno datum ovjere potpisa ne može u konkretnom slučaju smatrati i danom zaključenja ugovora. Stoga je pravilno postupilo tuženo tijelo kada je kao datum zaključenja ugovora uzelo 19.12. 1998. godine, te je prigovore u tužbi koji se odnose na taj dio osporenog rješenja kao neosnovane valjalo odbiti.»

 

Upravni sud Republike Hrvatske, Us-12527/1999 od 21. ožujka 2002.

 

B – 2000.

 

P O R E Z N A P R O M E T N E K R E T N I N A

STAN - PRAVO DOŽIVOTNOG UŽIVANJA - PROMETNA VRIJEDNOST

ZAKON O POREZU NA PROMET NEKRETNINA 079/1z

"Narodne novine", broj 53/90, 61/91, 95/94

Članak 7. stavak 1.

Okolnost da je stan, koji je predmet prometa, opterećen pravom doživotnog uživanja u korist prodavatelja utječe na prometnu vrijednost tog stana.

"U zapisniku o procjeni tržne vrijednosti nekretnina nema nikakvih podataka o stanju u kojem se nalazi predmetni stan, niti su navedeni parametri na temelju kojih je utvrđena prometna vrijednost predmetnog stana, nego se samo navodi utvrđena vrijednost predmetne nekretnine, a bez bilo kakvog opisa iste i bez podataka koji su odlučni za utvrđivanje vrijednosti koja je navedena u zapisniku. Prema ocjeni Suda takav zapisnik nije mogao poslužiti kao osnova za donošenje prvostupanjskog i osporenog rješenja jer on ne sadrži elemente na temelju kojih je utvrđena vrijednost nekretnine.

U zapisniku se konstatira da prodavatelj zadržava pravao doživotnog uživanja stana, a ta činjenica nije relevantna kod utvrđivanja osnovice poreza. Sud smatra da je prilikom procjene vrijednosti stana trebalo uzeti u obzir činjenicu da je stan neseljiv sve do smrti bivšeg vlasnika, što prema ocjeni Suda utječe na cijenu nekretnine, na što tužitelj opravdano ukazuje u tužbi. Naime, okolnost da je stan opterećen pravom doživotnog uživanja u korist prodavatelja od utjecaja je na visinu cijene koja se može postići na tržištu za takav stan. Prema tome pri procjeni takve nekretnine treba uzeti u obzir činjenicu da se ona ne može odmah koristi, te da bi cijena takve nekretnine bila niža od uobičajene cijene, kada kupac odmah može stupiti u posjed stana."

Upravni sud Republike Hrvatske, Us-3718/1997 od 28. rujna 2000.

 

P O R E Z N A P R O M E T N E K R E T N I N A

 

TRŽIŠNA VRIJEDNOST- UPISANO ZALOŽNO PRAVO

 

ZAKON O POREZU NA PROMET NEKRETNINA 041/1z

(NN 69/97)

 

Članak 9.

 

Založno pravo upisano u zemljišne knjige umanjuje tržišnu vrijednost nekretnine.

 

„Prema podacima u spisu predmeta Sporazumom o prijenosu vlasništva nekretnine radi osiguranja, zaključenim 4. ožujka 1999. godine između tužiteljice kao zajmodavca i Ž. M. iz D. S. kao zajmoprimca, tužiteljica je na ime zajma u protuvrijednosti od 800.000,00 njemačkih maraka stekla pod uvjetima u smislu članka 277. stavka 5. Ovršnog zakona, vlasništvo nekretnina Ž. M.. Nekretnine su pobliže navedene u Sporazumu.

Prema odredbi članka 9. Zakona o porezu na promet nekretnina («Narodne novine» broj 69/97) osnovica poreza na promet nekretnina je tržišna vrijednost nekretnine u trenutku stjecanja. Tržišnom vrijednosti nekretnine razumijeva se cijena nekretnine koja se postiže ili se može postići na tržištu u trenutku njezina stjecanja, a utvrđuje se u pravilu na temelju isprava o stjecanju, uz što je Porezna uprava ovlaštena procjenom utvrditi tržišnu vrijednost nekretnina.

Spisu prileži zapisnik prvostupanjskog tijela o procjeni nekretnina od 19. studenog 1999. godine. Iz navedenog je razvidno da se radi o obiteljskoj kući, garaži i poslovnom prostoru, a sve je opisano vrlo detaljno time da je tijelo uzelo u obzir starost objekta, stupanj dovršenosti, kvalitetu gradnje i izvedenih radova, koja je iznadprosječna, a istovremeno je procjenjivana i vrijednost zemljišta, polazeći od infrastrukture, i vrste zemljišta. Na temelju provedene procjene, zaključeno je da je ukupna vrijednost predmetnih nekretnina 4.530.521,02 kune.

Tuženo tijelo je odbijajući vrlo opširnu žalbu tužiteljice istaknulo da je na predmetnim nekretninama, osim prava zaloga u korist zajma tužiteljice u iznosu od 800.000,00 njemačkih maraka, upisano i pravo zaloga na ime osiguranja kredita «Z.b.» Filijale Z.od 81.000,00 njemačkih maraka i pravo zaloga u korist «C.o.» na ime duga od 300.000,00 kuna s kamatama, na temelju kojih činjenica tuženo tijelo zaključuje da je vrijednost predmetnih nekretnina veća od duga tužiteljice od 800.000,00 njemačkih maraka, što da ukazuje da je na predmetnim nekretninama utvrđena realna tržišna cijena.

Ovakav zaključak, prema mišljenju ovog Suda, ne daje odgovarajući odgovor na žalbene navode tužiteljice da su nekretnine, pored njezine, opterećene i s još dvije druge hipoteke. Naime, nedvojbeno založno pravo upisano u zemljišne knjige ( a spisu su priloženi izvadci iz zemljišnih knjiga za predmetne nekretnine) predstavlja teret na pravu vlasništva predmetne nekretnine, koji znatno umanjuje njezinu vrijednost na tržištu u usporedbi s nekretninama koje se prodaju bez upisanih tereta. Iz spisu priloženog zapisnika o procjeni nije razvidno da bi prilikom procjene nekretnina bile uzete u obzir hipoteke s kojima su predmetne nekretnine bile opterećene u trenutku kad je tužiteljica stekla pravo vlasništva na istima i kada je nastala njezina porezna obveza.

Stoga, na temelju stanja spisa predmeta upravnog postupka, a uvažavajući navode žalbe tužiteljice na rješenje prvog stupnja, kao i navode tužbe, ovaj Sud ocjenjuje da je pobijano rješenje donijeto na temelju nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, slijedom čega se ne može ispitati niti pravilnost primjene materijalnog propisa. Nadalje, tuženo tijelo nije ni odgovorilo na sve prigovore tužiteljice i navode istaknute u žalbi, iz kojeg razloga se akt tuženog tijela ne bi mogao ocijeniti sastavljenim sukladno odredbi članka 209. stavka 2. i članka 245. Zakona o općem upravnom postupku («Narodne novine» broj 53/91 i 103/96).

Stoga će u postupku nakon presude ovog Suda tuženo tijelo ponovno utvrditi poreznu osnovicu za razrez poreza na promet nekretnina, na način da će utvrditi kolika je bila tržišna vrijednost predmetnih nekretnina u trenutku kada je tužiteljica stekla pravo vlasništva na istima, uzimajući pri tome u obzir sve terete kojima su nekretnine u trenutku nastanka porezne obveze tužiteljice bile opterećene, imajući u vidu da isti umanjuju tržišnu vrijednost nekretnina.“

 

Upravni sud Republike Hrvatske, Us-6823/2000 od 16. lipnja 2004.

 

 

 

TRŽIŠNA VRIJEDNOST

Članak 36.

(1) Vrijednost gospodarstvenog dobra procjenjuje se prema tržišnoj cijeni.

(2) Tržišnom se cijenom smatra ona cijena koja bi se mogla postići u uobičajenom poslovnom prometu. Neuobičajeni popusti u poslovanju ili osobni popusti ne uzimaju se u obzir.

 

 

 

 

N.N.127/2000

Opći porezni zakon

 

4. Mjesna određenost poreznog obveznika

PREBIVALIŠTE I UOBIČAJENO BORAVIŠTE

Članak 37.

(1) U smislu ovoga Zakona smatra se da porezni obveznik ima prebivalište ondje gdje ima stan u vlasništvu ili posjedu neprekidno najmanje 183 dana u jednoj ili u dvije kalendarske godine. Boravak u stanu nije obvezan.

(2) Ako porezni obveznik u Republici Hrvatskoj ima u vlasništvu ili posjedu više stanova, prebivalište mjerodavno za oporezivanje utvrđuje se prema mjestu prebivališta obitelji, a za poreznog obveznika samca prema mjestu u kojem se pretežno zadržava ili prema mjestu iz kojeg pretežno odlazi na rad ili obavljanje djelatnosti.

 

 

jedno je prebivalište prema zakonu upisano u MUP-u,

drugo prebivalište ili boravište za poreznu upravu

razlika tumačenja za svoje potreba.

 

za evellin, :-)

nemogu poslati na PM

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala bovu. sve sam ja to sebi našla, ali za ljude kojima je potreban odgovor bi bilo lakše kad navodiš da im i kopiraš. u pravu si šta se tiče tržišne vrijednosti, to mi je novo saznanje.

ali ovo za prebivalište, osobno znam slučaj kad je osoba morala platit porez jer je iselila iz nekretnine. odnosno promjenila prebivalište.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije sporno da poreznici pokušavaju sve da njihovo tumačenje zakona bude točka na I.

ukoliko smatrate da u zakonu navedeno pravo ne odgovara tumačenju poreznika,pokreče se žalba pa i Upravni spor.

konačnu riječ kaže Upravni ili Ustavni sud.

treba vremena ali možda se i isplati.

svako treba procijeniti za sebe.

 

 

poruke PM kažu da nekome i koristilo to što sa kopirao

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim za pomoć....problem je slijedeći

 

moj budući suprug živi od svoje četvrte godine sa svojom pomajkom /ona sada ima 80 godina/ u nekretnini koja je njezino vlasništvo, i koju ona sada prodaje i ona hoće njemu dati sav novac za kupovinu nove kuće /cca 80m2/, koja bi njemu bila prva nekretnina i svima skupa trajno rjesenje stambenog pitanja... kako to pravno riješiti, oslobodjenje od plaćanja poreza na prvu nekretninu i dokazati porijeklo novca...????

 

s druge strane ja s njim živim godinu dana u izvanbračnoj zajednici, a formalno još nisam razvedena jer postupak oko razvoda još traje i pokrenut je u drugoj državi /Srbija, Beograd/ i to može još potrajati...ko zna koliko...na žalost... Kako i na koji način ja mogu se prijaviti na toj adresi i u kom svojstvu???

 

Molim sve koji mogu pomoći pravnim savjetom jer je situacija vrlo hitna!!!

Hvala svima unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vaš nevjenčani suprug i njegova pomajka bi trebali sklopit darovni ugovor. u prijavu poreza na promet nekretnina navesti da je darovanje porijeklo novca, te na eventualno traženje porezne uprave priložiti primjerak ugovora. svakako je važno da taj ugovor o darovanju prijavite poreznoj upravi jer darovanje također podliježe oporezivanju (ZAKON O FINANCIRANJU JEDINICA LOKALNE I PODRUČNE (REGIONALNE) SAMOUPRAVE Narodne novine', br. 117/93,33/00, 73/00, 59/01, 107/01, 117/01-ispravak, 150/02, 147/03, 132/06, 73/08)

za vas suprug ne može tražiti oslobođenje jer niste u bračnoj zajednici, osim ako nećete bit suvlasnik stana, ali i to je upitno budući morate ispunjavati uvjete iz ZAkona o porezu na promet ekretnina iz čl.11, točka 9, između ostalog imati i hrvatsko državljanstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako kupi nekretninu i ona bude u njegovom vlasništvu1/1

i ako nema drugu vrijednu nekretninu ima pravo na oslobođenje

od plaćanja poreza za 50m2 ali pod uvjetom da na istoj nekretnini prijavi prebivalište.Za 30m2 plaća porezod 5%

to što bi dobio novac od pomajke nebito.

ukoliko je u zajedničkom kućanstvu sa pomajkom i ako ga usvojila,oni čine obitelj i tada nebi imao pravo na porezno oslobođenje ako je nekretnina u kojoj trenutno borave odgovarajuća.

ako je prijavljen u kućanstvu sa pomajkom neka prvo promjeni prebivalište(moj savjet a nemora biti točan)

ako nekretnina nije odgovarajuća ,novu nekretninu kupuje pomajka i plaća porez na razliku kvadrata ( od ? do 80m2)

u svezi tvog statusa neznam ,provjeri -vezano za porez

 

www.porezna-uprava.hr (propisi-porezi i drugi propisi-porezi-porezi na nekretnine)

 

poslušaj savjet evellin i najvjerojatnije je da ćeš se preći.

ukoliko napravite po savjetu evellin i pomajka daruje kuću

vašem partneru i on je tada stekao prvu nekretninu na koju može biti oslobođen plaćanja poreza do 50m2.

novonabavljena nekretnina je tada druga nekretnina i nema pravo na porezno oslobiđenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu teško,

moj status ovdje je još uvijek nedefinisan...

ja sam ti još formalno u prvom braku iako već 2 godine ne živimo zajedno, postupak oko razvoda se otegao i ne vidim kraja...

inače jesam državljanka RH, imam domovnicu, i od 2006.sam prijavljena u Osijeku, a od 10.mj.2007.godine živim i radim u Zagrebu...bojim se da bi ii oko toga bilo puno problema...a i ovako ih imamo preko glave da ne vidimo kraja:(((..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

Pred kupnjom sam svoje prve nekretnine, kupio bih stan od 40 m2 po 1/2 sa bratom ( i njemu bi takodjer bila prva nekretnina).

Koliko sam vidio po forumima i netu, obojica bi trebali biti oslobodjeni poreza.Ali uvijek ima ono ali.

Nas stan ima 40 m2 korisne stambene povrsine ali mu pripada i velika terasa iste velicine od 40 m2, pa me interesira sljedece:

1)- Jel' povrsina te terase ulazi u konacnu kvadraturu stana,tj.znaci li to da bi morali platiti porez na 15 m2 (razliku izmedju tih 40 + 40= 80 m2 i 65m2 koliko iznosi maksimalno dozvoljena kvadratura za oslobadjanje od poreza za dvije osobe ). Da samo napomenem da postoji gradjevinska dozvola za zatvaranje terase tj. gradnju, ali trenutacno je to samo terasa.

2)- Ako bi nakon isteka od 5 god. napravio darovni ugovor i poklonio svoju 1/2 stana bratu , mora li itko od nas dvojice platiti bilo kakav porez i kakav bi bio moj stauts u tom slucaju , glede kupovine neke druge nekretnine u buducnosti. Gubim li ja onda pravo na povlasticu oslobadjanja od poreza prilikom kupovine nekretnine i rjesavanja svog stambenog pitanja.

Nadam se da nisam previse zakomplicirao i da je jasno "sto je pisac htio da kaze".

Hvala svima koji znaju i mogu pomoci savjetom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako kupuješ stan skupa s bratom svaki je vlasnik 1/2stana

ili 20m2+terasa 20m2 a porezno oslobađanje iznisi 50m2 po svakom suvlasniku stana.

terasa ako je nadkrivena računa se da je 1m2=05m2 stambenog prostora

ako je terasa nenatkrivena 1m2=0,25m2 stambenog prostora

a što znaći da vaša terasa od 40m2 u biti ima kvadraturu kao 20m2 stanbenog prostora ili i manje 40x0,25

www.porezna-uprava.hr

ne radi na stanu ništa prije procjene poreza,samo češ povečati vrijednost koju će navesti procjenitelj porezne uprave.

ti i brat imate 100m2 poreznog oslobođenja 50+50

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

zajedno sa nevjenčanom suprugomi malim djetetom (2 god.) kupili smo prvu nekretninu: stan 70, vrt 100 i garaža 5,5 m2. na koliko mi moramo platiti porez te da li se isto gleda vrt kao i stan i da li se plaća ista cijena. naime, vrt se vodi pod građevinsko zemljište u poreznoj, ne znam zašto. ali mi nema logike da plaćam porez na cijelu kvadraturu vrta ako sam ga kupovao po drugačijoj cijeni (mislim da je išla samo desetina kvadrature). hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Postovani. U velikom sam problemu. Naime, u bracnoj sam zajednici kupila stan koji je bio u vlasnistvu moga supruga. To je bilo prije godinu dana. Buduci da je to bila moja prva nekretnina, odobreno mi je oslobodjenje od poreza. No mi smo sada u brakorazvodnoj parnici i stan sam prodala. Nisam znala do danas da nisam smjela prodati ga tih nekoliko godina. Stan je prodan jer sada ja moram rijesiti stambeno pitanje za sebe i djecu. U kuonji sam novog stana. Danas sam saznala da cu morati platiti porez od 5% na iznos naveden prilikom prve kupnje na koju sam dobila oslobodjenje, ali i 20% poreza na dobit jer smo stan prodali po vijeni vecoj od kupovne.

Nadalje bi me zanimalo mogu li moliti da me se oslobodi porez na tu nekretninu s kojom cu rjesavati stambeno pitanje za sebe i djecu. Prolazim kroz bas tuzan i gadan razvod i molim ako me ima itko za savjetovati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani! Ja sam pak napravio grešku što sam iznajmio stan godinu dana nakon što sam ga kupio. Nisam promjenio boravište. Iznajmljivao sam ga 2 godine i uredno plaćao porez. naravno, nitko mi nikad u poreznoj nije upozorio da će me to koštati. Sada mi šalju uplatnicu za iznos koji su me oslobodili na osnovu kupnje prve nekretnine. Shvaćam da je zakon krut ali prije svega nije mi jasno ZAŠTO?. Uredno sam platio porez, nekretnina je moja i ne smijem je iznajmljivati. Ok, tako piše. Ima li smisla žaliti se i po kojoj osnovi. Dakle, hoće mi kao mafija dva puta uzeti novac.

 

Ažurirano

 

molim vas, pomagajte :( savjetima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

nažalost ne vidim smisla, jer će se PU sigurno pozvati na čl.11a st.6 koji je dovoljno jasan.

 

A i vjerovatno u poreznom rješenju piše negdje dolje, u obrazloženju "Porez na promet nekretnina utvrđen izrekom ovog rješenja, kojeg je građanin (porezni obveznik) bio oslobođen, naplatit će se naknadno ako se ispune uvjeti iz članka 11a. stavak 6. istog Zakona."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Poštovani,

nažalost ne vidim smisla, jer će se PU sigurno pozvati na čl.11a st.6 koji je dovoljno jasan.

 

A i vjerovatno u poreznom rješenju piše negdje dolje, u obrazloženju "Porez na promet nekretnina utvrđen izrekom ovog rješenja, kojeg je građanin (porezni obveznik) bio oslobođen, naplatit će se naknadno ako se ispune uvjeti iz članka 11a. stavak 6. istog Zakona."

 

 

Da pise članak 11a. .,. Ali tko zna kaj znaci taj clanak ako du nitko ne objasni!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Mene muči logička stvar, a ona u zakonu o porezu na promet nekretnina kaže da oslobođenje mogu zatražiti osobe koje trajno rješavaju stambeno pitanje (...) čl.11, st.9

uvjeti za oslobođenje:

9. građani koji kupuju prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje uz UVJET:

 

9.3. da veličina nekretnine (stan ili kuća) koju kupuje građanin, ovisno o broju članova njegove uže obitelji, NE PRELAZI POVRŠINU kako slijedi:

za 1 osobu do 50 m2 stambenog prostora

 

Štoviše na stranici porezne piše također: C. da površina stana ili kuće, ovisno o broju članova uže obitelji građanina, ne prelazi ove površine:

 

Broj članova uže obitelji 1 (uključujući i građanina koji traži oslobođenje)

Ukupna površina stana ili kuće 50 m2

 

https://www.porezna-uprava.hr/baza_znanja/Stranice/OslobodenjeKupnjaPrveNekretnine.aspx

 

Koliko sam upoznat, porezna izdaje rješenja za oslobođenje od plaćanja za prvih 50m2, a za ostatak se plaća porez, što bi reklo da praksa nije u skladu sa zakonom koji definira da za nekretninu koja će se oslobodit plaćanja poreza ne smije biti veća od 50 kako bi se to pravo ostvarilo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam upoznat, porezna izdaje rješenja za oslobođenje od plaćanja za prvih 50m2, a za ostatak se plaća porez, što bi reklo da praksa nije u skladu sa zakonom koji definira da za nekretninu koja će se oslobodit plaćanja poreza ne smije biti veća od 50 kako bi se to pravo ostvarilo...

 

Ne vidim u čemu je problem.

Olakšica vrijedi za stambenu nekretninu do 50 m2.

Ako je više, oslobađa se za tih 50 m2.

 

Olakšica se ionako sada ukida - vrijedi samo za nekretnine kupljene do kraja godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne vidim u čemu je problem.

Olakšica vrijedi za stambenu nekretninu do 50 m2.

Ako je više, oslobađa se za tih 50 m2.

 

Olakšica se ionako sada ukida - vrijedi samo za nekretnine kupljene do kraja godine.

 

ali poštovani felixx, jasno za ukidanje olakšice, no stvar je u tome što u zakonu i na stranicama porezne piše jasno da mjera tj olakšica vrijedi za stanove DO 50m2... Nije li tako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Zamolila bih Vas da mi odgovorite na pitanje! Naime,kupujem prvu nekretninu(prizemlje kuće)koja je u fazi etažiranja,te ne mogu da podnesem zahtjev za kredit za kupnju iste. Zanima me ima li kakav pravni način da se izbjegne plačanje poreza jer se kredit neće stiči realizirati do 1.mj 2017 Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nazalost nema.

 

Poštovani!

Zamolila bih Vas da mi odgovorite na pitanje! Naime,kupujem prvu nekretninu(prizemlje kuće)koja je u fazi etažiranja,te ne mogu da podnesem zahtjev za kredit za kupnju iste. Zanima me ima li kakav pravni način da se izbjegne plačanje poreza jer se kredit neće stiči realizirati do 1.mj 2017 Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje!!

Naime kupujem kat kuće na kredit,papiri nisu gotovi jer se kuća etažira. Da bi izbjegli plačanje poreza jeli dovoljno potpisati ugovor u ovoj god. Pošto pretpostavljam da će papiri od etažiranja biti gotovi u ovoj god.,ali naravno kredit neće moci!!Pa me zanima ima li kakav način da se dogovorim sa prodavateljem da sam kupila stan ali još nisam sve isplatila dok nerješim kredit. Može li se na bilo koji način potpisati u javnog bilježnika nekakav predugovor da sam vl.nekretnine,a na način da se zaštiti i prodavatelj!

Unaprijed HVALA!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije.

Pročitajte zakon, članak 11.a, stavak (3) :

 

Zakon o porezu na promet nekretnina - Zakon.hr

 

Poštovani, pročitao, ali ne vidim da je igdje dalje objašnjen taj stavak koji kaže da se oslobađa nekretnina do 50m2. Nigdje dalje ne piše da će se u slučaju da je nekretnina veća od 50m2 građanina osloboditi za 50m2, dok za preostali broj kvadrata plaća porez...

Možete li mi, molim Vas, to objasniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, pročitao, ali ne vidim da je igdje dalje objašnjen taj stavak koji kaže da se oslobađa nekretnina do 50m2. Nigdje dalje ne piše da će se u slučaju da je nekretnina veća od 50m2 građanina osloboditi za 50m2, dok za preostali broj kvadrata plaća porez...

Možete li mi, molim Vas, to objasniti?

 

čl.11a

st.1 Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji na temelju sklopljenog ugovora o kupoprodaji stječu prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje ako su kumulativno ispunjeni sljedeći uvjeti:

...

točka3. da površina nekretnine, ovisno o broju članova uže obitelji građanina, ne prelazi površinu kako slijedi:

– za 1 osobu do 50 m2 građevine...

 

st.3 Ako površina nekretnine prelazi zadane površine iz točke 3. stavka 1. ovoga članka, porez na promet nekretnina plaća se na razliku površine građevine.

 

..što će reći da osoba iz čl.11a (1 osoba-samac) ako kupuje nekretninu do 50m2, oslobođen je PPN. Ako kupuje nekretninu od 90m2, prema st.3 opet je oslobođen 50m2 a PPN plaća na razliku, tj. 40m2. Što tu više nije jasno?

 

 

Imam pitanje. Ugovor o kupoprodaji nekretnine sklopljen je 30.9.2016., ali je ovjeren kod javnog bilježnika nakon odobrenog kredita 16.11.2016.

Hoće li porezna priznati navedeni ugovor s datumom ovjere kod javnog bilježnika obzirom da nam je prva nekretnina? Ako razumijete što želim reći.

 

Hoće. Dapaće, trebali bi vam priznati s datumom sklapanja, prema odredbama čl.14 Zakona o porezu na promet nekretnina,

(1) Porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja ugovora ili drugoga pravnog posla, kojim se stječe nekretnina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Kupujem prizemlje kuće 90 kvadrata, otvorene tarace 45 kvadrata ,15 kvadrata magazina u suterenu, dvoje vanjske skale koje vode na taracu i 390 kvadrata zemljišta ispred kuće..dali se može kako izračunat koliko ču platit poreza! Četveročlana obitelj i prva nekretnina je u pitanju

 

 

kako se obračunava porez od 5%?, dali od cjene koja piše u ugovoru ili porezna izlazi na teren i procjenjuje vrijednost nekretnine

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako se obračunava porez od 5%?, dali od cjene koja piše u ugovoru ili porezna izlazi na teren i procjenjuje vrijednost nekretnine

 

Prema Zakonu o prometu nekretnina i odredbama čl.9, u pravilu iz isprave o stjecanju (kuoprod.ugovor) ili u sumnji da je navedena cijena niža od one koju bi nekretnina mogla postići na tržištu, iz tablica o kretanju tržišnih cijena sličnih nekretnina na približo istom području u približno isto vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav svima,

pred realizacijom sam kupnje prve nekretnine (za koji dan ide potpis). Peteročlana smo obitelj, te smo (prema zakonu) oslobođeni plaćanja poreza od 5% do 100m2. Nekretnina se sastoji od slijedećeg:

 

- stan u prizemlju - 91 m2

- garaža - 23 m2

- šupa ruševina - 23m2

- podruma (u naravi stan u suterenu - stoga ne posjeduje legalizaciju) - 70,00 m2

- okućnice - 330 m2

 

Pitanje: da li mi u obračun poreza ulaze (iako nisu stambena površina) površine garaže, podruma (suterena), okućnice i šupe? Ako ulaze, u kojem koeficijentu.

 

Prema mom razumijevanju zakona, ja bih trebao platiti porez za kvadraturu stana i podruma umanjeno za 100 m2 s obzirom da smo peteročlana obitelj. Na površine okućnice i garaže ne bi trebali platiti porez.(?)

 

Puno hvala na odgovoru!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

U Hrvatskoj je uobičajeno da mladi ostaju živjeti sa roditeljima do oko 30-tih godina. Europski je prosjek daleko ispod našeg broja godina. Da bi se mlada osoba što ranije osamostalila, potrebna joj je i vlastita nekretnina. Mislim da ovo nije dobra pronatalitetna politika, već da naši ljudi formiraju svoju obitelj negdje izvan naših granica. 

Žalosno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija