Jump to content

Cijene odvjetničkih usluga


bankomat

Preporučene objave

Nedavno sam se obratio odvjetniku s pitanjem koliko bi naplatio sastavljanje ugovora o kupoprodaji stana. Mrtav hladan rekao mi je da bi to bilo otprilike 2% vrijednosti stana.

 

Po mom mišljenju, radi se o "zanatskom" sastavljanju više-manje standardnog dokumenta i smatram užasnom pljačkom da mi netko za pola sata posla naplati 10-15 tis. kn. Pri tome (iskustva nekih poznanika) ničim ne garantiraju da će ugovor biti dobro sastavljen i da neće biti problema oko uknjižbe vlasništva, a ti se tuži s odvjetnikom koji te za##be.

 

Mislim da ovakvim tarifama gube i sami odvjetnici, jer sam zaključio (a vjerujem da i drugi dođu do sličnog zaključka) da ću jednako dobar ugovor i sam sastaviti uz nešto utrošenog vremena da proučim forme kupoprodajnog obrasca NN i nekih gotovih ugovora koji su prošli upise u ZK.

 

Zanimaju me iskustva drugih i vaše mišljenje o ovakvom tarifiranju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

taj koji vam je toliko trazio je lopov i trebali bi ga prijavit.koliko ja znam sastavljanje ugovora kosta do 2000 kn zavisi od ugovora.Nazovite neku agenciju za nekretnine i pitajte njih koliko bi vam naplatili da vam oni sloze ugovor.Imam primjer da ugovor o dozivotnom uzdrzavanju kosta oko 1100 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ugovor možeš i sam sastaviti.

bitno je da sadrži izjavu da bez daljnjeg pitanja vlasnika po isplati možeš realizirati kupoprodajni ugovor u gruntovnici.

i ugovor koji sastavi odvjetnik mora ići ovjera JB.

ugovori iz ZK ,sudova ,koje si našao na internetu , odgovaraju ali ih treba prilagoditi prema vlasničkom listu nekretnine koju se kupuje.

 

Puno manje košta i novaca a možda i živaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jasno... uz ove standardne podatke o kvadraturi i brojevima čestice i uloška, iznosu i rokovima plaćanja i stupanja u posjed, najbitnija je stvar ta tabularna izjava (clausula intabulandi) kojom prodavalac kupcu daje pristanak na upis u ZK. Koliko sam shvatio listajući forume, ovo se može ugraditi kao članak ugovora i ne mora biti poseban dokument.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Vašeg iskustva vidim zašto se 3 odvjetnika nisu prihvatila mog predmeta male vrijednosti iz domene nasljednog prava !

 

Što se tiče Vašeg konkretnog slučaja i sama sam sastavila 2 kupoprodajna ugovora za dvije nekretnine koje sam kupila(istovjetni sadržaj), vodeći računa prema iskustvu drugih, što mora "proći" za valjanu uknjižbu u ZK.

Jednu sam nekretninu upisala bez ikakvih problema (sudac nije imao primjedbi na formulaciju ugovora), dok je drugi sudac, za drugu nekretninu, smatrao da nije dovoljno jasno da sam platila cijeli ugovoreni iznos i da kupac nema potraživanja, pa sam morala proći proceduru koju ovdje na forumu drugi sudionik opisuje u predmetu "upis nekretnine u ZK".

 

Zato, "uzdaj se i u svoje kljuse", ali s provjerenim ugovornim formulacijama, kad smo već laici za pravna pitanja.

 

Sretbo !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadam se da će proći... jedino što bi moglo stvarati probleme je plaćanje u roku 45 dana (zbog čekanja na kredit), a u ugovor je ugrađena eksplicitna tabularna klauzula (izjava o dozvoli vlasničkog upisa). Tu sam se "ogradio" formulacijom da će prodavatelj u slučaju da ta klauzula nije dovoljna za upis vlasništva, naknadno, bez naknade, staviti na raspolaganje potrebe dokumente za upis. Za otprilike mjesec i pol javit ću kako je prošlo... :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istina je da odvjetnička usluga košta, i da nema garancije da će ugovor biti dobro sastavljen, ali trebate misliti i o tome da, radi uštede od par tisuća kuna,možete ostati bez jako puno tisuća EUR. Ako vam odvjetnik sastavi ugovor pa ne ispadne dobro, možete ipak možda nešto i dobiti od njegovog osiguravajućeg društva.

Osim toga, malo će vam koristiti laički sastavljen ugovor, ako je u međuvremenu, od trenutka kad ste vi izvadili izvadak iz Z.K. i trenutka kad se predlažete uknjižbu, u Z.K. možda stigao neki prijedlog za zabilježbu ovrhe, spora, zabrana otuđenja itd...Mislim da trebate dobro razmisliti, uključiti kvalitetnu agenciju za nekretnine (npr. članicu Burze nekretnina, jer su one obvezne imati ugovor s odvjetnikom i dr. uvjete) ili pak dobrog odvjetnika-cu. Cijena odvj. usluge bi trebala biti cca 1.25%+ pdv za sklapanje ugovora, a možda možete dobiti i kakav popust (po tarifi može biti i do 50% popusta).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Cijena odvj. usluge bi trebala biti cca 1.25%+ pdv za sklapanje ugovora, a možda možete dobiti i kakav popust (po tarifi može biti i do 50% popusta).

 

Ne mogu se složiti s ovim. Ako te netko baš želi prevariti na taj način, tu ga ni odvjetnik ne može spriječiti. I opet bih poslije morao podizati tužbu zbog prijevare i plaćati odvjetnika. Radi se o više manje tipskom ugovoru, a vrijednost kupoprodaje je tolika da i tih 1,25 % + pdv znače 10-ak tis. kn za sat-dva posla. Nemam lošu plaću, ali za taj iznos radim podjednako odgovoran i stručni posao preko mjesec dana.

 

Mislim da se kod nas radi o monopolu odvjetničke komore koja je nabila tarife koje su i za pojmove zapadnih zemalja previsoke. Slična je situacija i s javnim bilježnicima. Gdje nema konkurencije, nema ni tržišne cijene, a bome ni kvalitetne usluge.

 

Ovako se stvara strukovna kasta (da bi ušao u red odabranih nije dovoljna stručna izbrazba, već naš dragi VIP) koja nama običnim smrtnicima u ovoj zemlji djeluje poput vanzemaljaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa to možeš i sam napraviti ako znaš katastarsku česticu,katastarsku općinu i na koga glasi nekretnina.

puno jeftinije od odvjetnika.

 

angažiranje odvjetnika nije garancija da će sve biti ispravno urađeno tj.da nemože doći do neke prijevare.

 

odvjetnik je skup a za grešku odvjetnika nemoguće naplatiti

štetu iz osiguranja odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

još nešto o ovoj više nego interesantnoj temi.kako je moja rođakinja lani imala problema iz zakona o radu htjela je tužiti firmu u kojoj je radila te se obratila jednoj zagrebačkoj renomiranoj odvjetnici.kada je prvi put došla k njoj na dogovor i ponijela sa sobom hrpu dokumentacije na uvid dotična odvjetnica ju je neprekidno požurivala "jer je njeno vrijeme dragocijeno" a kad je slučajno polizala prst da što prije posloži to što ima ista je počela doslovce vikati na nju "da joj ne pljuje po papirima".razgovor je završio tako da je madam odvjetnica rekla neka to kod kuće složi jer bi njoj da to pregleda trebalo najmanje 2 sata i citiram "a moje je vrijeme toliko dragocjeno da vi tih novaca nemate"

bez komentara.

nakon toga potražila je drugog odvjetnika koji joj je rekao da je njegova tarifa 30 posto od odštete koju će možda dobiti na što bi žena možda i pristala kad on ne bi tih 30 posto tražio pazi ovo - unaprijed. i opet bez komentara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, ima nas svakavih. S obzirom da se dosta bavim radnim pravom (uz kazneno i obiteljsko) moram priznati da nikada ne ugovaram postotke. Zbog toga postoji tržište pa od jednog do drugog. Što se tiće prve opisane kolegice i njezinog ponižavanja stranke, to je stvar kučnog odgoja a ne odvjetništva kao struke. Osobn sam naletio na iste takve doktore, službenike u bankama, knjigovođe itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

SUPERISKA je napisao:

Cijena odvj. usluge bi trebala biti cca 1.25%+ pdv za sklapanje ugovora, a možda možete dobiti i kakav popust (po tarifi može biti i do 50% popusta).

 

O čemu ti lupetaš?

Kupoprodajni ugovor za nekretninu je više-manje čista špranca.

Napisao sam za svoje potrebe 50-60 kupoprodajnih ugovora i predugovora za nekretnine, raznih vrsta. Za kupnju jednokratnim plaćanjem, za kredit, za plaćanje u više rata, itd. Nikad nisam imao problema sa svojim ugovorom, a nisam odvjetnik.

Ali sam nekoliko puta kada je kupac inzistirao da ugovor sastavi njegov odvjetnik, morao ispravljati ugovor, tj. objasniti čovjeku da se s tim ugovorom neće moći uknjižiti, a meni se ne dolazi potpisivati anekse i ispravke.

Jedamput su kupci zaxxbali upis u gruntovnicu(u proceduri upisali sagrađeni objekat prije promjene vlasnika), pa mi je njihov odvjetnik davao da potpišem novi ugovor, koji bi bio kazneno djelo za obje strane!!!

 

Toliko o 'stručnosti'!

 

A u odvjetničke tarife ionako treba uvesti reda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav

 

Samo jedno slicno iskustvo

 

Dakle trebam prikupiti papire i sredit mami da nakon što se zaposlim dobiva mirovinu(dijete-udovica poginulog branitelja).

Nakon puno traženja nađem nekog koji po njegovim riječima to radi i da imam 50% popusta kao dijete....I tako ja dogovorim sa njim 5000kn sve skupa. Onda dođe moja "pametna" mama idući dan i ODVJETNIK joj kaže 25000 kn i od toga 5000 unaprijed.

Što je napravio za tih 25000.-došao na jedno ročište. Ostale papire i zvrdanja po tvrtkovoj i sl smo radili sami.

Ja lično nisam se htio miješati u mamine posle ali recite vi meni nešto na takvog odvjetnika. Ah nemojte zaboraviti da smo imali 50% popusta:) znaći 50000 za odlazak na jedno ročište.

Kad sam već tragikomićan mislite da mogu dobit povrat poreza na to?:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Gospodo, moram reći svoje mišljenje o položaju odvjetnika u današnjem svijetu. Smatram da svijet u kojem odvjetnici zarađuju masne novce nije dobro utemeljen. To znači da ima puno lopova i kriminalaca drugih vrsta. Jer, poznato je da ne može odvjetnik zaraditi na poštenu čovjeku. Ili, može, ali to je rijetkost. Dakle, trebalo bi "prisiliti" zakonski odvjetnike da određene slojeve društva zastupa "pro bono", ali da to moraju činiti prije svega oni odvjetnici koji su dokazano najbolji (temelj za određivanje bio bi količina dobivenih sporova u odnosu na količinu izgubljenih sporova). Takvi pro bono slučajevi imali bi prednost ispred obrana velikih riba. Pa bi zakonski trebalo odrediti da država takvim odvjetnicima plaća subvencije za društveno koristan rad. To bi bio tek prvi korak u unaprjeđenju društva koje je ogrezlo u korupciji i kriminalu(mislim na cijeli svijet, nije Hrvatska tu nešto posebno). Dakako, ovo zvuči utopijski, ali kada bi "mali" čovjek uzeo stvari u svoje ruke, to bi bilo itekako moguće. Međutim, u ovome društvu vladavine mediokriteta to je gotovo nemoguće, jer mali čovjek gotovo uvijek ima puno više povjerenja u pakiranje nego u sadržaj, tako da mali čovjek više voli lažljivca s kravatom, nego istinoljupca u izlizanim trapericama. Nekako imam dojam da je jako puno "đavoljih odvjetnika" na ovome svijetu. Jer, to je vrlo profitabilno.

 

Summum ius, summa iniuria.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

U potpunosti se slazem s komentarom postovanog/-e g. Upitnika. Opacitet tj pomanjkanje transparentnosti pogodno je tlo samo za nepravdu, mogucnost iskoristavanja stranaka i korupciju. U pravosudju bez transparentnih zakona i postupaka nema pravde, a u odvjetnistvu bez transparentnosti i odgovornosti nema ni postenja iz kojih onda nastaje dobar odnos cijena - kvaliteta usluge.

Stoga molim istinoljubivu forumasku informaciju o svim cijenama (bodovima, postotcima i slicno) koje mi odvjetnik moze zaracunati u svemu sto me moze snaci tijekom (spornog) ostavinskog postupka (prisustvo na rocistu, pisano pravno misljenje, konzultiranje strucne literature, sati utroseni na komunikaciju samnom ili suprotnom stranom te na skupljanje podataka...). Ne snalazim se u sluzbenim odvjetnickim tarifama, nisu mi dovoljno transparentno napisane da mogu povezati koje se tocno primjenjuju za ostavinski postupak (a nije mi do sada nitko rekao ni da sam glupa ni neobrazovana, ehm. No izgleda da za hr pravosudni sustav ipak jesam :tikvan: ).

A ne bi mi zgorega dosao ni savjet kako se najbolje dogovoriti s odvjetnikom za honorar zastupanja (na kojim nacelima) obzirom da stvar moze potrajati, a ni ne zivimo istoj drzavi (on i spor, da).

Ono sto mi vec sad nije jasno je kako u takvoj spornoj situaciji moj odvjetnik procjenjuje "vrijednost spora" - po onome sto tvrdim ja (dakle stranka koju on zastupa i cije interese teoretski brani), po onome sto tvrdi suprotna strana (protiv koje se on teoretski mora boriti) ili po onome sto se njemu najvise svidja - pa makar to bile i tvrdnje suprotne strane?!?

Unaprijed se zahvaljujem svim istinoljupcima na pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Pozdrav,

 

može li mi netko reći koliko službeno košta zastupanje odvjetnika u parnici zbog neisplate plaća? Znači, punomoć, tužba i zastupanje na ročištima? Bila sam kod 2 odvjetnika i svaki kaže drugačije. :vrti:

I jel plaćam posebno nakon svakog ročišta ili kad dobijem presudu?

I da, rekli su mi da se tužba piše u bruttu, ali meni su doprinosi redovito plaćana. Jel onda to ok tako ili da inzitriram da stave netto iznose?

Isto tako, ako odvjetnik bude u nemogućnosti doći na neko od ročišta, jel njegovu zamjenu plaćam unaprijed, poslije ročišta ili isto kad dobijem presudu?

I negdje sam pročitala da se u radnim sporovima odvjetnika plaća max. 2000 kn, al to sad ne mogu naći, pa me isto zanima jel to vrijedi.

 

Niš ne znam, molim pomoć. :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

vozac /politicka osoba sa 17 prekrsaja/ zaspao za volanom i pokupio me na cesti. slucajno prezivjela kao medicinski fenomen. sud podize tuzbu protiv njega. za moju odstetu otac placa, i placa, i placa  odvjetnika. moj lijecnik koji prati moje zdravstveno stanje informira se i o sudjenju i zakljucuje da je odvjetnik korumpiran. umjesto da se meni isplati neka steta, trazi se da ja njemu platim sto sam mu slupala auto kad me udario i vukao 40 metara. lijecnik me salje svom prijatelju i odvjetniku K.....G. covjek mi nije uzeo ni kinte dok sve nije odradio kako treba, i kad sam dobila odstetu naplatio svoj rad bas mizerno. nije htio uzeti ni moj dobrovoljni prilog. i jos je nesta ucinio, to sam kasnije saznala, prijavio je mog bivseg odvjetnika, valjda na osnovu moje dokumentacije i taj je bivsi zatvorio svoj ured.  

eto ima i svjetlih primjera u zivotu. 

p.s.

sad trazim odvjetnika specijalca za stvarno ili nasljedno pravo spremnog na borbu s vjetrenjacama.

 zoxmania@yahoo.com

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I odvjetnici su samo ljudi spremni na "sve", mada ih "koči" odvjetnički kodeks ponašanja, ali i on se, razvidno, krši kao i drugi zakoni i propisi, ali ipak svako to kršenje zakona, propisa i kodeksa ponašanja (čitaj pohlepnosti) dođe kad-tad na naplatu...

A za odvjetnika za stvarno i nasljedno pravo se trebate raspitati u podforumu "Tražim odvjetnika"...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, Ivana Grgic je napisao:

Pozdrav,

 

može li mi netko reći koliko službeno košta zastupanje odvjetnika u parnici zbog neisplate plaća? Znači, punomoć, tužba i zastupanje na ročištima? Bila sam kod 2 odvjetnika i svaki kaže drugačije. :vrti:

I jel plaćam posebno nakon svakog ročišta ili kad dobijem presudu?

I da, rekli su mi da se tužba piše u bruttu, ali meni su doprinosi redovito plaćana. Jel onda to ok tako ili da inzitriram da stave netto iznose?

Isto tako, ako odvjetnik bude u nemogućnosti doći na neko od ročišta, jel njegovu zamjenu plaćam unaprijed, poslije ročišta ili isto kad dobijem presudu?

I negdje sam pročitala da se u radnim sporovima odvjetnika plaća max. 2000 kn, al to sad ne mogu naći, pa me isto zanima jel to vrijedi.

 

Niš ne znam, molim pomoć. :tuzan:

To ovisi kolika je vrijednost predmeta spora. Obično odvjetnici traže predujam, ali po OT, plaća se nakon pravomoćnog okončanja postupka. Za neisplatu plaća, doista se tužba postavlja u bruto iznosu, takva je praksa. Zamjenu obično organizira Vaš odvjetnik, i on se razračunava sa zamjenom, međutim možete dogovoriti i drukčije.

Radni sporovi koji se odnose na utvrđenje nezakonitosti otkaza, čija je tražbina nenovčana, plaćaju se paušalno 2000,00 kn (+ PDV, ako je odvjetnik u sustavu PDV-a), a oni gdje je tražbina novčana se plaćaju po visini iznosa koji se traži.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
, DinoH je napisao:

Ovi vaši postotci su greška. Odvjetnici naplaćuju svoje usluge po odvjetničkoj tarifi a ona ne poznaje postotke. Minimalna cijena ugovora je 2.000,00 kn + PDV. Inaće kao odvjetnik sam više puta popravljao gluposti koje su nastale zbog formularnih ugovora od Narodnih novina.

Da li su formulari o darovnom ugovoru iz NN precizni i točni i pravovaljani

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija