djidja objavljeno: 19. listopad 2008. objavljeno: 19. listopad 2008. Moj otac je umro u zatvoru dok je bio pod istragom zbog dugovanja.Ja sam dijete iz njegova prvoga braka,a u međuvremenu se oženio te ima dvoje djece iz tog drugog braka i nije se rastavljao do smrti.Stan u kojem je živio je dobio darovnim ugovorom svog rođaka te je moj otac napravio darovni ugovor za svoju ženu a stan nije uknjižen u zemljišne knjige.Budući da ne znam da li je napravljena smrtovnica a on je bio pod istragom i umro je prije negoli je slučaj riješen mene zanima koja su moja prava,da li taj njegov navodni dug se prenosi na njegove nasljednike,tko može sazvati ostavinsku raspravu i da li bi se taj predmet rješavao na sudu ili kod javnog bilježnika??? Imam zbilja puno pitanja ali situacija je neuobičajena i stvarno molim za savjet jer me boli glava od svega toga.Unaprijed velika hvala. Citiraj
KronicnaStranka odgovoreno: 19. listopad 2008. odgovoreno: 19. listopad 2008. Za dugove ostavitelja odgovarate do iznosa naslijeđene imovine. Svi nasljednici odgovaraju za dug srazmjerno svom suvlasničkom dijelu. Darovana imovina se uračunava u ostavinu i pri određivanju nužnog dijela. Naslijediti se može i vanknjižno vlasništvo, pod pretpostavkom da postoji neki dokument o vlasništvu (kupoprodajni ugovor, upis u katastru i sl.) Ostavinski postupak se ne mora provesti ako ostavitelj nije imao nekretnina. Dakle, ako je Vaš otac imao samo taj stan koji nije naveden u zemljišnim knjigama, moguće je da postupak nije proveden. Za ostavinski postupak nadležan je sud gdje je umrli imao prijavljeno prebivalište. Podatak o smrti unosi u matične knjige matični ured nadležan za područje gdje je pokojnik umro. Dakle, trebali biste kontaktirati matični ured u mjestu gdje je zatvor, provjeriti da li je tamo upisan i pitati da li su poslali smrtovnicu. Od zatvorske uprave trebali biste dobiti podatak o njegovom zadnjem službenom prebivalištu (ne znam da li se kao prebivalište smatra ono na slobodi ili prema mjestu zatvora), pa biste na nadležnom sudu mogli provjeriti da li je proveden ostavinski postupak. Ako nije, možete podnijeti zahtjev da se taj ostupak provede ili tražiti od matičnog ureda da pošalje smrtovnicu, ali trebate pribaviti neki dokaz o vlasništvu nad stanom i o drugoj imovini. Ako je taj stan bio jedina imovina Vašeg oca, onda - budući da je darovan - mislim da imate pravo na nužni dio. Budući da su 4 nasljednika prvoga reda, nužni dio bi bio 1/8 stana. Citiraj
zzz_zzz odgovoreno: 1. studeni 2008. odgovoreno: 1. studeni 2008. ili to ili otiđite do zene vaseg oca sa informacijama koje sada imate i nagodite se. Ako je vas otac imao jos i dugove, ta 1/8 stana minus troskovi dokazivanje, minus namirivanje 1/8 duga vaseg oca, i nece mnogo toga ostati pa bi vam bilo dobro uzeti bar par 1000 eura ako se mozete dogovoriti. Inace, imate na svojoj strani to sto ce zena vaseg oca morat platit dugove vasega oca pa bi bilo jako nezgodno da joj vi onemogucite prodaju stana dok ne dobijete svoj dio stana. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.