Jump to content

Prekršajni nalog - Prigovor


BibiBibi

Preporučene objave

Dobio sam kaznu za prometni prekršaj+alkohol 5.000 kuna (za svaki prekršaj sam dobio minimalnu kaznu,

ali 5 soma kuna nije malo) pa mislim pisati prigovor i zanima me:

1. Da li sutkinja može smanjiti kaznu i ispod minimalne zakonske

2. Da li može ona povećati kaznu kad podnesem prigovor (i jel znate ako se to ikad desilo)

Inače se prekršaj desio u šestom mjesecu tako da je po novom zakonu..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja bi molila da mi pošaljete primjer kako napisati prigovor. Naime, u subotu navečer sam prekoračila brzinu za 16km/h. Dobila sam Obavezni prekršajni nalog i Zapisnik o izmjerenoj brzini. Oboje sam potpisala. Dal sad pišem prigovor ili žalbu? I dal mi možete poslati primjer za oboje. Nezaposlena sam i vozila sam bratov auto pa ne mogu platiti kaznu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Za pisanje prigovora nije vam bitan toliko tekst koliko je bitno da istoga uložite u otvorenom zakonskom roku.

Ali prigovor se piše ovako:u gornjem lijevog kutu ime i ostali podaci osobe koje podnosi prigovor.Malo ispod imena u desnom dijelu papira ime ustabove kojoj se podnosi prigovor(primjer:PREKRŠAJNI SUD U ČAKOVCU).Velikim slovima na sredini napišete PRIGOVOR,opet ispod PREDMET:prigovor protiv prekršajnog naloga br.....izdatog od strane PP ....

U daljnjem tekstu samo navedete da ulažete prigovor u otvorenom zakonskom roku a činjenice u svoju korist će te iznijeti u redovitom sudskom postupku.I to je to.Još slijedi Vas potpis.Isti prigovor može biti napisan kemijskom olovkom a do sudske rasprave imate dovoljno vremena da vidite šta možete iskoristiti u svoju korist.

Jedino što Vam ne ide na ruku što ćete morati platiti sudsku naknadu ali u nemalom broju slučajeva možet više dobiti nego izgubiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Imala bih pitanje...brat mi je dobio prekršajni nalog..za počinjenje nesreće s materijalnom štetom...dobio ga je na adresu 4.2.2010.....a, nesreća se desila 13.9.2008... i na kraju piše da se prigovor može podnijeti u roku 8 dana...i da ako je prigovor podnesen, sud okrivljeniku može izreći i veću novčanu kaznu i troškove.....e, sad...zanima me koliko je vremena trebalo proteći da bude zastara....ne znam jel da piše prigovor...jer ne razumijem ovo s povećanjem kazne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Glede TROŠKOVA POSTUPKA: Ukoliko ste nezaposleni ili imate minimalnu plaću, a nemate vrijednije imovine, odite u općinu(Potvrdu o imovnom stanju izdaje ispostava Porezne uprave prema prebivalištu stranke koja se obicno nalazi u općini), podignite potvrdu o imovinskom stanju (sve ce vam reci sta vam treba u općini, dizanje potvrde je besplatno).

U prigovoru navedite (pored svega ostalog što ste mislili navesti) da zbog slabog imovinskog stanja tražite i da vas sud oslobodi plačanja troškova sudskog postupka. Ne zaboravite uz prigovor priložiti potvrdu o imovinskom stanju.

Ako ne uspijete sa smanjenjem kazne bar necete morati platiti troškove postupka.

Naravno, ako imate imovine, veću plaću i sl. ovo se ne isplati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazni me žestoko policajac za prometni prekršaj koji nisam učinio na temelju njegovog osobnog zapažanja, izda prekršajni nalog/obvezni prekršajni nalog. Naravno napisa sam prigovor. I gledam tog policajca prije par dana, vozi službena kola. U prekršaju je, jer jedno mu svjetlo na kolima ne radi. I čini drugi prekršaj na način da bez žmigavca skreće izvan kolnika, parkira pred prodavaonicom i ulazi u prodavaonicu. I takvi koji bi uvijek morali poštivati zakone te kažnjavaju, i to na temelju osobnog zapažanja. Mislite bi da bi i to bilo korisno ispričat sucu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što ste naveli nema nikakve veze sa vašim slučajem već se cijeni kao vaš subjektivno stajalište i potpuno je irelevantno za sam postupak. vi možete to reći na sudu, ali sudac to neće cijeniti kao relevantan dokaz. možda vas jedino uputi da prijavite tog policajca jer krši zakone i to u službenom vozilu pa da se protiv tog policajca pokrene disciplinski postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani,

moja majka je dobila obavezni prekršajni nalog jer je parkirala auto na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom. Ona kaže da to nije napravila. Nije dobila nikakvu ceduljicu na autu. Danas mi je zadnji dan da pošaljem prigovor. Molila bih da mi pošaljete primjer. Ona je nezaposlena. Zanima me da li postoji mogućnost zamolbe da joj se kazna zamijeni opomenom pošto nije bila kažnjavana za prometni prekršaj ove godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primjer prigovora

 

Broj prekršajnog naloga

PREKRŠAJNI SUD U grad

P R I G O V O R

ime prezime adresa

Protiv prekršajnog naloga

pod gornjim poslovnim brojem

od datum.

dvostruko

 

Protiv prekršajnog naloga pod gornjim poslovnim brojem pravodobno podnosim prigovor zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

 

Pobijani prekršajni nalog nije na zakonu osnovan.

 

Točno je da sam dana (navedite činjenice koje su točne), a nije točno da sam (navedite činjenice koje nisu točne) kako mi se to stavlja na teret.

 

Pobijani prekršajni nalog nije osnovan iz razloga što se isti temelji samo na neposrednom opažanju službene osobe, što je protivno zakonu. Meni se kao stranci u postupku trebala dati mogućnost da se izjasnim o navodima koji su navedeni u prekršajnom nalogu, što predviđa Zakon o općem upravnom postupku, a kako to nije učinjeno to je prekršajni nalog neosnovan.

DOKAZ: saslušanje mene kao stranke u postupku

 

Nadalje je za istaći i to da sam kritične prigode (opišite što se točno dogodilo sa detaljima), a što mogu potvrditi i svjedoci čija će se imena i adrese po potrebi dostaviti(-navedite, ako imate svjedoke).

DOKAZ:po potrebi saslušanje svjedoka čija će se imena i adrese dostaviti

 

Što se pak tiče visine i težine kazne za istači je da je ista previsoko postavljena, budući se nije vodilo računa o mojim materijalnim prilikama, a ni o upotrebi vozila za obavljanje svakodnevnog rada, pa smatram da je pobijani prekršajni nalog na zakonu neosnovan.

Ugrad,datum. Ime prezime

_____________

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav sentinel..

 

ako nije prekasno tu ti je primjer prigovora..

a što se tiče samog prekršaja, postoji mogućnost da je službena osoba uslikala vozilo na mjestu za invalide, u kom slučaju se majka neće moći braniti da to nije napravila, ako slika ne postoji može tvrditi da to nije točno i ako ima svjedoka vjerojatno i uspjeti na sudu. Što se tiče previsoko postavljene kazne s obzirom na nezaposlenost i tešku financijsku situaciju, možete tražiti od suda da to uzme u obzir i očekivati smanjenje, sudci su uviđavni po tom pitanju..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Prije neku večer su zaustavili dečka i mene, on je napuhao 1.49, ali se žalio na rezultate i tražio vađenje krvi što mu policajac nije htio omogućiti. Samo je ispisao onaj prekršajni nalog i dao nam ga. Naravno, da ga dečko nije potpisao. Međutim, sad trebamo pisati prigovor na prekršajni nalog i vidimo da policajac uopće nije napisao broj prekršajnog naloga. Samo je to ostavio prazno. Što to znači? Kako napisati prigovor bez tog broja? Koliko sam ja skužila, to je jedan od bitnijih dijelova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nedostatak broja prekršajnog naloga jest greška koja će biti naknadno ispravljena novim prekršajnim nalogom s novim rokom za prigovor u kojem će okrivljenik moći iznijeti prigovor na taj novi prekršajni nalog.

 

Ukoliko dođe do drugačijeg razvoja događaja potrebno je čuvati prekršajni nalog bez broja jer će on biti osnova za povratak postupka u prijašnje stanje.

 

Ako se ne želi čekati okrivljenik može otići u tu policijsku postaju da mu tamo daju broj, naravno tu će se morati potpisati dostavnica.

 

Sud će ispitati okrivljenika i svjedoka policajca, poželjno je da i vi kao svjedok druge strane nepozvani pristupite na prekršajni sud. Moguće je i davanje pismenog iskaza u obliku izjave ovjerenu u JBU uz fusnotu da ste svjesni kaznene odgovornosti ako se daje lažan iskaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

dobar dan,

dobio sam kaznu za alkohol jer sam imao 0.45 u krvi testirano aparatom,nije mi oprosteno jer sam mladi vozac i jos mi je naplatio 300kn jer nisam imao vozacku i osobnu kod sebe pa bi molio da mi posaljete primjer prigovora samo da dodjem kod sutkinje da mi ne odbiju zalbu, a za sutkinju cu se ja pobrinut!!! molim vas imam 8dana za prigovor

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvolite sami:

 

Ivo Ivić

Ivankovo

Ivankovo 15

Prekršajni sud u Ivančici

 

Prgovor na prekršajni nalog broj 511-...

 

Molim naslov da uvaži moj prigovor na navedeni prekršajni nalog i da mi omogući da svoju obranu iznesem na sudu.

 

U Ivankovu, XX.XX.XXXX. godine.

 

S štovanjem,

 

Ivo Ivić

 

 

Ovo napisati u dva primjerka, predati u policijskoj postaji čiji je policijski službenik izdao prekršajni nalog i tražiti da se na vašu kopiju otisne prijamni pečat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

molim malu pomoć :)

 

okretao sam se u jednosmjernoj ulici ulazeći u sporednu, zaustavljen sam od policajca(jednog), i legitimiran pri čemu me nije upozorio niti dao ikakvu naznaku da sam ili ću biti kažnjen te me pustio dalje ... (je li moguće da je time prekršio neko svoje postupanje)

 

nakon dva mjeseca dobio sam na moje iznenađenje rješenje suda o prekršajnom nalogu u kojem sam proglašen kriv da sam vozio jednosmjernom u suprotnom smjeru i naloženo mi je da uplatim 2000 kuna ...

 

meni je to ogroman novac budući da sam nezaposlen

poslao bi prigovor ali postoji opasnost da dobijem još veću kaznu do 5000 kuna :)

 

u obrazloženju stoji da sam kažnjen na temelju opažanja policajca pri čemu je mjesto koje se navodi kao mjesto počinjenja prekršaja također netočno navedeno

( napisao da me je napola puta sreo a u biti na izlazu sa ceste gdje postoji sporedna ulica; to nije autocesta da se razumjemo :) nego mala cestica sa sporednim izlazima koja se u sezoni turističkoj regulira prometno kao jednosmjerna)

 

dali se mogu braniti pogrešno i nepotpuno utvrđenim činjeničnim stanjem i pogrešno primjenjenim materijalnim pravom ... u smislu da sam se okretao a ne vozio ... (za što je kazna do 500 kuna propisana čl.43. ZSPC, umjesto čl.49. ZSPC)

 

nažalost nemam svjedoka nego je riječ policajca protiv moje riječi ... da li bi tu moglo proći nekako in dubio pro reo

 

hvala unaprijed na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policijski službenik vam je bio dužan priopćiti da ste počinili prekršaj, ali kako sami kažete to je 1 na 1.

 

Tvrdite da ste dobili prekršajni nalog od suda, na takav prekršajni nalog koji je izdat prije glavne rasprave ne vrijedi zabrana povećanja kazne, pročitajte naš članak.

 

http://www.legalis.hr/forum/entry.php/11-Prigovor-na-prekr%C5%A1ajni-nalog

 

Ali, ukoliko do sada niste kažnjavani zbog istog ili istovrsnog prekršaja, a ne poričete prekršaj već vam samo smeta ta visina kazne, možete bez straha pisati prigovor.

 

U prigovoru ne spominjite postupanje policije, legitimiranje i slično jer to sud neće zanimati, a priložite dokaze da vam taj novac ugrožava životnu egzistenciju.

 

Sud nije vezan za pravnu kvalifikaciju, ali je vezan za činjenični opis.

 

To znači da možete priznati svoje kretanje u tom smjeru i zamoliti sud da tu radnju prekvalificira samo kao kršenje prometnog znaka iz čl. 12. st. 4. ZSPC-a što teži 500 kuna.

 

To jest poricanje prekršaja, ali mislim da bi taj rizik trebalo prihvatiti s obzirom na mogućnost povećanja kazne, mislim da baš niste neki delikvent kojem će se zbrajati stari grjesi.

 

Zaboravite na fraze tipa "nepotpuno utvrđenog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava" i razne latinske izraze, napišite prigovor sami, može i rukom samo da bude čitko, sud voli iskrene geste a ne oblačenje u tuđe mantilje.

 

Dakle, bez straha napišite što se dogodilo, tražite prekvalifikaciju u manju kaznu ili umanjenje one prvotno izrečene novčane kazne i priložite potvrdu o plaći i potvrdu iz porezne o imovini.

 

Postoji jedna mala zapreka prekvalifikaciji u manju kaznu jer je očito da je policija pisala opružni prijedlog, a zbog kršenja prometnog znaka trebao je ići tek obvezni prekršajni nalog, a takav optužni prijedlog koji je podnešen zbog radnje za koji je trebao ići obavezni prekršajni nalog sud je trebao ili treba odbaciti. Ne nadajte se potpunom oslobođenju zbog proceduralne pogreške iako bi prosječan odvjetnik svu energiju usmjerio baš u tom smjeru i vjerovatno doživio brodolom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobio sam obvezni prekršajni nalog, a tereti me se da sam izvršio prelazak (kao pješak) preko obilježenog pješačko prijelaza za vrijeme trajanja crvenog pješaka. Navodno počinjene prekršaja utvrđeno je neposrednim zapažanjem-dvoje policijskih službenika, s tim da jedan uopće nije gledao nego se tamo vrtio. Ja sam naime krenuo kada je bilo zeleno, ali se za sekundu upalilo crveno (uostalom apsurdno je da idem prelazit preko crvenog unatoč tome što mogu i jesam vidio policajca koji stoji na kolniku i gleda), to sam im odmah i rekao-on je samo govorio da dam osobnu, da će on napisati kaznu, pa da pošaljem pritužbu koju će mi sigurno prihvatiti (očito su imali normu koliko ljudi moraju kaznit). Odbio sam potpisati nalog jer smatram da nisam kriv. Isplati li se u prigovoru tvrditi da nisam kriv ili je bolje da se zadovoljim s zamolbom za opomenu jer sam student i ovo mi je prvi prekršaj? Što ću napisati?

 

Hvala!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ne znam jesam li na pravoj temi, ili na pravom forumu uopće sa svojim pitanjem. Malo je drugačije naravi od ostalih, al moram probati.

Radi se o prekršaju gdje sam okrivljena za izvođenje psa na javnu površinu bez povodca. Bili smo u parku ulicu od kuće gdje stanujem. Naravno, tamo svi šeću pse. U blizini je i dječji park gdje stoji zabrana o šetnji pasa. Na onom djelu gdje smo mi bili zabrane nema (zelena površina). Gospodin inspektor reče da se mogu žaliti na temelju toga da je prvi prekršaj i da vjerojatno neće biti ništa. Bila je večer, park prazan, nigdje nikoga a kamoli djece (pazim na to uvijek). Radi se o dvije kujice od 6 mj. i godinu dana koje su zaista miroljubive, pokupljene s ceste kao štenci, a kazna od 600 kn + 100 za troškove postupka im je hrana za mjesec i pol. Prekršajni nalog je stigao na kućnu adresu, imam još 3 dana za žalbu.

Ako mi možete pomoći oko žalbe bila bih vam jako zahvalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam jesam li na pravoj temi, ili na pravom forumu uopće sa svojim pitanjem. Malo je drugačije naravi od ostalih, al moram probati.

Radi se o prekršaju gdje sam okrivljena za izvođenje psa na javnu površinu bez povodca. Bili smo u parku ulicu od kuće gdje stanujem. Naravno, tamo svi šeću pse. U blizini je i dječji park gdje stoji zabrana o šetnji pasa. Na onom djelu gdje smo mi bili zabrane nema (zelena površina). Gospodin inspektor reče da se mogu žaliti na temelju toga da je prvi prekršaj i da vjerojatno neće biti ništa. Bila je večer, park prazan, nigdje nikoga a kamoli djece (pazim na to uvijek). Radi se o dvije kujice od 6 mj. i godinu dana koje su zaista miroljubive, pokupljene s ceste kao štenci, a kazna od 600 kn + 100 za troškove postupka im je hrana za mjesec i pol. Prekršajni nalog je stigao na kućnu adresu, imam još 3 dana za žalbu.

Ako mi možete pomoći oko žalbe bila bih vam jako zahvalna.

Vjerovatno se radi o nekoj gradskoj i općinskoj odluci, taj inspektor je vjerovatno došao po pozivu teta iz vrtića koje često peru dječje rukice od pseće kakice koja prenoći u parku.

 

Općenito, za sve novčane kazne do 5.000 kuna sud može okrivljenika kazniti opomenom.

 

Nemam riječi kojima bi vam pomogao u prigovoru.

 

Inače iako Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira dozvoljava lokalnim vlastima donošenje paralelnih zakona, Ustavni sud mahom ukida sve lokalne propise koji se preklapaju s zakonima, ali taj vaš je očito još uvijek na snazi i treba ga poštovati.

 

Dobro proučite taj propis, obično postoji odredba za vlasnike pasa koji uporno i ustrajno krše lokalne propise po kojima je predviđeno oduzimanje životinje i eutanazija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija