Jump to content

oslobodenje od placanja poreza


mpacaric

Preporučene objave

Pozdrav,

 

kupujem nedovrsenu kucu,to bi mi bila prva nekretnina ali nebi htio iskoristi pravo na oslobodenje poreza jer to mislim prodati nakon nekog vremena. Sad je moje pitanje dali kada kupim stan ili kucu moci ostvariti pravo na ne placanje poreza posto sam vec imo neku nekretninu u vlasnistvu?

 

hvala puno na odg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor se temelji na mojem slučaju. Budući da smo ja i supruga stanovali u garsonijeri koja nije zadovoljavala naše potrebe, nakon što smo je prodali i kupili stan od 75 čm, za taj novi stan platili smo porez samo na dio koji prelazi naše stambene potrebe, dakle za 10 čm. Da bolje pojasnim, stambene potrebe jedne osobe su 50 čm, a za svaku sljedeću osobu dodaje se još 15 čm (75 -50 -15 = 10 čm). Što se tiče prve nekretnine, da ste imali u vlasništvu "paščaru" od 10 čm i to se smatra prvom nekretninom. Dakle, ne može se nekretnina koju imate u vlasništvu u bilo kojem trenutku prije kupovine nove nekretnine ne smatrati prvom. Prva nekretnina je prva nekretnina. Jedino što Vas može osloboditi poreza kod druge nekretnine je nužni dio za stambene potrebe(50 čm), pod uvjetom da nemate niti jednu drugu nekretninu. Imajte na umu da je moj odgovor odgovor laika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da razjasnim kod nekretnina postoje:

Porez na promet nekretnina – odnosno PDV ako se kupuje od obveznika PDV-a

-„Olakšice“ kod poreza na dohodak.

Kod poreza na promet nekretnina država je bila široke ruke: porez na promet ne plaća se čak i u slučajevima ako ste prije (vi ili član vaše uže obitelji) imali nekretninu. Naravno ta je nekretnina trebala biti manjih gabarita od onih navedenih u Zakonu.

Kod poreza na dohodak postoji mogućnost da povećate svoj osobni odbitak do najviše 12.000,00 kuna godišnje s osnova kamata, ako koristite kredit za kupnju - odnosno s osnova vrijednosti građevinskih radova, ako gradite kuću iz vlastitih sredstava. No ovdje je država bila manje široke ruke: ako ste prije imali bilo kakvu nekretninu (vi ili član uže obitelji) ne možete koristiti povećanje odbitka.

Dakle, ako kupite nedovršenu kuću, pa ju nakon nekog vremena prodate, u budućnosti prilikom kupovine nove nekretnine:

-Nećete moći koristiti povećanje osobnog odbitka za porez na dohodak

-Moći ćete koristiti oslobođenje s osnova poreza na promet nekretnina, ALI SAMO AKO JE ova kuća manje kvadrature od one iz Zakona o porezu na promet nekretnina i naravno ako niste koristili istu povlasticu prilikom nabave ove kuće.(vidi Zakon na stranicama Porezne uprave)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim ako mi netko zna pojasniti ovaj članak 5.Zakona o porezu na promet nekretnina NN 69/97: (znam da je "stari", ali bio je na snazi kada smo kupovali nekretninu)

 

..predmet oporezivanja je promet nekretnina .....prometom se smatra svako stjecanje vlasništva nekretnine.....

 

čl. 5.

(1)Prometom nekretnina ne smatra se stjecanje novosagrađenih građevina koje se oporezuju prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost.

(2) Novosagrađenim građevinama iz stavka 1. ovog članka smatraju se građevine koje su sagrađene.... nakon dana početka primjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

 

Unaprijed zahvaljujem.... Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija