doc_1 objavljeno: 12. listopad 2008. Dijeli objavljeno: 12. listopad 2008. Gradim obiteljsku kuću (prva nekretnina, do 400 m brp) u samogradnji. Namjenski stambeni kredit banka mi je isplatila u punom iznosu "na ruke" (račun). Imam li pravo na povrat poreza na osnovi plaćenih kamata tog stambenog kredita? Zahvaljujem Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Grunf1 odgovoreno: 13. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 13. listopad 2008. Imate, ako vam je to prva nekretnina. Ako ste ranije imali nekretninu, bez obzira na njenu veličinu nemate pravo na korištenje kamata kao osobnog odbitka. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
doc_1 odgovoreno: 13. listopad 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 13. listopad 2008. U poreznoj upravi smatraju da nemam jer gradim sam i nemam ugovor sa ovlastenim izvodjacem. Ja imam npr sve racune za materijal i sl. ali radove obavljamo obitelj i ja sami. Opcenito, taj pravilnik o povratu poreza stavlja one koji grade u značajno nepovoljniji položaj nego one koji npr. kupuju stan. Također prema njemu je potrebno priložiti dokaze namjenske iskorištenosti sredstava kredita. Dio sam iskoristio za plaćanje dozvola i kojekakvih doprinosa a koji po njima ne ulaze u t niti se kvalificiraju za povrat Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Grunf1 odgovoreno: 16. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 16. listopad 2008. Pošto je ovako i onako max iznos odbitka na bazi godine 12.000,00 kn, možete samo za tu vrijednost radova angažirati nekog građevinara i koristiti povlasticu ne s osnova kamata, već s osnova izgradnje kuće iz vlastitih sredstava. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
doc_1 odgovoreno: 16. listopad 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 16. listopad 2008. Da, ali to mogu za prošlu i eventualno ovu godinu dok ne završim radove. A ostalih x godina kredita nemogu iskoristiti povrat. Ne doima li se to ipak da sam u nepovoljnijem položaju nego neki drugi koji su podigli stambene kredite? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bovu odgovoreno: 16. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 16. listopad 2008. ukoliko si digao kredit za stambenu izgradnju objekta u kom i živiš banka će ti slati svake godine koliko si kamata platio na stambeni kredit. Za prošlu godinu.mora biti stambeni kredit tu potvrdu prilažeš poreznoj prijavi i za visinu isplaćenih kamata povećava ti se neoporezivi dio zarade. znači samo na kamate za stambeni kredit i to ako su kamate veče od 6% do 12000,00 kn/godišnje Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Grunf1 odgovoreno: 21. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 21. listopad 2008. Pravedno nije - no što s tim. Evo moj slučaj: ja uopće ne mogu koristiti olakšicu na kamate zato što mi je žena imala jednu manju nekretninu, prilikom čije kupnje uopće nismo koristili bilo kakve olakšice.Ti bar imaš mogućnost koristiti olakšicu godinu dvije (odnosno i više godina ako ne zidaš sam). Ja sam u startu onemogućen za bilo kakvu olakšicu Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.