Jump to content

Napirio 1,12 na poziv intervente policije ....


Spansko

Preporučene objave

Pozdrav društvo.

 

Dakle, evo o čemu se radi:

 

Sjedili mi jučer navečer u birtiji vani i slavili rođenje prijateljevog sina. E, sad provoza se pored nas marica sa interventnom policijom koja je valjda došla u ZG da nas štiti da ne bude više atentata ko na Pukija. Anyway, stajali jedno 3 min i pijano društvo im dobacilo ne baš jako ugodne komentare, ali nisu bili toliko bezobrazni da bi mogli nešta napraviti. Odu oni, a mi nakon nekog vremena odlučili se preselit u birtiju 200m dolje (u naselju) Sjeo u auto i odvezao se, te parkirao auto i izašao iz auta. Kad nakon jedno 2 min evo njih opet i pitaju je l smo bili u prethodnoj birtiji. Kažem jesmo. Jeste izašli iz auta. Jesam. E sad one mene legitimira i vidi da sam malo pod gasom i zove prometnu da pirim. Ja jesam napirio 1,27 (tolerancija 1,17). Poslije mi je ovaj iz prometne uzeo dozvolu, ali samo na 12h, bio je ugodan i rekao da ga ovi interventni gnjave bezveze. Rekao je žalite se. Ja sam već pokupio dozvolu, a imam samo zapisnik o alko-tesu. Dakle, pitanje:

 

1. Mogu li se žaliti na bazi toga da ja kad su me uhvatili da nisam vozio auto, a kamoli da su me zaustavili?

2. Kakav bi po tome bio stav suca. Trebat će definitvno suočenje sa prometnom, a poslije i sa interventnom. Radi se u ZG Prekršajni sud

3. Koliko brzo idu sporovi po novom zakonu na Prekršajnom sudu u ZG?

4. Ima li elemenata prijave ovdje za internu kontrolu. Da li ako to napravim će mi pikirati auto za najmanju sitnicu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ljutko je napisao:

obzirom da nisi vozio, niti su te vidjeli da vozis, niti ... mogu si prijavu zataknuti za sesir.

 

samo je vazno da kod suca ne dobijes proljev iskrenosti i da ne priznas da si ipak 200m vozio :-P

 

Kaj se proljeva tiče, ovo ti je treći danas, zaista se nadam da te nitko ovdje ozbiljno ne shvaća.

 

Ovom bi forumu definitivno trebalo oduzeti iz imena nešto, tako dugo dok tipovi poput tebe bez ikakvog upozorenja moderatora baljezgaju što hoće i kako hoće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens je 20.10.2008 8:50 napisao:

Ljutko,

.....

Obzirom da sam procijenio da nisi osoba koja ima širinu znanja, ni očito dovoljan stupanj obrazovanja, ni iskustva, za daljnju raspravu o ovoj, pa ni bilo kojoj drugoj temi na ovom pravnom portalu, ovim definitivno zaključujem svaku daljnju raspravu s tobom.

....

 

ja se barem ne proljevam po sebi za razliku od tebe.

sam si u potpuno neprovociranoj situaciji rekao da ces se obuzdati i da vise neces klepetati. ocito je da ne drzis do svoje rijeci :-P

 

nisam te komentirao, pa te lijepo molim da i ti ne komentiras mene!

tvoj nivo nije niti za klupicu na autobusnom kolodvoru. kada narastes i postanes ozbiljan i pristojan momak mozda se i moje misljenje o tebi promijeni, a do tada, zaobilazi me :namiguje:

 

i da se vratimo na tvoje proljeve :-P

- pripito stanje (0,5 - 1,5 g/L alkohola u krvi) - ljudi postanu nekritični, precjenjuju vlastite sposobnosti (nakon pet, šest popijenih pića)

Jedno piće

0,33 L 4,5-postotne pive

0,11 L 14-postotnog vina

0,015 - 0.03 L 50-postotnoga žestokoga alkoholnog pića

 

lijepo molim Spansko da kaze da li je popio 6 malih pivica ili je srknuo koju vise

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, dva proceduralna pitanja:

 

1. Ocekujem li prekrsajni nalog ili optuzni prijedlog. Koliko ja shvacam pricu i na jedno i na drugo idem kod suca, provodi se rasprava, imam pravo traziti suceljavanje i na koncu zalbe Visokom prekrsajnom sudu. Ovo nije pitanje zbog zastare nego to pitam da li mogu traziti souacavanje a da me ne odbiju u zurnom postupku.

 

Jos jednp pitanje za one koji misle da je interventna poilicija imala pravo: od kada policija smije zaustavljati ljude koji ne voze, traziti alkotest i evnedirati ih kao vozace. Koji je tu pravni osnov?

 

Jos bih molio odgovore a ne prepucavnja ako je moguce

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A čuj stari, čekali su te, vidjeli, pozvali prometne policajce koji su na zakonom propisani način utvrdili činjenično stanje i sad će te za to oderati.

 

Nemoj ni sumnjati da će optužni prijedlog biti potkrijepljen dokazima, tak da bi trebalo dobro razmisliti o načinu obrane u ovom slučaju, osporavati ovo?

 

Osobno ne vidim načina na koji bi se mogao izvući, osim eventualnog smanjivanja novčane kazne, sigurnosne mjere, prema ocjeni suca koji će voditi tvoj predmet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo me zanima,sta dobijam optuzni prijedlog ili prekrsajni nalog. Sto se tice obrane, namjervam reci da sam u auto isao po neke stvari a da ga nisam vozio. Oni me stvarno nisu vidli da sam vozio je l su dosli jedno 3 min nakon sto sam izasao iz auta. Znaci, ako ja dobro kuzim situaciju prvo ce na suocavanje pozvati prometnog, te ako se on odazove, reci da ga je zvala intervetna te me on nije vidio da vozim, a onda tek slijedi poziv na suocavanje interventnoj, a ti se tek sporadicno odazivaju. I nakon nekoliko puta nadam se odbija se optuzba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za počinjen prekršaj određena je novčana kazna u iznosu od 2.000 do 5.000 kuna + 2 negativna prekršajna boda.

 

slijedi prekršani nalog.

 

sve ovisi o izjavi policijskog službenika koju će dati na sudu, jer se smatra da je osoba upravljala vozilom ako je isto pokrenula sa mjesta.

 

policijska postupanja tipa "uočio jedan - prijavu pisao drugi" obično su upitne zakonitosti, jer na kraju kaznu piše osoba koja nije uočila prekršaj, a ovdje vas osoba koja vas je alkotestirala nije uočila da upravljate.

 

naravno ako ste ovdje napisali istinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Ovdje mi je u interesu da pisem istinu je l trazim istinski savjet. Jos jedno pitanje: za ovaj prekrsaj slijedi prekrsajni nalog a ne obvezni prekrsajni nalog. Znaci prigovorom se on stavlja van snage i ide redovni postupak na sudu s pravom zalbe VPS. Da li sam u u pravu? BTW, da li znate kolika je praksa oduzimanja dozvole za 1,0-1,5 ako izgubim posto odredbe u zakonu vise nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ništa od vps. prekršjni nalog je presuda u prvom stupnju, a rješenje ili presuda prekršajnog suda je konačna. na vps idu predmeti maloljetnika i negativni prekršajni bodovi.

 

zaštitna mjera nije određena u fiksnom iznosu i može biti izrečena do 9 mjeseci - ovisno o eventualnoj ranijoj kažnjavanosti optuženika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam da li ste u pravu oko vps. Bili bi u pravu da se radi o obveznom prekrsjnom nalogu, a ovdje se radi o prekrsajnom nalogu. Ne primjenjuje li se onda članak 238 Prekrsajnog zakona )pogotovo stavak 6 i 8:

 

6) Protiv rješenja o odbacivanju prigovora pravo na žalbu ima podnositelj prigovora.

(7) Prigovor koji ne sadrži druge podatke iz članka 236. uzet će se u razmatranje. Ako prigovor ne sadrži osnovu iz članka 237. stavak 1. ovoga Zakona, ili ona nije jasna, smatrat će se da je prigovor podnesen zbog poricanja prekršaja (članak 237. stavak 1. točka 1.).

(8) Rješavajući o žalbi protiv rješenja o odbačaju prigovora, Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske rješenjem može:

1. obaciti kao nepravodobnu ili nedopuštenu žalbu,

2. odbiti žalbu kao neosnovanu,

3. prihvatiti žalbu, ukinuti prvostupanjsko rješenje i predmet dostaviti izdavatelju prekršajnog naloga na ponovno odlučivanje,

4. prihvatiti žalbu, preinačiti prvostupanjsko rješenje i prigovor prihvatiti pravodobnim, dopuštenim odnosno potpunim, te ako se radi o prigovoru iz članka 237. stavka 1. točke 1. ovoga Zakona podnesenom protiv prekršajnog naloga suda ili tijela državne uprave koje vodi prekršajni postupak dostaviti im spis radi provođenja prekršajnog postupka, a ako se radi o prigovoru podnesenom protiv prekršajnog naloga izdanom od drugog ovlaštenog izdavatelja dostaviti mu spis radi dostave spisa sudu ili tijelu državne uprave koje vodi prekršajni postupak radi provođenja prekršajnog postupka. Sud ili tijelo državne uprave će, u ovom slučaju, izdani prekršajni nalog prihvatiti kao optužni prijedlog tužitelja. Pri tom se neće primijeniti odredba članka 117. stavka 4. ovoga Zakona ako prekršajni nalog sadrži podatke o prekršaju i njegovu počinitelju. Ako se, u ovom slučaju, radi o prigovoru iz članka 237. stavka 1. točke 2. ovoga Zakona, Visoki će prekršajni sud Republike Hrvatske postupiti prema stavku 11. ovoga članka.

(9) Ako je podnesen prigovor iz članka 237. stavka 1. točke 1. ovoga Zakona protiv prekršajnog naloga suda ili tijela državne uprave koje vodi prekršajni postupak koji nisu donijeli rješenje sukladno stavcima 1., 4. i 5. ovoga članka, kao i u slučaju iz stavka 7. ovoga članka, provest će se prekršajni postupak Nakon otvaranja glavne rasprave odnosno prije ispitivanja okrivljenika izdani će se prekršajni nalog rješenjem staviti izvan snage. Protiv rješenja o stavljanju prekršajnog naloga izvan snage nije dopuštena žalba.

(10) Ako je podnesen prigovor iz članka 237. stavka 1. točke 1. ovoga Zakona protiv prekršajnog naloga ovlaštenih tužitelja koji nisu donijeli rješenje sukladno stavcima 1., 4. i 5. ovoga članka, prekršajni će nalog skupa s prigovorom dostaviti nadležnom sudu radi postupanja sukladno stavku 9. ovoga članka.

(11) Ako je podnesen prigovor iz članka 237. stavka 1. točke 2. ovoga Zakona a izdavatelj prekršajnog naloga ne donese rješenje sukladno stavcima 1., 4. i 5. ovoga članka, dostavit će prekršajni nalog skupa s prigovorom Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske koji će prigovor prihvatiti žalbom protiv prekršajnog naloga i odlučiti odgovarajućom primjenom odredbi ovoga Zakona o žalbenom postupku.

(12) U prekršajnom postupku koji se vodi sukladno stavku 8. točki 4. i stavku 9. i 10. ovoga članka sud nije vezan zabranom iz članka 202. stavka 4. ovoga Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam još par praktičnih pitanja:

 

1. Da li sam u pravu što se tiče žalbe VPS-u u gornjem postu?

2. Koliko treba policiji da pošalje prekršajni nalog i što se desi ako se ne preuzme. Naime, svi kod mene rade tokom dana a nekad smo i na putu, a nekad ne želiš pruzeti nalog :) Da li te ako prelaziš granicu zaustave, uhapse, urče, dolazi ti policija da ga uruči ili?

3. Koliko se ja sjećam, u ZG na prekršajnom sudu se čeka rasprava oko 3 mjseca, kao i svako novo ročište. Da li je to nešto ubrzano?

4. Isto koliko znam, desi se da često prometni policajac ne dođe na suočavanje, a ovdje bi nakon njih trebala doći i intereventna na suočavanje je l su me oni navodno vidjeli da vozim, a ne prometna. Lagano je utvrditi koji je prometni napisao nalog, međutim kako znaju tko me vidio iz inteventne. Da li interventna policija ima uopće želje dolaziti na suočavanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. cilj novog prekršajnog zakona je bio da što manje predmeta dođe na vps. vaš sigurno neće doći.

2. zavisi o postaji. možda do mjesec dana. poštar vam ostavi obavjest o nepreuzetoj pošiljci čime se smatra da je dostava izvršena. dokaz je poštareva knjiga o takvim pošiljkama. ukoliko ne živite na toj adresi ili ste nepoznati stanarima za vama se pokreće potraga s mjerom "utvrditi adresu" i da vam se priopći da se javite prekršajnom sudu. ukoliko to ne napravite slijedi potraga sa mjerom "uhititi". državna granica se može preći tek nakon što se izvrši tražena mjera iz potrage. nitko neće trčati za vama da vam nešto uruči.

3. u zg ide brzo.

4. sud poziva policajca na suočavanje samo ako je već prisutan u hodniku suda, a u ostalim slučajevima ga poziva samo da da izjavu. dolazak na sud je radna obveza policijskog službenika. rado će doći dati izjavu i prometni i interventni policajac jer u zadnje vrijeme, sati provedeni na sudu računaju u radne sate, dobiju naknadu za prekovremeni sat uvećan za 50%, a sud im plati potrebne putne troškove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedno praktično pitanje kod slanja prekršajnog naloga na kućnu adresu:

 

ja ću slijedećeg mjeseca 20 dana biti van zemlje službeno. Doći će g. poštar i ostaviti ceduljicu, ali ja neću biti u mogućnosti pokupiti tih 20 dana. Što se onda dešava, vraćaju nazad, ponovo šalju, čekaju te na granici,smatraju da kad je poštar ostavio ceduljicu dostava je napravljena. Zanima me po novom zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa barem je to jednostavno, BIO si pijan, i naravno da se ZATO nisi sjetio da te prijatelj dovezao do drugog kafića...

 

ili

 

ako si ti te dvije minute (ili možda pet, tko to zna???) bio u tom drugom kafiću mogao si i tamo nabrzinu eksat dupli cogniac ili nešto drugo, booo....

 

Barem bi ja išao na neke takve fore, ako je bilo tako kao što kažeš...

 

Pozdrav...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Dakle podignuto pisamce i vro zanimljivo:

 

OBVEZNI PREKRŠAJNI NALOG sa kaznom od 2000 kn bez zabrane vožnje. Je l to zato što sam prometnom policajcu rekao da ću se žaliti pa će on i interventna morati dolazit na sud pa im se nije s tim dalo zajebavat ili činjenica da imam dvojno državljanstvo USA i HR pa vozim na stranu dozvolu, pa mu ni s tim nije dalo zajebavat, ne znam što je, ali to je rješenje. Ja se ne mislim žalit da dalje ne izazivam vraga ali je u svakom slučaju zanimljivo za komentirati... 1.17 sa prekršajem od 2000 kn bez zabrane vožnje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija