Jump to content

Vanbračna zajednica i porezne olakšice


anonimno

Preporučene objave

Po mojim informacijama, bračna i vanbračna zajednica su po našim zakonima izjednačene (na žalost, ne znam o kojem zakonu i članku se radi).

U Zakonu o porezu na dohodak, međutim, u članku 50. izričito piše:

5) Odbitak za uzdržavanje bracnih drugova prema clanku 29. stavak 2. tocka 1. Zakona može se koristiti samo u bracnoj zajednici. Iznimno, osobni odbitak porezni obveznik može koristiti i za bivše bracne drugove kojima placa alimentaciju.

(6) Uzdržavanim clanovima uže obitelji iz clanka 29. stavak 2. tocka 1. Zakona, uz supružnika smatraju se...

 

Da li mi netko zna odgovoriti na pitanje: da li se na vanbračnog supružnika mogu ostvariti porezne olakšice ili ne? (Prema poreznim referentima, odgovor je ne).

Ako su bračna i vanbračna zajednica izjednačene, onda bi se supružnici trebali smatrati u oba slučaja. Što znači uža obitelj, ako ne osobe s kojima se živi i dijeli život, bez obzira na to da li imaju vjenčani list ili ne, pogotovo ako imaju djecu? Da li postoje primjeri u kojima se porezna olakšica ostvarila na vanbračnog druga? Napominjem da zdravstveno osiguranje uredno priznaje vanbračne drugove...

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li mi netko zna odgovoriti na pitanje: da li se na vanbračnog supružnika mogu ostvariti porezne olakšice ili ne? (Prema poreznim referentima, odgovor je ne).

 

Ovo pitanje je bilo aktuelno u vrijeme podnošenja porezne prijave za prošlu godinu, i tako je kako su vam rekli por. referenti..

A zašto je tako?

To treba pitati one koji donose zakone ne usaglašavajući ih međusobno, i ovekve nelogičnosti će postojati dok netko ne donese kakve izmjene i dopune...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, tako sam si i mislio, iako mi nije jasno kako to da u praksi nešto što je navedeno u jednom zakonu može isključivati ono što piše u drugom zakonu.

 

Plastično: ako u jednom zakonu piše npr. Eskimi imaju sva prava kao i Bušmani, a u drugom piše da Bušmani imaju određena prava, logika bi trebala reći da Eskimi imaju ta ista prava...

 

No, pravo i logika su očigledno nebo i zemlja...

 

Otvoreno, imam li ja ikakve šanse ako se nekome u ovoj državi žalim sa gornjim argumentima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija